31 تیرماه رحلت بزرگ مردی از شهرستان رزن است.آخوند ملاعلی معصومی وفسی که در روستای وفس به دنیا آمد و جزء نوابغ زمان خود بود.
آیتالله ملاعلی معصومی همدانی (زاده ۱۳۱۲، رزن-۱۳۹۸ ه. ق) معروف به «آقای آخوند» از مجتهدان شیعه همدان بود.
او در روستای وفس (رزن) متولد شد.
پدرش مشهدی ابراهیم معصومی کشاورز بود. وی تحصیلات مقدماتی را در زادگاه خویش رزن انجام داد و به تهران رفت و علوم اسلامی را فراگرفت.
با ورود شیخ عبدالکریم حائری یزدی به قم به آن شهر رفت و در حوزه علمیه قم به تحصیل پرداخت. پس از ده سال تحصیل در قم به تدریس پرداخت. نام پدر او ابراهیم بود و پس از مشاهدهٔ هوش و نبوغ فرزندش آخوند ملاعلی را نزد آخوند محمدتقی ثابتی برای آموختن و فراگیری قرآن فرستاد.
آخوند همدانی پس از فراگیری مقدمات عازم شهر همدان شد و در حوزه علمیه آن شهر نزد عالمانی چون آیت الله میرزا عبدالرزاق محدث حائری و حاج شیخ علی دامغانی به تحصیل پرداخت و از محضر آیت الله شیخ علی گنبدی همدانی (از عرفای بزرگ و مدفون در قبرستان شیخان قم) بهرهها گرفت.
همچنین در تهران نزد آیت الله شیخ عبدالنبی نوری و آیت الله العظمی شیخ محمدرضا تنکابنی به ادامه تحصیل پرداخت.[۱] در سال ۱۳۵۰ قمری بود که وقتی مردم همدان از شیخ عبدالکریم حائری یزدی تقاضا مینمایند که آخوند ملاعلی را جهت سرپرستی حوزه علمیه همدان به آن شهربرگردانند، وی با توجه به نیاز منطقه غرب کشور، پیشنهاد آنان رابا میپذیرد و به آنان میفرماید: «من مجتهد عادلی را برای سرپرستی شما مردم همدان فرستادم.»
او در همدان به تأسیس حوزه علمیه همدان و کتابخانه اقدام کرد و مساجد و مراکز مذهبی آن شهر را تعمیر کرد و به امور دینی مردم همدان رسیدگی میکرد.
او در ۳۱ تیر سال ۱۳۵۷ پس از آنکه برای معالجه به انگلستان رفته بود، درگذشت و در بهشت رضوان همدان به خاک سپرده شد.
در مراسم تشییع جنازه آیت الله آخوند که بزرگترین تظاهرات علنی علیه حکومت شاه در همدان تا آن زمان بود، شیشه چند بانک و مشروب فروشی با سنگ و چوب شکسته شد و در جریان تظاهرات دو نفر به اسامی فرج الله پهلوانی شورینی و جمشید شرفخانی به کشته شدند.
رویتر دراین باره گزارش داد: «هنگامی که پلیس سعی میکرد از به آتش کشیدن یک منطقه ممنوعه به وسیله گروهی از مردم جلوگیری کند، شانزده نفر مجروح شدند…
منابع مذکور گفتند که هنگام وقوع این حادثه صدای تیراندازی شنیده شده است. حادثه هنگامی آغاز شد که جمعی از مردم قصد داشتند در مراسم عزاداری یک رهبر مذهبی به نام آیت الله ملاعلی آخوند همدانی را شرکت کنند.
فقید سعید مرحوم آیت الله العظمی حاج ملاعلی معصومی همدانی (قده) ازفقهای نامدار و شاگردان فاضل مرحوم آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری(قده) به شمار می رود. وی پس از طی مدارج کمال و نیل به بالاترین مدارج علمی، به شهر همدان بازگشت و در طول سالیان طولانی به تربیت طلاب و فضلای فراوان همت گماشت.
آن بزرگوار پس از دستگیری امام خمینی در 14 خرداد42، از جمله مراجعی بود که برای حمایت از رهبری نهضت اسلامی به تهران مهاجرت و مرجعیت ایشان را تائید فرمود. امام راحل در یکی از پیام های شفاهی و معروف خود به آیت الله معصومی، ایشان را «سلمان» لقب داد.
آیت الله معصومی بر اساس علاقه شدید به امام، بسیاری از کتب مخطوط ایشان از جمله «چهل حدیث» را استنساخ و در کتابخانه خویش در همدان نگهداری فرمود که این مسئله در ماههای آغازین انقلاب مورد اشاره رهبر کبیر انقلاب نیز قرار گرفت.
سرانجام آن بزرگوار پس از عمری خدمت به دین و جامعه و تربیت شاگردان فراوان، درنیمه شعبان 1357 بدرود حیات گفت. مراسم تشییع و ترحیم آن بزرگوار در همدان، صحنه ابراز خشم عمومی مردم از رژیم شاه بود. یادش گرامی باد.
(برای دیدن تصاویر در سایز اصلی بر روی آن کلیک کنید)
دیدگاهها