به گزارش صبح رزن به نقل از نافع، متاسفانه تاریخ نویسان چنان مسائل را جانبدارانه نگاشته اند که تنها یافته های باستان شناسی می تواند غبار این تحریفات و تفکرات را بزداید.
محموله های کشف شده از " نوخودلوق تپه سی" یا تپه نخودلو در ضلع شمال غربی روستای بزرگ کرفس در 2 مرداد1373 نشان داد که در آن زمان، مردان ساکن در این منطقه، حلقه های انگشتری از جنس مفرغ برای بانوان خود می ساختند.
همچنین ساخت مهره های استخوانی یا صدف مانند از جنس مفرغ و نیز مهره های عقیق برای زینت و زیور لباس زنان انجام می شده است.
در 9 فروردین 1374 محموله دومی از حفاریهای غیرمجاز در تپه نوخولوق کشف و ضبط شد که بسیار جالب تر و مورد توجه تر بودند.
موضوعی که هیچ گاه به آن پرداخته نشده است؛ پیدا شدن النگوی مفرغی، بازوبند مفرغی، گردنبند مفرغی، حلقه نامزدی مفرغی، گوشواره زیبای مفرغی، دکمه های تزئینی لباس مفرغی بسیار جالب توجه بود.
اما در این میان پیدا شدن دو کالا(وسیله) از همه این ها بیشتر ارزش داشت؛ یکی موچین زنانه برای برداشتن ابروها و دیگری موی بند یا گیره(گل) سر که برای بستن موهای زنان در هنگام کار و فعالیت بوده است.
این ها نشان از اهمیت مردان آن دوره به زیبایی زنان بوده و دریافته بودند که برای راحتی زنان و زیبایی آن ها قدمهایی بردارند. متاسفانه از این دیدگاه هیچ وقت موضوع مورد بررسی قرار نگرفته است.
هرچند باستان شناسان عقیده دارند که این آثار بیش از سه هزار سال قدمت دارد، اما گمان می رود که با توجه به وجود منابع مس در کوه های روستای کرفس، به احتمال زیاد بتوان آثاری از دوره مس، برنز و دوره نخست مفرغی را در این منطقه یافت؛ بقایای فلزات ذوب شده در کوره ها(دمیر پوخو) هنوز هم در این تپه دیده می شود.
اگر این آثار مربوط به دوره سوم مفرغ باشند یعنی 1600 سال و اگر دوره اول مفرغ باشند یعنی حداقل 5000 سال قبل از میلاد مسیح، قدمت دارند که در این صورت می توان گفت که بین 3700- 7016 سال قبل، زنان جایگاهی ویژه در شهرستان رزن و منطقه کرفس داشته اند.
جالب خواهد بود بدانید این دو تپه قدیمی و ارزشمند که سابقه صدها سال مدنیت دارد و در مرحله بعد، محل رشد و پرورش بسیاری از پادشاهان و فرزندان مادها بوده حتی در فهرست آثار ملی هم ثبت نشده است که این نشان از تفکری انحصارگرایانه در سطح شهرستان داشته که از معرفی شرق شهرستان به جد پرهیز می کنند.
امید است مسئولان استان برنامه ریزی جدی برای کاوش باستان شناسی در خصوص تپه نوخودلوق و تپه کوهنه قالا در کرفس و در مرحله بعد تپه روستای میسینک و در مرحله بعدی تپه کاهارد انجام دهند که از این ها آثار ارزشمند تاریخی پیدا شده و حاصل این یافته ها موزه تاریخ، فرهنگ و باستان شناسی در شهرستان رزن یا شهرستان قروه درگزین شود و از انتقال آثار به موزه های همدان یا تهران که هیچ وقت مردم شهرستان، توفیق رویت آنها را ندارند جلوگیری شود.
همچنین امیداست که صدا و سیمای کم طرفدار همدان نیز با صاحبان اصلی اش(مردم) آشتی نموده و در معرفی بیشتر تاریخ، فرهنگ و زبان مناطق تورک زبان همدان گام هایی جدی بردارد.
احمد صلاحی، پژوهشگر
انتهای پیام
دیدگاه شما