به گزارش صبح رزن،ابوالفضل ظهره وند، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم، در خصوص طرح «قانون عدالت علیه حامیان تروریسم» که به خانوادههای قربانیان حملات 11 سپتامبر اجازه شکایت از عربستان سعودی برای دریافت غرامت مالی را میدهد، با اشاره به عدم ایجاد تنش جدی در مناسبات ریاض و واشنگتن به دنبال تصویب این طرح در کنگره آمریکا اظهار داشت: به نظر نمیرسد که تنش جدی در روابط واشنگتن و ریاض ایجاد شود. آنها به دنبال استفاده از فرصت برای دستاندازی در اموال سعودیها هستند. در واقع این ماجرا یک رویکرد فرصت طلبانه به شمار میآید؛ چراکه آنها میتوانستند سالها پیش از این پیگرد آن را شروع کنند.
وی طرح چنین مسائلی را نشانهای از پایان کار ویژه سعودیها دانست و بیان کرد: از طرف دیگر این موضوع نشان میدهد که عربستان کارویژه خود را از دست میدهد. چه بسا آمریکا سناریوهایی را برای ایجاد تغییرات در موقعیت و ساختارهای داخلی عربستان در دستور کار داشته باشد؛ بنابراین آنها تا قبل از آن میتوانند از این فرصت استفاده و بخشی از ذخایر زیاد سعودیها را مورد بهرهبرداری قرار دهند.
کارشناس مسائل بینالملل تعارض رفتاری واشنگتن را مورد توجه قرار داد و افزود: زمانی که اوباما از وتوی چنین طرحی حرف به میان میآورد، این موضوع تقسیمکار در درون هیئت حاکمه آمریکا را نشان میدهد. تعارض رفتاری همواره در ایالاتمتحده آمریکا مشاهده میشود. این تعارض رفتاری در سایه یک توافق هماهنگ و تقسیمکار پشت پرده انجام میشود.
وی این نکته را نیز قابلتوجه خواند که عربستان بیش از این قابل دفاع نیست و ادامه داد: ماهیت عربستان امروز برای ایالاتمتحده آمریکا روشن نشده؛ چراکه ریاض مسیر تروریسم را با هماهنگی دولتمردان آمریکایی بهپیش برده است. این موضوع فرصت طلبی آمریکایی را بهخوبی نشان میدهد که پای هیچیک از متحدان و مزدوران خود نمیایستد. آمریکاییها همان کاری که با پهلوی و حکومتهای دیگر منطقه همچون مصر انجام دادند، قطعاً با سعودیها نیز به انجام خواهند رساند. این امر نشان دهنده تحولاتی در برخورد با موقعیت و نقش سعودی در سناریوی منطقهای ایالاتمتحده آمریکا است.
ظهره وند در پاسخ به این سؤال که «آیا رفتارهای متعارض واشنگتن تلنگری برای ریاض خواهد بود؟» گفت: سعودیها یک رژیم کاملاً سرسپرده، وابسته و نیازمند به پشتیبانی و حمایت امنیتی ایالاتمتحده آمریکا هستند. عربستان ظرفیت امنیتی خود را از درون تأمین نمیکند، بلکه امنیت سعودی برون زا است که به پشتیبانی و حمایت آمریکا تأمین میشود.
وی سرمایههای سعودیها در آمریکا را از دسترفته توصیف کرد و گفت: آمریکاییها در صورت تصویب چنین طرحی اجازه دسترسی به سرمایهگذاریهای سعودیها نخواهند داد و آن را سریعاً بلوکه و توقیف خواهند کرد؛ بنابر این امکان خارج کردن و جابجایی حجم عظیمی به ارزش صدها میلیارد دلار وجود ندارد. عربستان سعودی در طرازی نیست که بتواند در مقابل ارباب خود، ایالاتمتحده آمریکا اقدام مؤثری انجام دهد.
این کارشناس سیاسی مثلث عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی را دارای نقشی خاص در اداره امنیتی منطقه ارزیابی و عنوان کرد: غرب آسیا با فروپاشی ارتباط این سه ضلع دستخوش تغییرات اساسی خواهد شد. آمریکاییها نیز متوجه این موضوع هستند. به نظر میرسد که دامنه این تغییرات در ساختار سیاسی داخلی سعودی اتفاق میافتد که منجر به جابجایی بخشی و آوردن بخشی دیگر میشود. نتیجه این موضوع میتواند به برداشته شدن بخشی از ذخایر این کشور منتهی شود. قطعاً جناحی که در این شرایط در ریاض بر سر کار میآید و تغییراتی که روی میدهد، مقابلهای با واشنگتن نخواهد داشت.
وی با اشاره به سرنوشت قذافی تأکید کرد: همانطور که درباره قذافی نیز شاهد بودیم، وی قبل از سرنگونی حجم عظیمی از سرمایهها را پرداخت کرد و اعتراضی نیز به این موضوع نداشت. سعودیها نیز در موقعیتی نیستند که در صورت به جریان افتادن این پرونده نسبت به آن اعتراضی داشته باشند؛ لذا ذخایر سعودیها عملاً از دست رفته محسوب میشود. این سرمایهها دیگر به سعودیها برنمیگردد و بربادرفته است.
ظهره وند تغییرات ژئوپلیتیک منطقه را منشأ مواضع واشنگتن اعلام کرد و بیان داشت: شرایط موجود را باید در راستای تغییرات ژئوپلیتیک منطقه مشاهده کرد. این موضع گیری آمریکاییها موضع سادهای نیست. به نظر میرسد آمریکاییها در سایه مقاومت منطقهای در یمن، سوریه و ائتلاف ایران، سوریه، روسیه و عراق وارد یک مرحله جدیدی از برخورد با منطقه شدهاند که در این شرایط نقش سعودیها نیز بازتعریف خواهد شد.
وی در پاسخ به این سؤال که «شورای همکاری خلیجفارس نیز مصوبه کنگره آمریکا را محکوم کرد. آیا چنین طرحی برای اعضای این شورا نیز یک تلنگر محسوب میشود؟» گفت: این موضوع یک هشدار برای تمام سیستمهای سیاسی است که بهصورت کور از ایالاتمتحده آمریکا پیروی کردهاند. اماراتیها نیز حجم عظیمی از سرمایه به ارزش صدها میلیارد دلار در آمریکا دارند. اتفاقی که برای سعودیها شکل میگیرد، برای سایر اعضای خلیجفارس نیز میتواند تکرار شود.
کارشناس مسائل بینالملل ساختار اقتصادی ایالاتمتحده آمریکا را در آستانه فروپاشی دانست و تأکید کرد: زمانی که اوباما در واشنگتن سکان کار را به دست گرفت، بدهی عمومی آمریکا بر اساس آمارهای رسمی حدوداً 10 هزار میلیارد دلار بود؛ اما امروز بدهی عمومی این کشور بالغ بر 20 هزار میلیارد دلار است. این مفهوم بدین معنا است که بدهی عمومی واشنگتن در یک بازه زمانی هشتساله ریاست جمهوری اوباما بهاندازه دو برابر افزایش پیداکرده است؛ لذا این حکومت الآن در اداره شرایط خود مستأصل است.
وی خطاکاریهای واشنگتن را نیز در طرح قانون پیگرد عربستان دخیل دانست و عنوان کرد: طرح پیگرد قانونی علیه عربستان را باید از زاویه خطاکاریهای واشنگتن به جای قوت آن نیز مشاهده کرد. واشنگتن از یک طرف پرچمدار دموکراسی است؛ اما از طرف دیگر بهعنوان حامی اصلی تروریسم مطرح میشود؛ بنابراین این چرخشها میزانی از شرایط انفعالی در هیئت حاکمه ایالاتمتحده را نشان میدهد.
ظهره وند از هم پاشیدگی واشنگتن را مورد اشاره قرار داده و ادامه داد: مطرحشدن صرف این طرح بر مناسبات کشورهای شیخ نشین منطقه با ایالاتمتحده تأثیر مستقیم داشته است. این طرح تأثیرات بلندمدت نیز در پی خواهد داشت و یک نوع آشفتگی را شکل خواهد داد. این امر نشاندهنده از هم پاشیدگی عقبه کار در واشنگتن نیز هست که چشم طمع به ذخایر متحدان خود دوخته.
انتهای پیام/
دیدگاه شما