به گزارش صبح رزن به نقل از زیتون، مسئله ی نامیمون درآمدهای نجومی در نهادهای مختلف دولتی، علی رغم گزارش دیوان محاسبات و کمیسیون اصل 90 مجلس و همچنین تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اقدام عاجل دولت در برخورد با عوامل دریافت این ارقام، همچنان در گوشه و کنار دریافتی ها مشاهده می گردد.
یکی از حرفه هایی که به دلیل سیاست های نادرست و قانونگذاری های ناقص در معرض ارقام نجومی قرار دارد، پزشکی و تخصص های مربوط به این رشته است.
گزارش اخیر زیتون درباره میزان درآمد رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز، توجهات را به فرد خاصی معطوف کرد که شاید از مهارت های مدیریتی و تخصصی قابل توجهی برخوردار باشد؛ این در حالی است که اسناد انتشار یافته نشان می دهد که معضل نجومی بگیران، ذیل چارچوب های قانونیِ نادرست، همه گیر بوده و وزارت بهداشت نیز از اصلاح چنین روندی قِصِر در می رود.
البته نمیتوان گفت همه پزشکان درآمدی نجومی دارند، چراکه درآمد بخش عمده پزشکان کشور به تنهایی کفاف کشیدن یک خانواده بالای خط فقر را نمیدهد. اما تعداد معدودی از پزشکان درآمدهایی چندصد میلیونی و حتی میلیاردی دارند. پزشکانی که طبابت نمیکنند، تجارت میکنند.
کدامیک در اولویت است؛ اصلاح نظام پرداختی یا افشای میزان درآمد؟
موضوع بقدری عیان است که مسعود پزشکیان نائب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز مبالغ دریافتی مربوط به خود را انکار نکرده و در نشست خبری خود نسبت به این مسئله و روال تبعیض آمیز نظام سلامت کشور اذعان می کند.
پزشکیان همچنین با بیان اینکه برخی پزشکان در کشور درآمد دو میلیون تومانی در ماه دارند، گفت: حال این سئوال مطرح است که چرا تفاوت درآمد پزشکان از دو تا صد و حتی ۱۵۰ میلیون در ماه است، البته همین پزشکان با حقوق میلیونی اگر در بخش خصوصی کار کنند حقوقهای یک میلیاردی هم دریافت خواهند کرد در حالیکه در هیج جای دنیا وضعیت پرداخت بدین شکل نیست.
دبیر کل خانه پرستار در اینباره می گوید: 300 پزشک در کشور داریم که درآمدشان در ماه بالغ بر یک میلیارد تومان است و نزدیک به 2 برابر هم دریافتی حدود 500 میلیون تومان در ماه دارند.
در این میان البته کسانی که خود سالها در حاکمیت کشور نقش ایفا کرده و از نظام معیوب اینچنینی متنعم شده اند؛ بستر و یا فرصتی برای تطهیر و یا پنهان شدن در پشت نجومی بگیران نخواهند یافت.
وحدتی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به خبرنگار زیتون می گوید: تبعیض ها در وزارت بهداشت بگونه ای است که امتخصص هیئت علمی از امتیازات ویژه و خارق العاده ای نسبت به متخصص غیر هیئت علمی برخوردار است.
" کارانه " طرحی تبعیض آمیز برای نظام سلامت/تفاوت امتیازات متخصص هیئت علمی با متخصص غیر هیئت علمی
یکی از راهکارهایی که موجب افزایش درآمد پزشکان شده کارانه هاست که در طرح تحول سلامت معطوف گشته است. عضو شورای عالی نظام پرستاری در اینباره می گوید: این طرح سست و غیر قابل اطمینان است چرا که این طرح را بر اساس طرح کارانه که خود یک طرح سرانه است استوار کردند که در دهه هفتاد آوردند و به شدت تبعیض آمیز است و طرح کارانه یک طرح ناکارآمد است.
وی با توضیح نحوه درمان یک بیمار گفت: با شرایط کنونی در بیمارستان ها بسیاری از متخصصان فقط به خاطر اسم شان حقوق کلانی می گیرند در حالی که در پروسه درمان اصلاً شرکتی ندارند.
شریفی مقدم ادامه داد: این فقط مختص به شیفت صبح نیست و در شیفت شب که بسیاری از اساتید اصلا حضور ندارند هم همینجور است.
دبیر کل خانه پرستار با اشاره به اینکه این به دلیل اشتغال همزمان بسیاری از متخصصان در بخش خصوصی است گفت: با تعرفههای کنونی 65درصد هزینه را به متخصصی میدهند که شب در منزل خوابیده است، 5درصد به حساب دانشگاه واریز شده، 10 درصد متعلق به بیمارستان و 20 درصد به تیم پرستاری و باقی عواملی است که 90 درصد کار را انجام داده اند.
شریفی مقدم با بیان اینکه در نسخه اصلی کتاب " ارزش نسبی خدمات کالیفرنیا " این طرح بسیار طبقاتی و پر اشکال بود، گفت: این طرح از سال 70 مطرح شد اما هر بار به دلایلی اجرایی نشد و در واقع بیشترین کار در این طرح بر دوش پرستاران است چرا که در تمام مراحل بستری تا درمان یک بیمار این پرستاران هستند که حضور دارند .
طرح تحول سلامت نیز دردی از معضل بی عدالتی نظام پرداختی را درمان نکرد و مسئله ی "درمان " تنها در مراکز مخصوصی متمرکز گشت؛ هزینه کرد از منابع درآمدی نظام سلامت برای بخشهای مختلف باید در مناطقی با جمعیت کمتر از ۲۰ هزار نفر هزینه میشد.
به تعبیری مناسب، درآمد نظام سلامت بجای اینکه براساس سرانه و جمعیت توزیع گردد، به شکلی هزینه شد که مناطق محروم، محروم تر و پزشکان متمتع در مکان های پر هزینه جمع شدند.
اختلاف درآمد پزشکان ایرانی و پزشکان خارجی
در این میان البته، اختلاف میزان درآمد پزشکان داخلی با پزشکان خارجی و صد البته اختلاف درآمد پزشکان با دیگر مشاغل قانونی است. طبق نمودار ذیل درآمد پزشکان متخصص در ایران بیش از 7 برابر درآمد پزشکان آمریکاست.
مسعود پزشکیان در اینباره می گوید: در یک بیمارستان اگر حقوق یک دستیار یا کارگر یا پرستار را یک واحد در نظر بگیریم، یک پزشک ارولوژی 26 برابر، پزشک زنان و زایمان 31 برابر، پزشک چشم 30 برابر، پزشک گوش و حلق و بینی 32 برابر، جراح قلب 38 برابر، ارتوپدی 49 برابر، و جراح مغز و اعصاب 65 برابر وی حقوق می گیرند.
بر این اساس در آلمان حدود 2 برابر درآمد سرانه، میانگین درآمد پزشک های متخصص را در بر می گیرد و در آمریکا درآمد یک پزشک متخصص 5 برابر درآمد سرانه کشور است در حالی که در ایران درآمد پزشک های متخصص بیشتر از 37 برابر درآمد سرانه کشور است.
سعیدی عضو کمیسیون اصل 90 می گوید: نظام پرداختی برای پزشکان و برخی دیگر از مشاغل، حتی در کشورهای توسعه یافته هم موجود نیست.
انتهای پیام/م
دیدگاه شما