تاریخ : 26. خرداد 1395 - 21:52   |   کد مطلب: 18206
همدان ظرفیت تبدیل به قطب تولید گیاهان دارویی را دارد که با تجدید نظر در روند صدور مجوزها و ساماندهی واحدهای سنتی می‌توان این صنعت را در استان رونق داد و از اعجاز آن در درمان و اشتغالزایی بهره برد.

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، می‌توان به جرأت عنوان کرد که عرقیات و گیاهان دارویی در تمام خانه‌‌های ایرانی وجود دارد و رفته رفته نیز با اقبال بیشتر مردم مواجه شده است.

این اقبال باعث شده کشت و تولید صنعتی این گیاهان و عرقیات نیز مورد توجه قرار گیرد و به عنوان یک سرمایه‌گذاری قابل اطمینان مطرح شود.

البته وجود واحدهای صنفی که برخی از آنان به صورت خانگی و البته بدون مجوزهای قانونی به تولید و تجویز این مواد می‌پردازند علاوه بر اینکه سلامت مردم را به خطر می‌اندازد، مانعی در برابر رونق گرفتن صنایع تبدیلی این گیاهان هستند.

وجود این باور که گیاهان دارویی اگر سودی نداشته باشد، عواقب نامطلوبی نیز به دنبال نخواهد شد و بیان تأثیرات داروهای شیمیایی و صنعتی، اقبال مردم را به سوی عرقیات و گیاهان دارویی افزایش داده است.

جالب آنکه هر چه با رشد بیشتر تکنولوژی مواجه‌ می‌شویم با اقبال بیشتر مردم به برخی از مباحث سنتی از جمله گیاهان دارویی نیز برخورد می‌کنیم. البته هنوز صنایع تولید عرقیات و گیاهان دارویی در استان که عمدتاً در کشت برخی از این گیاهان دارای رده‌های نخست کشور است،‌ چندان فعال نشده و به تازگی چند مجوز صادر شده است.

بروکراسی طولانی پاشنه آشیل تولید صنعتی عرقیات و گیاهان دارویی

مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس با بیان اینکه تاکنون پروانه بهره‌وری برای تولید عرقیات گیاهی صنعتی صادر نشده، اظهار کرد: اخیراً چند جواز برای احداث تولید صنعتی عرقیات گیاهی صادر شده است.

محمدرضا شهسواری با اشاره به اینکه تنها واحد تولیدی عرقیات صنعتی دارای پروانه بهره‌برداری واحد تولیدی عرقیات گیاهان دارویی در شهرستان رزن است، افزود: این واحد صنعتی بیش از 10 سال است که فعالیت می‌کند.

وی با بیان اینکه برای احداث واحد صنعتی عرقیات گیاهان دارویی حساسیت ویژه‌ای از سوی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی وجود دارد، تصریح کرد: در واقع بروکراسی دریافت مجوز این نوع تولیدات از پیچیدگی خاصی برخوردار بوده زیرا با سلامت انسان‌ها در ارتباط است.

مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: در واحدهای صنعتی که به تولیدات عرقیات گیاهی اشتغال دارند، یک پزشک به عنوان مسؤول فنی باید بر نحوه تولیدات بر اساس ضوابط تدوین شده توسط معاونت غذا و دارو نظارت کند.

وی با بیان اینکه ایجاد واحدهای تولیدی عرقیات گیاهی به سرمایه‌گذاری کلانی نیاز ندارد، خاطرنشان کرد: در نهایت با یک تا 2 میلیارد تومان می‌توان در این حوزه سرمایه‌گذاری کرد.

شهسواری با بیان اینکه استان همدان از ظرفیت مناسبی در حوزه گیاهان دارویی برخوردار است، گفت: شمال استان و پس از آن شهرستان‌های نهاوند و ملایر دارای دشت‌های مملو از گیاهان دارویی هستند که بستر لازم برای رشد این صنعت را فراهم می‌کنند.

احساس نیاز به احداث واحدهای صنعتی تولید گیاهان دارویی در استان

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر احداث واحدهای صنعتی تولیدات گیاهان دارویی در استان نیاز است، اظهار کرد: در ضوابط تدوین شده ایجاد چنین واحدهایی پیش‌بینی شده و البته متقاضی برای تولید این محصولات نیز وجود دارد.

این مقام مسؤول افزود: اگر معاونت غذا و دارو در ضوابط خود بازنگری کرده و روند بروکراسی آن را تسهیل کند، ظرفیت‌های اقتصادی خوبی در راستای ایجاد اشتغال و تولید ثروت در استان ایجاد خواهد شد.

همدان می‌تواند قطب تولید گیاهان دارویی باشد

وی با بیان اینکه استان همدان قابلیت تبدیل به قطب تولید گیاهان دارویی را دارد، تصریح کرد: ظرفیت‌های استان در حوزه گیاهان دارویی می‌تواند یک صادرات پایدار و مانا را برای همدان به ارمغان آورد.

شهسواری ادامه داد: یکی دیگر از دلایلی که واحدهای صنعتی در حوزه تولید گیاهان دارویی، رشد نکردند، وجود واحدهای سنتی تولید عرقیات و داروهایی گیاهی فعال در بازار است.

وی گفت: در حال حاضر بیشتر محصولات بازار به شکل سنتی تهیه شده و توسط عطاری‌ها و واحدهای صنفی عرضه می‌شود.

مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان اظهار کرد: کارگروهی زیر نظر استاندار برای ساماندهی کردن و شناسنامه‌دار کردن واحدهای صنفی عرضه کننده عرقیات گیاهی سنتی تشکیل شد.

بدون تردید اقبال مردم به عرقیات و گیاهان دارویی باعث خواهد شد که برخی از افراد سودجو به دنبال سوء استفاده از این فرصت برای ثروت‌اندوزی شده و در این میان آسیبی نیز به سلامت مردم وارد کنند، به همین دلیل اتحادیه خواروبارفروشان که واحدهای سنتی عرضه عرقیات و گیاهان دارویی زیر نظر آنان فعالیت می‌کنند، درصدد ساماندهی این واحدها برآمده است تا ضمن تأمین سلامت مردم، شرایط برای فعالیت واحدهای صنعتی در این عرصه که به ایجاد شغل و ارزش افزوده نیز منجر می‌شود، کمک کند.

اجازه درمان خودسرانه به واحدهای صنفی داده نخواهد شد

رئیس اتحادیه خواروبارفروشان همدان در گفت‌و‌گو با فارس با بیان اینکه ضابطه‌های لازم برای ایجاد صنف فروشندگان گیاهان دارویی برای عرضه به انسان با حضور متخصصان و فعالان خوشنام این حوزه تدوین شده است، افزود: با هماهنگی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و معاونت هماهنگی امور اقتصادی وقت استانداری همدان این ضوابط در استانداری مورد تأیید قرار گرفت.

رضا به‌زارع با اشاره به اینکه ضوابط تدوین شده در همدان به عنوان نمونه و ملاک در کشور تعیین و آیین‌نامه تدوین شده به مرکز ارسال شد، تصریح کرد: یکی از مهمترین ارکان این آیین‌نامه،‌ ارائه آموزش‌های مستمر و دوره‌ای به متقاضیان حضور در این شغل است تا در جریان دست‌یافته‌های علمی روز قرار گیرند.

وی با بیان اینکه این آیین‌نامه شرایط لازم برای ادامه کار فروشندگان عرقیات و گیاهان دارویی را فراهم می‌کند، ادامه داد: در درجه اول برای افراد مجوز فروش عرقیات و گیاهان دارویی مفرده صادر می‌شود به طوری که هر کسی صلاحیت تلفیق آنان را ندارد مگر افرادی که دوره‌های آموزشی لازم را دیده باشند.

رئیس اتحادیه خواروبارفروشان همدان تأکید کرد: به راحتی نمی‌توان به افراد اجازه داد تا بتوانند با عناوین مختلف از جمله راهکارهایی برای چاقی و لاغری افراد و یا درمان بیمارهای آنان فعالیت کرده و در روند درمانی اخلال یا فاصله ایجاد کنند.

وی با اشاره به اینکه یک بازرس صاحبنظر شناسایی شده است،‌ خاطرنشان کرد:‌ این بازار آیین‌نامه جدید را به فعالان این حوزه که به حدود 70 نفر در همدان می‌رسند ابلاغ خواهد کرد و با رصد هر روزه بازار اطلاعات جدید را به اتحادیه اعلام خواهد کرد.

به‌زراع گفت: بر اساس اطلاعات ارائه شده بازرس، افراد برای اخذ پروانه کسب یا تمدید و ارتقای آن معرفی خواهند شد.

وی با بیان اینکه اگر مسؤولان همراهی کنند در این حوزه به نتایجی مطلوبی دست خواهیم یافت، اظهار کرد: هدف ما رسیدن به نقطه‌ای است که افراد فاقد صلاحیت در این عرصه فعالیت نکرده و اجازه مداخله در سلامتی مردم را به خود ندهند.

فروشندگان عرقیات گیاهی و دارویی ساماندهی می‌شوند

رئیس اتحادیه خواروبارفروشان همدان با اشاره به اینکه بازدید‌های دوره‌ای به صورت مستمر انجام خواهد شد، افزود: ‌اتحادیه خواروبارفروشان همدان در تعامل با دانشگاه علوم پزشکی به عنوان مسؤول سلامت جامعه، به دنبال ساماندهی عرضه‌کنندگان عرقیات و گیاهان دارویی است.

وی با تأکید بر اینکه برای برگزاری دوره‌های آموزشی محل اتحادیه خواروبار که مجهز به وسایل الکترونیکی است در نظر گرفته شده است، تصریح کرد:‌ افرادی که دارای تحصیلات مرتبط بوده و در همه دوره‌های آموزشی شرکت کنند می‌توانند به عنوان مشاور پزشکان نیز فعالیت کنند.

به‌زارع تأکید کرد:‌ به هیچ فردی اجازه داده نخواهد شد که به صورت خودسرانه به درمان مردم بپردازد.

انتهای پیام

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن