به گزارش صبح رزن، همزمان با سالروز تاسیس نهاد انقلابی شورای نگهبان قانون اساسی ،حقوردی رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان قانون اساسی در شهرستان رزن به عنوان سخنران پیش از خطبه های نماز جمعه مطالب مهمی را بیان داشته که متن سخنان وی به جهت اهمیت موضوع توسط صبح رزن منتشر می شود.
26 تیرماه سالروز تامین نهاد شورای نگهبان گرامی باد.با عنایت به اینکه در سال جاری دو انتخابات در پیش داریم نقش شورای نگهبان در انتخابات پیش رو چگونه است؟
در اصل نود و نهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است ،شورای نگهبان قانون اساسی نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری ،ریاست جمهوری ،مجلس شورای اسلامی و مراجعه عمومی و همه پرسی را بر عهده دارد.
مسئله ای که مدتهاست در محافل و مجامع سیاسی و حقوقی مطرح است.این است که منظور قاون گذار از این نظارت چیست و کدام مفاد نظارت در اینجا مورد نظر است؟(آیا نظارت استصوابی است یا استطلاعی؟)
بر اساس اصل نود و هشتم قانون اساسی تفسیر قانون اساسی بر عهده ی شورای نگهبان است،و تفسیر قانون اساسی بر عهده ی شورای نگهبان است که با تصویب سه چهرم انان انجام می شود.
شورای نگهبان تفسیر خود را نسبت به نظارت در اصل نود و نهم به این صورت اعلام کرده است:
نظارت ذکر شده در اصل نود و نهم قانون اساسی استصوابی است و شامل تمام مراحل اجرایی انتخابات از جمله تایید و رد صلاحیت کاندیداها می شود و بر این اساس نظارت در اصل نود و نهم نظارتی است.عام و مطلق که شامل همه ی مراحل انتخابات از ابتدا تا انتهای آن می شود و اختصاص به زمان برگزاری انتخابات ندارد.
بلکه شامل تعیین زمان برگزاری انتخابات و ثبت نام نامزدها و تشخیص صلاحیت یا رد آنها و نیز نظارت انجام رای گیری و تشخیص صحت و عدم صحت آن و اعلام صحت و ابطال ان در برخی از حوزه های انتخابیه می شود.
همچنین بر اساس نظارت استصوابی است نه استطلاعی.پس نظارت استصوابی آن است که مجری نمی تواند کاری را بدون نظر و اجازه و تصویب و صلاحدید ناظر انجام دهد و اگر کاری را بدون تصویب و صلاح دید ناظر انجام دهد صحیح و نافذ نیست.
بر ای اساس ناظر می تواند در مورد صلحیت افراد و نیز صحت و سسقم انتخابات نظر قطعی و نهایی را بدهد.
اما نظارت استطلاعی آن است که ناظر تنها حق دارد از فعل مجری اطلاع پیدا کند،اما حق دخالت در کار را او را ندارد.
عبارت فقها از جمله ی عبارت جمله ی عبارت تحریالوسیله حضرت امام راحل (ره) و و صاحب عروه الوثقی آیت الله سید محمد کاظم در تفسیر نظارت استطلاعی و استصوابی مطابق با همین معنایی است که ذکر شد.
البته مجلس شورای اسلامی نیز در چهارم مردادماه سال 1371 نظارت عام و استصوابی شورای نگهلبان بر انتخابات را مورد تصویب قرار داد.
نظارت استصوابی به صورت قانون عادی نیز در آمده است.
انهای پیام/
دیدگاه شما