تاریخ : 27. شهريور 1396 - 18:47   |   کد مطلب: 25001
بحث افزایش نقدینگی، عوامل موثر بر آن و‌ نتایج آن از بحثهای چالشی بخصوص در اقتصاد ایران است.

به گزارش صبح رزن ،استاداقتصاد کلان در دانشگاه های استان همدان در گفت و گو با ما با بیان این مطلب گفت:اصولا در علم اقتصاد سه دلیل برای تورم ذکر‌می شود که عبارتند از تورم ناشی از فشار تقاضا ،تورم ناشی از فشار هزینه و سوم تورم پولی بیان می شود.

 

مولابیگی اضافه کرد:تورم پولی  که عاملش افزایش نقدینگی در جامعه است و  از علتهای اصلی تورم در جامعه است و دو دلیل اول از عوامل کوتاه مدت تورم بشمار می آید.

وی ادامه داد:در اقتصاد ایران افزایش نقدینگی در چهل سال گذشته به طور متوسط سالانه  نزدیک به ۲۰ درصد بوده است  پس مطلقا انتظار تورم ۲۰ درصد دور از ذهن نیست .

مولابیگی افزود:در چهار سال گذشته موضوع رشد نقدینگی و‌حجمش موضوع چالشی در بین کارشناسان اقتصادی بدل شده است .بطوریکه تا پایان سال گذشته مقدار نقدینگی به هزار و دویست میلیارد تومان رسیده است.

این استاد دانشگاه در شهرستان رزن اضافه کرد: این در حالی است که میزان نقدینگی در ابتدای دولت یازدهم  برابر با ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بوده و از آنجایی که در دولت یازدهم شاهد کاهش تورم بودیم ،پس این افزایش نقدینگی در دولت یازدهم در کشور مانند آب جمع شده در یک فضای کوچک است .

 

 

وی ادامه داد:از آنجایی که هر لحظه احتمال خرابی این حجم‌ یه علت فشار نقدینگی همانند آب وجود دارد پس در هر لحظه امکان رشد تورم و اثرات مخرب آن می رود.

مولابیگی اظهار کرد:اگر برای حل این مشکل اقدامی بلند مدت صورت نگیرد ، در اقتصاد ایران ۴۰ درصد از مقدار نقدینگی رسوب کرده و بصورت قفل شده است که اگر دولت بدهی های خود را به بانکها و سایر طلبکاران بدهد و کشور از رکود خارج شود آثار تورمی‌خود را نشان میدهد.

 

وی خاطرنشان کرد:از عوامل اصلی افزایش نقدینگی سود تسهیلات بانک هاست که با کاهش این سود میتوان نقدینگی موجود را به سمت سایر بازارها انتقال داد .

نکته مهم دیگر ی که استاد اقتصاد دانشگاه آزاد بر آن تااشاره کرد بازارهای غیر مفید در اقتصاد بود ؛وی در همی مورد گفت:در اقتصاد ایران  بازار ارز،طلا ،مسکن دارای جذابیت بر ای سرمایه گذاران است ،اگر بانک مرکزی کاهش نرخ تسهیلات و بصورت کارشناسی عمل نکند سبب سرازیر شدن سرمایه خارج شده از بانکها به این بازارها و به هم ریختگی این بازارها خواهد شد.

 

وی با بیان اینکه بازار بورس بسیار در این زمینه مهم است گفت:توسعه بازار سرمایه و‌جذب نقدینگی در این بخش یکی از راه های موجود است.زیرا بازار سرمایه عامل مهمی جهت دهی نقدینگی به سمت بازار بخشهای تولیدی است .

مولابیگی ادامه داد:از راهکارهای بعدی در جهت جذب نقدینگی انتشار اوراق مشارکت و جایگزین کردن این اوراق برای تامین کسیری بودجه به جای در آمدهای پولی از راه های کنترل نقدینگی است.

 

 

وی گفت:استقلال بانک مرکزی و جدا کردن آن از دست دولت و فشارهای سیاسی برای رفع کسری بودجه با چاپ پول بدون پشتوانه که آن هم از عومل تورم است میتواند مفید باشد

 

این استاد اقتصاد خاطرنشان ساخت :اصلاح نظام پولی و بانکی و توسعه  بانکداری اسلامی علاوه  بر کنترل نقدینگی و تورم موجب رشد و شکوفایی اقتصادیکشور خواهد بود.

 

انتهای پیام

دیدگاه‌ها

ایشان در تحلیل خود گفته اند: «استقلال بانک مرکزی و جدا کردن آن از دست دولت و فشارهای سیاسی برای رفع کسری بودجه با چاپ پول بدون پشتوانه که آن هم از عومل تورم است میتواند مفید باشد» در رابطه با تحلیل ایشان باید گفت که در دولت آقای روحانی که تاکید زیادی بر انضباط پولی شده است و عملا سعی شده است تا سیاست عدم استقراض دولت از بانک مرکزی دنبال شود، اما چرا نقدینگی همچنان با شتاب بالایی در حال افزایش است. یعنی این پیشنهادی که ایشان ارائه کرده اند در حال انجام است و دولت سعی میکند تا جای ممکن از بانک مرکزی استقراض نکند و از جانب کسری بودجه فشاری بر بانک مرکزی وارد نیاورد اما نقدینگی همچنان در حال افزایش است. علت آن است که اساسا افزایش نقدینگی از یک فرآیند درونزا تبعیت میکند و این بانکها هستند که با خلق پول به صورت درونزا بر نقدینگی می افزایند. یکی از مهمترین عوامل در این زمینه نیز وجود نرخ سود بالا در اقتصاد ایران است. یعنی بانکها برای پرداخت سود بالا به سپرده ها از «هیچ» پول خلق میکنند و آن را در حساب سپرده گذاران واریز میکنند و سپس برای تهیه ذخایر پشتوانه آن از راههایی چون استقراض از بانک مرکزی استفاده میکنند. به همین علت است که بدهی بانکها به بانک مرکزی به رقم بالایی رسیده است. همچنین باید گفت عباراتی مانند چاپ پول بدون پشتوانه دیگر مفهوم چندانی ندارند. چرا که تنها 3درصد پول موجود در اقتصاد اسکناس و مسکوکات است و مابقی آن پول بانکی و به صورت عدد است. این که خلق نقدینگی از یک فرآیند درونزا تبعیت میکند موضوعی است که در کشورهای پیشرفته پذیرفته شده است و بر مبنای همین موضوع نیز سیاستگذاری کرده و نقدینگی خود را کنترل میکنند اما در اقتصاد ایران همچنان تصور بر این است که خلق نقدینگی فرآیندی برونزا دارد و بر این اساس تأکید بر سیاستهایی چون عدم استقراض دولت و ... است اما مشاهده میشود که در عمل این سیاستها ناموفق هستند.

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن