به گزارش صبح رزن به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، مرکز اورژانس اجتماعی با هدف کاهش آسیبهای اجتماعی در سطح جامعه در استان همدان از سال 78 آغاز به فعالیت کرده است.
این مرکز با دیدگاه و رویکردی جامع از زوایای زیستی، روانی و اجتماعی به مسائل و معضلات آسیبهای اجتماعی در سطح جامعه نگاه میکند.
اما اینکه چه عواملی موجب شیوع و حاد شدن مشکلات و آسیبهای اجتماعی در جامعه شده را مسؤولان و کارشناسان اورژانس اجتماعی به تغییرات زندگی اجتماعی، اقتصادی و تغییر ارزشها و همچنین وجود فضاهای مجازی و شبکههای ماهوارهای بسیار گسترده در سطح جامعه و افزایش استفاده از این شبکهها در خانوادهها میدانند.
در حال حاضر در استان همدان 6 مرکز اورژانس اجتماعی در همدان، ملایر، تویسرکان، نهاوند، کبودراهنگ و رزن در حال فعالیت است و در سه شهرستان بهار، اسدآباد و فامنین نیز که اورژانس اجتماعی ندارند مراکز کاهش طلاق وجود دارد.
هم اکنون هفت خودروی سیار اورژانس اجتماعی (123) شامل دو خودرو در همدان و پنج خودروی سیار در شهرستانهای دیگر در صورت نیاز به حضور تیم تخصصی و کارشناسان در محل در حال فعالیت و خدماتدهی به هماستانیها هستند.
به گفته مسؤولان و کارشناسان امور اجتماعی سازمان بهزیستی، مرکز اورژانس اجتماعی همدان توانسته با خدماتی که به صورت تیمی در سطح جامعه در خصوص کاهش آسیبهای اجتماعی به مردم دارد توانسته رشد طلاق را متوقف کند و نتایج خوبی را برای استان در خصوص ایجاد یک مرکز حمایتی کودک و خانواده در خصوص کاهش کودکان کار به عنوان پایلوت در سطح طرح کشوری ارائه دهد.
* اورژانس اجتماعی همدان در سطح یک خدمات ارائه میدهد
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی استان همدان اظهار کرد: سال گذشته بیش از 11 هزار تماس با خط (123) اورژانس اجتماعی استان برقرار شده که بیشترین تماسها در خصوص مسائل و مشکلاتی همچون کودک آزاری، همسرآزاری، خشونتهای خانگی، اقدام به خودکشی، فرار از منزل، زوجین متقاضی طلاق، زنان آسیبدیده اجتماعی، اختلافات حاد خانوادگی و کودکان کار و خیابانی بوده است.
جمشید شیران افزود: تیم تخصصی اورژانس اجتماعی توانسته با انجام کار مداخله و مشاوره از کانال مددکاری و روانشناسی این تماسها را پیگیری کند.
*فعالیت اجتماعمحور پایگاههای اورژانس اجتماعی
وی در خصوص پایگاههای اورژانس اجتماعی نیز که به صورت اجتماعمحور فعالیت میکنند، گفت: این پایگاهها با 10 هزار و 365 مورد فعالیت توانستهاند سکونتگاههای غیر رسمی همدان و نهاوند را شناسایی و مشکلات آنها را با مشارکت معتمدان، نهادها و خود مردم منطقه مورد ارزیابی قرار دهند و 229 کارگاه ظرفیتسازی را بری مردم این مناطق برگزار کنند.
شیران با بیان اینکه خدمات اورژانس اجتماعی به صورت تیمی میتواند درصد خطا و آسیب را کاهش و کیفیت کار را برای ارائه خدمات در حوزه اجتماعی افزایش دهد، خاطرنشان کرد: در سه ماهه نخست امسال 2 هزار و 760 تماس با خط 123 برقرار شده که بیشترین تماسها در خصوص اختلافات خانوادگی گزارش شده است.
کارشناس مسوول مداخلات اورژانس اجتماعی بهزیستی استان همدان نیز بیان کرد: همیشه وجود یک مرکز که بتواند در سریعترین زمان ممکن خدمات اجتماعی را به آسیبدیدگان اجتماعی ارائه دهد یک ضرورت و نیاز در سطح جامعه است چراکه فردی که آسیبدیده اجتماعی است علاوه بر خود و خانواده، جامعه را درگیر این مسائل میکند و هزینه بالایی را به جامعه تحمیل میکند.
ناصر شایگان ادامه داد: برای ورود به یک آسیب اجتماعی باید پیشگیری را در سه سطح در جامعه ارائه دهیم که این سه سطح شامل آموزش و مهارتهای آگاهسازی افراد جامعه، مداخله برای آسیبدیدگان اجتماعی و پیگیری کار افراد بازتوان به وسیله مددکاران اورژانس اجتماعی به صورت همزمان در یک برنامه مدرن لحاظ میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر اورژانس اجتماعی همدان در سطح یک خدمات ارائه میدهد، گفت: در پنج شهرستان دیگر استان نیز خدمات این مرکز در سطح 2 و 3 انجام میشود.
کارشناس مسوول مداخلات اورژانس اجتماعی بهزیستی استان همدان افزود: اورژانس اجتماعی همدان که در سطح یک فعال است هم خطوط 123 فعال است و هم اینکه خودری سیار و مرکز بحران دارد و در کنار این موارد یک مرکز ادواری به منظور نگهداری موقت زنان آسیب دیده وجود دارد.
وی در خصوص مواردی که فرد آسیب دیده نمیتوانند مستقیم به اورژانس اجتماعی مراجعه کند، بیان کرد: افرادی به مانند کودکان و زنانی که در معرض خشونت در یک مکان قرار میگیرند به وسیله خودروهای خدمات اجتماعی سیار در اسرع وقت به آنها در محل بروز خشونت توسط تیم سیار مرکز خدمات داده میشود.
شایگان تصریح کرد: خط 123 اورژانس اجتماعی محرمانه است و اغلب مردم تا جایی که اطلاع دارند از این خط بهره میبرند و همچنین این مرکز برای رصد و سنجش آسیبهای اجتماعی میتواند وسیله خوبی برای کار تحقیقاتی کارشناسان و ارزیابی آنها در جامعه برای بیان راهکارهای مورد نظر باشد.
*بیشترین مراجعات خودروی سیار 123 مربوط به کودک آزاری بود
رئیس اورژانس اجتماعی شهرستان همدان هم با بیان اینکه هدف و کار این مرکز کنترل و کاهش آسیبهای فردی و اجتماعی است، گفت: چون بیشتر کسانی که به اورژانس اجتماعی مراجعه می کنند سطح آگاهی پایینی دارند همکاران ما در مرکز به صورت تیمی مشکلات این افراد را شناسایی می کنند و در خصوص بروز مشکل گاهی حتی کل خانواده را نیز درگیر موضوع میکنند.
معصومه کاشی اظهار کرد: یکی دیگر از اهداف این مرکز شناسایی مناطق آسیبدیده همدان مانند خضر و دیزج است که در این خصوص همدان چهار کلینیک خاص را برای هر منطقه حاشیهنشین دارد که در آنجا اقدامات خاصی برای افراد آسیبدیده در زمان بحران انجام میشود.
وی در خصوص درگیر شدن اورژانس اجتماعی در خصوص آسیبهای اجتماعی نوپدید در جامعه خاطرنشان کرد: در حال حاضر این مرکز در خصوص درگیر شدن کودکان و نوجوانان با فضای مجازی که میتواند در خیلی موارد به بحران برای خانواده تبدیل شود در حال کار است.
کاشی گفت: در این مورد یک سری مقالات خاص و نشستهای عمی و تخصصی با وجود کارشناسان و مشاوران اورژانس اجتماعی در حال برگزاری است تا بتوانیم به راهکارهای عملی در زمینه مقابله با این بحران تازه و نوظهور برسیم.
وی با بیان اینکه سال گذشته بیشترین مراجعات به این مرکز در خصوص استفاده کودکان از متادون مصرفی در خانوادههایی که پدر و مادر آنها دارای اعتیاد شدید بودهاند، را شامل میشده است؛ تصریح کرد: بیشترین مشکلات اورژانس اجتماعی در سه ماهه نخست امسال در خصوص فرار از منزل و اختلافات حاد خانوادگی که زوجین قصد طلاق نداشتهاند بود.
رئیس اورژانس اجتماعی شهرستان همدان با بیان اینکه پرسنل اورژانس اجتماعی همدان در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در قالب 34 نیرو هم اکنون در حال فعالیت است، افزود: در خصوص طلاق نیز در سه ماهه نخست امسال حدود 200 پرونده در این مرکز وجود دارد که مورد پیگیری کارشناسان ذیربط اورژانس قرار دارد.
وی بیان کرد: بیشترین مراجعات خط خودروی سیار 123 اورژانس اجتماعی نیز در سه ماهه نخست امسال بیشتر از کودک آزاری گزارش شده است
دیدگاه شما