تاریخ : 2. فروردين 1394 - 20:42   |   کد مطلب: 12419
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان همدان هشدار داد: میزان بارندگی ها نشان می دهد در تابستان 94 سال آبی خوبی نداریم.

به گزارش صبح رزن به نقل از ( ایسنا )- منطقه همدان، "مرتضی عزالدین" به مناسبت روز جهانی آب اظهار کرد: معتقدم اگر آب به عنوان کالای ارزشمند و حیاتی و ماده ای بی بدیل نباشد توسعه پایدار در هیچ نقطه از جهان رخ نمی دهد. اگر کشوری می خواهد در غلطک توسعه ای و پیشرفت باشد باید دارای منابع آبی پایدار در تمامی بخش ها نظیر کشاورزی، صنعت و شرب باشد.

 

وی ادامه داد: اگر به فکر حفظ و حراست از منابع موجود آب نباشیم نمی توانیم ضمانت کنیم در سالهای آینده آب پایدار داشته باشیم به طوریکه در حال حاضر وضعیت دشت ها نشان می دهد سرانه بارندگی 250 میلیمتر و تبخیر سه برابر است.

 

عزالدین تصریح کرد: در هفت سال گذشته میزان بارندگی تقریبا 210 میلیمتر و تبخیر 70 درصد آن بوده و عدم رعایت الگوی مصرف توسط مصرف کننده ها در حوزه های مختلف و کاهش بارش و افزایش تقاضا دست به دست هم داده است تا وضعیت دشت ها درکل کشور و حتی استان همدان حالت بحرانی پیدا کند.

 

 وی با اشاره به اینکه 50 درصد دشت های کشور ممنوعه هستند، خاطرنشان کرد: 13 دشت استان همدان نیز ممنوعه بوده اما از این تعداد دشت کبودراهنگ ممنوعه بحرانی است. 

وی با بیان اینکه 70 درصد از آب باران به عنوان منابع تجدیدپذیر تبخیر و 30 درصد وارد زمین می شود، اظهار کرد: در صورتی که تا 40 درصد از آبهای زیرزمینی برداشت شود حالت نرمال وجود دارد که این عدد در کشورهای توسعه یافته 23 درصد است، 60 درصد برداشت وضعیت بحرانی را نشان می دهد، در کشور ما این میزان 80 درصد بوده اما در همدان 100 درصد است. 

عزالدین با تاکید بر اینکه طی 20 سال گذشته سال یک متر ستون آب افت کرده است، تصریح کرد: سرانه مصرف طی 10 سال گذشته مثلا در شهر همدان از 170 لیتر نفر در روز به 240 لیتر رسیده به طوریکه از یک طرف تولید کم بوده و منابع تجدیدپذیرکم است از سوی دیگر تقاضا بیشتر شده است.

 وی با اشاره به اینکه با توجه به تغییر اقلیم رخ داده در دنیا تولید دست ما نیست و ناچاریم با میزان نزولات جوی بسازیم اما در بخش تقاضا می توان مدیریت کرد، یادآور شد: باید بر روی منابع آبی موجود مدیریت کنیم به طوریکه یکی از راهکارها قیمت گذاری مناسب بر روی آب است.

 مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان با تاکید بر اینکه با ارایه این راهکار به دنبال منافع مادی نیستیم، گفت: قیمت تاثیر بسزایی در کاهش مصرف دارد به طوریکه می توان از این طریق میزان مصرف را متعادل کرد.

 وی با اشاره به اینکه بیش از 90 درصد از آب در بخش کشاورزی مصرف می شود، اذعان کرد:  این آب به صورت رایگان در اختیار بخش کشاورزی قرار می گیرد در حالیکه این سوال پیش می آید که چه کالاهایی در دنیا به صورت رایگان عرضه می شود؟

 وی تاکید کرد: عرضه رایگان 90 درصد از آب به عنوان ماده حیاتی در هیچ معادلات اقتصادی جامعه نمی گنجد. باید از قانونگذاران و تصمیم گیران کشور سوال کرد که چرا هیچ مبلغی در قبال آن اخذ نمی شود؟

 عزالدین تصریح کرد: اصلا ما به التفاوتی که به عنوان یارانه به کشاورز و وزارت نیرو داده می شود وجود ندارد که آبخوانها اصلاح شود.

 وی در ادامه عنوان کرد: آب در بخش شرب شهری یک سوم و روستایی یک دهم قیمت تمام شده عرضه می شود که همین امر باعث می شود مصرف کننده ارزش کالا را به علت بی قیمتی نداند.

 عزالدین با ابرازتاسف از عدم وجود قوانین بازدارنده برای مصرف کنندگانی که بیش از حد مجاز مصرف دارند، تصریح کرد: باید با کسانی که بیش از حد مجاز مصرف می کنند با ایجاد جرایمی برخورد شود.

 وی خاطرنشان کرد: برای کسانی که مصرف مازاد با پروانه کشاورزی دارند قوانینی وجود دارد اما نرخی برای آن در نظر گرفته نشده است.

 وی یادآور شد:  باید فکر اساسی برای عدم وجود قوانین بین افرادی که مصرف مطلوب دارند و اسراف کاران اندیشیده شود.

 وی اظهار کرد:  75 درصد مردم در بحث فرهنگ سازی با ما همراه هستند اما حدود 25 درصد متاسفانه الگوی مصرف را رعایت نمی کنند و قوانین و نرخ های بازدارنده هم وجود ندارد. 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان از مردم درخواست کرد: در سال آبی 94-93 که بارشها تقریبا نسبت به سال گذشته 33 درصد و بلندمدت 17 درصد کاهش داشته است و نشان می دهد در تابستان 94 سال آبی خوبی نداریم، اگر کشاورزان تنها 10درصد و مردم در مصرف آب شرب شهری و روستایی 20 درصد صرفه جویی و مصارف خود را کنترل کنند قول می دهم مردم مشکلی نداشته باشند.

 وی عاجزانه از مردم درخواست کرد که تابستان سال 94 را کمک کنند چراکه میزان بارندگی ها نشان می دهد سال گرمی خواهیم داشت به طوریکه تاکنون دما به طور متوسط 6 درجه گرمتر شده است.

 

عزالدین هشدار داد: اگر مردم در مصرف آب کمک نکنند تابستان سختی در پیش خواهیم داشت.

 وی در بخش دیگری از انسداد 649 چاه غیرمجاز در سال 93 خبر داد و گفت: از این تعداد انسداد چاه های غیرمجاز 80 میلیون مترمکعب صرفه جویی صورت گرفته است.

 وی طول چاه های مسدود شده را 30 کیلومتر عنوان کرد و افزود: شهرستان رزن در انسداد چاه ها بهترین عملکرد را داشته است همچنین حکم قضایی انسداد در شهرستانهای فامنین، اسدآباد، تویسرکان و نهاوند به اتمام رسیده و به روز شده است.

 وی اعلام کرد:  استان همدان در انسداد چاه های غیرمجاز بهترین عملکرد را درکشور داشته است.

 

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن