به گزارش صبح رزن،شهرستان رزن با دارا بودن 12 درصد اماکن دیدنی استان همدان و همچنین دارا بودن صنایع دستی بسیار گران بها ئ با قدمت فراوان ،نقطه ای مطلوب برای رشد وتوسعه ی گردشگری مسحوب می شود.
یک کارشناس فرهنگی ومردم شناسی در شهرستان رزن در خصوص قالیبافی رزن با بیان اینکه قالی بافی در منطقه ی همدان ابتدا از منطقه درگزین به سایر نقاط استان همدان راه یافته است گفت: قالی بافی منطقه درگزین در تاریخ به نام منطقه ی درگزین که با نامهایی دیگری نظیر ی منطقه ی اعلم ویا ناحیه چهارم همدان شناخته می شود نیز ثبت شده است.
وی با ذکر اینکه در کتب منابع تاریخی نام منطقه و شهرستانی که امروز به نام رزن است با همین عناوین یاد شده است افزود: قالی و فرش درگزین با توجه واعتبار به اعتبار و پشتوانه ی تاریخی که دارد امروز در موزه ی فرش تهران چند نمونه آن با همین نام حضوری پر رنگ دارد.
محمدرضا رعد معلم هنر و از کارشناسان تاریخ مردم شناسی و فرهنگ عامه شهرستان ادامه می دهد: از فرش درگزین نمونه هایی در موزه های ایتالیا و فرانسه و موزه معروف بریتیش British Museum (موزه بریتانیا (لندن به انگلیسی: British Museum) یکی از عظیمترین و غنیترین موزههای جهان است که بیش از ۷ میلیون گنجینه و آثار باستانی از بسیاری از فرهنگها، قومها و کشورهای جهان را از دوران پیش از تاریخ تا زمان حال را در خود جای داده است.) نمونه هایی وجود دارد که این خود نشان دهنده عظمت و بزرگی این قالی و اصالت ان آن برای منطقه ی رزن کنونی و درگزین سابق است.
وی ادامه داد: در بین طرح هایی که وجود دارد 2 طرح معروف و منحصر به فرد طرح اختصاصیقالی درگزین موجود استمی باشد که یکی طرح اسب ومهتر و دیگری طرح هوشنگ شاهی که هر کدام با نقشه های مختلف و تغییرات نسبی دومنحصر به فرد و فقط در منطقه ی درگزین قدیم و رزن کنونی بافته می شدند که حدود 120 سال پیش بافته شده و نمونه های آن را در موزه فرش ایران می توان مشاهده نمود.
رعد با بیان اینکه در متون تاریخی و باستانی تاریخچه و ریشه ی ریسیدن و بافتن قالیچه و قالی به زمان هوشنگ شاهی پیشدادی در اسطوره های ایرانی برمیگردد، اضافه کرد:ریسیدن وبافتن ایرانیان از زمان هوشنگ شاه پیشدادی آغاز می شود واما جالب اینجاست که یکی از طرحهای فرش اصلی فرش منطقه درگزین سابق و رزن کنونی نیز با همین نام معروف است.
وی با ابراز تاسف از اینکه این طرح های فرش امروز در شهرستان رزن و مردم درگزین ناشناخته است افزود:در متون تاریخی فراوانی موجود تاکید شدهآمده است که قالی بافی ابتدا از درگزین به سایر نقاط استان همدان رفته است.
این معلم متون ادبی وتاریخی با بیان اینکه طرح هایی که امروز و در 50 و صد سال گذشته در سطح شهرستان رزن بافته میشود غیر از آن دو نوع فرش اصیل است افزود:طرح فرش در این منطقه با واژه اصیل ترکی اؤرنک شناخته می شود و طرح های اصیل دیگری در این ناحیه وجود دارد که رو به نابودی گذاشته و از جمله آنها می توان به اورنک 1-عین آباد 2- اؤرنک سوزن(لچک و ترنج و درختچه ای) 3- اؤرنک خرقان (یلمه بازارچه ای) 4- اؤرنک دمورچی 5- اؤرنک کاج 6- اؤرنک اصله 7- اورنک مزدقان 8- اؤرنک خوردابالوخ(ریزه ماهی)9- اؤرنک یلمه ارمنی بافت از جمله طرح های اصیل این منطقه می باشدکه عودتا با رج شمار پائین و بصورت خرسک بافته می شوند و ذرع و نیمهای این منطقه از مرغوبیت خاصی برخوردار می باشد.یکی از این طرح ها معروف به طرح خرسک است که با رج پایین و بصورت ضخیم بافته میشود.
قالی سوزن و قالی کاج از دیگر طرح هایی است که رعد ازانها به عنوان طرح هایی که در 50 سال گذشته در منطقه ی شهرستان رزن و یا همان درگزین سابق بافته می شود .
وی ارنک ها را اصیلترین فرشهای حال حاضر وموجود در منطقه نام برد و اضافه کرد:ارنک عین آباد،ارنک و ارنک کاج و خرقان که به انها بازارچه ای نیز گفته می شود از جمله این ارنک ها و طرح های اصیل هستند.
ارنک سلمه بافت یا ارنک ارمنی بافت از دیگر موارد طرح های اصیل است که این کارشناس فرهنگی و مردم شناسی در رزن از انها یاد میکند.
رعد اظهار کرد:طرح اورنک کمپانی که به سفارش آمریکائیها توسط ذوالفقاریهای تاجر فرش همدان به عنوان طرح مورد تقاضا و مشتری پسند در خارج از کشور به منطقه درگزین آورده شد و موجب مرگ و نابودی طرح های اصیل منطقه شد و که پس از مرگ طرح های اصیل، این طرح نیز توسط تاجران و سفارش دهندگان با بی اقبالی مواجه گردید و هنر صنعت خانگی فرش درجزین با نابودی مواجه شد.
رعد از مشخص بودن طرح های مخصوص وقدیمی درگزین در موزه فرش تهران به عنوان یکی از افتخارات شهرستان و میراث ماندگار فرهنگی آن یاد کرد وخاطرنشان ساخت: در کتاب قالی ایران به نوشته قلم ی ادواردز سی سیل در صفحه ی 104 کتاب آورده آمده شده است که شاه طهماسب یک تخته قالی درگزین به برادرش شاه سلیمان هدیه کرد .
برهمین اساس شواهدی وجود دارد که این صنعت در قرن شانزدهم میلادی در درجزین (همدان) درجزین (همدان) یا درگزین (همدان) درگزین (همدان) همدان وجود داشته بنابراین چنین به نظر میرسد که حدود ۴۵۰ سال قبل مردم همدان در این صنعت شهرت داشتند.
وی این مورد را نیز از دیگر نشانه ها و گوشه های افتخار آمیز هنر ومیراث فرهنگی ومالکیت معنوی صنعت قالی بافی در منطقه درگزین و شهرستان رزن کنونی دانست.
با توجه به سخنان این کارشناس فرهنگی که موضوع پایان نامه خود را نیز به مین این امر اختصتص اختصاص داده است بنظر می رسد قالی بافی رزن میتواند یکی ک از مهمترین ابعاد گسترش و رشد کیفی و کمی گردشگری در شهرستان باشد.
هر چند تا رسیدن به آن مسیر راهی طولانی در پیش خواهد بود.
قدمت و عظمت فرهنگ مردمان شهرستان رزن از صنعت قالی بافی تا سایر میراثهای عظیم فرهنگیشان همگی ضرورت رسیدگی وتوجه جدی به ثب مالکیت معنوی ین آثار را دو جندان میکند.
دیدگاه شما