به گزارش صبح رزن به نقل از سپهر غرب،شهرستان رزن از شمال به استان مرکزی، از جنوب به شهرستان فامنین، از غرب به شهرستان کبودراهنگ و از شرق به شهرستان درگزین محدود میشود که جمعیت آن در سال 1395 برابر با 70 هزار و 588 نفر بوده است.
25 درصد مردم این شهرستان، در نقاط شهری و 75 درصد از آنان، در مناطق روستایی ساکن هستند.
یکهزار و 838 نفر بیکار در این شهرستان وجود دارد و نرخ بیکاری این شهرستان، طبق موارد مطروحه در برنامه توسعه اشتغال استان همدان، برابر 8.14 درصد است.
در تشریح مزیتها و قابلیتهای مربوط به بخش کشاورزی این شهرستان، میتوان به مواردی چون برخورداری از نیروی انسانی، همجواری با محور توانمند اقتصادی و تولیدی همدان – رزن بهعنوان یکی از محورهای اصلی توسعه استان همدان، نزدیکی به مراکز کشور و قطبهای صنعتی قزوین، زنجان، ساوه، تهران و همدان، استقرار شهرستان در یکی از دروازههای ورودی به استان، قابلیتهای کشاورزی همراه با تولید گندم دیم و آبی، دامپروری، امکان ایجاد مراکز آموزش عالی کشاورزی و دامپروری، برخورداری از تولید گیاهان دارویی، ذخیرهسازی آب در مناطق گونلو از طریق احداث سدهای کوچک، برخورداری شهرستان از ذخایر ژنتیکی گیاهی مهم، قرارگیری در یکی از مسیرهای ارتباطی با پایتخت کشور و... اشاره کرد.
طبق سند راهبردی و عملیاتی سه سالههای استان همدان، احداث شهرک تحقیقات و فرآوری رازیانه، کشتارگاه صنعتی طیور پروتئین ماکیان الوند و احداث سردخانه نگهداری محصولات کشاوزی از جمله پروژههای محرک توسعه و الویتدار در این شهرستان است.
برنامههای عملیاتی این شهرستان در بخش کشاورزی بهدلیل پتانسیل بالای موجود در منطقه، در زمینه تولید انواع محصولات کشاورزی، نیاز جدی به تبدیل و بستهبندی، با توجه به تولید انواع محصولات مرتبط در منطقه شامل صنایع تبدیلی، فرآوری مواد غذایی، صنایع بستهبندی، سورتینگ محصولات کشاورزی، تولید دانههای روغنی، تولید گوشت قرمز، توسعه گلخانه، اصلاح باغات، احداث مجتمع گلخانهای عمان، احیا و مرمت قنوات، توسعه سامانههای نوین آبیاری، ایجاد ظرفیت فرآوری و ذخیرهسازی جدید است.
در این راستا برآن شدیم؛ پس از گذشت یکسال از اجرای سند راهبردی در استان همدان، گفتوگویی با حسن لطفی، نماینده مردم رزن و درگزین در مجلس شورای اسلامی و سیدرضا سلامتی، فرماندار شهرستان رزن ترتیب دهیم تا علاوهبر معرفی ظرفیتهای بخش کشاورزی این شهرستان، با نیازها و چالشهای روبهرو شده در آن، در حوزه کشاورزی آشنا شویم که در ادامه آنها را میخوانید:
از هدررفت آبهای سطحی در شهرستان رزن تا سختگیریهای بیرویه اداره امور آب استان
نماینده مردم رزن و درگزین در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار کشاورزی سپهرغرب با بیان اینکه شهرستان رزن یکی از قطبهای بزرگ کشاورزی در استان همدان محسوب میشود، مطرح کرد: بیشترین محصولات تولید شده در این شهرستان، انواع محصولات کشاورزی چون گندم، جو، یونجه و سیبزمینی کشت میشود.
حسن لطفی با بیان اینکه بیشترین تولید رازیانه در استان و در کشور مربوط به شهرستان رزن است، به بیان چالشهای اساسی در این شهرستان، در زمینه کشاورزی پرداخت.
وی در تشریح این چالشها به مشکل آب اشاره کرد و ادامه داد: آبهای سطحی در این شهرستان، به هدر میرود که تاحدی بخشی از این آبها در سد شنجور قروه درجزین ذخیره میشود. اما در سایر نقاط شهرستان رزن، عملاً آبهای سطحی به هدر میروند.
نماینده مردم رزن و درگزین در مجلس شورای اسلامی، در ادامه به وجود چاههای غیرمجاز و بهرهبرداریهای بیرویه اشاره کرد و گفت: سختگیریهای بیرویه اداره امور آب استان، باعث شده که کشاورزان ما کارایی لازم را نداشته باشند.
بهرهبرداری بزرگترین دامداری غرب کشور در شهرستان رزن، در آبانماه سال جاری
لطفی میانگین تولید گندم در شهرستان رزن را سالانه برابر 150 هزار تُن اعلام کرد و گفت: در بخش دام نیز به سبب وجود مراتع مناسب و وسیع در این شهرستان، شاهد تولیدات متعدد هستیم. اما اکثر دامداریهایمان بهصورت سنتی هستند که هماکنون گام بلندی را در مسیر اصلاح نژاد دامهای سنگین برداشتهایم. بهنوعی که دامداری 6 هزار رأسی با تولید روزانه 210 تُن شیر، گامی در راستای اصلاح نژاد نیز محسوب میشود.
وی در پاسخ به اینکه این دامداری چه زمانی به بهرهبرداری خواهد رسید؟ مطرح کرد: این دامداری که بزرگترین دامداری غرب کشور است، طبق قول شستا، در آبانماه سال جاری به بهرهبرداری میرسد و هماکنون بهصورت شبانهروزی در حال ایجاد آن هستند.
تعطیلی 15 ساله صنایع تبدیلی در شهرستان درگزین
لطفی در خصوص تشریح وضعیت صنایع تبدیلی، در این شهرستان نیز ضمن ابراز تأسف بیان کرد: شرکت کشت و صنعت دشت کرفس، در سال 1379 پروانه گرفت و در سال 1385 به بهرهبرداری رسید. اما بهدلیل مشکلات مالی ایجاد شده، در حال حاضر قریب به 15 سال است که تعطیل است. هماکنون دادگستری درگزین درصدد است تا موانع قانونی آن را برطرف کند.
راهاندازی بزرگترین کشتارگاه صنعتی طیور در شمال استان همدان
نماینده مردم رزن و درگزین در مجلس شورای اسلامی در خصوص وضعیت کشتارگاههای شهرستان رزن نیز گفت: کشتارهای ما در حال حاضر در زنجان و قزوین انجام میشود. اما با راهاندازی بزرگترین کشتارگاه صنعتی طیور در شمال استان همدان، یعنی طرح ماکیان الوند سردرود که 2 ماه دیگر به بهره برداری میرسد، میتوان علاوهبر اشتغالزایی، شاهد ایجاد نخستین کشتارگاه صنعتی مدرن در استان همدان بود. چراکه در حال حاضر این مهم در استان وجود ندارد.
از عدم وجود صنایع تبدیلی در رزن تا نبود مؤسسهای استاندارد در حوزه کشاورزی در کشور
وی با بیان اینکه شهرستان رزن بیشترین تولیدکننده رازیانه در کشور است. اما در این زمینه نیاز به فرآوری، بستهبندی و صنایع تبدیلی دارد. در پاسخ به اینکه؛ چرا کشاورزان رزنی از وضعیت فروش محصولاتشان بیشتر مواقع گلایه دارند؟ مطرح کرد: متأسفانه سنخیتی بین تولید و صنعت وجود ندارد. بدین ترتیب باید گفت: آمار دقیقی از احتیاجات کشور در زمینه غذایی و تولیدات نداریم. بدینسان نمیدانیم که چه محصولاتی را به چه میزان، باید تولید کنیم.
لطفی در این راستا به نبود وزارت بازرگانی و در نتیجه؛ مختل بودن دستگاهها در این حوزه اشاره کرد و گفت: حاصل این اتفاقات، اینست که کشاورزان بدون محاسبه، اقدام به کشت برخی از محصولات میکنند و در این بین بیشترین ضرر هم عاید کشاورزان میشود و در نتیجه شاهد زمینگیر شدن آنها هستیم.
وی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به این موضوع، تصریح کرد: آمار مسنجمی از نیازهای مردم در زمینه مواد غذایی و آماری از میزان تولید این محصولات در کشور وجود ندارد و در این زمینه نیازمند سنخیت و وجود یک مؤسسه استاندارد نیز هستیم.
لطفی در این راستا با تأکید بر لزوم وجود یک مؤسسه استاندارد در حوزه کشاورزی بیان کرد: باید کالاهایی در سبد غذایی مردم بیاید، که از استانداردهای لازم برخوردار باشد تا شاهد وقوع برخی از مشکلات و بیماریها بر اثر استفاده از محصولات کشاورزی نامناسب نباشیم. از سویی در زمینه صادرات نیز میتوان بهتر وارد کار شد. بدینسان در حوزه تأمین موادغذایی مردم در بخش کشاورزی، بایستی شاهد زیرساختهای استاندارد پیشرفته باشیم تا پیش از ورود یک محصول به سبد غذایی مردم، آن را بهلحاظ استاندارد بودن، مورد بررسی قرار دهد.
نماینده مردم رزن و درگزین در مجلس شورای اسلامی در بخش پایانی این گفتوگو، بیتوجهی به این استانداردهای لازم را یکی از چالشهای بخش کشاورزی در کشور دانست و گفت: ما نمیدانیم که در یک محصول مانند گوجه یا سیبزمینی چه میزان کود بهکار رفته، چه میزان سم و...؟ آیا این موارد استاندارد بوده است یا خیر؟ همین امر چالش بزرگی، در حوزه کشاورزی محسوب میشود.
فرماندار شهرستان رزن نیز در گفتوگو با سرویس کشاورزی سپهرغرب در تشریح برنامههای مدنظر در بخش کشاورزی این شهرستان مطرح کرد: در طی سالهای أخیر، تأمین منابع آبی درازمدت را با بستن چاههای غیرمجاز و توجه به دشتهای قهاوند – رزن و کبودراهنگ در پیش گرفتیم که در این راستا علاوهبر اینکه مانع اُفت آبهای زیرزمینی شدیم، بلکه در دشتهای مذکور، افزایش سطح آبهای زیرزمینی را نیز شاهد بودیم.
سیدرضا سلامتی با بیان این موضوع ادامه داد: دومین گام مؤثر در بخش کشاورزی شهرستان رزن این بود که سعی شد تا کشاورزی با روش آبیاری غرقابی را به سمت آبیاری مدرن پیش ببریم و هماکنون 98 درصد از زمینهای مستعد در این شهرستان، مجهز به روش آبیاریهای نوین است. از سویی ترویج الگوی کشت با توجه به ظرفیتهای آبی را در باغات این شهرستان، بهکار گرفتهایم.
نباید بگذاریم که رازیانه شهرستان رزن در هند و پاکستان بستهبندی شود
وی در ادامه صحبتهای خود از رازیانه با عنوان برند کشاورزی شهرستان رزن، نام برد و گفت: 95 درصد رازیانه کشور در این شهرستان تولید میشود. اما در سالهای اخیر، اسمی از این شهرسان نبود. در سال گذشته با برپایی همایش رازیانه توانستیم، این محصول و نام این شهرستان را مطرح کنیم و امسال نیز برآنیم تا بتوانیم بار دیگر این محصول دارویی و غذایی را معرفی کنیم.
فرماندار شهرستان رزن با تأکید بر اینکه باید مانع از خامفروشی این محصول شویم، تصریح کرد: نباید بگذاریم که رازیانه شهرستان رزن در هند و پاکستان بستهبندی شود. بدینسان برای سورت و بستهبندی و فراوری این محصول در شهرستان رزن، برنامه خاصی داریم.
سلامتی با تأکید بر لزوم جمعآوری محصولات کشاورزی حاصل دسترنج کشاورزان گفت: با جمعآوری محصول گندم در دشت کرفس و سیلوی جمعآوری مکانیزه غلات در سردرود، شاهد صرفهجویی در قیمت حمل، بالغ بر 2 میلیارد تومان شدیم و این صرفهجویی تماماً به نفع کشاورزان بود.
وی با اشاره به اینکه آمار کشت محصول زعفران در این شهرستان، افزایش یافته است، از ظرفیتهای گلخانهای در شهرستان رزن، نام برد و افزود: در سند راهبردی سه ساله استان همدان، وظیفه ما ایجاد 7 هکتار گلخانه بود که در سال جاری، بالغ بر 30 هکتار گلخانه با سرمایهگذاری بخش خصوصی، آماده کلنگزنی داریم.
فرماندار شهرستان رزن با بیان اینکه بیمه روستاییان و عشایر نیز در برنامه و اولویت قرار گرفته است، مطرح کرد: محصولات گندم و جو با میانگین تولید 150 هزار تُن در شهرستانهای رزن و درگزین، بهعنوان محصولات استراتژیک هستند که سهم شهرستان رزن از این میزان، در حدود 110 تُن است.
اگر در شهرستان رزن بتوانیم به سمت فرآوری و صنایع تبدیلی پیش رویم، شاهد رونق تولید و اشتغال خواهیم بود
این مسئول با اشاره به تولید میوههایی چون هلو، زردآلو و سیب در این شهرستان، ادامه داد: باغات بسیار خوب و وسیعی در شهرستان رزن وجود دارد که در این بین، میتوان به وجود باغی با مساحت بالای 100 هکتار و بهصورت یکپارچه و باغات مکانیزه اشاره کرد. بدینسان اگر در شهرستان رزن بتوانیم، به سمت فرآوری و صنایع تبدیلی پیش رویم، شاهد رونق تولید و اشتغال خواهیم بود.
فرماندار شهرستان رزن در بخش پایانی سخنان خود، به طرح ماکیان الوند اشاره کرد و گفت: برای این طرح 16 میلیارد تومان مصوب شد که از این میزان تاکنون، 11.6 میلیارد تومان آن پرداخت شده است. این طرح اشتغال مستقیم 150 نفر را در پی خواهد داشت. هماکنون گازرسانی به آن در دست اقدام است که با کمکهای انجام شده از سوی دستگاههای مربوطه، ظرف دو ماه آینده، به بهرهبرداری خواهد رسید.
طبق آمارهای مربوط به سال 1395، 75 درصد جمعیت در شهرستان رزن در نقاط روستایی زندگی میکنند و این موضوع، نشاندهنده اهمیت بخش دامپروری و کشاورزی در این شهرستان است. نیاز به کشتارگاههای صنعتی، کارخانهها، شرکتهای مربوط به بستهبندی، فرآوری، صنایع تبدیلی و داشتن بازار فروش مناسب از جمله موضوعاتی است که در تمامی نقاط استان همدان، بهویژه شهرستانهایی که تولیدات خاص دارند، ضروری است.
شهرستان رزن در دل خود علاوهبر وجود دو محصول گندم و جو بهصورت استراتژیک و دام و طیور، دارای گیاه دارویی و غذایی رازیانه است. بهنوعی که بیش از 95 درصد رازیانه کشور،در این شهرستان کشت میشود. در صورت نبود واحدهای فرآوری و بستهبندی، این محصول بهصورت خام عرضه و در استانهای دیگر و حتی خارج از کشور بستهبندی میشود و این به معنای نرسیدن سود، ارزش افزوده و توان صادراتی و در نتیجه ایجاد اشتغال پایدار در این شهرستان است. بدینسان نیاز است تا با تأکید بر قابلیتها و ظرفیتهای بخش کشاورزی و دامپروری در شهرستان رزن، بار دیگر آستین همت را بالا زده و بدانیم با چنین پروژههایی است که میتوان در بلندمدت به اشتغالی پایدار و در نتیجه توسعهای پایدار، آن هم در سال جهش تولید دست یافت.
دیدگاه شما