به گزارش صبح رزن ،استاداقتصاد کلان در دانشگاه های استان همدان در گفت و گو با ما با بیان این مطلب گفت:اصولا در علم اقتصاد سه دلیل برای تورم ذکرمی شود که عبارتند از تورم ناشی از فشار تقاضا ،تورم ناشی از فشار هزینه و سوم تورم پولی بیان می شود.
مولابیگی اضافه کرد:تورم پولی که عاملش افزایش نقدینگی در جامعه است و از علتهای اصلی تورم در جامعه است و دو دلیل اول از عوامل کوتاه مدت تورم بشمار می آید.
وی ادامه داد:در اقتصاد ایران افزایش نقدینگی در چهل سال گذشته به طور متوسط سالانه نزدیک به ۲۰ درصد بوده است پس مطلقا انتظار تورم ۲۰ درصد دور از ذهن نیست .
مولابیگی افزود:در چهار سال گذشته موضوع رشد نقدینگی وحجمش موضوع چالشی در بین کارشناسان اقتصادی بدل شده است .بطوریکه تا پایان سال گذشته مقدار نقدینگی به هزار و دویست میلیارد تومان رسیده است.
این استاد دانشگاه در شهرستان رزن اضافه کرد: این در حالی است که میزان نقدینگی در ابتدای دولت یازدهم برابر با ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بوده و از آنجایی که در دولت یازدهم شاهد کاهش تورم بودیم ،پس این افزایش نقدینگی در دولت یازدهم در کشور مانند آب جمع شده در یک فضای کوچک است .
وی ادامه داد:از آنجایی که هر لحظه احتمال خرابی این حجم یه علت فشار نقدینگی همانند آب وجود دارد پس در هر لحظه امکان رشد تورم و اثرات مخرب آن می رود.
مولابیگی اظهار کرد:اگر برای حل این مشکل اقدامی بلند مدت صورت نگیرد ، در اقتصاد ایران ۴۰ درصد از مقدار نقدینگی رسوب کرده و بصورت قفل شده است که اگر دولت بدهی های خود را به بانکها و سایر طلبکاران بدهد و کشور از رکود خارج شود آثار تورمیخود را نشان میدهد.
وی خاطرنشان کرد:از عوامل اصلی افزایش نقدینگی سود تسهیلات بانک هاست که با کاهش این سود میتوان نقدینگی موجود را به سمت سایر بازارها انتقال داد .
نکته مهم دیگر ی که استاد اقتصاد دانشگاه آزاد بر آن تااشاره کرد بازارهای غیر مفید در اقتصاد بود ؛وی در همی مورد گفت:در اقتصاد ایران بازار ارز،طلا ،مسکن دارای جذابیت بر ای سرمایه گذاران است ،اگر بانک مرکزی کاهش نرخ تسهیلات و بصورت کارشناسی عمل نکند سبب سرازیر شدن سرمایه خارج شده از بانکها به این بازارها و به هم ریختگی این بازارها خواهد شد.
وی با بیان اینکه بازار بورس بسیار در این زمینه مهم است گفت:توسعه بازار سرمایه وجذب نقدینگی در این بخش یکی از راه های موجود است.زیرا بازار سرمایه عامل مهمی جهت دهی نقدینگی به سمت بازار بخشهای تولیدی است .
مولابیگی ادامه داد:از راهکارهای بعدی در جهت جذب نقدینگی انتشار اوراق مشارکت و جایگزین کردن این اوراق برای تامین کسیری بودجه به جای در آمدهای پولی از راه های کنترل نقدینگی است.
وی گفت:استقلال بانک مرکزی و جدا کردن آن از دست دولت و فشارهای سیاسی برای رفع کسری بودجه با چاپ پول بدون پشتوانه که آن هم از عومل تورم است میتواند مفید باشد
این استاد اقتصاد خاطرنشان ساخت :اصلاح نظام پولی و بانکی و توسعه بانکداری اسلامی علاوه بر کنترل نقدینگی و تورم موجب رشد و شکوفایی اقتصادیکشور خواهد بود.
انتهای پیام
دیدگاهها