تاریخ : 12. مرداد 1394 - 8:24   |   کد مطلب: 14103
مدها فقط قشنگ و زشت ندارد بلکه گاهی می توان آنها را به بی خطر و خطرناک هم تقسیم کرد

به گزارش صبح رزن،در گذشته داشتن پوستی سفید یکی از فاکتورهای زیبایی به حساب می‌آمد اما در چند سال اخیر این فاکتور تغییر کرده و داشتن پوستی برنزه جایگزین پوست سفید شده است.

چند سالی است با شروع فصل گرما، تب برنزه شدن در بین برخی جوانان بویژه دختران جوان رواج یافته است. رنگ هایی که گاهی از قهوه ای و شکلاتی گذشته و تا قهوه ای بسیار تیره و سیاه پیش می رود. در بسیاری موارد ممکن است برای رسیدن به چنین رنگ هایی، زمان کافی برای استفاده از نور خورشید وجود نداشته باشد یا امکان دستیابی به تابش مناسب نباشد .

سولاریوم، آفتاب گرفتن و استفاده از انواع لوسیون ها و کرم ها، روش هایی متداول برای برنزه شدن هستند اما ما توصیه میکنیم تا قبل از اقدام به این کار چه از طریق تابش مستقیم آفتاب و چه از طریق دستگاه سولاریم حتماً این مقاله را مطالعه نمایید.

اشعه آفتاب جزء عوامل بسیار مهمی است که می‌تواند در تشکیل سرطان پوست و یا بدخیم شدن یک خال تأثیر بگذارد.

برنزه‌کردن پوست با دستگاهی به نام سولاریوم این روزها فکر خیلی از افراد به‌خصوص جوانان را به‌خود مشغول کرده و این در حالی است که کارشناسان هشدار می‌دهند برنزه کردن پوست بدن با این دستگاه علاوه براینکه خطرابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد، می‌تواند عوارض نامطلوب دیگری را به‌دنبال داشته باشد. درحالی‌که وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی، استفاده از این دستگاه را برای برنزه کردن پوست، ممنوع اعلام کرده است اما هنوز در برخی از سالن‌های آرایشی یا باشگاه‌ها این دستگاه وجود دارد و افراد سودجو برای به‌دست آوردن پول به‌راحتی جوانان را با تبلیغات دروغین، فریب داده و سلامت آنان را به خطر می‌اندازند و جوانان به‌دلیل نداشتن آگاهی لازم، به”‰راحتی سلامت خود را از دست می‌دهند.

اما دستگاه سولاریوم چیست؟ وچگونه سبب ایجاد سرطان پوست و آسیب‌های جدی دیگر می‌شود ؟

دستگاه سولاریوم برای برنزه کردن پوست استفاده می‌شود. در داخل این دستگاه اتاقکی وجود دارد که در آن لامپ‌های اشعه ماوراء بنفش قرار داده شده‌اند و از بالا و پایین، به بدن تابیده می‌شود. به گفته دکتر رضا رباطی متخصص پوست و مو و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، استفاده از این دستگاه حتی برای یک‌بار هم خطرزاست به این دلیل که اشعه ماورای‌بنفش را مستقیم وارد بدن می‌کند و احتمال ابتلا به سرطان پوست و نوع خطرناک آن‌که به ملانوما معروف است را افزایش می‌دهد وبه همین دلیل است که استفاده از این دستگاه سال‌هاست در کشورهای غربی به‌ویژه برای جوانان ممنوع اعلام شده است و جریمه‌های سنگین هم دارد.

 

کارشناس بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت: از آنجا که پرتوگیری بدن از منابع طبیعی قابل توجه است، منطقی به نظر نمی‌رسد که با استفاده از منابع مصنوعی، پرتوگیری بیشتری انجام شود. متاسفانه سولاریوم یکی از منابع تابش مصنوعی به شدت خطرناک است که استفاده از آن توجیه عقلانی ندارد. در مجموع برنزه کردن پوست حال به روش طبیعی یا مصنوعی، اقدام پرخطری است

اگر فردی در درازمدت برای برنزه کردن پوست، از سولاریوم استفاده کند و دفعات تماس اشعه”‰ماوراء”‰‌بنفش، بیشتر شود به‌دلیل تجمع رنگدانه‌ها احتمال ابتلا به سرطان پوست افزایش خواهد یافت و علاوه براین، پیری زودرس پوست را نیز به‌دنبال خواهد داشت.

این دانشیار دانشگاه همچنین از مردم خواست از نور آفتاب (حمام آفتاب) نیز برای برنزه کردن پوست استفاده نکنند .او به مردم توصیه کرد هنگامی که در معرض نور آفتاب قرار می‌گیرند حتما از ضد‌آفتاب استفاده”‰کنند. به گفته او برنزه‌شدن پوست چه در مقابل نور آفتاب و چه به وسیله سولاریوم، سبب جهش ژنی در سلول‌های پوست و ایجاد تومورهای خوش خیم و بدخیم پوستی می‌شود.

استفاده از دستگاه سولاریوم که چندسالی است در ایران تمایل به استفاده از آن به هردلیل، چه به‌دلیل کنترل نشدن واردات این دستگاه مخرب سلامت بدن، چه به‌دلیل نبود نظارت جدی مسئولان وزارت بهداشت، چه به‌دلیل نبود کنترل‌های جدی بر عملکرد سالن‌های آرایش و باشگاه‌ها و چه به‌دلیل نبود نظارت‌های جدی بر امر تبلیغات افراد سودجو، افزایش یافته است، این کار آنقدر خطرناک است که سازمان بهداشت جهانی هم چندی پیش اعلام کرد که جوانانی که از سولاریوم استفاده می‌کنند، 8برابر بیشتر در معرض ابتلا به ملانوما، نوع خطرناک سرطان پوست هستند. علاوه بر این، یافته‌های مطالعات مختلف آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان بهداشت جهانی نشان داده است که 75درصد افرادی که قبل از 30 سالگی از سولاریوم برای برنزه کردن خود استفاده می‌کنند، در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار می‌گیرند. شاید به همین دلیل هم است که سازمان بهداشت جهانی به چند گروه از افراد، بیشتر از بقیه نسبت به عوارض خطرناک استفاده از سولاریوم برای برنزه کردن پوست هشدار داده است.

استفاده از دستگاه‌های سولاریوم غیرقانونی است

کارشناس بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت نسبت به پرتوگیری بدن از منابع تابش مصنوعی نیز هشدار داد و گفت: از آنجا که پرتوگیری بدن از منابع طبیعی قابل توجه است، منطقی به نظر نمی‌رسد که با استفاده از منابع مصنوعی، پرتوگیری بیشتری انجام شود. متاسفانه سولاریوم یکی از منابع تابش مصنوعی به شدت خطرناک است که استفاده از آن توجیه عقلانی ندارد. در مجموع برنزه کردن پوست حال به روش طبیعی یا مصنوعی، اقدام پرخطری است.

وی به تاریخچه استفاده از دستگاه سولاریوم در اروپا اشاره کرد و گفت: زمانی که این دستگاه به کشورهایی مانند ایران وارد شد، متاسفانه به دید مد به آن نگریسته شد؛ این درحالیست که قرار دادن بدن در معرض تشعشعات مستقیم در فضای مصنوعی آسیب‌های پوستی شدید را به دنبال داشته و ضریب ابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد. به همین دلیل استفاده از این دستگاه به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

این کار آنقدر خطرناک است که سازمان بهداشت جهانی هم چندی پیش اعلام کرد که جوانانی که از سولاریوم استفاده می‌کنند، 8برابر بیشتر در معرض ابتلا به ملانوما، نوع خطرناک سرطان پوست هستند

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بارها و بارها ضمن هشدار نسبت به خطرات دستگاه های برنزه کننده استفاده از آنها را به دلیل ایجاد خطر و تهدید سلامت افراد، ممنوع اعلام کرده و با اقدامی هماهنگ با امور حفاظت در برابر اشعه سازمان انرژی اتمی ایران و اداره کل مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی از ورود این دستگاه ها به کشور ممانعت به عمل آورده است. این در حالی است که متاسفانه بسیاری از هموطنان نسبت به این هشدارها، بی تفاوت هستند و خود را در معرض خطر امواج خطرناک دستگاه های سولاریوم قرار می دهند.

البته معاونت های بهداشتی و درمان دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور نیز موظف شده اند با تشکیل تیم های بازرسی در ساعت های غیراداری از مراکزی که احتمال استفاده از این دستگاه ها در آنها بیشتر است (مانند آرایشگاه ها، هتل ها، ورزشگاه ها و حتی مطب های پزشکی) بازدید و در صورت وجود دستگاه های مذکور ضمن پلمپ دستگاه، متصدی را نیز به مراجع قضایی معرفی کنند. اما نکته بسیار مهم این است که هموطنان باید با وزارت بهداشت همکاری کنند و برای معرفی اماکن استفاده کننده از این دستگاه با شماره تلفن کشوری 09678 ستاد فوریت های سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تماس بگیرند و موضوع را اطلاع دهند تا در صورت اثبات اتهام با نظارت مقامات قضایی و هماهنگی وزارت بهداشت، نسبت به پلمپ واحد متخلف از طریق اداره اماکن عمومی اقدام و با فرد خاطی برخورد قانونی شود.

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن