آخرین اخبار

تاریخ : 8. ارديبهشت 1395 - 13:41   |   کد مطلب: 17715
کیسه‌های پلاستیکی چندین سال است که در بسیاری از نواحی کشور از جمله شهرستان رزن در کشت‌های هندوانه و سیب‌زمینی به منظور نگهداری رطوبت استفاده می‌شود.

به گزارش صبح رزن،اما با پایان یافتن فصل برداشت و بر جای ماندن در طبیعت، علاوه بر نازیبایی برای محیط زیست، موجب ایجاد مسمومیت‌های آبی و خاکی فراوان می‌شود.
رزن شهرستانی با وسعت 2 هزار و 729 کیلومترمربع در شمال استان همدان قرار گرفته و با توجه به وجود دشت‌های حاصلخیز پیشه اکثر مردم این منطقه کشاورزی است و از این راه امرار معاش می‌کنند.
در چندین سال اخیر ورود کشاورزان غیربومی نه‌ تنها برای شهرستان سودی به دنبال نداشته؛ بلکه در درازمدت موجب آسیب‌های جبران‌ناپذیر شده است که از این میان می‌توان برداشت‌های بی‌رویه آب‌های زیرزمینی و همچنین پراکنده شدن پسماندهای کشاورزی نظیر پلاستیک‌های حاصل از کشت زیرپلاستیکی را نام برد.
رزن با توجه به قرار گرفتن در محور ترانزیت اصلی کشور دارای اهمیت ویژه‌ای است؛ بنابراين وجود پلاستیک‌های سرگردان در طبیعت نه‌تنها چهره نامناسب به محیط زیست بخشیده، بلکه در درازمدت موجب آلودگی‌های زیست محیطی می‌شود.
در این میان مناطق گردشگری و توریستی شهرستان هم از این آسیب جان سالم به در نبرده و وجود پلاستیک‌های رها شده نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند.
کوه‌های شرقی رزن که به کوه‌های سنگران کوه مشهور هستند؛ از جمله مناطق گردشگری رزن به شمار می‌روند که پوششی از پلاستیک دامنه کوه را فرا گرفته که گویی محل دپوی زباله است.
از دیگر مناطق که حادتر به نظر می‌رسد محل دپو زباله‌های روستای عین‌آباد است که در منطقه شکار ممنوع کرفس قرار گرفته که گویا با پلاستیک پوشش یافته است.
 تأثیرات سوء پلاستیک‌ها بر گردشگری شهرستان
از دیگر مشکلات زیست‌محیطی که رزن با آن مواجه شده است مکان‌های نامناسب دپو است که به علت غیراصولی بودن ساختار محل‌های دپو، زباله‌ها به‌ویژه پلاستیک‌ها به علت سبکی در اطراف پخش شده و چهره‌ای زننده به طبیعت بخشیده است که محل دپوی روستاهای درجزین، شهرک و نظام‌آباد از جمله مکان‌های دپوی غیراصولی است.
نکته حايز اهمیت محل دپوی زباله‌های روستای درجزین قرار گرفتن در نزدیکی امامزاده اظهر است که بزرگترین برج تاریخی- مذهبی شهرستان به شمار می‌رود و سالانه پذیرای عده کثیری از مسافران است که به علت دپو نامناسب، پلاستیک‌ها توسط باد در اطراف امامزاده پراکنده شده‌اند و چهره‌ای نامطلوب بر جای گذاشته است که هیچ مسافری یارای قدم گذاشتن در این برج تاریخی را ندارد.
احمد ستاری از فعالان محیط زیست است كه می‌گوید: پلاستیک‌های شفاف در صنعت در چند سال اخیر توسط کشاورزی شهرستان رزن به دلیل جلوگیری از تبخیر و صرفه‌جویی در مصرف آب، مبارزه با علف‌های هرز و ورود زودهنگام محصول به بازار مورد استفاده کشاورزان خاص قرار می‌گیرد.
به گفته وي، پلاستیک‌ها محصولی از مواد نفتی هستند که در صورت رها شدن در طبیعت حدود 500 سال زمان برای تجزیه آن نیازمند است و با این روند رو به رشد استفاده و رهاسازی آن در طبیعت، دیری نمی‌پاید که تمام کوه‌ها، جنگل و آب‌ها پر از این زباله سرگردان می‌شود.
ستاری مي‌افزايد: این مواد در طبیعت و انتشار آن توسط باد و آب ضمن آسیب جدی و مرگ‌آور به ماهیان و جانداران آبی، پرندگان و سایر جانداران در چرخه حیات وحش، موجب تلفات و امراض در میان حیوانات اهلی مثل گاو و گوسفند می‌شود.
وي بيان مي‌كند: پلاستیک به علت تجزیه آرام و کند در محل‌های دفن می‌تواند سبب تشکیل شیرابه (شامل ترکیباتی نظیر فلزات سنگین و سایر ترکیبات خطرناک) و نفوذ آن به آب‌های زیرزمینی شود و با افزایش لایه‌های پلاستیکی در ترکیبات خاک، خاصیت حاصلخیزی از بین می‌رود.
منشأ دوم و حادتر انتشار پلاستیک، توسط کشاورزان خاص و نه عموم در مساحت‌های بزرگ است که پس از استفاده و برداشت محصول، در زمین کشاورزی رها مي‌شود؛ به طور مثال در ورودی روستای تاریخی درگزین انبوه کیسه‌ها صحنه دردآوری ترسیم کرده و نشان از بی‌مسئولیتی کشاورز است.
 از مسئولان شهرستانی و استانی انتظار می‌رود با تدوین و اجرای قوانین سختگیرانه از تخریب هرچه بیشتر محیط زیست به‌ویژه تهدید جدی پلاستیک‌ها، جلوگیری کنند.
 مکان دپو زباله نیازمند تمهیدات
دهیار درجزین هم می‌گوید: چندین بار به اهالی روستا در مورد تأثیرات سوء جمع‌آوری نکردن پلاستیک‌ها هشدار داده شده است.
رضا حمزه‌والا، با اشاره به محل دپو زباله‌های روستا می‌افزاید: طرح تعویض محل دپو به بخشداری ارائه شده است اما به دلیل مشکل مکان‌یابی و همچنین جذب اعتبارات به مرحله اجرا در نیامده است.
وی بيان می‌کند: اکثر روستاهای بخش و همچنین شهرستان با مشکل محل دپو زباله مواجه‌اند و اگر در شهرستان محل دپو واحدی وجود داشته باشد با معضلات اکنون مواجه نخواهیم بود.
 همت همگاني براي رهایی از پلاستیک‌ها
رئیس محیط زیست شهرستان نیز معضل کنونی شهرستان را نبود مدیریت صحیح عنوان می‌کند و می‌‌گويد: برای عبور از مشکل پلاستیک‌های رها شده در طبیعت باید دستگاه‌های مربوط همکاری کنند که تا به امروز این مهم میسر نشده است.
جواد نوری‌اظهر، نقش جهادکشاورزی را در جمع‌آوری پلاستیک‌ها مؤثر مي‌داند و ادامه مي‌دهد: با همکاری این سازمان می‌توانیم تأثیر بسزایی در روند جمع‌آوری پلاستیک‌ها داشته باشیم.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود نقش محیط زیست را طبق قوانین نقش نظارتی و ارشادی برمي‌شمرد و مي‌گويد: محیط زیست نقش نظارت بر اجرای صحیح مقابله با پسماند و همچنین جمع‌آوری پلاستیک‌های رها شده در طبیعت را دارد.
نوری‌اظهر بیان می‌کند: برای رهایی از معضل پلاستیک‌ها باید تمامی دستگاه‌های ذی‌ربط همکاری‌های لازم را داشته باشند.

 

دیدگاه شما