تاریخ : 16. مهر 1396 - 11:58   |   کد مطلب: 25455
روستا ،آبادی،ده یا هر چیز دیگه ای که انواع بشر بر نخستین کلونی زندگی انسانها نام گذاشته باشند مهمترین اجتماعی است که میتواند کشور یا نژادی را به رفاه یا بستری برای ایجاد ظرفیتهای تمدن ساز برساند.

اگر در کشورهای پیشرفته ایجاد صنایع مهم را شاهد هستیم یا توسعه یافتگی جوامع به لحاظ بسیاری از زمینه ها را مشاهده میکنیم  ،اندیشمندان  در زمینه مسائل جامعه شنای آن را مرهون نگاه ویژه به روستا میدانند.

 

در بحث توسعه روستا اگر به دنبال تبدیل روستا به شهر باشیم خطا و بی راهه رفته ایم.

در واقع به باور مردم شناسان روستای آباد هرگز نباید به معنی ایجاد شهری کوچک باشد و حفظ هویت روستاییان یکی از مهمترین مولفه های پیشرفت روستا است.

 

در خصوص مشکلات روستاهای شهرستان رزن گفت و گویی با کارشناسان حوزه فرهنگ و مردم در برخی مناطق روستایی انجام داده ایم.

 

 

عدم توجه به کشاورزی علمی در روستاها

مجتبی جوان دانشجو در روستای عین آباد در خصوص مشکلاتی که در روستاهای شهرستان رزن با آن دست به گریبان است به ما می گوید:

یکی از مشکلات   به نظر من  ابیاری غیر اصولی باغات و مزارع است  که در  این بحران کم آبی در آینده برای روستا ها ی شهرستان مشکلات زیادی را ایجاد خواهد کرد.

نکته دوم روستا ها در بخش های عمرانی خیلی کند کار میکنند و توسعه خیلی ضعیفی دارند.

 

 

مشکل بیکاری روستای عین آباد

رضا یکی دیگر از جوانان روستایی شهرستان رزن در خصوص مسائل مهم روستاهای این شهرستان تاکید دارد :

بیکاری و نبود شغل مشخص و ثابت یکی از مشکلات اصلی روستای عین آباد محسوب میشود و تعداد زیادی از جوانان و اهالی کاملا بیکار هستند ، اندک اهالی که مشغول به کار هستند به دلیل فصلی بودن کارها و دور بودن محل کار با مشکلات جدی مواجه هستند .

 

 

وی ادامه داد:یکی از شغل های اصلی روستا عبارت است از کار ساختمانی و کار در رستوران ها و شیرینی پزی ها و ... است که به دلیل دور بودن و همیشگی نبودن آن به هیچ عنوان راضی کننده نیست

 

اعتیاد معضل نوظهور روستای عین آباد

از دیگر مسائلی که حسین اشاره دارد اعتیاد است

وی خاطرنشان می کند:

سالم و پاک بودن وهمچنین ناچیز بودن آمار اعتیاد روستای عین آباد در منطقه بسیار مشهور بود و تمامی مسوولین مربوطه نیز بر این مسئله تاکید داشتند . اما این مسئله برای چند سال پیش بود و متاسفانه اهالی روستا شاهد پیشرفت سریع این ناهنجاری در بین جوانان ، نوجوانان و بزرگسالان هستند و مشکل  آنجاست که طبق تحقیق جمعی از فعالان فرهنگی روستای عین آباد ؛ نتیجه تحقیقات و آمار ها این مسئله را نشان میدهد که اعتیاد در اکثر رده های سنی فراگیر شده و پیر و جوان و حتی چند مورد نوجوانان کم سن هم گرفتار این پدیده شوم شده اند . دلسوزان و فعالان فرهنگی این روستا منتظر اقدامات مسوولان مربوطه میباشند

 

حضور روحانیون در روستاها مشکلات فرهنگی را مرتفع میکند

دانش آموخته حوزه علمیه قم و از فعالین فرهنگی روستای نظام آباد در رزن در خصوص بحث های فرهنگی روستاییان به ما گفت:

هر جا که فرهنگیان، و دلسوختگان اهل علم و دانش جلو افتادن مسیر بهتر و درست تر پیش میرود. پس مرحله اول مهمترین چیز ورود خواص و نخبه ها در امور است .

 

حجت الاسلام حامد رضایی ادامه داد:اما نکته دوم اینه که همین خواص گاهی به خاطر عدم بصیرت، ضررشون از افراد غیر بیشتر است.

 

امروز با اینکه روستاهای ما از نظر ارتباطات و امکانات ظاهری از قبیل خوراک و پوشاک و مسکن همچنین برق و آب و گاز و... اغلب به امکانات و ارتباطات شهری نزدیک شده اند اما متاسفانه محیطهای فرهنگی آموزش مناسبی در سطح روستاها وجود ندارد.

 

بسیاری از  مشکلات در عرصه های مختلف، با اندک مشاوره ای قابلیت رفع دارند اما اکثر محیطهای روستایی فاقد محیطهای آموزشی مناسب هستند.

 

 نهاد مختلف اداری شهرستان می توانند با استفاده از ردیف های بودجه ای تعریف شده شان به صورت هفتگی بعضی روستاها رو از نظر مشاوره ای تامین کنند. مشاوره از قبیل ازدواج، درسی و..

 

متاسفانه در کنار پدیده ازدواج در سن پایین که گاه دردسرهای خاص خود را دارد، امروز سن ازدواج دختران و پسراو به شدت بالا رفته و دختران و پسران ازدواج نکرده سی سال به بالای بسیاری در روستاها وجود دارد که این مساله از سویی نیاز به فرهنگ سازی و آگاه سازی خانواده ها دارد و از سویی نیاز به توجهات ویژه مسؤلین به جوانان روستایی.

 

 همین جوان برای تامین نیازهای مالی دچار مهاجرت شده و همین مهاجرت سرآغاز مشکلات زیادی که باز هم سن ازدواج را به تعویق می اندازد.

 

یکی از مشکلات اساسی روستاها، عدم حضور روحانی مستقر در بسیاری از آنها و عدم ساپورت مادی و مالی مناسب از روحانی های مستقر است.

 یک روحانی مستقر می تواند بسیاری از امور معطله ی فرهنگی و آموزش را ترمیم کند و کار بسیاری نهادهای فرهنگی را سرعت بخشیده و راندمان کارها را بالا ببرد. ولی متاسفانه و رشد متاسفانه غالب قشر روحانیت نه تنها حق الزحمه ماهیانه شان از کمترین حقوق های تصویب شده برای کارگران کمتر است بلکه متولیان مساجد و... هم تلاش کافی یا مضاعفی برای ساپورت ایشان به خرج نمی دهند.

 

 

در حال که حمایت  مناسب مالی روحانیت در دستورکار توابع بالادستی نیست کاش لااقل مردم منطقه این مهم را درک کرده و خواص روستاها در منطقه به این امر رسیدگی کنند. وقتی یک روحانی با تمام قداستی که دارد فکر تامین مخارج اولیه خانواده اش ذهنش را درگیر کند او هم نمی تواند درست از پس وظیفه اش بر بیاید.

 

روستا باید تولیدگر بماند

استاد جامع شناسی در دانشگاه های شهرستان رزن در خصوص مشکلات و روند پیشرفت روستاهای شهرستان مینویسد:

روستا به عنوان بخشی بزرگ از نظام جمعيتي کشور که منابع ارزشمندي اعم از انساني و منابع طبيعي و اقتصادي در آن وجود دارد، محسوب  می شود.

بديهي است كه توجه به اين كهن اجتماع انساني باپتانسيلهاي قوي از نظر طبيعي، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و تاريخي، نه تنها مانع تخليه آن توسط ساكنين و مهاجرت به سمت شهرها خواهد شد بلكه باعث جذب جمعيت از مناطق شهري نيز مي شود.

 در اين راستا، مد نظر قرار دادن استعداد هاي روستا اعم از منابع آب و استفاده بهينه از آن، زمين و كشت محصولات مقرون به صرفه، نيروي انساني ماهر و دانش آموختگان، آداب و رسوم خاص و قابل ارائه به گردشگران، آثار تاريخي و امكان مقدس، و موارد ديگري از اين قبيل امري ضروري مي باشد.   

یوسف غلامی ادامه می دهد:هدف همه خدمتگزاران در مناطق روستايي اين است كه شرايط زندگي را براي ساكنين بهبود بخشيده و رفاه را در آن مهيا سازند. بايد هوشيار باشيم كه هدف از بهبودي روستاها و توسعه روستايي تبديل روستا به شهر و تبديل روستايي به شهري نيست.

 

سرپرست دانشگاه پيام نور واحد دمق خاطرنشان کرد:چرا كه محتواي اين دو نقطه اساساً متفاوت است. روستا محيطي توليدگر و شهر بعنوان جامعه مصرف كننده شناخته مي شود. چه بهتر كه در امر توليد نيز از تك محصولي خود را جدا نموده و محيط خود را با توليد محصولات متنوع به سمت خود اتكايي پيش ببريم.

 

سخن پایانی

به نظر می رسد برای توسعه و احیای الهامبخشی سبک زندگی روستا،همچنین جلوگیری از روند مهاجرت ویرانگر روستاییان به حاشیه شهرهای بزرگ که عامل بسیاری از مشکلات اجتماعی در دهه آینده خواهد بود بایستی نظام جامع روتانشینی تدوین شود.

 

این نظام باید شامل همه ی ابعاد زندگی روستاییان گردد و در این زمینه شاید بهترین نهاد معاونت روستا در ریاست جمهوری است که متاسفانه در سالهای گذشته نمود چندانی از خود ارائه نکرده است.

 

 

انتهای پیام

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن