"ترنج" رادیو گفت و گو با موضوع ( انتخابتان مشابه شماست یا مکملتان؟ ) با حضور علیرضا پیرخائفی ، استاد دانشگاه و روانشناس و روح انگیز لطیفی ، جامعه شناس روانه آنتن شد.
مهمترین شاخص های انتخاب همسر کدام است؟
لطیفی : در مورد همه ، نمی توان الگو و فاکتور یکسان در نظر گرفت.افراد با توجه به نظرات و نسخه شخصی خود انتخاب می کنند اما آنچه که به عنوان خروجی جامعه است نشان می دهد اولین نکته مهم در انتخاب ، طبقاتی است که افراد در آن قرار دارند.
دومین عامل مهم در انتخاب ، قومیت هاست.به این معنا که تعارضات در ازدواج های هم قوم کاهش می یابد و بهتر می توانند به سمت همسانی حرکت کنند.
سومین عامل باورها و اعتقادات دینی افراد است.آنجایی که افراد درصد همسانی و تعادل کمتری در مذهب دارند تعارضات بیشتری بروز می کند.
چهارمین عامل ، سن زن و شوهر است.شاید در ابتدا توافق صورت بگیرد اما در دراز مدت فاصله سنی رعایت نشود می تواند سبب ایجاداختلاف شود.البته تحصیلات نیز می تواند نقش داشته باشد اما از شاخص های اجتماعی محسوب می شود و سبب ارتقای تعامل فرد با دنیای پیرامون است و نمی تواند عامل تعارض باشد.
زن و شوهر شبیه یکدیگر باشند بهتر است یا اینکه یکدیگر را تکمیل کنند؟
لطیفی : زمانی که بحث انتخاب پیش می آید باید دید مطالبات ما چیست.انسان ها افرادی را انتخاب می کنند که نیازهایشان را تامین کنند.به عنوان مثال یک انسان خیلی عصبی است و به دنبال فردی است که صبور باشد و دامنه تحمل بالاتری داشته باشد.
در برخی موارد افراد ضعف هایی دارند که به دنبال شخصی هستند که این ضعف ها را هم پوشانی کند.بنابراین شناخت بسیار اهمیت دارد.
متغیر اصلی مکمل بودن تضاد است و باید به دنبال کسی باشیم که آن تضاد را دارا باشد.
این تضاد نباید منفی باشد.به عنوان مثال برخی از افراد سلطه جو هستند و همیشه حس غالب بودن را دارند .این افراد باید به دنبال شخصی باشند که مهارت لازم داشته باشد که بدون توهین به شخصیت چیرگی را داشته باشد.
در نهاد خانواده زن نقش عاطفی دارد و در حال حاضر با اشتغال زنان قدری این حالت بهم ریخته است چون زنها با کارکردن وقت کمتری برای خانه دارند.بنابراین فردی که زن شاغل را برای همسری برمی گزیند باید این موارد را در نظر بگیرد.
پیر خائفی : تمام تحقیقاتی که بر روی انسان ها صورت گرفته بیانگر این مطلب است که هر چقدر انسان ها شبیه تر باشند کمتر دچار چالش میشوند و مسیر رضایت سریعتر به وجود می آید.و افرادی که مکمل هم هستند به دنبال چالش و ارتقا هستند.
اگر بر روی مدل رفتاری و شخصیت انسانها که بیان می کند از زندگی چه می خواهند.
برخی زندگی بدون دغدغه و دردسر می خواهند و همسری که این آرامش را ایجاد کند.در این حالت اگر شبیه به هم باشند تعارضات به حداقل می رسد.
اما گروهی از انسان ها که ماجراجو هستند و چالش طلب هستند و خواهان این هستند که سربه سر همسر خود بگذارند و خلاقیت در زندگی خود را بالا ببرند.این دسته از انسان ها اگر با افراد شبیه خود ازدواج کنند زندگی خسته کننده ای خواهند داشت.
شاید دلیل خانه گریزی ها در زندگی مشترک همین اختلافات است.یعنی یک فرد ماجراجو با یک فردی که از چالش به دور است ازدواج می کند.
: زن و شوهر برای مکمل بودن چه شاخص هایی باید داشته باشند و چگونه رفتار کنند که تضاد میان آنها سبب تکامل شود؟
پیرخائفی : مکمل بودن پیش نیازهایی دارد.یکی از این موارد خلاقیت است یعنی توانایی نگاه به زندگی از زوایای مختلف را داشته باشند.
از سوی دیگر باید انعطاف پذیر باشند و زمانی که در معرض نقد و ارزیابی قرار می گیریم باید بتوانیم جلوه های متعدد آن را با یک ظرفیت بالا در نظر بگیریم.
هوشیاری و آگاهی بسیار اهمیت دارد تا ما فضای زندگی را کلیشه ای تجسم نکنیم.
ظرفیت پذیرش و تحمل و سازگاری در فضای مکمل بودن بسیار نیاز است.
انتهای پیام/
دیدگاه شما