به گزارش صبح رزن به نقل از ایسنا، منطقه همدان، علیرضا تکلو پنجشنبه 14 اردیبهشت همزمان با هفته اسناد ملی و میراث مکتوب در جمع خبرنگاران، به کمبود فضای کافی برای اقدامات این سازمان در منطقه غرب اشاره و بیان کرد: برای اقدامات این سازمان در قالب برگزاری دائمی نمایشگاههای تخصصی و سندی، برگزاری اندیشگاه با هدف گفتوگو و بحث در موضوعات مختلف و شخصیتهای استان و دیگر موارد نیازمند فضا هستیم چرا که فضای ساختمان موجود جوابگوی نیازها و اقدامات نیست.
وی با بیان اینکه 12 مدیریت منطقهای و استانی با هدف گسترش فعالیتهای سازمان در سراسر کشور و تمرکززدایی و ایجاد تسهیلات برای پژوهشگران و سامانبخشی به اسناد بومی و محلی راهاندازی شده است، اظهار کرد: نخستین مدیریت منطقهای غرب کشور با مرکزیت همدان در سال 71 تأسیس شده و استانهای ایلام، کرمانشاه، کردستان، لرستان و همدان را تحت پوشش دارد.
تکلو با اشاره به فعالیتهای مدیریت منطقه غرب در قالب واحدهای تخصصی، ارزشیابی اسناد، فهرستنویسی، اطلاعرسانی و پژوهش، تاریخ شفاهی، کتابخانه، فناوری اطلاعات و روابط عمومی، تصریح کرد: با توجه به تحت پوشش داشتن شهرهای مرزی متعدد و قومیتهای مختلف و قدمت تاریخی استانهای غرب این مدیریت از جایگاه ویژه برخوردار است.
وی با اشاره به 686 هزار و 743 رکورد فهرستنویسی اسناد و وجود دو میلیون و 566 هزار و 505 برگ مجموع اسناد در کتابخانه ملی منطقه غرب کشور گفت: از این تعداد 928 هزار و 905 برگ فهرستنویسی شده و یک میلیون و 637 هزار و 600 برگ فهرستنویسی نشده است.
تکلو با بیان اینکه مردم استان میتوانند اسناد و موارد باارزش را از طریق اهدا، امانت و یا فروش نسخه خطی به این مرکز ارائه دهند، ادامه داد: در حال حاضر 236 نسخه کتب خطی و چاپ سنگی و سربی، 37 هزار و 969 برگ سند و 5 هزار و 449 قطعه عکس به این مرکز اهدا شده است.
وی به 28 هزار و 744 برگ اطلاعرسانی اسنادی اشاره کرد و یادآور شد: در کتابخانه تخصصی مرکز 4 هزار و 745 نسخه کتاب موجود است.
تکلو با اعلام فراهم ساختن زمینه لازم برای رقومی کردن دسترسی به پایاننامهها و کتابهای دریافتی این مرکز برای استفاده پژوهشگران و محققان گفت: تعداد 8 هزار و 609 جلد پایان نامه، 2 هزار و 253 عنوان کتاب در قالب 5 هزار و 63 نسخه کتاب و تعداد یک هزار و 618 نشریات دریافت شده است.
وی به انجام مصاحبه تاریخ شفاهی با شخصیتها به تعداد 277 نفر در قالب 496 ساعت در این مرکز اشاره کرد و افزود: برگزاری 463 عنوان نمایشگاه اسنادی حقیقی و مجازی، 17 مورد نمایشگاه انتشارات مرکز، 37 مورد همایش و سمینار و نشست تخصصی از اقدامات انجام شده بوده همچنین 2 هزار و 984 مورد بازدید دانشآموزان و دانشجویان صورت گرفته است.
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور با بیان اینکه سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران از دو معاونت کتابخانه ملی و اسناد ملی تشکیل شده است، گفت: ریاست عالیه سازمان با رئیس جمهور بوده و مؤسسهای آموزشی، پژوهشی، علمی و خدماتی است.
وی به قانونمند شدن کتابخانه ملی ایران در سال 1290 و تصویب نظامنامه داخلی به سال 1302 اشاره و آغاز شکل رسمی را سال 1316 اعلام کرد و ادامه داد: از جمله وظایف معاونت کتابخانه ملی گردآوری، حفاظت و ساماندهی آثار مکتوب و غیرمکتوب در بخشهای داخلی و خارجی، ایرانشناسی و اسلامشناسی، پژوهش و برنامهریزی علمی کتابداری و اطلاعرسانی و شرکت در تحقیقات و فعالیتهای بینالمللی، اتخاذ تدابیر و اخذ تصمیمات لازم برای سهولت و سرعت امر تحقیق و مطالعه، ارائه روشهای مطلوب به منظور هماهنگ کردن خدمات و فعالیتهای کتابخانههای عمومی و تخصصی برای تسهیل مبادله اطلاعات است.
تکلو با اشاره به پیشینه بهکار بردن روشهای نوین بایگانی و تصویب تأسیس مرکزی برای حفظ اسناد دولتی در سال 1309 گفت: قانون تأسیس سازمان اسناد ملی ایران در سال 1349 با رأی مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
وی به فعالیت سازمان اسناد ملی ایران به عنوان یک سازمان مستقل از سال 1349 تا 1381 اشاره کرد و افزود: بنا بر تصمیم شورای عالی اداری، سازمان اسناد ملی با کتابخانه ملی در سال 1381 ادغام شد.
وی ادامه داد: از جمله وظایف معاونت اسناد ملی ارزشیابی سوابق اداری، جمعآوری اسناد به سه روش اهدا، خرید یا امانت، حفاظت و نگهداری اسناد، مرمت اسناد آسیبدیده، رقومی کردن اسناد به معنای تهیه فایل دیجیتال، تنظیم و توصیف و مستندسازی اسناد و اطلاعرسانی آرشیوی است.
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور در پایان سخنانش خواستار اهتمام مسئولان ادارات و نهادهای دولتی در نگهداری اسناد و انجام مکاتبات با این مرکز برای انجام ارزشیابی اسناد شد و بیان کرد: مراکز دانشگاهی و علمی میتوانند با ارتباط با این مرکز از منابع کتابخانهای و خدمات استفاده کنند.
انتهای پیام
دیدگاه شما