پیروزی ترامپ بسیاری از غربگرایان داخلی را که در ذهن خود برتری کلینتون را قطعی میپنداشتند شوکه کرده است
چنانکه حسامالدین آشنا پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا در توییتر شخصی خود نوشت: اگرچه شناخت پویایی های سیاست و جامعه در آمریکا دشواراست اما حتما بهتر از آن است که فقط به آمریکا فحاشی کنیم و در مواقع حساس غافلگیر شویم.
اکبر هاشمی رفسنجانی هم رای آوردن ترامپ را خطرناک خواند و گفت:
«دو حزب جمهوريخواه و دموكرات در عرصه انتخابات آمريكا فعال هستند كه از اول انقلاب سياستهايشان يكسان بوده است و آنچنان تفاوتی با هم نداشتند.» اما ترامپ خطر بزرگی محسوب میشود؛ چرا كه تندرویهای او طی سالهای گذشته جز اين موضوع را به اثبات نمیرساند. دو حزب جمهوری خواه و دموكرات در عرصه انتخابات آمريكا فعال هستند كه از اول انقلاب سياستهايشان يكسان بوده است و آنچنان تفاوتی با هم نداشتند.» اما ترامپ خطر بزرگی محسوب میشود؛ چرا كه تندروی های او طی سالهای گذشته جز اين موضوع را به اثبات نمیرساند»
حجتالاسلام حسن روحانی نیز در ابتدای جلسه هیات دولت با اشاره به نتیجه انتخابات آمریکا خاطرنشان کرد:
هوشمندی ایران در توافق هستهای این بود که برجام را نه به عنوان توافق با یک کشور یا یک دولت بلکه به عنوان یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل تثبیت کرد که با تصمیم یک دولت قابل تغییر نیست.
در ادامه نیز محسن جلال پور، عضو تيم اقتصادى روحانى نیز با اظهار نگرانی از رای آوردن ترامپ گفت:
« انتخابات در آمریکا به پایان رسید. دونالدترامپ چهل و پنجمین رئیسجمهور آمریکا شد و همزمان، جمهوريخواهان، مجلس نمايندگان را نیز در کنترل گرفتند. جمهوريخواهان همچنین سکان مجلس سنا را هم در کنترل خود گرفتند. به این ترتیب به نوعی شاهد یکدست شدن کنگره و کاخ سفید هستیم. این یکدست شدن به نظرم برای ما كمي نگرانکننده است. در حالی که اگر ترامپ پیروز میشد اما در سنا و مجلس نمایندگان اتفاق دیگری رخ میداد،به نوعی می شد امیدوار بود که اهرمهایی برای جلوگیری از تندرویهاي احتمالی کاخ سفید وجود داشته باشد. یا اگر برعکس،دموکراتها برنده انتخابات ریاست جمهوری میشدند و سنا و مجلس نمایندگان به جمهوریخواهان می رسید،باز میشد به بازدارندگی های احتمالی دو حزب، مقابل برنامههای یکدیگر امیدوار بود. اما اکنون قدرت در دست جمهوریخواهان است.»
وی افزود:
« این یک پیام جدید از آمریکا است. صدایی جدید است که تا امروز نشنیده ایم.باید بنشینیم و این پیام را تحلیل کنیم. تحول جدید،تصمیم جدید میخواهد.باید نشست و تحولات را به دقت رصد کرد و از همه مهم تر باید انسجام درونی را تقویت کرد.باید متحد بود و از تشدید اختلافات داخلی جلوگیری کرد. شعارهایی که در رقابت های انتخاباتی سر داده شد،به نظرم فقط نشانه اند.این نشانه ها در عالم واقعیت میتواند پر رنگ و کم رنگ شود.خيلي چيزها بسته به برنامهای است که در چندماه آینده تدوین خواهدشد.تا این جای کار،سال 2016 سالی عجیب برای مردم جهان بوده است.آنچه در این برهه اتفاق افتاده نشان ميدهد جهان باید آماده هر شوکی باشد. شوک هایی همچون برگزيت و انتخاب ترامپ، جهانیان را در شوکی عمیق فرو برد.»
در این بین اما موضع وزارت امور خارجه نیز جالب توجه است. محمد جواد ظریف سخنگوی وزارت خارجه - چنانکه گویا به ساحت مقدس برجام خدشهای وارد شده- در اولین واکنش به رای آوردن ترامپ گفت :
ما در امور داخلی دیگر کشور ها دخالت نمی کنیم. این انتخاب مردم آمریکاست؛ اما هر کس رئیس جمهور آمریکا باشد باید واقعیات جهان و منطقه ما را به درستی بشناسد و با آن با واقع گرایی مواجه شود. ایران و آمریکا روابط سیاسی ندارند؛ اما آنچه آمریکا به عنوان یک تعهد بین المللی چند جانبه در برجام پذیرفته است را باید اجرا کند.
تفاوت نگاه رهبر معظم انقلاب با این دست افراد در همین بزنگاههای مشخص میشود؛ در واقع ایشان با تکیه بر ظرفیتهای درونی جامعه و تکیه به مردم و احاطه به واقعیتهای موجود همچون جبلالراسخ، هیچگاه تحت تاثیر اتفاقاتی از این جنس قرار نگرفتهاند. ترس و ناراحتی امروز در چهره کسانی دیده میشود که " بر فراز تپه بودن شهر آمریکا " را پذیرفته و در برجامیزه کردن جامعه از هیچ تلاشی فروگذاری نکردهاند.
دیدگاه شما