آخرین اخبار

تاریخ : 5. مهر 1393 - 12:48   |   کد مطلب: 9922
'به ازای پرورش هر 10 قطعه شترمرغ یک شغل ایجاد می شود' عنوان گزارشی است که به قلم ' سمیرا معارفی' در خبرگزاری ایسنا همدان منتشر شده است.

به گزارش صبح رزن،خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه همدان در این گزارش آورده است: پرورش شترمرغ صنعتی است که علاوه بر افزایش تولیدات دامی، درآمد و اشتغال کشاورزان را نیز تثبیت کرده و افزایش می دهد.

توسعه کشاورزی و افزایش بهره وری با استفاده از همه امکانات و پتاسیل های موجود، درصورتی عملی می شود که برای هر یک از این پتانسیل ها برنامه ریزی کرده و محصولی متناسب تولید کنیم.

کشاورزان با پرورش شترمرغ در کنار انجام امور زراعی، باغی و دامی می توانند از تولیدات تک محصولی خارج شده و در تمام فصول سال کار داشته باشند که این امر خود مانعی برای مهاجرت روستائیان به شهر به شمار می آید.

پرورش شتر مرغ از سود آورترین مشاغل محسوب می شود که عدم فرهنگ مصرف گوشت، عدم امکان صادرات، نبود کشتارگاه مخصوص و کمبود زمین از عوامل پایین بودن تولید این پرنده است.

همچنین گوشت قرمز شترمرغ کم چرب و کم کلسترول با طبیعتی گرم و دارای آهن است.

پوست نرم، لطیف و با مقاومت بالا و با داشتن فولیکول های پر روی پوست، امتیاز دیگر این پرنده نسبت به سایر دام هاست به طوریکه پوست شترمرغ در بازارهای جهانی تا 400 دلار قیمت دارد.

پر این پرنده در دوران باستان نماد پادشاهان و سرداران بوده و مغز این پرنده در درمان بیماری آلزایمر موثر است و از بافت زانوی شترمرغ برای دستگاه های الکترونیکی، مخابراتی استفاده می شود. حتی می توان قرنیه چشم این پرنده را به قرنیه چشم انسان پیوند زد.

*پرورش شترمرغ یک فعالیت اقتصادی محسوب می شود

بر اساس این گزارش منتشره محمد رضا خدابنده لو مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان همدان در این باره می گوید: پرورش شترمرغ یک فعالیت اقتصادی محسوب می شود که اگر زمینه مدیریتی و سرمایه ای برای آن فراهم شود آینده روشنی در پیش دارد.

حدود 20 سال گذشته دو جوجه شترمرغ توسط اقوام یکی از اهالی روستای ثامن شهرستان ملایر وارد استان شد و مبنای اساسی پرورش شترمرغ را تشکیل داد و به شهرستانهای دیگر نیز تسری یافت.

وی به رتبه پنجم استان در زمینه پرورش شترمرغ اشاره کرد و ادامه داد: در طول این مدت تاکنون پنج مورد پروانه بهره برداری پرورش شترمرغ مادر به ظرفیت 165 قطعه در استان صادر شده است.

در حال حاضر نیز سه مورد پروانه تاسیس شترمرغ مادر به ظرفیت 15 قطعه صادر شده است.

وی با اشاره به اینکه تعدادی از پروانه های بهره برداری صادره در زمینه پرورش شترمرغ مادر تلفیقی با شترمرغ پرواری است، تصریح کرد: در زمینه شترمرغ پرواری پنج مورد پروانه بهره برداری به ظرفیت 360 قطعه صادر شده است.

پروانه های پرواری در حال تاسیس با ظرفیت 10 هزار و 680 قطعه 14 مورد است که بعضا در دست ساخت بوده و برخی هنور عملیات اجرایی را آغاز نکرده اند.

تعداد زیادی واحد پرورش شترمرغ سنتی در سطح استان بدون پروانه بهره برداری در حال فعالیت است که آمار دقیقی از تعداد و ظرفیتهای تولید آنها در دست نیست.

به گفته مدیر امور طیور سازمان جهادکشاورزی استان همدان، سالیانه 22 تن گوشت شترمرغ و 15 تن تخم شترمرغ در استان تولید می شود به طوریکه بیشتر تخمهای تولیدی به جوجه تبدیل شده چراکه یک تخم شترمرغ غذای 10 تا 15 نفر است و معمولا مورد استفاده قرار نمی گیرد و مصرف خوراکی ندارد.

بزرگترین واحد پرورش شترمرغ استان همدان در شهرستان رزن واقع است که در حال حاضر 55 قطعه شترمرغ مولد و 200 قطعه شترمرغ پروار دارد.

خدابنده لو با بیان اینکه صنعت پرورش شترمرغ خوب است اما به علت وضع اقتصادی بد در جامعه گسترش نیافته، اظهار کرد: افراد متقاضی فعالیت در زمینه پرورش شترمرغ باید در ابتدا زمینی را معرفی کرده و درخواست صدور پروانه دهند و نوع فعالیت خود را برای پرورش شترمرغ مادر، پرواری یا تلفیقی مشخص کنند.

وی با اشاره به اینکه در این فعالیت به ازای پرورش هر 10 قطعه شترمرغ برای یک نفر شغل ایجاد می شود، تصریح کرد: براساس برآوردهای انجام گرفته در سال 92 میانگین حداقل سرمایه گذاریها در استان به ازای هر قطعه شترمرغ مادر تقریبا هفت میلیون و 200 هزار تومان و پرواری دو میلیون تومان نیاز است که شامل ساخت و ساز در شرایط صنعتی، هزینه های جاری و خرید دام می شود.

او با بیان اینکه کلاسهای آموزشی نحوه پرورش شترمرغ برای افراد متقاضی برگزار می شود، ادامه داد: معمولا 80 درصد حجم سرمایه گذاریها تسهیلات پیش بینی شده است اما به لحاظ ضریب اطمینان و نوسانات موجود در بازار باید متقاضیان و سرمایه گذاران بیش از 20 درصد آورده داشته باشند.

وی با بیان اینکه سازمان جهادکشاورزی به متقاضیان برای ورود به عرصه پرورش شترمرغ مشاوره می دهد، خاطرنشان کرد: حداقل ظرفیت پرورش شترمرغ پرواری برای هر واحد 300 قطعه، مادر 25 قطعه و تلفیقی بین 25 تا 300 قطعه است به طوریکه به لحاظ ثبات کار درصد موفقیت پرورش شترمرغ مادر بیشتر است.

وی در ادامه به مشکلات پیش روی این صنعت اشاره کرد و گفت: نبود کشتارگاه متمرکز و صنعتی در استان یکی از معضلات اساسی این صنعت به شمار می آید به طوریکه دلال ها در این عرصه وارد شده و دام را به صورت زنده خریداری می کنند و به استانهای دیگر می فرستند.

وی با بیان اینکه بیشتر دامها به سمت کشتارگاههای قزوین رفته و سپس در بازار تهران و خود همدان عرضه می شوند، تصریح کرد: باید ظرفیت تولید به حد نصاب برسد تا مشکل نبود کشتارگاه حل شود هر چند در حال حاضر تنها یکی از واحدها کشتارگاه دارد و ز این ظرفیت تنها برای کشتار دامهای خود استفاده می کند.

وی از دیگر مشکلات این صنعت را نبود فرهنگ مصرف گوشت شترمرغ عنوان کرد و افزود: مصرف فرآورده های شترمرغ به لحاظ مسائل اقتصادی همگانی نشده است به طوریکه درصدی از سرانه مصرف گوشت شترمرغ در کشور و استان وجود ندارد چون هنوز فرهنگ مصرف آن در بین مردم جا نیفتاده است.

مصرف روزانه 200 تن گوشت مرغ در برابر تولید 22 تن گوشت شترمرغ در سال اصلا قابل قیاس نیست در صورتی که گوشت شترمرغ کلسترول پایینی دارد و مصرف آن به عنوان گوشت قرمز با آهن بالا برای تمامی افراد به ویژه مسن توصیه می شود.

گوشت شترمرغ ارزش غذایی بالایی داشته و اسیدآمینه های ضروری به طور کامل در آن وجود دارد.

گوشت شترمرغ از گوشت گوساله لذیذتر است و کیفیت بالایی دارد و باعث برطرف شدن کم خونی می شود.

وی در ادامه به واحدهای تعطیل پرورش شترمرغ در سطح استان اشاره کرد و گفت: نبود سرمایه در گردش و سوء مدیریت از عوامل تاثیرگذار در تعطیلی دو واحد دارای پروانه بهره برداری پرورش شترمرغ مادر و سه واحد دارای پروانه بهره برداری پرورش شترمرغ پرواری به شمار می آید.

واحدهایی وجود دارند که بیشتر و برخی پایین تر از ظرفیت تولید دارند، برخی تعطیل بوده و تعدادی بدون مجوز فعالیت می کنند.

سه واحد بدون پروانه بهره برداری در پرورش شترمرغ به صورت تقریبا ثابت فعالیت دارند و در حدود 30 واحد بدون پروانه هم به صورت مقطعی فعالیت می کنند.

به گفته خدابنده لو، شترمرغ موجود بسیار مقاوم و قانعی است و خوراک آن وابستگی چندانی به خارج از کشور ندارد به همین علت پرورش آن از مرغ راحت تر است.

وی با بیان اینکه پرورش دهندگان شترمرغ نهاده های مورد نیاز خود را از بازار خریداری می کنند و هیچ مشکلی در این زمینه ندارند، اظهار کرد: 50 درصد خوراک شترمرغ علوفه شامل یونجه بوده و مابقی مواد دانه ای همچون ذرت، گندم، جو و سویا و کنسانتره ای است که همه اینها در کشور وجود دارد.

شترمرغ نسبت به بیماریها مقاوم است اما می تواند ناقل بیماریهای بخش طیور باشد هر چند با رعایت موارد بهداشتی معمولا خیلی بیمار نمی شود همچنین در زمانی که جوجه است به لحاظ فیزیکی احتمال شکستگی پا وجود دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیدگاه شما