آخرین اخبار

تاریخ : 11. بهمن 1395 - 1:24   |   کد مطلب: 21884
بخشیدن همیشه زیباست و حس خوبی به انسان می‌دهد، اما اگر بخواهی اعضای بدن یکی از عزیرانت را که دچار مرگ مغزی شده ببخشی باید بیش از حد بزرگوار باشی و بخشنده...

وقتی این سوژه را انتخاب کردم احساس شادی می‌کردم که می‌توانم تاثیری مثبت هر چند اندک به فرهنگ این مرزوبوم داشته باشم.

به گزارش ایسنا، وقتی ارزش کارت را در مقابل برخی اندازه می‌گیری تازه می‌فهمی هستند انسان‌هایی که شاید مثل ما نتوانند لفظ قلم صحبت کنند و بنویسند اما روحی به بزرگی آسمان دارند.

از سخی‌ترین انسان‌های روی کره خاکی می‌نویسم از آنها که زندگی بخشیدن عادت‌شان است.

قبل از این گزارش همیشه به موضوع اهدای عضو به عنوان سوژه خبری نگاه می‌کردم اما سختی مصاحبه با این افراد را امروز فهمیدم.

وقتی برای خوش آمدگویی به جلوی در رفتم تا ایشان را راهنمایی کنم برقی از چشمان نگران این مادر مرا گرفت که تمامی سوالات وچندوچون خبرنگاری را فراموش کردم.
همچنان که زیر لب دعا می‌خواند با چشمانی نگران و منتظر به صحبت‌های دکتر حمیدی گوش می‌کرد.

چنان بغض عجیبی بر فضای جمع حاکم شده بود که هیچ کس جرات سوال کردن از مادر را نداشت، ترجیح می‌دادم  فقط شنونده باشم.

مادر همچنان که چشمانش پشت هاله‌ای از اشک می‌لرزید گفت: پسرم فقط 20 سال و 6 ماه داشت که ترک موتور سوار شده بود و تصادف کرد.

از پدرش انگیزه اهدای عضو فرزندش را پرسیدیم که در پاسخ به خبرنگار ایسنا در حالی که گویی هنوز داغ فرزندش بر سینه‌اش سنگینی می‌کند با کشیدن آهی گفت: پسرم 19 ماه رمضان امسال تصادف کرد و همیشه قبل از این اتفاق در منزل با شوخی به همه می‌گفت چقدر خوبه که انسان اعضایش را برای نجات جان انسان‌های بیمار اهدا کند، ما هم از آنجایی که آقای دکتر حمیدی کاملا مرگ مغزی را برایمان توضیح داده بودند و امیدی به نجات فرزندمان نداشتیم زنده بودن فرزندمان را در تپیدن قلبش در سینه انسانی دیگر دیدیم.

مدام بالای سرش می‌آمدم وبه دکتر نشان می‌دادم که قلب پسرم می‌زند اما دکتر می‌گفت در صورت قطع کردن دستگاه تنفسی دیگر قادر به تنفس نخواهد بود.

برای کسی که در شرایط ما قرار نگرفته شاید فکر کردن به چنین موضوعی راحت باشه اما این‌که مرگ فرزندم رو که ثمره یه عمر زندگی‌ام بوده قبول کنم سختی‌اش فقط در جمله راحت است.

مادر مرحوم گلسرخی ادامه داد:هیچ گاه از انتخاب چنین راهی پشیمان نشدم اصلا فکر نمی‌کنم که پسرم رو از دست دادم تصور می‌کنم هنور فرزندم زنده است چون قلبش می‌زند.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا از این موضوع که متاسفانه برخی از مردم می‌گویند اعضای فرزندتان را فروختید نگران نبودید؟ گفت: خیر .دکتر حمیدی در مراسم تشییع فرزندم شرکت کرد و ضمن سخنرانی اعلام کرد که ریالی به این خانواده پولی اهدا نشده است. از طرف دیگر مگر می‌توان برای یک قلب که اصلی‌ترین عضو حیاتی یک انسان برای ادامه زندگی است قیمتی گذاشت؟!

مادر با چشمانی غم‌آلود گفت پسرم کابینت‌ساز بود، وقتی که از منزل بیرون رفت یک ساعت بعد خبر دادند که تصادف کرده است.

*شما مشغول به چه کاری هستید؟

من یک کارگر ساده هستم اما تاکنون هیچ‌گاه به این موضوع فکر نکرده‌ام که می‌توانستم اعضای فرزندم را بفروشم اصلا هیچ پدر و مادری نمی‌تواند فرزندی که با هزار آرزو آن را پرورانده است بر رویش قیمتی بگذارد.

یک ماشین با موتوری که فرزندم ترک آن نشسته بود برخورد کرد و تاکنون پس از گذشت 6 ماه حتی حالی از ما هم نپرسیده است.اما در حال پیگیری قانونی این موضوع هستیم.

برای آگاهی بیشتر در زمینه مرگ مغزی و هم‌چنین وضعیت اهدای عضو همدان از رئیس تیم هماهنگ کننده اهدای عضو دانشگاه علوم پزشکی استان همدان دعوت شد تا در دفتر خبرگزاری ایسنا حضور داشته باشد.

دکترمجیدحمیدی که پیش از رسیدن خانواده مرحوم گلسرخی در دفتر ایسنا حضور یافته بود و مشغول صحبت با خبرنگاران این مجموعه بود با دیدن این خانواده حال درونی‌اش منقلب شد و در همان حال که با ایشان مصاحفه می‌کرد اشک در چشمانش حلقه زد به طوری که گویی این اتفاق برای خود ایشان به وقوع پیوسته...

حمیدی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه تفاوت کما و مرگ مغزی باید برای مردم تبیین شود افزود: وضعیت کما در حالی برای فرد بیمار رخ می‌دهد که قسمتی از قشر مغز آسیب می‌بیند اما ساقه مغز دچار آسیب نمی‌شود، بیمار تنفس می‌کند و قلبش نیز فعالیت خود را ادامه می‌دهد.

وی ادامه داد: در مرگ مغزی هم ساقه مغز و هم قشر مغز دچار آسیب می‌شود و فرد فقط با دستگاه تنفس خواهد داشت، به طوری که اگر دستگاه تنفسی از بیمار قطع شود دیگر قادر به ادامه حیات نخواهد بود.

وی به اهمیت قشر مغز در بدن پرداخت و گفت: قشر مغز به علت بافت لطیفی که دارد اگر دچار آسیب شود قابل ترمیم نخواهد بود، بنابراین خالق انسان این بافت را در حفره‌ای محافظ جای داده است.

وی خاطرنشان کرد: بافت مغز انسان تنها عضو بدن است که پس از دوره تکامل، اگر آسیب ببیند غیر قابل ترمیم است.

حمیدی با بیان این‌که درجه هوشیاری فرد عادی باید 15/15 باشد، افزود: در فردی که دچار مرگ مغزی شده این هوشیاری کمتر از 3 است اما در بیماری که در کما به سر می‌برد سطح هوشیاری  6 ، 7 و یا 8 خواهد بود.

وی تصریح کرد: در مرگ مغزی حتی یک سلول از مغز هم سالم نمی‌ماند و بافت مغز اندک اندک از محلی که دچار آسیب شده بیرون می‌آید.

رئیس واحد فراهم‌آوری اهدا عضو استان همدان با بیان این‌که در مرگ مغزی بدن فرد گرم است و قلبش می‌زند، یادآور شد: گرم بودن بدن بیمار و هم‌چنین تپش قلب وی اطرافیان این فرد را دچار تردید می‌کند که شاید امیدی برای بازگشت وی وجود داشته باشد اما واقعیت این است که این فرد فقط با دستگاه قادر به تنفس است، به طوری که اگر این دستگاه از بدن وی قطع شود 6تا 8 دقیقه بعد بیمار فوت خواهد کرد.

بیمار مرگ مغزی فقط 4تا 5روز قادر به تنفس خواهد بود

حمیدی با بیان این‌که در مجهزترین مراکز دنیا بیمار مرگ مغزی فقط یک تا دو هفته ادامه حیات خواهد داشت، افزود: در همدان این بیماران بیشتر از 4 تا 5 روز قادر به حیات نخواهند بود.

وی با اشاره به این‌که فرد مرگ مغزی می‌تواند جان یک تا 8 بیمار را نجات دهد، افزود: مردم کشور ما انسان‌هایی سخاوتمند هستند اما متاسفانه تفاوت مرگ مغزی و کما برایشان کاملا تبیین نشده است.

وی با بیان این‌که نگهداری بیمار کلیوی سالیانه 100میلیون تومان برای دولت هزینه دارد، یادآور شد: طی سال گذشته 25 هزار نفر در انتظار پیوند عضو بودند اما هم‌اکنون 27هزارو500 نفر در سایت تخصیص عضو وزارت بهداشت ودرمان در انتظار پیوند عضو هستند که تقریبا روزانه 8 تا12 نفر از این افراد فوت می‌کنند.

حمیدی با اشاره به این‌که در هر 60 دقیقه یک جوان در کشور دچار مرگ مغزی می‌شود، افزود: این درحالی است که در هر 12 ساعت یک انسان در کشور پیوند عضو دریافت می‌کند که این فاصله برای انسان‌های بخشنده‌ای همچون سرزمین ایران اسلامی که در دفاع مقدس فرزندان خود را فدای انقلاب کردند باور نکردنی است.

وی به شیوه تشخیص مرگ مغزی اشاره کرد و گفت: هر پزشکی که اطلاعات کامل و جامعی درباره مرگ مغزی داشته باشد می‌تواند این بیمار مرگ مغزی را از کما تشخیص دهد، اما استفاده از اندام‌ها آیین نامه خاص خود را دارد.

تصادفات، مهم‌ترین عامل مرگ مغزی در کشور محسوب می‌شود

رئیس واحد فراهم‌آوری اهدا عضو استان همدان با بیان اینکه مرگ مغزی عوامل متعددی دارد افزود: مصرف دارو، خونریزی مغزی بر اثر تصادفات و حلق آویز شدن مهم ترین عوامل بروز مرگ مغزی در کشور به شمار می‌آید.

وی یادآور شد: برای اجحاف نشدن در حق این بیمار، علاوه بر اینکه آزمایش‌های پاراکیلینیکی از وی به عمل می‌آید نوار مغزی و آنژیوگرافی نیز از وی گرفته می‌شود و تیمی متشکل از 5 پزشک مجرب که با حکم وزیر بهداشت انتخاب شده‌اند بر بالین فرد حاضر و آزمایشات لازم درباره مرگ مغزی بودن وی انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: پس از تایید جراح و متخصص مغز اعصاب، فوق تخصص بی‌هوشی، متخصص داخلی و نماینده پزشکی قانونی و همچنین رضایت وراث قانونی و اولیا دم، اعضای بیمار مرگ مغزی اهدا می‌شود.

حمیدی تصریح کرد: در حالی که بستگان رضایتی برای اهدا عضو ندهند بر اساس قوانین درمان ادامه پیدا می‌کند.

تاکنون هیچ بیمار مرگ مغزی به زندگی باز نگشته است

حمیدی با بیان این‌که تاکنون در هیچ نقطه‌ای از جهان بیماران مرگ مغزی از مرگ نجات نیافته‌اند افزود: در برخی موارد افراد کما را با مرگ مغزی تشخیص نمی‌دهند و به صورت عامیانه فردی که در کما به سرمی‌برد را با فرد مرگ مغزی اشتباه می‌گیرندوتصور می‌کنند معجزه‌ای برای آنها اتفاق خواهد افتاد ولی واقعیت این است که هیچ معجزه‌ای بالاتر از نجات جان چند انسان نیست.

وی با تأکید بر اینکه صدور کارت اهدای عضو فقط جنبه فرهنگ‌سازی دارد، افزود: در صورتی که بیمار مرگ مغزی کارت اهدای عضو هم داشته
باشد رضایت قانونی والدین مورد نیاز است و نمی‌توان به رضایت خود بیمار قبل از این اتفاق اکتفا کرد.

حمیدی ادامه داد: برخی از خانواده‌ها تصور می‌کنند که بدن بیمار کاملا شکافته می‌شود و اصطلاحا می‌گویند نمی‌خواهیم بدن عزیزمان تکیه تیکه شود در حالی که در بدن این بیماران فقط یک شکاف از زیر جناق تا محدوده ناف زده می‌شود واعضا را از بدن خارج می‌کنند.

وی اضافه کرد: قلب، ریه‌ها، کبد، کلیه‌ها، پانکراس و روده کوچک 8 عضو حیاتی برای اهدا هستند که می‌توانند بیماران را از مرگ حتمی نجات دهند اما اهدای سایر اعضا همچون اهدای قسمتی از پوست می‌تواند معلولیت اشخاص را برطرف کند.

رئیس واحد فرآوری اهدای عضو استان همدان از وضعیت اهدای عضو در همدان ابراز امیدواری کرد و گفت: طی سال گذشته 19 مورد رضایت گیری در استان داشتیم اما در سال جاری تاکنون موفق به رضایت گیری از 17 بیمار مرگ مغزی برای اهدای عضو شده‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: طی سال جاری با اهدای عضو این بیماران 63 بیمار نیازمند اهدای عضو از مرگ حتمی نجات پیدا کردند.

وی تصریح کرد: اهدای اعضای دکتر فرحی طی هفته‌های اخیر یکی از این موارد بود که متاسفانه در یک سانحه رانندگی پدر، مادر و برادر ایشان فوت شدند واین پزشک 27 ساله نیز دچار مرگ مغزی شد که با وجود اینکه ایشان دارای کارت اهدای عضو بود، با رضایت خواهرش اعضای ایشان اهدا شد.

اهدای عضو بر اساس نظر علما جایز است

حمیدی خاطرنشان کرد: بر اساس نظرات تمامی مراجع تقلید اهدای عضو و استفاده از اعضای دیگران برای عمل پیوند جایز است چرا که بیمار مرگ مغزی هیچ گاه از مرگ نجات نمی‌یابد.

2 بیمار مرگ مغزی در استان وجود دارد

رئیس واحد فرآوری اهدای عضو استان همدان تصریح کرد: در حال حاضر 2 بیمار مرگ مغزی در استان وجود دارد که تلاش می‌کنیم در اسرع وقت رضایت خانواده‌هایشان را جلب کنیم چراکه هر چه بیمار مرگ مغزی دیرتر اعضا را اهدا کنند سموم داخل بدن بیشتر شده و اعضا کیفیت لازم را نخواهند داشت.

وی خاطرنشان کرد: در دوره درمان در حالی که 6 تا 12 ساعت علائم بیمار ثابت باشد و رو به بهبودی نرود در این حالت می‌توان وی را به عنوان یک بیمار مرگ مغزی معرفی کرد.

حمیدی درباره چگونگی ارتباط والدین با فرد دریافت کننده اهدای عضو گفت: محدودیت‌هایی برای معرفی اینها به یکدیگر وجود دارد بنابراین وزارت‌بهداشت ارتباط و معرفی این افراد به یکدیگر را ممنوع کرده است.

وی به ضرورت فرهنگ سازی در این زمینه اشاره کردو گفت: در آینده جشن نفس در استان برگزار خواهیم کرد و از این خانواده‌ها به منظور فرهنگ سازی والگوسازی در جامعه استفاده خواهد شد.

وی ادامه داد: افزایش آمار اهدا کنندگان عضو یک اثبات محکمی به فرهنگ غربی خواهد بود چرا که این فرهنگ همواره در پی سرکوب ویژگی‌های برجسته ایرانی همچون بخشندگی و عطوفت بوده است.

وی در بخش دیگری از سخنانش به وظایف مسئولین در قبال این خانواده‌ها اشاره کرد وگفت: نمایندگان و مسئولین باید در آینده برنامه‌ای در نظر بگیرند تا از این خانواده‌ها دلجویی شود و کمک‌های لازم به آنها ارائه شود.

وی ادامه داد: اگر چه اکنون نیز کمک‌هایی به این خانواده‌ها برای تشییع جنازه فرزندانشان ارائه می‌شود اما بسیار ناچیز است.

دکتر حمیدی در پایان در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا که پرسید آیا در صورت وقوع حادثه‌ای حاضر به اهدای عضو عزیزتان هستید، در حالی که چشم به پدر مرحوم گلسرخی دوخته بود و قرمزی چشمانش از پشت عینکش کاملا نمایان بود، گفت: زبان از وسعت بخشندگی این خانواده‌ها قاصر است، شاید واژه آری را بر زبان آورم اما هیچگاه نمی‌توان چنین سوألی را به درستی پاسخ داد مگر اینکه انسان در بوته چنین آزمایشات سختی قرار بگیرد .

گزارش از: عاطفه ابرار پیراسته، خبرنگار ایسنا، منطقه همدان

دیدگاه شما