تاریخ : 10. بهمن 1391 - 18:12   |   کد مطلب: 2099
روی خط جشنواره‌ی 31ام فجر-2/ معرفی کامل+خلاصه داستان فیلم‌ اولی‏ها
وقتی در جشنواره‌‌ی فیلم فجر کارگردانان مشهور و نامدار غائب باشند، وقتی که بزرگان سینما این اواخر مدام فیلم‌های کوچک وضعیف می‌سازند، وقتی که امسال همه از ایده‌های درخشان فیلم اولی‌ها خبر می‌دهند و بالاخره وقتی امسال بسیاری از کارگردانان شهرستانی‌ بعد از مدت‌ها و برای اولین بار فرصت فیلمسازی در سینمای ایران را پیدا کرده‌اند، یعنی بخش «نگاه نو» (فیلم اولی‌ها) جشنواره‌ی 31 ام فیلم فجر، بخش مهم، دیدنی و جذابی است.
به گزارش صبح رزن به نقل از رجانیوز، همین حضور درخشان فیلم اولی‌ها در جشنواره‌ی سی ویکم در کنار کنجکاوی مخاطبین سینمای ایران برای آشنایی بیشتر با آثار کارگردانان ناشناخته وتازه‌کار سینمای ایران بهانه‌ای شد تا آثار حاضر در بخش «نگاه نو» را با ذکر خلاصه داستان و جزئیات آن، معرفی کنیم. خلاصه داستان‌هایی که عموماً برای اولین بار در رسانه‌ها منتشر می‌شوند:
 
1- اشیا از آنچه در آینه می بینید به شما نزدیکترند (نرگس آبیار)
 
یک فیلم ضد قصه، تجربی و با مایه‌های مذهبی از یک فارغ التحصیل ادبیات و داستان‌نویس سابق که چند سالی است به عرصه‌ی فیلمسازی ورود کرده و با ساختن چند فیلم کوتاه و مستند، در جشنواره‌های داخلی و خارجی زیادی موفقیت کسب کرده است. «اشیا از آنچه در آینه می‌بینید به شما نزدیکترند» از آن دست فیلم‌هایی است که هیچ اتفاق خاصی در آن نمی‌افتد و هیچ نقطه‌ی عطفی ندارد و به همین دلیل، مخاطب عام را خسته می‌کند. اما کارگردانی به شدت کنترل شده، بازی عالی «گلاره عباسی»، ساختار مستندوار فیلم و شباهت زیاد به داستان‌های هوشنگ مرادی کرمانی، از جمله نکاتی است که قطعاً برای مخاطب خاص جذاب خواهد بود.
 
 
جالب است بدانید که یکی از تهیه‌کنندگان این فیلم، «محمد حسین قاسمی» از برگزیدگان دوره‌ی دوم جشنواره‌ی مردمی فیلم عمار است. در ضمن نخستین ساخته‌ی سینمایی «نرگس آبیار»، در پی ارائه‌ی نوعی از سبک زندگی ایرانی هم هست.
 
خلاصه داستان: لیلا (گلاره عباسی) دختر باردار جوانی است که به همراه همسر دانشجویش (حسام بیگدلو) در یک سوئیت کوچک در همسایگی دو خواهر پیر زندگی می‌کند. مهمانی مهمی برایش پیش می‌آید، به دلیل وضعیت نامناسب مالی یک دست بشقاب چینی از همسایه‌شان عزیز (گیتی معینی) به امانت می‌گیرد، اما در شب مهمانی یکی از بشقاب‌ها می‌شکند. لیلا به دروغ به عزیز می‌گوید بشقاب را مادر شوهرش به امانت برده است. این دروغ سرچشمه حوادث بعدی می‌شود. دختر خانه‌داری که تاکنون از شهر و اجتماع دوری کرده ناچار می‌شود برای یافتن بشقاب مشابه راهی بازار شلوغ و پر حادثه تهران بشود و سرانجام این سفر قهرمانی او را با دنیای پر حادثه و جدیدی روبرو می‌کند.
 
2- افسانه‌ی سرزمین گوهران (مجید شاکری)
 
 
سال گذشته برای اولین بار چهار انیمیشن بلند در جشنواره‌ی فیلم فجر حضور داشت که در نوع خود اتفاق بی‌سابقه‌ای بود. امسال هم این روند با حضور دو اثر پویانمایی بلند تداوم پیدا کرده است و «افسانه‌ی سرزمین گوهران» یکی از این دو اثر است که گفته می‌شود کیفیت نسبتاً قابل قبولی دارد. این انیمیشن، از تولیدات مرکز پویانمایی صباست و داستانی افسانه‌ای دارد. داستان در مورد پسر نوجوانی‌ست‌ که در شهر افسانه‌ای «گوهران» زندگی می‌کند. موقعیت این شهر توسط دیوها به خاطر وجود سنگ اسرار‌آمیزی به همین نام، به خطر می‌افتد؛ دیوها پس از ربودن سنگ قصد دارند آن شهر را هم به تصرف خود در آورند. ماجرا از آن جا آغاز می‌شود که «آریو» -قهرمان داستان- با یاری دوستان خود تلاش می‌کند تا این سنگ با ارزش را به شهر برگرداند، غافل از اینکه پس از این کار ماجراهای دیگری در راه است...
 
3- او خوب سنگ می‌زند (سید هادی محقق)
 
 
این فیلم داستان نوجوانی است به نام «بردو» که پدر خود را که مداح اهل بیت بوده، از دست داده است و به همراه برادر و مادر خود زندگی می‌کند. داستان از جایی آغاز می‌شود که «بردو» برای گرفتن طلب پدر مرحومش راهی سفر می‌شود، غافل از اینکه بدهکار پدرش –نصیر- با دیدن سن وسال او، تصمیم می‌گیرد تا از او برای انتقال یک امانتی استفاده کند و پرداخت بدهی پدرش را منوط به رساندن این امانتی به مقصد می‌کند. امانتی خطرناکی که ماجراهای عجیبی برای «بردو» به وجود می‌آورد...
 
«او خوب سنگ می‌زند» از جمله آثاری است که در شهرستان‌ها و در فضای بومی کهگیلویه و بویراحمد تولید شده است و از نتایج توجه سازمان سینمایی به کارگردانان شهرستانی است. تمام بازیگران این اثر شهرستانی و ناشناخته هستند.
 
4- برلین 7- (رامتین لوافی):
 
 
عوامل سازنده‌ی «برلین منفی هفت» در توضیح این فیلم به رسانه‌ها، اصرار دارند تا بگویند این فیلم ضد جنگ است. داستان  یک عراقی که بعد از حمله‌ی آمریکا به عراق با چندین نفر دیگر -از جمله یک ایرانی- می‌خواهند به آلمان پناهنده شوند و از همین رو، برای پذیرفته شدن درخواست پناهندگی خود، باید شرایط ویژه‌ای داشته باشند... 
 
این فیلم که محصول نهاد تحت مدیریت دبیر جشنواره –موسسه‌ی رسانه‌های تصویری- است و در بخش سودای سیمرغ (مسابقه‌ی سینمای ایران) نیز حضور دارد، تماماً در آلمان و شهر برلین فیلم‌برداری شده است و شانس زیادی برای دریافت جایزه دارد. «برلین منفی هفت» به گواه لیست منتشر شده از سوی سازمان سینمایی، جز تولیدات موسوم به فاخر امسال نیز هست. ضمن اینکه در کنار مصطفی زمانی و مسعود رایگان، بیشتر بازیگران این فیلم، خارجی هستند. طبق شنیده‌ها، فیلمبرداری جز نقاط قوت این فیلم است.
 
5- بزرگ‌مرد کوچک (صادق صادق دقیقی)
 
 
یکی از تولیدات ارزشی امسال سینمای ایران با محوریت زندگی شهید نوجوان جنگ –شهید «بهنام محمدی»- که البته طبق شنیده‌ها شاید نتواند انتظارات را برآورده کند. فارغ از کیفیت فیلم، ذکر این نکته خالی از لطف نیست که «صادق دقیقی» در نخستین اثرش با بخشی از سرمایه‌ی شخصی، فیلمی در مورد یکی از شهدای دانش‌آموز جنگ ساخته و روانه‌ی جشنواره کرده است که به شدت جای تقدیر دارد.
 
6- تابستان طولانی (علی خزایی فر)
 
 
محصولی دیگر از شهرستان‌های ایران به کارگردانی دکتر علی خزایی‌فر پنجاه و چند ساله که بعد از ساخت چند تله‌فیلم، خیلی دیر فیلم سینمایی نخست خود را ساخته است. «تابستان طولانی» در صداوسیمای مرکز خراسان تولید شده و داستان روستایی را روایت می‌کند که همه‌ی اهالی آن به جنگ رفته‌اند و زنان، کودکان وپیرمردان آن باقی مانده‌اند. در این میان، حسن پسر بازیگوش 10 ساله گمان می‏کند آن تابستان بدون پدر بهترین تابستان عمرش خواهد بود و...
 
 فیلمی با لهجه‌ی شیرین مشهدی که داستان آن برگرفته از واقعیت است و شنیده‌ها حکایت از آن دارد که به عنوان کار اول، فیلم قابل اعتنایی است.
 
7- تاج محل (دانش اقباشاوی)
 
 
یکی از فیلم‌های پر سر وصدای امسال جشنواره، شک نکنید که «تاج محل» است. فیلمی به کارگردانی «دانش اقباشاوی» و تهیه کنندگی حوزه هنری که ابتدا به دلیل ضعف تکنیکی به عنوان فیلم رزرو در بخش «نگاه نو» پذیرفته و بعد از حذف «تجریش ناتمام» از بخش نگاه نو، به این بخش اضافه شد.
 
«تاج محل» داستانی اخلاقی دارد که در خلال آن، متلک‌ها و کنایه‌های سیاسی فراوانی هم به چشم می‌خورد. داستان سید حسین –سرکارگر یک کارگاه لنج سازی در آبادان- که بر اثر اوضاع بد اقتصادی و در پی تعدیل نیرو، با خواست خود از کار اخراج و بازنشسته می‌شود. فرزندان او هم برای دوران بازنشستگی‌اش، یک سفر هند تدارک می‌بینند، اما یک سرقت همه چیز را به هم می‌ریزد.
 
8- تنهای تنهای تنها (احسان عبدی پور)
 
 
این فیلم که تا چند روز پیش، «رنجرو» نام داشت، یکی دیگر از آثار تولید شهرستان است که به موضوع انرژی هسته‌ای می‌پردازد. «تنهای تنهای تنها» در صداوسیمای مرکز بوشهر تولید شده و داستان رفاقت یک بچه‌ی بوشهری با یک کودک روس که پدرش برای ساخت نیروگاه به این شهر آمده را روایت می‌کند. در ادامه تحریم‌ها به رفاقت این دو کودک ضربه می‌زند...
 
پیش‌بینی می‌شود این فیلم هم جز آثار قابل بحث بخش نگاه نو باشد. ضمن اینکه بازی بازیگر نوجوان این فیلم جز نقاط قوت آن است.
 
9- خاکستر و برف (روح الله سهرابی)
 
 
یکی از جنجالی‌ترین فیلم‌های اول امسال جشنواره که ظاهراً پرداخت جسورانه‌ و مضمون ملتهبی دارد. فیلم روایت مادر شهیدی است که پس از سال‌ها توفیق سفر کربلا را یافته، اما در این میان برای او خبر می‌آورند که پیکر فرزند شهیدش بعد از سال‌ها پیدا شده است. بدین ترتیب او باید بین سفر کربلا و ماندن یکی را انتخاب کند...
 
زمزمه‌هایی مبنی بر توقیف یا ممیزی این فیلم شنیده می‌شد که البته ظاهراً با برخی اصلاحات، این فیلم در جشنواره به نمایش درخواهد آمد. «حبیب احمدزاده» –نویسنده‌ی مطرح آثار دفاع مقدس- یکی از افرادی است که بعد از دیدن این فیلم در اکران خصوصی،‌ با نوشتن یادداشتی به حمایت از آن پرداخت.
 
لازم به ذکر است که «کامبیز دیرباز» در این فیلم، گریم سنگینی دارد و برای ایفای این نقش، 12 تا 15 کیلوگرم به وزن خود اضافه کرده است. در ضمن، «سهرابی» کارگردان فیلم معتقد است که فیلم او به هیچ وجه دفاع مقدسی نیست وبیشتر به عواقب جنگ می‌پردازد.
 
10-خسته نباشید (محسن قرایی)
 
 
فیلم پرسر وصدای حوزه‌ی هنری که تهیه کنندگان آن بعد از فیلمبرداری هفتاد درصد فیلم، در اثر فشار رسانه‌ها مجبور به تغییر «باران کوثری» -بازیگر ممنوع الفعالیت فیلم- و «افشین هاشمی» -یکی از دو کارگردان آن- شدند و ادامه‌ی کار، بدون حضور این دو نفر و با حذف سکانس‌های «کوثری» و با کارگردانی «قرایی» -دستیار میرکریمی و بیضایی- به سرانجام رسید.
 
اما بر خلاف تولید پر حاشیه‌ی این فیلم، داستان آن به شدت شخصی و خاص است. موضوع فیلم «خسته نباشید» در مورد جاذبه های گردشگری استان کرمان است و داستان زوجی جهانگرد را روایت می‌کند که درگیر اختلافاتی با یکدیگرند. آنها در میانه‌ی سفر خود در ایران با موسسه جهانگردی طرف قراردادشان به مشکل بر می‌خورند و درگیر یک ماجرای تازه می‌شوند.
 
نویسنده و تهیه‌کننده‌ی این فیلم، «رضا میرکریمی» است و از همین رو، «خسته نباشید» به شدت به حال و هوای فیلم تحسین شده‌ی او -«خیلی دور خیلی نزدیک»- شباهت دارد.
 
11- دهلیز (بهروز شعیبی)
 
 
یکی از فیلم‌های مطرح امسال بخش «نگاه نو» و «سودای سیمرغ» که شانس زیادی برای دریافت جایزه دارد. کارگردان این فیلم، همان روحانی معروف فیلم «طلا و مس» است که این بار در کسوت کارگردانی، در جشنواره‌ی فجر حضور دارد.
 
«دهلیز» که شنیده می‌شود از ساختار مناسبی برخوردار است، به موضوع قصاص می‌پردازد و همین باعث شده تا این فیلم، به عنوان یکی از فیلم‌های پر حرف وحدیث جشنواره، مورد توجه قرار گیرد. «دهلیز» ماجرای پسر پر شر و شوری را روایت می‌کند که ظاهراً پدر ندارد. اما به زودی مشخص می‌شود که حقیقت چیز دیگری است...
 
12- روز روشن (حسین شهابی)
 
 
«زن جوانی چند ساعت فرصت دارد تا شاهدان یک قتل را در دادگاه حاضر کند تا فردی را از اعدام نجات دهد. چالش اصلی او با کسانی است که حاضرند در قبال پول، شهادت دهند...»
 
اینجا هم ظاهراً تم اصلی فیلم، بر قصاص استوار است. شنیده‌ها حکایت از یک فیلم متوسط شهری دارد که اکثر صحنه‌های آن در ماشین آژانس می‌گذرد. پانته‌آ بهرام، مهران احمدی و روناک یونسی از جمله بازیگران این فیلم هستند. «روز روشن» در بخش مسابقه‌ی سینمای ایران هم حضور دارد.
 
13- سر به مهر (هادی مقدم دوست)
 
 
فیلمی به نویسندگی خالقان «وضعیت سفید»؛ حمید نعمت الله و هادی مقدم دوست.
 
این شاید بهترین تبلیغ برای «سر به مهر» باشد. فیلمی که یکی از خوش‌ساخت‌ترین فیلم‌های مذهبی سینمای ایران در چند سال اخیر است که از بازی درخشان «لیلا حاتمی» در نقشی متفاوت بهره می‌گیرد. ضمن اینکه «آرش مجیدی» قطعاً بعد از بازی در این فیلم، بیشتر دیده خواهد شد و مورد تمجید قرار خواهد گرفت.
 
نخستین فیلم نویسنده‌ی بی‌حاشیه‌ی سینمای ایران، داستان ساده‌ و طنز شیرین و ظریفی دارد که ریتم کند کار را کاملاً از یاد می‌برد. تیتراژ فیلم هم یکی از نقاط قوت آن است که به شدت با فضای فیلم تناسب دارد. ضمن اینکه «سر به مهر» به موضوعی می‌پردازد که تا به حال هیچ فیلمی در سینمای ایران به طور مستقل به آن نپرداخته است.
 
«سر به مهر» یک فیلم دیالوگ محور و شخصیت محور است که اتفاقات کمی در آن رخ می‌دهد، اما خسته کننده نیست. توصیه می‌کنیم دیدن «سر به مهر» را به هیچ وجه از دست ندهید.
   
14- من عاشق سپیده‌ی صبحم  (علی کریم)
 
 
اولین نکته‌ی جذاب آن است که نام اولیه‌ی این فیلم، «من از سپیده‏ی صبح بیزارم» بوده که حالا در اتفاقی عجیب، نام آن کاملاً برعکس شده است. نخستین ساخته‌ی سینمایی «علی کریم» فیلمی کاملاً خاص و روشنفکری است که ردپای «عباس کیارستمی» و تفکرات آن به وضوح در فیلم پیداست. 
 
فیلم به داستان کارگردانی می‌پردازد که می‌خواهد چن ساعت بعد، فیلمی را در یکی از پارک‌ها کلید بزند و هم‌اکنون مشغول آماده‌سازی مقدمات فیلمبرداری است. موضوع فیلم او، ازدواج دو عقب‌مانده با هم است. این کارگردان دستیاری دارد که او هم در اندیشه‌ی ساخت فیلم خود است و حالا قبل از آغاز فیلم‌برداری، داستان فیلمش را برای کارگردان مطرح می‌کند...
 
شنیده می‌شود که کارگردان در قالب «فیلم در فیلم» حرف‌های مگوی خود در باب خیانت -که خط قرمز اصلی امسال جشنواره بوده- را بیان کرده است. ضمن اینکه فیلم کاملاً دیالوگ محور است.
 
15-یک دو سه .. پنج (ابراهیم معیری)
 
 
یکی از کم سر و صداترین فیلم‌های جشنواره که در افغانستان ساخته شده و البته قابلیت اینکه در ایام جشنواره مورد نقد وتأویل قرار بگیرد را دارد. فیلم داستان سه نگهبان طالبان است که قصد دارند پنج محکوم اعدامی را به جای دیگری منتقل کنند... ظاهراً تم اصلی فیلم، نقد افراطی‌گری در میان مسلمانان است وکیفیت فنی مناسبی هم دارد.
 
16- 9:20 در بوشهر (محمد امین همدانی)
 
 
انیمیشن سیاسی موسسه‌ی آوینی آخرین اثری بود که به بخش نگاه نو اضافه شد. این انیمیشن با موضوع انرژی هسته‌ای، روایتگر ماجرای کاروان حمل سوختی است که قرار است در ساعت 9:20، سوخت نیروگاه هسته‌ای بوشهر را تحویل این نیروگاه دهد.
 
ظاهراً این انیمیشن سینمایی، کیفت درخشانی ندارد وچیزی به دستاوردهای سینمای ایران در زمینه‌ی پویانمایی اضافه نمی‌کند.
 
خبر مرتبط:
 

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن