تاریخ : 19. آبان 1395 - 19:46   |   کد مطلب: 20405
دریافت حق بیمه بیشتر از کارگران ساختمانی توسط سازمان تأمین اجتماعی استان همدان، موجبات نارضایتی این قشر را ایجاد کرده است.

به گزارش صبح رزن به نقل از  خبرگزاری فارس از همدان، حرفه‎هایی چون ساخت‌ و ساز در بخش ساختمانی یکی از خطرناک‌ترین مشاغل محسوب می‌شود و کارگران ساختمانی نیز به دلیل سختی کار همیشه در معرض خطر هستند.

از این‌ رو قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی در تاریخ 1368/8/9 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید تا این قانون در صورت بروز آسیب به حمایت از کارگر ساختمانی بیانجامد.

مشاغل کارگر ساختمانی شامل آرماتوربند، اسکلت‌ساز، لوله‌کش و نصاب وسایل بهداشتی، نقشه‌بردار، در و پنجره‌ساز پروفیل، بتن ساز و بتن ریز، بنای سفت‌کار، عایق کار رطوبتی و آسفالت‌کار ابنیه، گچ‌کار، سنگ‌کار، قالب‌بند و کفراژبند، لوله‌کش گاز خانگی و تجاری، نگهداری بتن، کاشی‌کار، برق‌کار ساختمان و نقاش ساختمان است.

کارگر ساختمانی با دریافت کارت مهارت فنی از سازمان فنی و حرفه‌ای در یکی از شاخه‌های مشاغل ساختمانی و ارائه آن به شعب تأمین ‌اجتماعی و پرداخت حق بیمه سهم بیمه‌شده توسط خود (هفت درصد) و مابقی از سوی کارفرما می‌تواند مشمول خدمات بیمه‌ای شود.

طبق بخشنامه شماره 7.4 مشترک فنی و درآمد، حق بیمه کارگران ساختمانی بر اساس سطح مهارت اعلام‌شده در کارت مهارت فنی آن‌ها و بر اساس دستمزد مقطوع روزانه شغل مربوطه با اعمال ضرایب 1.2 ، 1.3 و 1.4 برابر حداقل دستمزد سال 95 به ترتیب برای کارگران درجه سه (324.870 ریال)، درجه 2 (351.940 ریال) و درجه‌یک (379.10 ریال) محاسبه و وصول می‌شود.

یک کارگر ساختمانی که طبق کارت مهارت سازمانی فنی و حرفه‌ای کارگر درجه 3 محسوب می‌شود باید حق بیمه خود را با ضریب 1.2 درصد یعنی حدود 70 هزار تومان به اداره تأمین اجتماعی پرداخت کند، اما در یک اقدام شگفت‌انگیز تأمین اجتماعی استان همدان از کارگران ساختمانی با ضریب 1.4 یعنی 82 هزار تومان حق بیمه دریافت می‌کند.

همدان بیش از 30 هزار کارگر ساختمانی دارد که با احتساب پرداخت ماهانه حدود 12 هزار تومان حق بیمه بیشتر مبلغی بین 400 تا 450 میلیون تومان در ماه حق بیمه بیشتر از کارگران ساختمانی استان دریافت می‌شود.

کارگران ساختمانی در اعتراض به این اقدام که بی‌اطلاع از کارگران از سوی تأمین اجتماعی صورت گرفته، در نامه‌ای اعتراض خود را نسبت به این موضوع به مقامات استانی و کشوری اعلام کردند و در نامه دیگری به دستگاه‌های نظارتی خواستار رسیدگی به وضعیت حق بیمه کارگرانی ساختمانی شده اند؛ این نامه به امضای تعداد زیادی از کارگران ساختمانی رسیده که اسامی امضاکنندگان نزد خبرگزاری بوده و محفوظ است.

بعد از انتشار این خبر در خبر‌گزاری فارس، محمد عسگری رئیس سازمان تأمین اجتماعی استان در گفت‌و‌گو با یکی از رسانه‎های استان خبر منتشر شده در این رابطه را نادرست دانست؛ جالب اینکه این خبر در خبر‌گزاری فارس منتشر شده بود اما جواب به مطلب منتشر شده در این رسانه، سر از رسانه دیگری درآورد!

عسگری در اظهارات خود در این رسانه عنوان کرده که هیچگونه مبلغ اضافی از کارگران ساختمانی و سایر اقشار گرفته نشده است.

در پاسخ به این مطلب ابتدا لازم است گفته شود که در گزارش منتشر شده در خبر‌گزاری فارس فقط از کارگران ساختمانی صحبت شده بود و نه اقشار دیگر؛ در واقع این اقدام مدیرکل تأمین اجتماعی استان را می‎توان فرار رو به جلو دانست!

ثانیاً در صورت نادرست بودن اطلاعات چرا مدیرکل تأمین اجتماعی در نامه‎ای با موضوع «کارگران ساختمانی» درخواست بازبینی پرونده‎های کارگران ساختمانی به مدت 10 روز را خواسته تا مغایرت و یا مشکل در نحوه محاسبات حق بیمه سریع اصلاح شود؟!

تصویر نامه

عسگری در بخش دیگری از سخنان خود مطرح کرده که دریافت حق بیمه براساس میزان دستمزد کارگران محاسبه می‎شود، به طوری که در همدان حداقل دستمزد کارگران 50 هزار تومان است.

مدیرکل تأمین اجتماعی استان در مصاحبه‌ای دیگر مدعی شده بود که دستمزد روزانه یک کارگر 40 هزار تومان است که بر این اساس این دستمزد، کارگر 7 درصد مبلغ دستمزدی خود را که 2 هزار و 800 تومان در روز و 84 هزار تومان در ماه می‌شود، را به‌ عنوان حق بیمه پرداخت می‌کند.

مدیرکل تأمین اجتماعی در حالی از حقوق روزی 50 هزار تومان کارگران ساختمانی صحبت می‌کند که حداقل دستمزد در همدان 50 هزار تومان نیست و دستمزد مأخذ کسر حق بیمه کارگران ساختمانی طبق بخشنامه‎های تأمین اجتماعی و آیین‌نامه قانون بیمه کارگران که در منابع اینترنتی موجود بوده مقطوع و غیرقابل تغییر است.

حال، سؤال اینجاست؛ این دستمزد روزانه 50 هزار تومان از کجا آمده است؟ یا چه شخص و نهادی در کشور یا استان این مبلغ را برای پرداخت حق بیمه کارگران ساختمانی استان همدان تعیین کرده است؟

آقای عسگری! شما که مدعی هستید حقوق کارگران ساختمانی روزانه 50 هزار تومان بوده و بناها نیز روزانه 100 تا 200 هزار تومان دستمزد دریافت می‎کنند، به وضعیت ساخت‌ و ساز مسکن در کشور و استان توجه کرده‌اید؟

مدیرکل تأمین اجتماعی استان در قسمتی دیگر از مصاحبه خود گفته که حق بیمه کارگران نباید از حداقل دستمزد آنها کمتر باشد، ضمن اینکه در مورد حق بیمه کارگران ساختمانی 7 درصد توسط کارگران پرداخت شده و 20 درصد را دولت پرداخت می‎کند.

دستمزد مقطوع کارگران ساختمانی در سال گذشته 1.2 درصد حداقل دستمزد بوده که برخلاف قانون و اخلاق در سال جاری به 1.4 درصد حداقل دستمزد رسیده است؛ بر این اساس هر کارگر ساختمانی به جای پرداخت حدود 70 هزار تومان حق بیمه اکنون 82 هزار تومان حق بیمه پرداخت می‎کند.

با این حساب گرفتن 10 تا 15 هزار تومان حق بیمه بیشتر از کارگران معقول نیست، چرا که حتی اگر این موضوع برای منفعت کارگران باشد، بی‌اطلاع از آن‌ها انجام‌ شده است.

تعداد زیادی مدارک از این کارگران در دست است که در سال گذشته مبالغی حدود 59 هزار تومان و 57 هزار تومان به‌ عنوان حق بیمه پرداخت می‌کردند اما از ابتدای امسال 82 هزار تومان برای آن‌ها حق بیمه تعیین‌شده است.

در راستای تنویر افکار عمومی و شفاف‌سازی موضوع تعدادی از فیش‌ پرداخت حق بیمه کارگران ساختمانی در همدان را منتشر می‌کنیم‌ تا برای آقای رئیس تأمین اجتماعی استان نمونه‌ای باشد.

از طرفی دیگر، عسگری می‌گوید که حق بیمه کارگران ساختمانی 7 درصد توسط کارگران پرداخت شده و 20 درصد را دولت پرداخت می‌کند که البته ناگفته نماند این مبلغ 20 درصد اشتباه است که از سوی ایشان عنوان شده است!

اگر این صحبت مدیرکل تأمین اجتماعی استان درست باشد، موضوع حق بیمه کارگران ساختمانی برای نهادهای نظارتی و مسؤولان استان فاجعه است، چرا که اگر سوء استفاده ناشی از هفت درصد سهم کارگران ساختمانی در حق بیمه 3.5 میلیارد ریال در ماه باشد، سهم 20 درصد دولت نیز حدود 10 میلیارد ریال در ماه شده و در سال چندین میلیارد ریال می‌شود که از سهم بیت‌المال و جیب کارگران ساختمانی برداشته می‌شود، بنابراین این موضوع می‎طلبد سازمان‏‌های نظارتی از جمله دیوان محاسبات و سازمان بازرسی و استانداری نظارت خود را بیشتر و دقیق‌تر انجام داده و سریعاً ورود و بازخواست کنند.

مسئله مهم دیگر اینکه این گفته بالای مدیر تأمین اجتماعی (20 درصد سهم بیمه کارگران ساختمانی توسط دولت پرداخت می‌شود) اگر درست باشد، باید تمام حق بیمه‎های دریافتی از مالکان و سازندگان ساختمان که بابت اخذ پروانه از آنها تاکنون گرفت شده است، مسترد شود، وقتی حق بیمه سهم 20 درصد توسط دولت پرداخت می‎شود دیگر لزومی به پرداخت حق بیمه توسط مالکان و سازندگان نیست!

گویا سهم دولت 3 درصد ماخذ کسر حق بیمه دستمزد مقطوع تعیین شده است و صحبت مدیر تأمین اجتماعی استان همدان درست نیست، لذا مبلغ اعلام شده قاعدتاً کمتر خواهد شد، یعنی از 20 درصد اعلام شده توسط مدیر تأمین اجتماعی باید به 3 درصد تغییر یابد یعنی از 10 میلیارد ریال به 1.5 میلیارد ریال در ماه تغییر می‎یابد، حال باید استانداری این مبالغ را بررسی کند؛ شاید مدیرکل محترم تأمین اجتماعی با مفاهیم آماری و اعداد آشنایی کافی ندارد و نمی‌داند مبلغ عنوان شده و نتایج آن چه مسائل حقوقی و سیاسی را به دنبال دارد؛ شاید ایشان در مورد آمارهای اشتغال که به استانداری ارائه کرده‌اند نیز همین اشتباهات را کرده است!

در هر صورت پاسخ به این سئوالات باید شفاف صورت گیرد که آقایان مسؤول! چرا امسال حق بیمه کارگران ساختمانی 30 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است؟ مگر بر اساس ضریب 1.2 درصد نباید تعرفه حق بیمه کارگران ساختمانی تعیین شود، پس چرا براساس ضریب 1.4 حق بیمه از آن‌ها دریافت می‌شود؟ اضافه شدن حق بیمه کارگران ساختمانی بر چه اساس صورت گرفته؟ بر چه اساس درآمد روزانه کارگران ساختمانی را روزانه 40 هزار تومان عنوان می‌کنید؟

سازمان‌های نظارتی استان از جمله دیوان محاسبات، سازمان بازرسی و استانداری همدان هرچه زودتر باید به این موضوع رسیدگی کرده و از سوءاستفاده بیشتر از قشر ضعیف جامعه جلوگیری کنند.

تعدادی فیش بیمه کارگران ساختمانی

 

انتهای پیام/3140/ب

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن