بر این اساس، پیشبینی میشود عرصه سیاسی کشور و به تبع آن استان همدان، تحت تأثیر این موضوع بسیار مهم قرار گیرد. عمده اهمیت این موضوع، تعیین مسیر پیش روی کشور در چهار سال حدفاصل سالهای 1399 تا 1403 میباشد که به احتمال زیاد، در تعیین نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در سال 1400 نیز بسیار موثر خواهد بود.
در استان همدان نیز به تدریج شاهد فعالیتهای پنهان و آشکار اشخاص و گروههای سیاسی خواهیم بود و در این عرصه، رقابتهایی سخت و سنگین صورت خواهد گرفت. حساسیت این موضوع در صورت نهایی شدن تغییرات جدیدی که توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی در قانون انتخابات پیشبینی شده، دو چندان خواهد شد و در صورت «برگزاری انتخابات به صورت استانی» یا «ممنوعیت نامزدی برای نمایندگانی که در سه دوره متوالی اخیر در این کسوت بودهاند» معادلات پیچیدهای سرنوشت انتخابات آینده مجلس را رقم خواهد زد. با این وصف، میتوان درباره وضعیت و چشمانداز عملکرد، اهداف و راهبردهای گروههای سیاسی فعال در استان و حتی برخی اشخاص مشهور و به اصطلاح «چهرهها»، به گمانهزنیهای اولیه پرداخت.
در این میان، اصولگرایان که علیرغم صف بندهای داخلی، در مجموع 7 کرسی از 9 کرسی نمایندگی استان در مجلس دهم را در دست دارند، خواهند کوشید تا ضمن حفظ کرسیهای فعلی، دو کرسی متعلق به اصلاحطلبان در شهرهای ملایر و رزن را از آن خود کنند. البته طیف نزدیک به جبهه پایدار که در مجلس، خود را «فراکسیون ولائی» میخوانند، از آن جهت که برخی نمایندگان استان در مجلس نظیر «مفتح» و حتی «خجسته» را (که در لیست نهایی آنها در جریان انتخابات مجلس دهم قرار نداشتند و به نوعی خود را مستقل میخوانند)، مطلوب و هم راستای خود، ارزیابی نمیکند، حتماً تلاش خواهد کرد که به جای آنها، نامزدهای دیگری را جایگزین نماید و البته برخی تغییرات حتی در بین نامزدهایی که قبلاً مورد تأیید آنها بود، دور از انتظار نمیباشد.
اصولگرایان، همدان را یکی از پایگاههای سنتی خود میدانند و از یک طرف، با پیشینهای نظیر نتایج کسب شده توسط نامزد مورد حمایت آنان در انتخابات گذشته ریاست جمهوری در کل استان و نیز تحولاتی نظیر تغییر نماینده ولی فقیه در استان، و از سوی دیگر، با توجه به اوضاع اقتصادی جامعه و تحریمها که آثار آن، روز به روز بیشتر آشکار میشود، امیدوارند تا جایگاه خود را بیش از پیش ارتقاء دهند. در این میان البته نگرانیهایی نیز اذهان اصولگرایان همدان را مشغول خواهد کرد که درباره آن در قسمتهای بعدی این نوشتار که در روزهای آینده در همین ستون منتشر میشود، بیشتر سخن خواهیم گفت.
اصلاحطلبان و اعتدالیون هم لااقل در همدان، چارهای جز قرار گرفتن در کنار هم و در یک جبهه متحد در مقابل رقیب سنتی خود ندارند. این طیف سیاسی، در مجموعه به جایگاه مورد انتظار خود در استان همدان نرسیدهاند و ارتقاء این جایگاه در انتخابات آینده مجلس، بسی دشوارتر به نظر می رسد البته در کنار این دشواری، هنوز بارقههایی از امید در اردوگاه حامیان دولت و به خصوص اصلاحطلبان وجود دارد.
این گروه در انتخابات ریاست جمهوری گذشته با اندکی فعالیت تشکیلاتی و انسجام در مرکز استان علیرغم فضای بسیار سنگین و فشار فوقالعاده موجود، توانست نتایج قابل قبولی در مرکز استان کسب کند.
همچنین در انتخابات شوراها که اوایل سال 96 برگزار شد، در مرکز و برخی شهرهای استان، تعداد قابل توجهی از نامزدهای مورد حمایت اصلاحطلبان و اعتدالیون به شوراهای اسلامی راه یافتند.
بر این اساس، حامیان دولت در انتخابات آینده هم، مصمم به تکرار و تکمیل این تجربه هستند که موفقیت مجدد در این زمینه، محتمل اما بسیار سخت خواهد بود. در این باره نیز در نوشتارهای بعدی بیشتر سخن خواهیم گفت.
منبع:همدان