در گیرودار رکود معاملات خودرو و تداوم این رکود در ماه های گذشته، در زیر پوست شهر حوادث دیگری می گذرد.
اگر سری به شهر ماشین درنزدیکی محل پایانه های اتوبوسرانی همدان بزنید، علاوه بر نمایشگاه های کوچک و بزرگ با خودروهای مختلف، کاغذ به دستانی می بینید که ادعا می کنند با قیمت های مناسب تری خودروی شما را خواهند خرید و یا خودروهای بهتری با پول کمتر برایتان سراغ دارند.
در این بین در برخی نمایشگاه ها هم مالکان واحدهای صنفی، این واحدها را به اشخاص دیگری اجاره داده اند و گاهی این مستأجرها که مباشر نامیده می شوند، افراد دیگری را در نمایشگاه به کار می گمارند که زمینه بروز تخلفاتی را فراهم می کنند.
کمی دورتر در خیابان صنعت همدان که به چاپارخانه شهرت دارد، عده ای در کنار تعمیرگاه های خودروهای سبک و سنگین مشغول کسب جدیدی شده اند: معاملات خودرو در برگ های 4A در این وضعیت، حقوق بسیاری از خریداران و فروشندگان خودرو در استان نادیده گرفته می شود و عده ای سودجو، با استفاده از آب گل آلود معاملات بی ضابطه خودرو به تخلفات پنهان و آشکاری دست می زنند.
فروش یک خودرو به چندنفر، گرانفروشی، فروش خودروهای معیوب و رنگ خورده بدون اطلاع مشتری، عوض کردن شاسی ماشین های مدل بالا، ردوبدل کردن چک های بی پشتوانه، ندادن قولنامه پس از معامله به خریدار و ثبت معاملات در برگه ای بدون سربرگ از جمله این تخلفات است که گاهی به کلاهبرداری های میلیاردی هم می انجامد.
تا آنجا که به گفته هادی بهرامی، رئیس اتحادیه نمایشگاه های اتومبیل همدان، در حوزه فعالیت واحدهای صنفی تحت نظر این اتحادیه، به جز معاملات خودروهای صفر کیلومتر، همیشه شکایت وجود دارد.
چندی پیش در جریان یکی از معاملات خودرو در همدان یکی از شهروندان که 6 ماه پیش برای فروش خودروی خود به نمایشگاهی در محل شهرک ماشین مراجعه کرده و چک امانی گرفته بود، نتوانست با وجود فروش خودرو به فرد دیگری توسط نمایشگاه دار، چک خود را وصول کند و
همین موضوع زمینه شکایت وی به اتحادیه نمایشگاه های اتومبیل همدان را فراهم کرد.
شهروند دیگری در ماه گذشته با مراجعه به یکی از نمایشگاه های ماشین در همدان، خودروی سمند خود را به صورت امانی به نمایشگاه دار سپرد و در قبالش چک تضمینی گرفت تا زمانی که خودرو به فروش رود؛ اما کارمند نمایشگاه به بهانه های مختلف از دادن قولنامه به وی امتناع کرد و با این توجیه که مشتری برای خودرو پیدا کرده است مراحل تدوین سند و تعویض پلاک را هم گذراند.
در این بین دست فروشنده اصلی خودرو که به مستأجر نمایشگاه اعتماد کرده بود در پوست گردو
ماند و وی با نا امیدی از اتحادیه نمایشگاه داران خودرو برای رسیدگی به شکایتش، وارد پروسه شکایت در دادگستری و وصول چک شد.
این شهروند می گوید: گاهی یک ماشین، تمام دارایی یک فرد است و هنگامی که نیاز زیادی به وجه نقد دارد، تصمیم به فروش خوردو می گیرد اما اگر نتواند در مدت کوتاهی به پول خود برسد، ضررهای مالی و روانی زیادی را متحمل خواهد شد.
به اعتقاد وی اتحادیه نمایشگاه های اتومبیل به جای دفاع از حقوق مردم و هم صنفی های خود در راستای رفع مشکلات، بیشتر به عنوان مدافع هم صنفی ها کار می کنند و برای حقوق مردم ارزشی قائل نیست.
بیش از 180 نمایشگاه اتومبیل در همدان وجود دارد و در هر نمایشگاه به طور میانگین 200 معامله در سال انجام می شود که رقمی بیش از 36000 معامله در سال را دربر می گیرد.
اعتماد، رکن اصلی این معاملات است که اگر خدشه دار شود، وضعیتی به مراتب بدتر از رکود فعلی را در معاملات خودرو رقم می زند.
بهرامی، رئیس اتحادیه نمایشگاه های اتومبیل همدان در این باره می گوید: صنف نمایشگاه های اتومبیل امین اموال و واسطه گر معاملات است و اعتماد خاصی به این افراد می شود که ممکن است
این اعتمادها با تخلف 10 درصد از واحدهای صنفی خدشه دار شود.
به گفته وی در صورتی که معامله در واحد صنفی انجام شود و فروشنده یا خریدار قولنامه سربرگ دار با مهر و امضای نمایشگاه را در دست داشته باشد، می تواند به این اتحادیه شکایت کند و شیوه اتحادیه برای رفع مشکل کدخدامنشی است.
وی تأکید می کند: معامله شرایطی با ردوبدل کردن چک مسوولیتی برای اتحادیه نمایشگاه اتومبیل ندارد و توافق طرفین است که از اعتماد به افراد نشأت می گیرد.
اما رئیس اصناف استان بر رفع مشکلات معاملات خودرو در همدان تأکید می کند و می افزاید: فضا در نمایشگاه های خودرو برای فساد آماده شده است و پروانه کسب فقط باید به مالکان واحدهای صنفی داده شود نه به مستأجر تا این وضعیت سروسامان بگیرد.
حمیدرضا فرسایی تأکید می کند: اگر از واحد صنفی بیش از چهار بار شکایت شود پروانه کسب آن واحد به مدت شش ماه معلق می شود و در نهایت به تعطیلی واحد صنفی می انجامد که سال گذشته یک واحد صنفی از اتحادیه نمایشگاه های اتومبیل همدان پلمب شد و یک واحد هم اکنون با تعهد محضری به کار خود ادامه می دهد.
وی راه اندازی سامانه ثبت معاملات خودرو در همدان را تنها راه رفع مشکلات موجود در بازار خودرو می داند و می افزاید: یکسال می شود که این سامانه راه اندازی شده است و در حال ارتقاست اما با وجود اینکه 170 واحد صنفی اتحادیه نمایشگاه اتومبیل در همدان نام کاربری و رمز سیستم را
دارند اما سامانه فعال نشده است در حالی که می تواند جلوی ایجاد مشکل قراردادهای بدون سریال، ارائه نشدن قولنامه وفعالیت افراد متفرقه را بگیرد.
سامانه اطلاعات معاملات خودروی کشور از سال گذشته در پی طرح موفق سامانه اطلاعات معاملات املاک و مستغلات راه اندازی شد تا با انجام مقدمات در سراسر کشور فعالیت خود را آغاز
کند.
طبق اطلاعاتی که در سایت این سامانه درج شده است، اجرای این طرح به دلیل فعالیت های غیرقانونی از قبیل فعالیت واحدهای صنفی غیرمجاز و بدون پروانه، فعالیت واسطه های سرپایی خودرو، فعالیت غیرمجاز کارمندان دفاتر نمایشگاه های خودرو با استفاده از اعتبار صاحب پروانه، فروش خودرو از طریق آگهی به واسطه افراد و فعالیت دفاتر فروش خودروهای وارداتی فعالیت شرکت های خصوصی غیر مجاز انجام شود.
در این سایت آمده است: بدنامی ناشی از این فعالیت ها متوجه کل صنف نمایشگاه داران خودرو شده و حیثیت این صنف را خدشه دار کرده است.
در صورت فعال شدن سامانه معاملات خودرو، زمانی که یک فرد به هر بنگاه فروشنده اتومبیل مراجعه می کند، سامانه امکانی را فراهم خواهد کرد که ارتباط میان سامانه نیروی انتظامی و سامانه کد رهگیری خودرو برقرار شود.
با ورود شماره پلاک خودروهای کارکرده و نیز شماره شاسی خودروهای صفر کیلومتر، اطلاعات خودرو بر روی صفحه نمایش داده می شود و در آن به صراحت مشخص است که خودرو سرقتی هست یا نیست یا شکایت دارد یا ندارد.
همچنین سامانه این امکان را فراهم می آورد که همزمان، پرداخت مفاصا حساب نیز در محل بنگاه خودرو میسر باشد و بعد ازسپری این مراحل، کد رهگیری صادر شود؛ در نهایت فرد خریدار برای گرفتن پروانه و سند خودرو به دفترخانه مراجعه می کند.
یکسان سازی فرایند انجام معاملات خودرو، بالا بردن ضریب امنیت معاملات، استانداردسازی فعالیت واحدهای صنفی، جلوگیری از تخلفات و فروش یک خودرو به چندین نفر، شفاف سازی اطلاعات خودرو و متعاملان، حفظ حق و حقوق اعضای دارای پروانه کسب، حذف قولنامه های دستی و سلیقه ای و متحدالشکل شدن آنها و افزایش اطمینان خریداران و فروشندگان نسبت به معاملات در نمایشگاه های اتومبیل دارای پروانه کسب از جمله مزایای این سیستم است.
با این حال هنوز هم این سامانه در استان همدان و اغلب استان های کشور فعال نشده است و مشکلات خریداران و فروشندگان خودرو با پررنگ شدن حضور دلالان در همدان ادامه دارد.
به نظر می رسد در شرایطی که عده ای کلاهبردار به صورت آشکارا در شهر ماشین همدان فعالیت
می کنند، برگزاری جلسات معاونت قضایی و پیشگیری از جرم دادگستری همدان در این راستا کافی نبوده و ورود جدی تر کارآگاهان به این حوزه برای برخورد قاطع با عده ای معدود از افراد شناخته شده در این صنف لازم است.
پیگیری های همدان پیام در این زمینه را در شماره های بعدی دنبال نمائید.
روزنامه همدان پیام، روزنامه صبح همدان است که با مدیر مسوولی 'نصرت الله طاقتی احسن' به چاپ می رسد.
دیدگاه شما