آخرین اخبار

تاریخ : 27. تير 1398 - 15:41   |   کد مطلب: 26511
استان همدان با بهره‌مندی از ۴۳ هزار هکتار جنگل این روزها در تکاپوی اضافه کردن یک هزار هکتار دیگر به سطح جنگل‌کاری های این استان بوده و در این زمینه مشارکت مردم را طلب کرده است.

به گزارش صبح رزن به نقل از خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: نقش و اهمیت منابع طبیعی در توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها بر کسی پوشیده نیست به طوری که بهره برداری صحیح و معقولانه منابع طبیعی رمز موفقیت بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای در سطوح ملی، منطقه‌ای و محلی است.

ایران از کشورهای کم برخوردار به لحاظ پوشش جنگل محسوب می‌شود که در این زمینه برای رسیدن به استانداردهای نرم جهانی، توسعه جنگل کاری جزو اولویت‌های سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور قرار گرفته و ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان‌ها این برنامه را دنبال می‌کنند.

بر اساس اطلاعات جمع آوری شده نزدیک به نیمی از مساحت استان همدان را اراضی ملی تشکیل می‌دهند که شامل ۴۳ هزار هکتار جنگل از جمله جنگل طبیعی، اراضی جنگلی و دست کاشت است و مساحت ۸۲۲ هزار هکتار مرتع است.

همدان دارای ۴۳ هزار هکتار اراضی و ذخیرگاه‌های جنگلی و جنگل کاری دست کاشت است طبق آخرین آمار ارائه شده استان همدان دارای ۴۳ هزار هکتار اراضی و ذخیرگاه‌های جنگلی و جنگل کاری دست کاشت است که با توجه به کمبود جنگل و اهمیت و ارزش ویژه آن، مراقبت از جنگل‌ها با دقت بالایی صورت می‌گیرد و تلاش برای توسعه این میزان نیز در دستور کار است.

کارشناس منابع طبیعی استان همدان در همین خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شرایط جغرافیایی استان همدان ایجاب می‌کند به منظور مقابله با بیابان زایی طرح‌های توسعه جنگل و مرتع افزایش یابد، گفت: خشکسالی‌های دهه اخیر و همچنین گسترش گرد و غبار لزوم توجه به منابع طبیعی و محیط زیست را افزایش داده است.

سحر بیات با اشاره به وضعیت جنگل‌ها و بیان اینکه جنگل‌ها از انواع منابع طبیعی به عنوان حیاتی ترین بستر توسعه پایدار محیط زیست به شمار می‌روند، گفت: افزایش سرانه جنگلی و فضای سبز با ارتقای سطح آگاهی عموم مردم نسبت به اثرات سازنده جنگل‌کاری تسریع پیدا خواهد کرد.

وی با تأکید بر لزوم استفاده و جلب مشارکت مردمی در خصوص توسعه فضای سبز و جنگل‌کاری، اعلام کرد: جنگل‌کاری، حفظ آب‌وخاک و جلوگیری از فرسایش را سبب می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان نیز در همین خصوص با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای توسعه جنگل کاری در همدان افزود: طی سال جاری برنامه جامعی برای حفاظت از عرصه‌های جنگلی و مرتعی استان تدوین و از ابتدای سال اجرایی شده است.

طرح جامع بوم سازگان جنگل‌های زاگرس در دست اجرا است

اسفندیار خزایی گفت: طرح جامع بوم سازگان جنگل‌های زاگرس با هدف حفاظت، احیا و توسعه جنگل‌های استان از اولویت‌های اصلی در سال ۹۸ بوده و در دست اقدام است.

وی با بیان اینکه در این برنامه تمام نیازهای جوامع بهره‌بردار و اولویت‌های توسعه و احیای جنگل‌های استان پیش بینی شده و سیاست‌های اجرایی برای آنها تعریف شده است، گفت: همدان ظرفیت تولید ۲ میلیون اصله نهال را دارد و کار تولید نهال با مکانیسم‌های مشخص و رعایت اصول فنی و علمی موجب رشد و توسعه استان خواهد بود.

مدیر کل منابع طبیعی استان همدان با یادآوری اینکه حفاظت از منابع طبیعی تنها محدود به حفاظت فیزیکی از عرصه‌های منابع طبیعی نمی‌شود، به پروژه جنگل کاری یک هزار هکتاری همدان اشاره کرد و گفت: اجرای پروژه جنگل کاری و توسعه فضای سبز با هدف احیای رویشگاه‌های تخریب یافته و توسعه جنگل در دستور کار است که در قالب برنامه‌های استانی و ملی و پروژه بوم سازگان جنگل‌های زاگرس به اجرا درخواهد آمد.

خزایی با تاکید بر اینکه طرح‌های منابع طبیعی بیشتر با هدف حفظ و احیای عرصه‌های طبیعی، تقویت پوشش گیاهی، توسعه جنگل، احیا و اصلاح مراتع اجرا و طرح‌های آبخیزداری نیز از محل صندوق توسعه ملی اجرا می‌شود، به کاشت گونه‌های اقتصادی و چند منظوره در نهالستان ملایر گفت: با تخصیص اعتبار یک میلیارد تومانی از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان همدان برای تجهیز و مرمت نهالستان ملایر شاهد جنگل کاری برای سال آینده با تأمین منابع ملی و استانی خواهیم بود.

خزایی اهداف این پروژه را جلوگیری از تصرفات احتمالی اراضی منابع ملی، اشاعه فرهنگ درختکاری، ایجاد تعادل و تنوع در پایداری اکوسیستم، ایجاد محیط تفرجی و اکوتوریسم برای ساکنان و گردشگران، حفاظت آب و خاک، افزایش نفوذپذیری آب، کاهش فرسایش و رواناب و افزایش سرانه فضای سبز استان و کاهش آلاینده‌های هوا عنوان کرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان با بیان اینکه بروز معضلات خشکسالی، فرسایش خاک، تهدیدها و تخریب‌های ناشی از آن موید اهمیت توجه به طرح‌های آبخیزداری و آبخوان داری برای حفظ منابع پایه آب و خاک است، افزود: بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته برای جلوگیری از سیلاب‌ها به توسعه عملیات آبخیزداری از جمله تقویت و توسعه پوشش گیاهی، احیای جنگل‌ها و احداث بندها و سازه‌های آبخیزداری روی آورده‌اند.

مردم باید اهمیت حفظ منابع طبیعی را درک کنند چراکه در غیر این صورت نمی‌توان منابع طبیعی را حفظ کرد وی فرهنگ سازی، آموزش و ترویج را سه اولویت مهم و کلیدی منابع طبیعی استان برای حفظ عرصه‌های طبیعی و مراتع برشمرد و بابیان اینکه مردم باید اهمیت حفظ منابع طبیعی را درک کنند چراکه در غیر این صورت نمی‌توان منابع طبیعی را حفظ کرد، گفت: نسل انسان در طبیعت شکل گرفت و این طبیعت نسل ما را نجات داد تا انسان به علم نو رسید اما هم اینک طبیعت برای بقا به ما نیاز دارد بنابراین نباید به هر شکلی با این طبیعت برخورد کرد.

معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی استان همدان نیز با بیان اینکه امسال ۲۵ کیلومتر کمربند حفاظتی در مرز بین اراضی منابع طبیعی و اراضی مردمی ایجاد می‌شود، اظهار داشت: طرح احداث کمربند حفاظتی یکی از برنامه ها و اولویت‌های اساسی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور است که با هدف حفظ و حراست از عرصه های طبیعی اجرا می‌شود.

رضا الوندی بابیان اینکه در سال‌های گذشته احداث کمربند حفاظتی به صورت فیزیکی با ایجاد کانال و قطعات فیزیکی اجرا می‌شد که از سال گذشته به صورت نوار سبز و با کاشت نهال با گونه‌های با قابلیت اقتصادی دنبال می‌شود، گفت: گونه‌های گیاهی که در کمربند حفاظتی کشت می‌شود سازگار با اقلیم هر منطقه و گونه‌های صنعتی، دارویی، خوراکی و مثمر اقتصادی هستند.

معاون حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی استان همدان گفت: طرح احداث کمربند حفاظتی مانع توسعه اراضی کشاورزی و باغی اشخاص حقیقی به سمت عرصه‌های ملی و منابع طبیعی می‌شود و در سال گذشته این طرح در ۲۵ کیلومتر از عرصه‌های ملی و منابع طبیعی اجرا شد و امسال نیز این کار در مساحت ۲۵ کیلومتر در دستور کار منابع طبیعی قرار داد.

بااین تفاسیر لزوم توجه هرچه بیشتر به منابع طبیعی از جمله جنگل و مرتع کاملاً مشهود و محسوس است بنابراین باید در مورد تهیه و تدوین برنامه‌های مربوطه به بخش‌های مختلف جنگل، مرتع و آبخیزداری و تحقیقات منابع طبیعی هوشیارانه و آگاهانه قدم برداشت و اقدام کرد.

دیدگاه شما