به گزارش صبح رزن به نقل از روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، بيشتر مردم با معناي عام واژهي دوپينگ آشنايي دارند. دوپينگ به معني استفادهي غيرمجاز از داروها يا روش هاي غير مجاز است كه ورزشكاران براي عملكرد بهتر در طول مسابقه مصرف ميكنند.
بهبود عملكرد ورزشي از طريق استفاده از مواد خارجي و يا مصنوعي توسط ورزشكاران ممنوع است. در عمل، استفاده از مواد ممنوعه از طريق آزمايش خون و ادرار ورزشكاران كنترل ميشود كه قبل، همزمان و يا بعد از مسابقه از آنها جمعآوري ميگردد. اين نمونهها در آزمايشگاه بهوسيلهي دستگاههاي آناليز پيشرفته مورد بررسي قرار ميگيرند.
دستگاههاي مذكور از روشهاي متفاوتي براي تشخيص و اندازهگيري مواد ممنوعه استفاده ميكنند. امروزه معرفي روشهاي جديد و يا بهبود عملكرد روشهاي قبل، مورد توجه واقع شده است.
دكتر رشيد حيدري مقدم با اشاره به استفادهي كشتي گيران از هورمون تستوسترون بهعنوان يك مادهي نيروزا و همچنين اندازهگيري دشوار اين ماده در نمونههاي خون و ادرار گفت: هدف از انجام اين پژوهش ارائه يك نانوحسگر زيستي است كه قادر است ميزان هورمون تستوسترون در مايعات بيولوژيكي را با به كارگيري يك روش ساده اندازهگيري كند.
وي در ادامه با تأكيد بر مشكلات روشهاي مورد استفاده در تشخيص تستوسترون به معرفي مزاياي استفاده از روش حاضر پرداخت و افزود:با توجه به اينكه آمادهسازي نمونههاي بيولوژيكي نيازمند صرف زمان طولاني و بهكارگيري روشهاي پيچيده است، استفاده از نانوحسگر توليد شده در اين پژوهش، مشكلات مذكور را مرتفع ميسازد.اين موضوع موجب ميشود فرايند تشخيص و اندازهگيري با سرعت بالاتري انجام گيرد. بهعلاوه، اين نانوحسگر از حد تشخيص پاييني نيز برخوردار است.
به گفته وي قابليت الكتروكاتاليتي نانو صفحات گرافن به خوبي به اثبات رسيده است. الكترودهاي اصلاح شده با گرافن، فعاليت الكتروكاتاليتي بالايي در مواجهه با مولكولهاي زيستي از خود بروز ميدهند. به دليل خواص منحصربهفرد ساختاري و الكتريكي گرافن، در اين طرح از الكترود متشكل از نانوصفحات اكسيدگرافن احيا شده و كربن شيشهاي بهمنظور اندازهگيري ساده و سريع هورمون تستوسترون در نمونهي خون و ادرار استفاده شده است.
حيدري مقدم در خصوص نحوه ارزيابي عملكرد اين حسگر اظهار كرد: در مطالعهي حاضر، اثر حضور عامل فعال سطحي كاتيوني CTAB نيز بر پاسخ حسگر نسبت به هورمون تستوسترون مورد ارزيابي قرار گرفت. همچنين بهمنظور بررسي پلاسماي خون و نمونهي ادرار كشتي گيران شهر همدان و محتواي تستوسترون موجود در نمونهي آمپولهاي تجاري از اين حسگر استفاده شد و نتايج به دست آمده با نتايج حاصل شده از يك روش استاندارد مقايسه گرديد.
وي ادامه داد: بررسيها نشان ميدهند حضور عامل فعال سطحي CTAB موجب افزايش قابلملاحظهي سيگنال الكتروشيميايي و در نتيجه افزايش ميزان حساسيت اين نانوحسگر ميگردد.استفاده از اين نانوحسگر برخي مشكلات مربوط به آمادهسازي نمونه در ساير روشهاي تشخيص را مرتفع ميكند.
اين تحقيقات حاصل تلاشهاي دكتر رشيد حيدري مقدم- عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي همدان، دكتر عباس فرماني- عضو هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد همدان است كه با همكاري محققاني از دانشگاه صنعتي شريف و پژوهشگاه ملي مهندسي ژنتيك و بيوتكنولوژي صورت گرفته است. نتايج اين كار در مجله Materials Science and Engineering C (شمارهي 61، سال 2016، صفحات 246 تا 250) به چاپ رسيده است.
علمي(1)**1023**
انتهای پیام /*
دیدگاه شما