به گزارش صبح رزن به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، از دیرباز صنعت ساخت و ساز در همدان حرف اول را میزد به طوری که افراد زیادی از قِبَل این صنعت نانآور یک زندگی بودند، در چند سال اخیر رکود بازار مسکن بسیار چشمگیر بوده تا جایی که این وضعیت نه تنها در ساخت و ساز و مشاغل زیرمجموعه این صنعت مشاهده میشود بلکه در بخش منازل استیجاری (رهن و اجاره) نیز رد پای آن به وضوح به چشم میخورد.
بازار رهن و اجاره نیز تحت تاثیر رکود در ساخت و ساز و خرید و فروش قرار گرفته و به نوعی همه عوامل دست در دست این صنعت را خانهنشین کردهاند.
برای آگاهی از وضعیت رهن و اجاره در همدان و اینکه آیا رکود در خرید و فروش مسکن در رهن و اجاره نیز تاثیر داشته یا خیر با دو تن از مدیران واحد مشاوران املاک و رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان گفتوگویی را انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
افزایش 30 درصدی رهن و اجاره در منطقه بالای شهر
محمد حمیدی یکی از مشاوران املاک در منطقه پردیس و اعتمادیه همدان است، او در خصوص وضعیت رهن و اجاره با بیان اینکه امسال در این زمینه نسبت به سال گذشته افزایش 30 درصدی رهن و اجاره را شاهد هستیم، بیان کرد: واضح است تورم در هر چیزی از جمله رهن و اجاره مسکن نیز بیتاثیر نبوده است.
این مشاور املاک با بیان اینکه متاسفانه تعداد واحدهای استیجاری به دلایل مختلفی کاهش داشته است، تصریح کرد: از جمله این موارد کاهش ساخت و ساز و رکود در بازار خرید و فروش مسکن بوده که نتیجه آن در بازار رهن و اجاره به وضوح دیده میشود.
حمیدی افزود: در بسیاری از مواقع افرادی برای رهن و اجاره مراجعه میکنند اما واحد مناسبی برای اجاره و رهن وجود ندارد که این امر در سالهای گذشته این چنین نبود.
وی کاهش ساخت و ساز را عاملی مهم در کمبود منازل استیجاری عنوان کرد و ادامه داد: ساخت و ساز در همدان با رهن و اجاره رابطه مستقیم دارد به طوری که اثرات آن در رهن و اجاره به وضوح قابل مشاهده است.
سود بانکی به سپرده افراد عاملی مهم در رکود بازار مسکن
حمیدی با بیان اینکه بهره و سود بانکی سبب شده افراد سرمایه خود را در بانکها بلوکه کرده و ماهانه سود قابل توجهی دریافت کنند، افزود: متاسفانه این امر همانند تبری ریشه مسکن و اقتصاد را میخشکاند.
وی در خصوص اعطای سود بانکی به سرمایه افراد بیان کرد: افرادی را میشناسم که ملک پرارزش خود را به فروش رسانده و با خرید واحدی کمقیمتتر مابقی پول خود را در بانک گذاشته و سود ماهانه دریافت میکند.
این مشاور املاک ادامه داد: متاسفانه این اتفاق چندسالی است که گریبان اقتصاد را گرفته و فرد بدون اینکه با مشکلات موانع سرمایهگذاری روبرو شود ماهیانه سود سرمایه خود را دریافت میکند.
قوانین دست و پاگیر شهرداری
حمیدی با بیان اینکه از سوی دیگر قوانین دست و پاگیر شهرداری در ساخت و ساز معضل بزرگی است، اظهار کرد: گرانی مصالح ساختمانی، افزایش تعرفههای شهرداری و دستمزد مهندسان سبب شده کمکم افراد دست از ساخت و ساز بردارند و نتیجه این امر در کمبود مساکن استیجاری نیز قابل مشاهده است.
یک مشاور املاک در منطقه میدان امام حسین(ع) نیز با بیان اینکه وضعیت رهن و اجاره نسبت به سال گذشته کاهش یا افزایش نداشته است، تصریح کرد: با وجود اجارههای کمتر از مناطق دیگر افراد توان مالی برای پرداخت این میزان را نیز ندارند.
ابراهیم مرادی با بیان اینکه در این منطقه از شهر مساکن استیجاری همیشه وجود دارد، بیان کرد: به دلیل مشکلات فراوان ساکنان این منطقه، اجارهها کاهش داشته و افراد درخواست کاهش قیمت بیشتر را در این مناطق دارند.
اعطای وام به بافت فرسوده ضروری است
وی با عنوان اینکه اعطای وام به بافت فرسوده این مناطق ضروری است، ادامه داد: وضعیت خانههای این مناطق مناسب نیست و اکثرا کلنگی و قدیمی است، افراد به سختی این مقدار اجاره را تهیه کرده و پرداخت میکنند، بنابراین سزاوار نیست در مسکنی با مشکلات فراوان ساکن باشند.
این مشاور املاک در ادامه افزود: امیدواریم راهکارهای اساسی برای حل مشکلات حوزه مسکن و به تبع آن وضعیت رهن و اجاره اندیشیده شود.
همدانیها تمایل به دریافت اجاره بیش از رهن دارند
رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان با بیان اینکه در فصل جابه جایی یعنی اواخر بهار و اوایل تابستان قیمت رهن و اجاره افزایش مییابد، افزود: افرادی قرارداد اجاره خود را تمدید کرده و عدهای دیگر نیز نقل مکان میکنند.
ابراهیم جمالی با بیان اینکه همدانیها تمایل به دریافت اجاره بیش از رهن دارند، افزود: اجاره منبع درآمد اولیه برای برخی افراد است چراکه فرد از عهده هزینههای جاری زندگی برنمیآید بنابراین واحدی را تهیه کرده و اجاره میدهد.
وی ادامه داد: مخارج زندگی سرسامآور است و تورم هر روز بیش از پیش در زندگی افراد کمدرآمد نمودار می شود و این امر جای نگرانی دارد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان افزود: صاحب ملک برای تامین مخارج روزانه و تورم که دست و پاگیر جامعه شده به مستاجر فشار آورده و در نتیجه قشر کم درآمد بیشتر ضربه خواهد خورد.
سود بانکی رهن و اجاره را نیز تحت تاثیر قرار میدهد
وی ادامه داد: سود بانکی به سپرده افراد نه تنها ساخت و ساز و بازار مسکن را تحت سیطره خود گرفته بلکه در رهن و اجاره نیز بیتاثیر نبوده است.
جمالی افزود: عدم نقدینگی و وارد نکردن سرمایه در چرخه تولید و بازار مسکن، کاهش ساخت و ساز و به تبع آن کمبود مساکن استیجاری را به همراه خواهد داشت.
ایجاد واحدهای اجاره به شرط تملیک ضروری است
رئیس اتحادیه مشاوران املاک همدان با تاکید بر اینکه دولت در ساخت واحدهای استیجاری مشارکت کند، بیان کرد: مشارکت دولت در ساخت و ساز و اعطای آن به افراد کمدرآمد بسیار کمککننده خواهد بود، واحدهای مسکونی 99 ساله در بلوار کاشانی همدان مصداق این امر بود و فرد نسبت به توان خود اقساط پرداخت میکرد.
وی با بیان اینکه ایجاد مسکن مهر در مقطع زمانی خود تاثیر خوبی داشته و قیمت مسکن را به خوبی کنترل کرد، خاطرنشان کرد: ایجاد شهرکهای جدید برای طرح استیجاری نیز خالی از لطف نبوده و کمک فراوانی به اقشار کمدرآمد جامعه خواهد کرد.
جمالی ادامه داد: افرادی که دستی در بخش اقتصاد و مسکن دارند باید با ارائه طرح هایی با دولت مشارکت کرده و در مناطقی از شهر اقدام به ساخت و ساز کنند تا شاید معضل خانهدار شدن برخی افراد کم درآمد نیز برطرف شود.
معضلات و مشکلات مسکن همدان زیاد است و همین امر تأثیر مستقیمی بر کاهش ساخت و ساز و کمبود واحدهای استیجاری داشته که همین امر منجر به افزایش قیمت رهن و اجاره هم شده است.
موضوع دیگر اینکه سود بانکی عاملی مهم در راکد شدن سرمایه و وارد نشدن آن در چرخه تولید و اشتغال خواهد بود، همین امر معضل بزرگی برای بازار مسکن است؛ باید فکری برای حل این مشکلات کرد که به نظر میرسد ایجاد و ارائه طرحهای مشارکتی دولت در احداث واحدهای مسکونی اجاره به شرط تملیک قطعا باری از دوش اقشار کم درآمد جامعه خواهد داشت و بارقهای امید برای خانهدار شدن این افراد ایجاد خواهد کرد، اقدامی که باید انجام شود.
انتهای پیام/
دیدگاه شما