تاریخ : 17. آذر 1395 - 8:06   |   کد مطلب: 20998
معاون اداره کل ارشاد استان همدان با بيان اينكه وقف داراي رویکرد گسترش حوزه فرهنگي است، گفت: باید به جنبه عام‌المنفعه وقف توجه بیشتری کرد تا از آن استفاده بهتري شود.

به گزارش صبح رزن به نقل از  خبرگزاری فارس از همدان، مجید فروتن عصر امروز در همایش «وقف در دوره‌های تاریخی همدان از منظر اسناد» با اشاره به وقف‌نامه مدرسه زنگنه اظهار کرد: اگر وقف امروزه حائز اهمیت بوده و نگاه تاریخی به این حوزه می‌شود به دلیل این است که از داده‌های موجود استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه در دوره صفویه موقوفات گسترش بسیاری پیدا کرد و این موقوفات دارای نگاه سیاسی و اعتقادی بود، گفت: این موضوع باعث گسترش مذهب تشیع در جامعه شد.

معاون فرهنگی اداره کل ارشاد استان همدان ادامه داد: در دوره صفویه بیشترین تعمیرات و بازسازی‌ها در ارتباط با بقاع متبرکه و مراکز مذهبی بوده که به این موضوع درست پرداخته نشده و مغفول مانده است.

وی با بیان اینکه در دوره صفویه می‌توان از وقف به عنوان مروج مذهب شیعه یاد کرد، افزود:‌ در همان زمان وقف معنای عام‌تری پیدا می کند.

فروتن با بیان اینکه در دوره صفویه شاهد دو نوع وقف بوده‌ایم، گفت:‌ سیاستی که بزرگان در خصوص وقف داشته‌اند می تواند موضوع عام و خاص را مطرح کند که البته بیشتر معنای عام مد نظر بوده است.

وی با بیان اینکه در دوران صفویه در خصوص وقف موضوع صرف عام‌المنفعه بود که مغفول مانده است، افزود: بسیاری از کاروانسراها، پل‌ها، مدارس و... با نگاه عام‌المنفعه ایجاد شده که کارکرد وقف را داشته اما امروز چنین مواردی را کمتر می‌بینیم.

معاون فرهنگی اداره کل ارشاد استان همدان با بیان اینکه شیخ علی خان زنگنه به دلیل نگاه عام‌المنفعه و شاید هم به خاطر در مسیر بودن همدان، بیشترین موقوفات را پس از کرمانشاه در این شهر داشته است، خاطرنشان کرد: وقف رویکرد گسترش حوزه فرهنگ را دارد،‌ نگاهی که امروزه این موضوع نیز مغفول مانده است.

وی با بیان اینکه شیخ علی خان زنگنه مدرسه، مسجد و... را در کنار هم و در پیوستگی با یکدیگر می‌ساخت زیرا این مراکز در سیر حوزه‌های وقفی مکمل هستند، افزود:‌ انتقادی که وجود دارد این است که مدرسه‌ ساخته شده توسط شیخ علی خان زنگنه، بعدها به بنای قدیمی ویرانه‌ای تبدیل شد زیرا نگاه تاریخی به آن مورد توجه قرار نگرفت.

فروتن با بیان اینکه فرق ما با اصفهان نیز به دلیل این است که ما بناهای خود را از دوران صفویه نگه نداشته‌ایم تا از آن استفاده کنیم، گفت: شیخ علی خان زنگنه خدمات زیادی برای همدان داشته اما نام او کجاست؟ نمی‌دانیم!

وی با بیان اینکه متاسفانه اکنون در مسجد شیخ علی خان زنگنه تابلویی وجود ندارد که بتوان این واقف بزرگ را شناخت، خاطرنشان کرد: ‌تاریخ، امروز داده‌ای وسیع و گسترده و یک رسانه است که باید مد نظر باشد.

معاون فرهنگی اداره کل ارشاد اسلامی استان همدان با بیان اینکه متاسفانه نتوانسته‌ایم از داده‌هایمان به نحو احسن به خصوص در حوزه وقف استفاده کنیم، گفت:‌ باید به جنبه عام‌المنفعه وقف توجه بیشتری کرد تا از آن استفاده بهتری شود.

در این مراسم مقاله‌ای در خصوص ساخت میدان امام(ره) و تاثیر آن بر موقوفات شهر همدان توسط خسرو محمدی و نیز مقاله‌ای دیگر در خصوص مزارها و بناهای آرامگاهی (امامزادگان) شهر همدان توسط دکتر رضا نظری ارشد ارائه شد.

در پایان مراسم نیز از چهار نفر تقدیر شد.

انتهای پیام/89026/

 

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن