تاریخ : 24. فروردين 1394 - 19:30   |   کد مطلب: 12744
در حالی که استفاده از ظروف یکبارمصرف پلیمری از اواخر سال گذشته در رستوران‌ها و مراکز عرضه مواد غذایی ممنوع شده است، برخی بیمارستان‌های همدان برای سرو غذای بیماران و پرسنل خود همچنان از این ظروف استفاده می‌کنند.

به گزارش صبح رزن به نقل از  خبرگزاری فارس از همدان، ظروف یکبار مصرف پلیمری از مونومرهایی تشکیل شده‌اند که جزء مشتقات نفتی، مانند پروپان یا اتان هستند و در اثر فرآیندهای شیمایی به پلیمر تبدیل می‌شوند.

پلیمرها زمانی که در مجاورت مواد با دمای بالای یا اسیدی قرار می‌گیرند، واکنش نشان داده و به منومرهایی تجزیه می‌شوند که برای سلامتی انسان بسیار خطرناک هستند.

به همین خاطر از سال گذشته استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در بیمارستان‌های کشور ممنوع شد که در این میان استان همدان نیز در راستای اجرای این قانون، درصدد جایگزینی ظروف یکبار مصرف گیاهی به جای این ظروف برآمد.

با این حال برخی بیمارستان‌های همدان برای سرو غذای بیماران و پرسنل خود همچنان از این ظروف استفاده می‌کنند.

مسئول بهداشت محیط حرفه‌ای مرکز بهداشت شهرستان همدان با تأیید این نکته گفت: اینکه برخی بیمارستان‌های همدان همچنان از ظروف پلاستیکی استفاده می‌کند صحت دارد اما باید نیمه پر لیوان را ببینیم.

حسین خالقی‌مجد ابراز داشت: سال گذشته همین موقع تمام بیمارستان‌های شهر از این ظروف استفاده می‌کردند ولی در حال حاضر بیشتر بیمارستان‌ها از ظروف جایگزین استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه با هماهنگی بین بخشی که انجام شده، استفاده از ظروف جایگزین برای ظروف یکبار مصرف پلاستیکی از طریق معاونت درمان دانشگاه علوم‍‌ پزشکی پیگیری می‌شود، ادامه داد: وزارت بهداشت تدابیر بهتری برای این موضوع داشته و در راستای هتلینگ بیمارستان‌ها، مقرر کرده از ظروف چینی برای سرو غذا استفاده شود.

مسئول بهداشت محیط حرفه‌ای مرکز بهداشت شهرستان همدان با بیان اینکه اکثر روسای بیمارستان‌ها هم به دنبال تحقق این امر هستند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیمارستان‌های آتیه و فرشچیان همدان ظروف گیاهی را جایگزین ظروف یکبار مصرفی پلاستیکی کرده‌اند.

 

وی گفت: بیمارستان بعثت نیز غذای بیماران و همراهان آنان را در ظروف گیاهی سرو می‌کند؛ اما غذای پرسنل این بیمارستان همچنان در ظروف فوم سرو می‌شود.

خالقی‌مجد با تأکید بر اینکه در بیمارستان اکباتان هنوز هم از ظروف یکبارمصرف پلاستیکی استفاده می‌شود، خاطرنشان کرد: با پیگیری‌های انجام شده در این راستا؛ مشخص شد ظروف یکبار مصرف گیاهی توسط این بیمارستان خریداری شده اما هنوز مقداری از ظروف پلاستیکی که از پیش خریداری شده در انبار این بیمارستان موجود است.

وی ادامه داد: بعد از اتمام این مقدار حداکثر تا یک ماه آینده، بلافاصله ظروف جدید جایگزین خواهند شد.

مسئول بهداشت محیط حرفه‌ای مرکز بهداشت شهرستان همدان تصریح کرد: در بیمارستان شهید بهشتی نیز ظروف استیل جایگزین ظروف پلاستیکی شده و غذای همه بخش‌ها در این نوع ظروف سرو می‌شود.

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه صنعت تولید ظروف یکبارمصرف گیاهی در استان وجود ندارد و این ظروف از سایر استان‌های کشور وارد می‌شوند، توفیق در زمینه جایگزینی این نوع ظروف، چشمگیر بوده است.

خالقی‌مجد مضرات استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی را در دوبخش عنوان کرد و گفت: این ظروف هم از نظر زیست‌محیطی و هم از نظر بهداشت و سلامت جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

وی ادامه داد: برای تجزیه این نوع ظروف در طبیعت به مدت زمان بسیار طولانی نیاز است و از این رو آلودگی‌های زیست‌محیطی را به همراه دارد.

خالقی‌مجد در خصوص تأثیر این نوع مواد بر روی سلامت انسان هم گفت: مواد پلیمری در مجاورت با مواد در دمای بالای 60 مقاومت خود را از دست داده و مونومرهای تشکیل دهنده‌شان را آزاد می‌کنند؛ این مونومرها حالت اکسیدان دارند و در طولانی‌مدت باعث بروز سرطان‌های گوارشی می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: این ظروف در تماس با مواد اسیدی مانند آبلمیو و آبغوره نیز واکنش مشابهی دارند اما این واکنش در مجاورت مواد با دمای بالا به مراتب بیشتر است.

مدیر بیمارستان بعثت همدان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این باره گفت: در حال حاضر غذای بیمار و همراه وی در این بیمارستان در ظروف سلولزی و غذای پرسنل در ظروف استیل سرو می‌شود.

 

جعفر شاهرخی با بیان اینکه ظروف استیل در حجم انبوه خریداری شده و استفاده از آن منوط به خرید ماشین ظرف‌شویی است، خاطرنشان کرد: طبق برنامه‌ریزی انجام شده، از اردیبهشت ماه امسال غذای بیماران و همراهان نیز در این ظروف سرو خواهد شد.

وی با بیان اینکه این اقدام در راستای هتلینگ بیمارستان بوده و الزامی از طرف وزارت بهداشت است، گفت: از طرف دیگر با توجه به مضرات استفاده از ظروف پلیمری و آلودگی زیست‌محیطی این ظروف، مدیریت بیمارستان از مدت‌ها پیش برای حذف آن‌ها برنامه‌ریزی کرده بود.

مدیر بیمارستان بعثت همدان با تأکید بر اینکه ما دوست‌دار محیط زیست هستیم، گفت: از پایان اردیبهشت، ظروف سلولزی نیز به طور کامل از چرخه سرو غذای بیمارستان حذف و ظروف استیل جایگزین آنها خواهد شد.

وی علت استفاده از ظروف پلیمری تا اواخر سال 93 در بیمارستان را قیمت پایین‌تر این ظروف عنوان کرد و افزود: در مناقصه‌هایی که برای تهیه غذای بیمارستان‌ها برگزار می‌شود، پایین‌ترین قیمت برنده است و مدیریت بیمارستان هم در برابر قانون‌گذار تعهد دارد غذای بیمارستان را با کم‌ترین قیمت تهیه کند.

شاهرخی با بیان اینکه در راستای تعهداتی که نسبت به جامعه داریم قطعاً در زمان مقرر ظروف پلیمری را حذف خواهیم کرد، گفت: در بحث سرو غذای بیماران تدابیر دیگری نیز اندیشیده شده، برای مثال تاکنون غذای بیمارستان در آشپزخانه سرو می‌شد که برای راحتی مراجعه‌کنندگان محلی در طبقه دوم بیمارستان برای این منظور در نظر گرفته شده است.

با این حال کماکان هستند بیمارستان‌ها و مراکز درمانی که برای سرو غذا همچنان از ظروف پلیمری استفاده می‌کنند و در طول مدتی که ممنوعیت استفاده از این ظروف اعلام شده؛ اقدامی برای جایگزینی آن نکرده‌اند.

از این رو انتظار می‌رود وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی نظارت دقیق‌تری بر عملکرد این مراکز درمانی داشته باشند زیرا سلامت جامعه در گرو توجه، فعالیت‌ها و برنامه‌های این وزارتخانه است.

 

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن