به گزارش صبح رزن،شهرستان رزن از قدیم الایام به عنوان مرکز میوه انگور و باغات انگور شناخته می شده است.چند سالی است که به دلایل مختلف نه تنها این منبع از انگور تهی شده است بلکه به وارد کننده انگور نیز بدل گشته است.
دو دانش آموخته رشته کشاورزی و اقتصاد در روزهای گذشته نسبت به این موضوع در شهرستان رزن اظهار تاسف کرده و واکنش نشان داده اند.
احمد صلاحی در همین زمینه می گوید:
شهرستان رزن به یکی از شهرستانهای وارد کننده محصولات کشاورزی تبدیل شد. قبلا شهرستان رزن وارد کننده محصولات دامی(تخم مرغ، ماهی، مرغ، و ...) بود.
از سالجاری ورود گسترده انگور بی دانه از شیراز با قیمت 1350-1520 تومان، به صورت گسترده در شهر رزن، دمق و اطراف مشاهده میشود.
این درحالیست که باغات انگور سوزن، چانگرین، نظام آباد، بخش دمق، قروه درگزین، شوند، روزگاری زبانزد همگان بوده است. ورود محصولات کشاورزی علاوه بر وابستگی باعث ورود بیماریهای جدید قارچی و باکتریایی می شود
بهمرام بهرامی گیاه پزشک و البته دبیر انجمن ادبی فانی در همین زمینه اظهار میکند:
شهرستان رزن وارد کننده انگور شده است
در پی تلنگر و هشدار جدی جناب مهندس صلاحی اینجانب لازم دیدم به عنوان کارشناس حوزه کشاورزی که از کودکی در اراضی حاصلخیز شهرستان رزن قد کشیده ام نکاتی را متذکر شوم.
بنده در سالهای گذشته بارها و بارها رویه نادرستی که بهره برداران منطقه در حوزه باغبانی در پیش گرفته بودند را گوشزد کردم اما سودی نبخشید و شد آنچه نباید می شد و تولید کننده انگور تبدیل به وارد کننده انگور شد.
در این مجال یک بار دیگر تمام این رویه های نادرست را تکرار می کنم .
۱. عواملی که باعت کاهش تولید انگور در سطح شهرستان شد:
الف: تنبلی باغداران و عدم رعایت #تقویم هزاران ساله کشاورزی:
با توجه به بیولوژی درخت تاک این گیاه دمای پایینتر از ۱۵- را #تحمل نمی کند و در اثر سرمای پایینتر از بین می رود. این خاصیتی #ژنتیکی و تغییر ناپذیر است.اما متاسفانه کشاورزان و باغداران نسل جدید با این استدلال نادرست درخت مور را اگر چند سال زیر خاک نکنی دیگر عادت می کند از پوشاندن بوته ها خودداری می کنند یا هر وقت دلشان خواست بوته ها را از خاک خارج می کنند .
هرس و بیل زدن باغ هم دلبخواهی صورت می گیرد و همین اقدامات نادرست و عدم رعایت تقویم کشاورزی موجب سرمازدگی زمستانه و سپس سرمازدگی بهاره می شود و محصول فوق العاده دهه های گذشته را از دست می دهند.
شهرستان رزن در ۹۹% زمستانها دمای زیر ۲۰- را تجربه می کند.
ب: فقدان آب: به علت برداشتهای غیر اصولی آب توسط چاههای کشاورزی منابع آب باغات انگور از بین رفته است و در عین حال نسل جدید باغداران سه آب اصلی را هم طبق میل و اوغات فراقت خودشان به باغ می دهند. غافل از اینکه سه #آب_اصلی"چیله سویو، ارره سویو،قیلله سویو" در عین وقت خود لازم است.
۲. کاشت باغات میوه سیب و هلو و ...
خاک و آب و هوای شهرستان رزن مناسب این باغات نبوده و نیست که اگر بود مانند باغات انگور از هزاران سال پیش کشت و بهره برداری می شد .
سرمای دیر رس و تگرگ بهاره دشمن محصولات سردرختی در شهرستان رزن است که هرساله زیان قابل توجهی را به باغات وارد می کند. به علاوه مصرف آب را در حوزه احداث باغ نسبت به بادام و انگور و ... بسیار بالا می برد و غیر مستقیم حیات و تولید انگور بومی رزن را از طریق افزایش مصرف آب و تخریب باغات انگور و تبدیل آنها به باغ سیب و ... تحث تاثیر قرار می دهد.
این درحالی است که ما سالیانه با افت سطح آب مواجهیم و باید رو به کشت محصولات کم آب بر نظیر بادام،انگور،گل سرخ و ... بیاوریم.
۳. استفاده از سیستم های آبیاری جدید:
این سیستمها نه تنها بهره برداری آب را کم نکرده بلکه بیشتر هم کرده است. زیرا با افزایش بهره وری موجب برداشت غارت گونه این منابع شده اما راهکاری ارائه نشد تا به موازات ترویج سیستمهای آبیاری جدید مقدار بهره برداری آب را کنترل و کاهش داد. نصب کنتور و مسدود کردن چاه های غیر مجاز اقدامی خوب است که ای کاش سالها پیش و سریعتر اجرا می شد.
جان کلام:
باغداران عزیز
کشاورزی و باغداری تفریح نیست بلکه علم و تجربه است و زحمت فراوان دارد. شهرستان رزن بهترین شرایط را برای باغات بادام و انگور و سنجد دارد. یعنی همان محصولات بومی ما. بنابراین در احداث باغ به استعداد منطقه توجه کنید و تقویم کشاورزی و اصول نگهداری باغ انگور و ... را بسته به اوقات فراغت خود انجام ندهید.
موجود زنده در برابر نیازهایش تعارفی با طبیعت ندارد . این را باید بدانیم که انگور بی نظیر شهرستان رزن را ما بهره برداران با به کارگیری روشهای نادرست به این روز انداخته ایم.
انتهای پیام
دیدگاه شما