آخرین اخبار

تاریخ : 22. اسفند 1393 - 15:41   |   کد مطلب: 12374
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان از افتتاح 33 باب کتابخانه عمومی در روستاهای با جمعیت بیش از هزار و 500 نفر خبر داد.

به گزارش صبح رزن به نقل از  خبرگزاری فارس از همدان، برنامه‌ریزی برای آینده یکی از اساسی‌ترین وظیفه مدیریت است که می‌تواند اهداف یک مجموعه را با ترسیم راه‌های فعالیت، به سرانجام برساند.

اداره کل کتابخانه­‌های عمومی استان برای نخستین بار در طی سال­‌های 92 و 93 برنامه­‌ریزی استراتژیک یک ساله تدوین کرده و به تصویب انجمن کتابخانه­‌های عمومی استان رسانده است.

به گفته مسئولان این اداره کل تدوین برنامه‌ریزی استراتژیک یک ساله این اداره را اگر در کشور بی­‌نظیر و بی‌­سابقه ندانیم قطعاً یکی از معدود استان‌­های کشور است که اقدام به این کار کرده است.

برای این منظور با مدیرکل اداره کتابخانه‌های عمومی استان همدان گفت‌وگویی داشتیم.

*فارس: اهداف برنامه یا سیاست­‌های برنامه‌ه­ای این اداره کل چیست؟

ارشاد استعدادی: این برنامه بر این اساس است که هیچ شهری در استان فاقد کتابخانه عمومی نباشد.

افتتاح کتابخانه عمومی در شهرک‌­های با بیش از 3 هزار نفر که فاقد کتابخانه عمومی هستند، برخورداری حداقل 50 درصد از روستاهای با جمعیت بالای یک‌هزار و 500 نفر از کتابخانه­ عمومی، تثبیت جایگاه کتابدار به عنوان مشاور امین، تقویت جایگاه کتابخانه به عنوان یک دانشگاه همگانی از جمله اهداف پیش رو است.

افزایش سرانه کتاب در کتابخانه‌­های عمومی استان به میزان 75 جلد کتاب به ازای هر 100 نفر از جمعیت، استفاده از ظرفیت سمن‌ها، خیرین و هم‌افزایی با دستگاه‌های اجرایی، تجهیز کتابخانه‌­های عمومی به خدمات اینترنت به مراجعین و ملزومات آن، حمایت از ناشرین و مؤلفان و انتشارات بومی از طریق خرید کتاب، نشریات که این برنامه در دو بخش سخت افزار و نرم افزار تدوین شده است، از دیگر برنامه‌هاست.

*فارس: برنامه افتتاح کتابخانه‌های سال 94 به چه صورت برنامه ریزی شده است؟

استعدادی: در سال آینده افتتاح کتابخانه عمومی در دو شهر فاقد کتابخانه شهر زنگنه در ملایر و شهر فرسفج در شهرستان تویسرکان در دستور کار است.

افتتاح کتابخانه عمومی در 6 شهرک سید احمدخمینی در اسدآباد، شهرک فرهنگیان در بهار، شهرک قائم(عج) در تویسرکان، ولیعصر(عج) در ملایر، شهرک الوند و شهید بهشتی در همدان با جمعیت بیش از 3 هزار نفر که فاقد کتابخانه عمومی هستند را نیز در برنامه داریم.

*فارس: وضعیت کتابخانه‌های روستایی در سال آینده چگونه است؟

استعدادی: طبق سرشماری سال 90 مرکز آمار ایران، هم‌اکنون 126 روستا با جمعیت بیش از یک‌هزار و 500 نفر وجود دارد.

از طرف دیگر در حال حاضر 38 باب کتابخانه روستایی در استان همدان فعالیت دارند که هشت باب آن در روستاهای با جمعیت کمتر از یک‌هزار و 500 نفر و 30 باب در روستاهای با بیش از یک‌هزار و 500 نفر جمعیت قرار دارد.

بنابراین برای تحقق هدف پیش رو باید 33 باب کتابخانه عمومی از طریق ساخت، اخذ حق انتفاع و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام در سطح روستاهای با جمعیت بیش از یک‌هزار و 500 نفر افتتاح شود.

*فارس: برای راه‌اندازی کتابخانه روستایی در روستاهای بالای یک‌هزار و 500 نفر در سال 94 شرایط خاصی را مد نظر قرار داده‌اید؟

استعدادی: تأمین مکان مناسب از طرف شوراهای اسلامی روستاها، دهیاری‌ها، خیرین و سازمان‌ها و نهادهای دولتی و عمومی به متراژ حداقل 120 متر مربع، اختصاص بودجه ویژه 150 میلیون ریال برای تجهیز هر کتابخانه از محل اعتبارات استانی و تداوم سیاست نهاد کتابخانه­‌های عمومی کشور در زمینه جذب نیروی کتابخانه‌­های روستایی و تأمین منابع مکتوب، دیداری و شنیداری شروط راه‌اندازی کتابخانه عمومی در روستاهای بالای هزار و 500 نفر جمعیت است.

*فارس: جایگاه پروژه‌های نیمه‌تمام در برنامه 94 اداره کتابخانه‌‌های عمومی استان چگونه دیده شده است؟

استعدادی: تکمیل کتابخانه عمومی در شهر مریانج، تکمیل طرح توسعه کتابخانه رسالت شیرین‌سو، کتابخانه عمومی روستای داق‌‌داق‌آباد کبودراهنگ، پیگیری و تکمیل طرح توسعه کتابخانه شهید رجایی و ساخت کتابخانه روستایی چنار اسدآباد و تکمیل کتابخانه شهدای گمنام و تکمیل پروژه کتابخانه آیت‌الله حائری روستای کرفس رزن از جمله این پروژه‌هاست.

*فارس: برنامه‌ریزی‌ها در زمینه افزایش سرانه کتاب در سال 94 به چه شکل طراحی شده است؟

استعدادی: افزایش سرانه کتاب در کتابخانه‌­های عمومی استان به میزان 75 جلد کتاب به ازاء هر 100 نفر از جمعیت استان از طریق خرید از منابع ملی، خرید از منابع استانی با هدف حمایت از ناشرین و مؤلفان و انتشارات بومی با تأیید اداره کل منابع نهاد دیده شده است.

*فارس: عضویت و امانت به عنوان یکی از شاخص‌های مهم اداره کل به چه شکل برنامه‌ریزی شده است؟

استعدادی: با توجه به اهمیت شاخص عضویت در برنامه پنجم توسعه نیز برای آن هدف کمی در نظر گرفته شده که طبق آن در پایان برنامه پنجم توسعه باید پنج درصد از جمعیت استان عضو کتابخانه­‌های عمومی استان باشند. در حال حاضر 80 هزار و 845 نفر از جمعیت استان عضو کتابخانه­‌های عمومی هستند که این عدد در پایان برنامه پنجم باید به 87 هزار و 913 نفر برسد.

در مورد امانت در طرح جامع کتابخانه­‌های عمومی استان در سال 93، پیش­‌بینی میزان امانت در کتابخانه‌های عمومی استان، 1.5 میلیون نسخه کتاب است که این شاخص تا پایان بهمن ماه به بیش از یک میلیون و 500 هزار نسخه امانت بوده است.

انتظار می­‌رود این رقم تا پایان سال تا یک میلیون و 600 نسخه هزار برسد، با توجه اینکه یکی از اولویت‌های مهم این اداره کل در سال 94 ارتقای میزان عضویت و امانت در کتابخانه‌ها است پیش‌بینی می‎‌شود این میزان به یک میلیون و 800 هزار نسخه کتاب برسد.

*فارس: برنامه‌های فرهنگی اداره کل کتابخانه‌های عمومی در سال 94 چیست؟

استعدادی: تشکیل و ساماندهی کانون‌های مطالعاتی، نقد کتاب، برگزاری مسابقات آنلاین، برگزاری کارگاه آموزش نگارش نقد کتاب، برگزاری کلاس‌های قصه‌گویی، خاطره‌گویی و روایی‌گری، برگزاری مسابقات مکتوب، تهیه و توزیع اقلام فرهنگی جهت برگزاری نمایشگاه کتاب در مناسبت‌های مهم سال 94 از جمله برنامه‌های فرهنگی کتابخانه‌های عمومی استان است.

- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13931221000011#sthash.kcaJ7SX9.dpuf

 

دیدگاه شما