تاریخ : 30. دى 1394 - 19:35   |   کد مطلب: 16364
آه از نهادم برمی‌خیزد وقتی سرنوشت محصولی را می‌شنوم که پای ثابت سفره‌های ایرانی بوده و بهای هنگفتی برای پرورش آن پرداخت شده است. بهایی که جبران آن سال‌های سال به طول می‌انجامد.

به گزارش صبح رزن به نقل از  خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه همدان، انگار همین دیروز بود که این محصول با قیمت‌های آنچنانی در بازار برای خود یکه‌تازی و به عبارتی آقایی می‌کرد اما امروز دیگر آن بازار از سکه افتاده است.

کشاورزان با استفاده از آب‌های زیرزمینی دست به کشت بی‌رویه محصولات پرآب‌بری می‌زنند که بازار فروش ندارد و عاقبت چیزی می‌شود که در روزهای نه چندان دور شاهد آن خواهیم بود.

عاقبت سهل‌انگاری و بی‌توجهی به گوشزد مروجان کشاورزی یا اجبار زمانه و نیازمند بودن کشاورزان به بهای این محصول، همان است که امروز سیب‌زمینی‌کاران بهاری منتظر فرارسیدن آن هستند.

کاش بجای اینکه آن همه آب صرف تولید محصول سیب‌زمینی می‌شد، جای دیگری مورد استفاده قرار می‌گرفت تا لااقل امروز کشاورزان به نتیجه بهتری دست یابند نه اینکه چشم انتظار رایزنی مسئولان برای صادرات این محصول به کشورهایی چون روسیه باشند و در غیر این صورت آن را دور بریزند چرا که هزینه نگهداری آن از یک سو آزارشان می‌دهد و از سوی دیگر قابلیت نگهداری سیب‌زمینی پاییزه محدود است.

هر چند صادرات سیب‌زمینی یا بهتر بگوییم صادرات آب آن هم به صورت مجازی آنچنان که باید و شاید سودی عاید کشاورزان نمی‌کند اما باز برایشان مایه امید است.

مدیرعامل تعاونی سیب‌زمینی‌کاران شهرستان بهار در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: تنها چشم امید سیب‌زمینی‌کاران صادرات این محصول به کشور روسیه است.

"مجید ریحانی" با بیان اینکه بالا بودن سطح کشت و عرضه زیاد سیب‌زمینی به بازار علت اصلی کاهش قیمت این محصول است، افزود: در حال حاضر قیمت این محصول کاملا ناپایدار است و تنها امید کشاورزان صادرات به کشور روسیه است.

وی با بیان اینکه اگر صادرات به روسیه صورت نگیرد مجبور به دور ریختن سیب‌زمینی‌ها خواهیم بود، ادامه داد: گرمای هوا موجب عرضه زیاد سیب‌زمینی به بازار شده که این موضوع در ناپایدار بودن قیمت این محصول تاثیر بسزایی دارد گرچه صحبت‌هایی از صادرات محصولات کشاورزی به روسیه به گوش می‌رسد اما هنوز این موضوع قطعی نشده است.

ریحانی با بیان اینکه شمار سردخانه‌های شهرستان بهار به 60 مورد می‌رسد، عنوان کرد: ظرفیت این سردخانه‌ها در مجموع 100 هزار تن است اما به علت نداشتن صرفه اقتصادی کشاورزان رغبت زیادی به استفاده از این سردخانه‌ها ندارند.

وی ادامه داد: گرچه صادرات این محصول به کشورهای عراق و ترکمنستان صورت می‌گیرد اما به علت بالابودن هزینه‌های حمل‌ونقل صرفه اقتصادی برای صادرات هم وجود ندارد.

ریحانی از کشت 6 هزار و 500 هکتار سیب‌زمینی در این شهرستان خبر داد و افزود: به علت اینکه بیشتر کشاورزان شهرستان بهار مهاجر هستند موجودی داخل انبار این شهرستان فقط ویژه خود این شهرستان نیست همچنین به علت خشکسالی سال‌های گذشته میزان کشت در این شهرستان 800 هکتار کاهش یافته است.

وی در پایان گفت: به علت تعصب خاصی که کشاورزان این شهرستان به کشت این محصول دارند و به علت دارابودن تجربه و تجهیزات لازم برای این شغل، پیش‌بینی می‌شود در سال آینده نیز میزان کشت در این شهرستان تغییراتی نداشته باشد.

به گزارش ایسنا؛ حال می‌طلبد مسئولان جدی‌تر وارد عمل شده و فکری به حال کشاورزان کنند، مگر نه اینکه باید استان الگوی کشت را تغییر داده و سطح زیرکشت محصولات پرآب‌بر را کاهش دهد؟ البته نه به هر قیمتی چون کشاورزان تنها منبع درآمدشان این این طریق است پس نباید بی‌گذار به آب زد و محصولی را معرفی کرد که صرفه اقتصادی و بازار داشته باشد اما زمزمه‌ها نشان از عدم عقب‌نشینی سیب‌زمینی‌کاران دارد و گویا می‌خواهند خود ریشه به تیشه خودشان بزنند و کاری کنند که دیگر کشاورزی برای همیشه از این دیار برچیده شود.

پس مسئولان امر را به تامل در خصوص کاری که کشاورزان با منابع آبی استان می‌کنند، دعوت کرده و می‌خواهیم کمی هم عاقبت‌اندیشی را سرلوحه کار خود قرار دهند و کشاورزان را که اکثرا بی‌سواد بوده را از نتیجه کارشان آگاه کنند چرا که تنها حرف زدن و تشکیل جلسه‌هایی که هیچ خروجی‌ای ندارد، چاره کار نیست.

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن