به گزارش صبح رزن،فرماندار رزن در گفت و گویی تفصیلی به مباحث مهم شهرستان رزن پرداخته است که در ادامه می آید.
رزن از دیر باز مهد پرورش علما و عارفان بزرگی چون آیتا.. آخوند ملا حسینقلی شوندی(رضي)، آيتا.. نوري همداني(مدظله)، آیتا... ملا علی معصومی(رضي) و شهید دکتر مفتح بوده كه در بحث فرهنگي، تأثيرگذاري علمي و فرهنگي بسيار خوبي در كشور دارد.
در اين بين، فرماندار دولت تدبير و اميد در نظر دارد تا با استفاده از همه اين ظرفيتها، شهرستان رزن را به جايگاه واقعي خود برساند.
17 اردیبهشتماه 93 بود که کرم اصفهانی با كرسي فرمانداري رزن خداحافظي كرد و فتحعلی حسینی به عنوان سرپرست معرفی شد و علیرغم تصورات برخی افراد، این سرپرستی، پس از چهار ماه و 12 روز به حکم مسئولیت و ثبات مدیریت حسینی به عنوان فرماندار منتهی شد تا حسینی این بار جدیتر از آن چهار ماه، فعالیتش را ادامه دهد و برنامهها و اولویتهایش را در پيش بگيرد.
در کارنامه کاری حسینی که از سال 76 به عنوان نخستين بخشدار شیرینسو وارد حوزه فعالیتی وزارت کشور شد، میتوان به ترتیب از عنوانها و مسئولیتهایی چون بخشدار مرکزی کبودراهنگ و همدان، معاون برنامهریزی و عمرانی فرماندار همدان در زمان فرمانداری خیریانپور و نماینده معاون امور عمرانی استاندار همدان و... را نام برد و آخرین مسئولیت وی معاون مدیرکل دامپزشکی استان بوده است.
حسيني چندي پيش در دفتر روزنامه حضور يافت. او كه برنامهها و تغییرات مناسبي را در مدیریت ارشد این شهرستان با وجود ظرفيتهاي فرهنگي و ارزشي بالا، در مرحله اجرا گذاشته، ميگويد: با همفكري و همكاري همه دستاندركاران شهرستان، فضاي مناسبي براي خدمت فراهم شده و روند تخصيص اعتبارات عمراني يك فرایند مطلوب داشته است؛ زيرا ميانگين تخصيص عمراني سال گذشته 5/26 درصد بوده است، در صورتي كه تاكنون 50 درصد از اعتبارات عمراني شهرستان تخصيص يافته است.
همچنين امسال 155پروژه با 18 ميليارد تومان اعتبار استاني در حال اجراست كه پروژههاي مهم و اثرگذار شهرستان مثل سد شنجور، كريدور شمال، تصفيهخانه رزن و... فعال شدهاند و آبرساني به روستاهاي كهارد و سوزن و بهسازي 4 روستا هم در حال اجراست.
احیای 101 شغل
اما در بحث سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذاران و توسعه اشتغال که همواره مورد تأکید استاندار نیز بوده است، در همین زمینه، مشکلات بسیاری از سرمایهگذاران با استمهال معوقات بانکی آنها که شامل بدهکاران بالای 100 میلیون تومان است، به احیای دوباره واحدهای تولیدی انجامید و در نتیجه آن 101 شغل احیا شد.
با وجود يك ناحيه صنعتي در رزن با 100 هكتار اراضي كه 24 واحد در اين مجموعه مستقر شدهاند، 50 هكتار اراضي هم براي ايجاد ناحيه قروه تملك شده و 10 ميليون تومان هم براي مطالعه ناحيه دمق در نظر گرفته شده است.
وي از سرمايهگذاران درخواست ميكند تا با توجه به اينكه در شهرستان رزن ظرفيتهاي صنايع تبديلي، معدني و گردشگري فراواني وجود دارد، به اين شهرستان بيايند؛ البته در كنار سرمايهگذاري هستيم.
نخستين اولويت وي كنترل منابع آب است، اما حمايت از سرمايهگذار را با توجه به تأكيد استاندار ضروري ميداند. حسيني همچنين معتقد است: عزاداري اين شهرستان در مبحث گردشگري هم ميتواند مطرح باشد.
با توجه به اينكه نخستين روزهاي محرم را پشت سر ميگذريم، فضاي عزاداري امسال را چگونه ميبينيد؟
فضاي عزاداري در شهرستان مطلوب است كه در كنار آن به صورت جزئي، افراطيگريهايي هم انجام می شود كه برخورد قانوني اعمال ميشود و با توجه به شرايط منطقهاي چون فعال بودن داعش و ضرورت وحدت مسلمان، به دنبال اين هستيم تا عزاداري بدون حاشيه و خرافهگرايي داشته باشيم.
با توجه به شعار سال كه به نام فرهنگ هم گره خورده است، آيا سنت خاصي در عزاداري داريد كه بتوان به گونهاي گردشگر جذب كرد؛ مثلاً در همدان سقايي مشهور است؟
عزاداري در اين شهرستان با شكوه و با شور و حال فراواني همراه بوده است و سالانه 20 تا 30 هزار نفر جمعيت از تهران و كرج و... كه معمولاً بوميهاي استان در ساير استانها هستند، براي حضور و هم بهرهگيري به اين شهرستان ميآيند.
عزاداريهاي منطقه رزن، عظمت و سابقه خاصي از لحاظ فرهنگي و تاريخي دارد. امسال هم به لحاظ اينكه سال فرهنگ نام گرفته، فضاي مناسبي شكل گرفته است و عزاداريهاي امسال شهرستان را با كمترين حاشيه و پرهيز از افراطيگري و خرافهگويي، آرام و با وقار خواهند داشت و به طور قطع به سمت عزاداري غيرمطلوب حركت نميكنند.
آيين طشتگذاري با توجه به فرارسيدن ماه محرم يكي از رسوم خاص شهرستان محسوب ميشود كه بسيار باشكوه خاصي به نمايش در ميآيد تا مظلوميت آن روزهاي امام حسين(ع) و يارانش نمايان شود.
البته چند سالي هم فعاليت پايگاههاي اهداي خون به عنوان سنت پسنديده، مرسوم شده است. در شهرستان توسط سازمان انتقال خون و دانشگاه علوم پزشكي مكانهايي تعبيه شده است كه افراد به صورت داوطلبانه در اين دهه بهويژه تاسوعا و عاشورا به اهداي خون اقدام كنند. البته واحدهاي سيار و ثابت هم امسال به لحاظ استقبال، افزايش خواهد داشت.
در فرهنگ مردم منطقه، روحانيت ريشهدار است و به عنوان يكي از پايگاههاي اسلام محسوب ميشود. حال سؤال اين است كه چند حوزه علميه داريد؟
حوزه علميه قروه در جزين فعال است و حوزه علميه رزن هم در حال ساخت است.
آيا بزرگداشت آيتا... حسينقلي شوندي(رضي) را خواهيد داشت؟
به طور قطع از اين برنامهها استقبال ميكنيم تا بتوانيم همچون بنياد بوعلي سينا، بنيادي هم براي اين شخصيت فراملي داشته باشيم زیرا اكثر عرفا و دانشمندان از وي به عنوان مريد و مرشد ياد كردهاند و بايد بيشتر از اينها مورد توجه قرار بگيرد.
از وضعيت سياسي شهرستان بگوييد؟
سعي كردهايم بين جناحها حدالامكان وفاق ايجاد كرده و به سمت و سوي آرامش و اعتدال برويم.
رزن دومين شهرستان سياسي استان است و هر دو طرف تند چپ و راست در رزن فعال هستند كه براي خدمت به مردم بين اين جريانات ميبايست همدلي ايجاد كنيم و با شعار اعتدال جلو برويم و وارد حاشيه نشويم زیرا در غير اين صورت قطعاً حوزه كاري را از دست ميدهيم.
البته ما از همه جناحها خواستيم اگر ميخواهيد شهرستان رشد، توسعه متوزارن و همه جانبه خود را داشته باشد، بايد در اتوبان اعتدال حركت كنيم.
رزن نخستين توليدكننده سيبزميني استان است البته سيب بهار مشهورتر است؛ اما به لحاظ كشاورزي ظرفيت بالايي دارد. مشكل در بحث آب داريد؟
رزن با توجه به اينكه در سيب بذري، رتبه اول استان، در توليد رازيانه اول كشور و... را داراست در بخش كشاورزي داراي ظرفيتهاي بالقوهای است.
در شمال استان تنها نقطهاي كه نسبتاً آب دارد، رزن است. البته بحران آب که تابستان امسال شهر و روستا را نشناخت و از کشاورز تا خانهدار با بحران آن مواجه شدند، در رزن یک شرایط دیرینه دارد.
از سال 67 سالانه 90 سانتیمتر از سطح آبهای زیرزمینی دچار افت شده و در شرایط کنونی 25 متر كاهش ايستايي آب داشتهايم كه البته در كبودراهنگ، 50 متر است. با وجود اینکه 92 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف میشود، باید با مصرف بهینه در این حوزه، مصرف آب كشاورزي را كاهش داد؛ آنهم با تغییر الگوی کشت و توسعه کشت محصولات کمآببر مثل زعفران، کلزا و... که ترویج و آموزش در این خصوص انجام شده است؛ طوري كه 100 هكتار در كاشت هندوانه و هزار هكتار در كاشت سيبزميني، كاهش داشتيم.
بيشترين توان خود را گذاشتهايم تا منابع آبي را حفظ كنيم و وضعيت چاههاي غيرمجاز شديداً در حال كنترل است.
از طرفی بحث مکانیزه شدن روش آبیاری نیز تأثیر بسزایی در کاهش آب مصرفی در حوزه کشاورزی دارد. در این مورد رزن دارنده مقام نخست کشور در بحث آبیاری تحت فشار با 28 هزار و 700 هکتار است که امسال نیز 1200 هکتار از اراضی با آبیاری تحت فشار در دستور کار قرار دارد كه با رفتن به سمت آبیاری قطرهای، محصولات باغي و خروج از کشت محصولات پرآببر نتیجه خوبی را شاهد خواهیم بود.
البته در اين بخش به دنبال صنايع تبديلي هم هستيم. البته سردخانه 15 هزار تني كيميا را داريم كه مقدمهاي براي صنايع تبديلي است.
اولويت توسعه استان بر روي گردشگري تعريف شده است، از اين لحاظ رزن چه وضعيتي دارد؟
رزن هم ظرفيت تاريخي و فرهنگي و هم جغرافيايي دارد. در ظرفيت تاريخي و فرهنگي وجود امامزادههاي اظهر، هود، اسماعيل و قاسم و حمام دمق و قروه درجزين قابل توجه است. همچنين وجود 469 شهيد، 55 آزاده و 1200 جانباز هم از ارزشهاي فرهنگي شهرستان است.
در بُعد جغرافيايي هم وجود مناظر طبيعي بغراطي، منحصربه فرد است كه براي گياهان دارويي اين منطقه، از نقاط مختلف از كشور و جهان به اينجا ميآيند. منطقه شاهبلاغي در سنگرانكوه هم بسيار بكر است.
اين شهرستان بين سه استان قزوين، مركزي و زنجان قرار گرفته و ورودي به استان از شمال محسوب ميشود كه سرمايهگذاراني جذب شدهاند. البته شهردار رزن هم به دنبال ايجاد پارك جنگلي از ورودي رزن از سمت آوج است.
همچنين روستاي كاج داراي برجهاي قديمي و صنايع قابسازي به عنوان يك خوشه صنعتي مطرح است و خوشه صنعتي روستاهاي آب باريك، ماهنيان و دورنيان هم در بحث قطعات لاستيكسازي خودرو، قابل توجه است که در دستور و جریان کار قرار گرفته است.
شما معتقد هستيد كه جذب سرمايهگذار جان تازهاي به شهر ميدهد؛ وضعيت در اينباره چگونه پيش ميرود؟
ظرفيتهاي صنعتي و معدني شهرستان را استخراج كردهايم و اولويت سرمايهگذاري شهرستان را هم مشخص كردهايم. همچنين بر اساس بررسيها در شهرستان رزن، 100 تا 130 ميليارد تومان از محل فروش گندم و سيبزميني درآمد داشتهايم كه بايد اين سرمايه را در قالب صنايع تبديلي به شهرستان هدايت كنيم.
در ظرفيت معدن هم چهارمين شهرستان هستيم اما در اكتشافات مقام اول استان را داريم؛ زيرا روزانه تنها 600 هزار تن سيمان هگمتانه توليد ميشود.
همچنين به دنبال اين هستيم تا در بحث معدني از خامفروشي پرهيز كنيم و به جاي اينكه معادن به صورت خام از شهرستان خارج كنيم، فراوري روي آن بيشتر شود و ارزش افزوده را به شهرستان برگردانيم.
پيگير حضور سرمايهگذاران ديگر هم هستيم. پروژه اقتصادي خرس سفيد شمال كه پس از چندين سال زمين آن تأمين شده و بزودي كلنگزني ميشود؛ اين طرح در سه محور آهن اسفنجي، فولاد آلياژي و ميلگرد، توليد ميشود.
بخش توسعهاي رزن صافت هم در دستور كار قرار دارد كه اين بخش توسعهاي هم راهاندازي خواهد شد.
در بحث مشاغل خانگي هم با پشتيباتي بخش خصوصي با سرمايه اندک، 50 نفر از زنان خانهدار، لوازم مختلف و مورد نياز خانوار چون اسكاج و.... توليد ميشود كه در صورت موفقيت آن، پيشبيني ميشود تا پايان سال هزار شغال ايجاد شود.
اعتبار ماده 180 پيگيري نماينده در شهرستان رزن چگونه بود؟
اين مبلغ براي شهرستان رزن 9 ميليارد و 700 ميليون بوده است كه 5 ميليارد و 100 ميليون تومان براي كريدور شمال استان، 2 ميليارد و 100 ميليون براي بهسازي روستاها، 300 ميليون تومان هم براي مصلاهاي رزن، دمق و قروه درجرين و مابقي هم براي آبرساني روستاها در نظر گرفته شده است.
تعامل ادارات در شهرستان چگونه است؟
در بحث تحقق سند چشمانداز و برنامه پنجم توسعه نیز اعتقاد بر اين است كه باید چنان پیش رفت تا هم آینده را مدنظر داشته باشیم و هم حال را.
آنچنان که سال پایانی برنامه پنج ساله پنجم را سپری میکنیم باید با نگاهی به گذشته این برنامهها، چالشها و شرایط را سنجید و در تهیه برنامه ششم نیز آن را مدنظر داشت.
در اين زمينه در نظر داريم تا از ظرفيتهاي ادارات در دو محور بهرهمند شويم؛ در بُعد اختصاصي، تنظيم برنامههاي راهبردي آنهم كيفي ادارات براي سال 94 سال پايان برنامه پنجم و تنظيم برنامه 5 سال برنامه ششم با توجه به اسناد بالادستي و تأكيدات رهبري خواهد بود.
همچنين در بُعد شاخصهاي عمومي براي ارزيابيها، تكريم ارباب رجوع براي آمادگي خدمت بهتر به مردم، كاهش هزينههاي جاري و تعامل با نهادهاي مردمي و شوراهاي اسلامي و همچنين اطلاعرساني ادارات مدنظر است. البته براي اين مهم كميته نظارت هم در نظر گرفته شده است.
وضعيت رزن در خصوص مهاجرت چگونه است؟
توسعه روستاها در نهایت مانع خروج روستائیان و مهاجرت آنها میشود. البته در حال حاضر جمعيت رزن، حالت ايستا دارد. مهاجرفرست بوديم اما در حال حاضر مهاجرت معكوس داريم. به طوري كه 5 تا 6 روستا چون گچيلو به دلیل ساماندهي راه و بهسازي روستا به محل سكونت خود بازگشتهاند.
مشكل وام زلزلهزدگان رزن حل شده است؟
اين وامي بود كه بايد مبلغ آن برگشت داده شود اما فكر ميكردند كه كمك بلاعوض است و پرداخت نكردهاند و حالا معضل شده است. استاندار هم پيگير موضوع است كه تسهيلات را به روز كنند تا مشكل حل شود.
سرشماري كشاورزي شهرستان در چه مرحلهاي است؟
اين مهم در شهرستان حدود 80 درصد پيش رفته است.
دیدگاه شما