تاریخ : 28. اسفند 1391 - 10:10   |   کد مطلب: 2561
همراه با نوروز 92/
نام این چهل کتاب توسط چهار نفر از نویسندگان دفاع مقدس آقایان گلعلی بابایی، سید ناصر حسینی پور، سعید عاکف و داود امیریان برای مخاطبین نسل جوان و نوجوان برای مطالعه در ایام نوروز معرفی گردیده است.

ایام تعطیلات نوروز بهترین فرصت برای آن دسته از  افرادی است که طرفدار مطالعه هستند. به خصوص برای نسل جوان که شیفته خواندن خاطرات سال‌های دفاع مقدس هستند.


به همین دلیل مشرق سراغ چهار نفر از نویسندگان دفاع مقدس: گلعلی بابایی، سید ناصر حسینی پور، سعید عاکف و داود امیریان رفت و به پیشنهاد این 4 نویسنده کتاب‌های مناسب برای مطالعه در ایام نوروز را به مخاطبین جوان و نوجوان خود پیشنهاد می‌کند:

 



* همپای صاعقه      : این کتاب ـ کارنامه‌ عملیاتی لشکر ‌27 محمد رسول‌الله(ص)‌ در زمان سردار حاج احمد متوسلیان ـ که به همت «گل‌علی بابایی و حسین بهزاد» تالیف شده، سوره مهر در 912 صفحه منتشر کرده که اکنون در بازار موجود است    .     همچنین مقام معظم رهبری بر این کتاب تقریظی زدند و در این یادداشت نوشتند    :
«بسم‌الله الرحمن الرحیم»
این یک کتاب منبع بسیار غنی و ارزشمند است که از آن می‌توان ده‌ها کتاب و فیلمنامه و زندگینامه استخراج کرد. لحظات و حالات ثبت‌شده در سراسر این کتاب، همان ظرافت‌های حیرت‌انگیزی است که از مجموع آن، تابلوی پرشکوه و باعظمت عملیاتی چون فتح‌المبین و بیت‌المقدس پدید آمده و برترین‌های هنر جهاد و ایثار و شجاعت و ابتکار را در مجموعه‌ی نمایشگاه بی‌نظیر هنرهای انقلاب اسلامی، نشان می‌دهد
    .     این مردان بزرگی که نام آن‌ها بسی آسان بر زبان و دل غافل ما می‌گذرد، از جنس همان اخوان صفا و فرسان هیجائند که سید شهیدان سلام‌الله‌ علیه آن‌ها را با عظمت و سوز و مهر، مخاطب ساخت و از فقدان آنان غمگین بود. سلام خدا و بندگان برگزیده و فرشتگان و رسولان او نثار روح مطهر آنان باد    .   در روز و شب‌هایی از آبان و آذر ‌86 صفحه به صفحه و سطر به سطر مطالعه و نیوشیده شد.»

 


* ضربت متقابل: این کتاب پانصد و هفتاد و پنجمین اثر از مجموعه کتاب های پژوهش و نقد دفتر ادبیات و هنر مقاومت است. این اثر برگزیده دوازدهمین جشنواره انتخاب کتاب سال دفاع مقدس در رشته پژوهش، به کارنامه عملیاتی سپاه محمد رسول الله(ص) در عملیات رمضان ـ از تیر تا پایان شهریور ماه 1361 ـ پرداخته است. "ضربت متقابل" در چهارده فصل با عناوین تدبیر تعقیب متجاوز، اهداف طرح عملیاتی کربلا، شناسایی و سازماندهی، تلاش های بازدارنده، ضربت متقابل، رخنه ناموفق، نبرد فطر، همت چاره ساز، انتخاب راه کار، مصاف با دژهای مثلثی، مثلث سوم، آخرین تمهیدات، واپسین تکاپو و ترازبندی نبرد رمضان شکل گرفته است.
محمد مهدی همت در مصاحبه‌ای، درباره کتب منتشر شده با موضوع شهید محمد‌ ابراهیم همت گفت: کتاب‌های زیادی درباره پدرم دیده ام ولی هیچ یک از بار محتوایی خوبی بر خوردار نبوده اند. برای من درد آور است وقتی می‌بینم بدون هیچ تحقیقی، ماجراهایی را از پدرم نقل می‌کنند که صحت و سقم آنها مشخص نیست. بعضی از نویسندگان محتوای کتاب‌ها را با سلیقه خود می‌نویسند و بعضا" شاهد بوده ام که فقط برای در آمد مالی، ‌با استفاده از شهرت شهید همت قلم به دست گرفته‌اند...محمدمهدی همت، در پایان دو کتاب "همپای صاعقه" و "ضربت متقابل" را برای مطالعه در زمینه جنگ پیشنهاد کرد و گفت: این 2 کتاب در مورد تاریخچه لشکر 27 محمد رسول‌الله(ص) است. وقتی نویسنده کتاب قصد داشت دو نسخه از آن کتاب را برایم بیاورد،‌ دوستی، حاج همت را در خواب دیده‌بود که می‌گفت: « به فرزندانم سلام برسانید و بگویید، دوستی دو کتاب برایشان خواهد آورد، بخوانید تا بفهمید پدرتان چرا به جنگ رفت و کشته شد.»

 


* حرمان هور: این کتاب مجموعه مکتوبات شهید والامقام احمدرضا احدی است که به اهتمام علیرضا کمری اول بار در سال 67 چاپ و منتشر گردیده است . مجموعه یادداشت ها و آثار شهید احمدرضا ، مشتمل است بر سه دفتر دست نوشت که در واقع پاک نویس نوشته هایی است که در حالات و مکان های گوناگون تحریر می کرده و آن گاه در فرصتی مناسب به خط خود در این دفاتر وارد کرده است .

گوشه ای از یادداشت ها : ... امشب صدای انفجار خمپاره های عراق لحظه ای قطع نمی شود . ظاهرا ، بعثی های مذدور ، مقدمات «تک» وسیعی را فراهم کرده اند . آسمان دریاچه نمک لحظه ای از وجود منورها خالی نمی ماند . باران خمپاره ها و کاتیوشاهای عراقی با صدای مهیبشان می تواند آرامش هر کسی را بگیرید؛ اما اگر دشمن جای جای دریاچه را خمپاره باران کند - که کرده است - باز هم نمی تواند کاری از پیش ببرد .


*نونی صفر: این کتاب مشتمل بر خاطرات سید حسن شکری از ایام حضور در جبهه‌های جنگ ایران و عراق است. وی در این خاطرات به چگونگی رزم در مناطق جنگی فاو، ام‌القصر، مهران، کانال پرورش ماهی و عملیات‌های والفجر 8 (سه‌راه نمک)، کربلای 1 (سنگ‌شکن) و عملیات تکمیلی کربلای 5 (نونی صفر) پرداخته است. سید حسن شکری، چهره‌ای است که منوّرهای زیادی او را دیده‌اند. این جوان خوش قد و بالا از بچه‌های گردان حبیب‌بن‌مظاهر بوده است. سید حسن شکری نام کتابش را هم به نام یکی از همین عملیات‌ها نونی صفر گذاشته است. در کتاب به طور مفصل و جزبه‌جز به شرح سه عملیات پرداخته می‌شود. ابتدا به عملیات والفجر 8 می‌پردازد. عملیات و الفجر 8 در ساعت دَه شب ۲۰ بهمن‌ماه 1364 با رمز مقدس «صدیقه کبری» شروع می‌شود. این عملیات نود و نه روز به طول می‌انجامد و در انتها به پیروزی ایرانی‌ها منجر می‌شود فاو به تصرف در می‌آید و بزرگ‌ترین ضربه را به عراق در طول 8 سال دفاع‌مقدس وارد می‌کند. در ادامه، عملیات کربلای 1 (سنگ‌شکن) را توضیح می‌دهد. این عملیات برای باز‌پس‌گیری مهران در تاریخ ۹ تیر‌ماه ۱۳۶۵ با رمز «‌‌اباالفضل العباس‌(ع)» آغاز می‌شود. رشادت‌ها و دلاوری‌های رزمندگان اسلام در این عملیات نیز نتیجه می‌دهد و با دادن تعداد مجروح و شهید مهران بازپس گرفته می‌شود. قسمت پایانی کتاب به عملیات تکمیلی کربلای 5 (نونی صفر) پرداخته است. این عملیات در ۱۰ اسفند 1365 با رمز «یا فاطمه‌الزهرا(س)» برای تصرف کانال نونی صفر که تاکنون چند گردان برای تصاحب آن متلاشی شده بودند، آغاز می‌شود. شکری در این عملیات از ناحیه دست مجروح می‌شود و برادرش سید محمد شکری هم شهید می‌شود. سید حسن شکری در این کتاب به تفصیل آمادگی‌های قبل از عملیات، رزم‌های شبانه، مراحل مختلف عملیات و مناطق عملیات را توضیح می‌دهد. علاوه بر این، ایشان مناجات‌های عاشقانه و بی‌قراری‌هایشان برای استقبال از مرگ، توسل‌ها و دعاهایشان، پرپرشدن هم‌رزمانش را هم به زیبایی توصیف کرده‌ است.

 


* پایی که جاماند: کتاب «پایی که جا ماند» یادداشت‌های روزانه‌ی سید ناصر حسینی‌پور در اردوگاه‌ها و زندان‌های مخفی عراق است که انتشارات سوره‌ی مهر آن را منتشر کرده است. او این کتاب را که شرح روزهای سخت اسارت خود در دست صدامیان و بعثیان عراقی است، از روی ۲۳ برگه‌ یادداشت‌برداری کرده است. او این ۲۳ برگه را که مخفیانه و روی کاغذهای سیگار نوشته بوده، در عصای خود پنهان کرده تا به‌دست زندانبان‌ها نیفتد و بالاخره توانسته آنها را با خود به ایران بیاورد.
«پایی که جا ماند» در ۷۶۸ صفحه و در سال۱۳۹۰ منتشر شده است. این محصول دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه‌ی هنری در سال گذشته بیش از بیست بار تجدید چاپ شده و علاوه بر متن روزنوشت‌ها، تصاویر و اسنادی از روزهای اسارت این آزاده‌ی جانباز را نیز پیش روی خوانندگان می‌گذارد.
متن مرقومه مقام معظم رهبری به شرح ذیل است
:
بسمه تعالی
تاکنون هیچ کتابی نخوانده و هیچ سخنی نشنیده‌ام که صحنه‌های اسارت مردان ما را در چنگال نامردمان بعثی عراق را، آنچنان که در این کتاب است به تصویر کشیده باشد. این یک روایت استثنایی از حوادث تکان دهنده‌ای است که از سویی صبر و پایداری و عظمت روحی جوانمردان ما را، و از سویی دیگر پستی و خباثت و قساوت نظامیان و گماشتگان صدام را، جزء به جزء و کلمه به کلمه در برابر چشم و دل خواننده می‌گذارد و او را مبهوت می‌کند. احساس خواننده از یک سو شگفتی و تحسین و احساس عزت است، و از سویی دیگر غم و خشم و نفرت.
درود و سلام به خانواده‌های مجاهد و مقاوم حسینی.
2/6/91
سیدعلی خامنه‌ای

 


* بابا نظر: بابانظر عنوان کتابی است که توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده‌است. این کتاب حاصل مصاحبه‌های شفاهی با سردار شهید محمدحسن نظرنژاد است که طی آن خاطرات راوی پیرامون انقلاب و جنگ تحمیلی بیان می‌شود. محمدحسن نظرنژاد ملقب به بابانظر در بیشتر زمان جنگ ایران و عراق را در جبهه‌های جنگ گذراند و جراحت‌ها و آسیب‌های جدی دید. مصاحبه‌های این کتاب توسط سیدحسن بیضایی انجام گرفته‌است و تدوین آن را مصطفی رحیمی به عهده داشته‌است. این کتاب در شهریور رونمایی و با تیراژ بیست هزار نسخه وارد بازار کتاب شد. این کتاب در طی اولین سال انتشار (از شهریور ۱۳۸۸ تا شهریور ۱۳۸۹) بیست و چهار بار تجدید چاپ شده است.

*به روایت همت: کتاب «به روایت همت» در برگیرنده‌ منتخبی از مهم‌ترین مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های توجیهی ـ عملیاتی شهید «محمدابراهیم همت» در مقطع زمانی سال‌های 1359 تا 1362 مشتمل بر 32 گفتار از این فرمانده شهید است. مراحل پژوهش، تدوین و ویراستاری این اثر توسط «حسین بهزاد» و با مساعدت خدمات آرشیو سمعی و بصری مؤسسه حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس سپاه محمدرسول الله(ص) و سردار مجتبی عسگری صورت گرفته است.

 


* در هاله ای از غبار: این کتاب نوشته گلعلی بابایی اثری جدید درباره زندگی سردار احمد متوسلیان است. این کتاب با 80 عکس از زندگی او توسط نشر صاعقه منتشر می‌شود. متوسلیان در 14 تیر سال 1361 توسط عوامل صهیونیست‌ها در لبنان به اسارت درآمد و تا امروز خبری از او به دست نیامده است. این کتاب راوی محور و در 22 فصل نوشته شده است. زندگی متوسلیان در این اثر از دوران کودکی تا زمان اسارتش در 14 تیر ماه سال 1361 دنبال می‌شود. در نگارش این اثر تلاش شد تا با راویانی صحبت شود که تاکنون کمتر از حاج احمد متوسلیان سخن گفته‌اند. مانند منصور کوچک محسنی،‌ صیف‌الله منتظری و محسن رفیق دوست و برخی از اعضای خانواده وی که خاطرات جدیدی را بیان کردند. کتاب «در هاله‌ای از غبار» در قطع جیبی چاپ می‌شود تا مطالعه آن برای افراد در مترو و اتوبوس راحت‌تر باشد. حجم کتاب 224 صفحه شده و برای جذابیت بخشیدن به اثر 47 صفحه مصور گنجانده شده که شامل80 عکس با شرح تصاویر است. مخاطب با دیدن تصاویر و خواندن این شرح به ماجراهای کتاب پی‌خواهد برد.

* ماه همراه بچه هاست: این کتاب زندگینامه مستند شهید محمد ابراهیم همت فرمانده لشکر 27 محمد رسول الله(ص) از کودکی تا شهادت در 271 صفحه و 27 فصل با عناوینی همچون آن چشم زیبا، کار ارباب خودمان است، حکم تیر، پاسدار کمیته، به حال مردم سیستان گریه کردم و اتاقی که همیشه چراغش روشن بود، توسط گلعلی بابایی به رشته تحریر درآمده است.

* روزهای آخر: این کتاب خاطرات نویسنده از آخرین روزهای جنگ و تصاویری است از آن روزهای سراسر خاطره و قبول قطع‌نامه‌ای که سنگینی آن کمر بچه‌های جنگ را خم کرد. این کتاب خاطرات تلخ و شیرین احمد دهقان از عملیات بیت المقدس هفت و غدیر می باشد که ورق های پایانی کتاب دفاع هشت ساله ما بودند.» روزهای آخر با چهار فصل با عناوین «بیت المقدس هفت»، «و...»، «غدیر» و «عکس ها» به رشته تحریر درآمده است.
گزیده متن
:
از کنار چادرها می‌گذریم. همه‌شان خاموش‌اند. هیچ‌کس چراغی روشن نکرده. عزای ناگفته‌ای حکمفرماست. می‌رسم به چادر خودمان. خاموش است و دلگیر. اسلحه‌ام را گوشه‌ای می‌اندازم. روی زمین می‌نشینم. دستهایم را تکیه گاه می‌کنم. سرم را به عقب می‌اندازم و چشم می‌دوزم به آسمان. از آنچه گذشت بهت زده‌ام ... خدای من! امروز چه روزی بود؟
" روزهای آخر " در دومین جشنواره انتخاب کتاب سال دفاع مقدس رتبه دوم را به دست آورده است .

 


*تپه جاویدی و راز اشلو: کتاب «تپه جاویدی و راز اشلو» تالیف اکبر صحرایی در بخش زندگی‌نامه داستانی دفاع مقدس جایزه شهید غنی‌پور به عنوان کتاب برگزیده انتخاب شد. اکبر صحرایی نویسنده کتاب «تپه جاویدی و راز اشلو» در خصوص انتخاب این اثر در بخش زندگینامه داستانی عنوان کرد: این اثر در خصوص یک شهید خاص به نام مرتضی جاویدی است؛ تنها شهیدی که امام پیشانی او را بوسیده است. به نظرم دلیل مهم این انتخاب به روایت ساده و روان این اثر باز می‌گردد که در طول 600 صفحه این رمان به چشم می‌خورد و موجب می‌شود افراد بسیاری با آن ارتباط برقرار کنند. نکته دیگر به عملکرد شهید مربوط می‌شود که شاید اگر هر نویسنده دیگری هم به سراغ این شهید می‌رفت، می‌توانست اثر جالب و زیبایی را بنویسد.
مرتضی جاویدی یکی از فرمانده گردان‌های تیپ لشکر المهدی بود. این تیپ در مواقعی که حملات ایرانی‌ها در خط مقدم با مشکل مواجه می‌شد و کار گره می‌خورد یا احتیاج به کارگشایی بود مورد استفاده قرار می‌گرفت. در نوک پیکان این تیپ گردان فجر قرار داشت که فرمانده آن مرتضی جاویدی بود.

 


* حکایت زمستان: نویسنده در این کتاب به واگویی خاطرات یکی از رزمندگان دفاع مقدس می‏پردازد و حکایت رزمنده‏ای را بیان می‏کند که در صحنه‏ای  نبرد می‏رود تا توسط دشمن در یک گور دسته جمعی دفن شود ـ در واپسین لحظات ـ متوسل به وجود حضرت ابوالفضل العباس(ع) می‏گردد و به معجزه آن حضرت از مرگ حتمی نجات می‏یابد. پس از آن در دل دشمن و در میان اردوگاه‏های مخوف چند بار دست به عملیات‏های شهادت‏طلبانه می‏زند اما...
از نکات قابل توجهی که نویسنده در این کتاب تلویحا به آن اشاره می‏کند، مسئله ارتباط رزمندگان و آزادگان با توسل به اهل‏بیت(ع) است که رمز و راز موفقیت‏های آنها را در همین‏جا باید جستجو کرد.


* خاک های نرم کوشک: این کتاب در مورد زندگی‌نامه و خاطرات سردار شهید عبدالحسین برونسی، فرمانده تیپ 18 جواد الائمه(ع) را روایت می‌کند که در قالب خاطراتی به نقل از خانواده و همرزمانش گردآوری شده است.
گزیده‌ی سخنان رهبر معظم درباره ‌ی کتاب "خاک ‌های نرم کوشک
"

«الان چند سالی است که کتاب‌هایی درباره‌ی سرداران و فرماندهان جنگ باب شده و می‌نویسند و بنده هم مشتری این کتاب‌هایم و می‌خوانم. با این‌که بعضی از این ‌ها را من خودم از نزدیک می ‌شناختم و آنچه را هم که نوشته، روایت‌های صادقانه است- این هم حالا آدم می‌تواند کم و بیش تشخیص دهد که کدام مبالغه‌آمیز است و کدام صادقانه است- بسیار تکان‌دهنده است. آدم می ‌بیند این شخصیت ‌های برجسته، حتی در لباس یک کارگر به میدان جنگ آمده‌اند؛ این اوستا عبدالحسین بُرُنسی، یک جوان مشهدی بنّا که قبل از انقلاب یک بنا بود و با بنده هم مرتبط بود، شرح حالش را نوشته‌اند و من توصیه می‌کنم و واقعاً دوست می‌دارم شماها بخوانید. من می‌ترسم این کتاب ‌ها اصلاً دست شماها نرسد. اسم این کتاب "خاک ‌های نرم کوشک" است؛ قشنگ هم نوشته شده.
ایشان اول جنگ وارد میدان نبرد شده بود و بنده هم هیچ خبری نداشتم. بعد از شهادتش، بعضی از دوستان ما که به مجموعه‌های دانشگاهی و بسیج رفته بودند و با این جوان بی‌سواد- بی‌سواد به معنای مصطلح؛ البته سه، چهار سالی درس طلبگی خوانده بوده، مختصری هم مقدمات و ابتدایی و این ‌ها را هم خوانده بوده- صحبت کرده بودند، می‌گفتند آن‌چنان برای این‌ها صحبت می‌کرده و حرف می ‌زده که دل ‌های همه ‌ی این‌ها را در مشت می‌گرفته. به ‌‌خاطر همین که گفتم؛ یک معرفت درونی را، یک ادراک را، یک احساس صادقانه را و یک فهم از عالم وجود را منعکس می‌کرده؛ بعد هم بعد از شجاعت ‌های بسیار و حضور در میدان‌های دشوار، به شهادت می‌رسد؛ که حالا کاری به جزئیات آن ندارم. این زیبایی‌هایی که آدم در زندگی یک چنین آدمی یا شهید همت و شهید خرازی می‌ تواند پیدا کند و یا این ‌هایی که حالا هستند، نظیرش را شما کجا می‌توانید پیدا کنید؟ کجا می‌شود پیدا کرد؟


* نسیم تقدیر : نسیم تقدیر روایتگر خاطرات "محمد جواد سالاریان" است که توسط سعید عاکف تالیف گردیده است. محمد جواد سالاریان آزاده ای است از شهر مقدس مشهد، که در سال 1364 در جزیره بوارین در جریان عملیات شدیداً مجروح می شود و سپس به اسارت مزدوران بعثی در می آید. او خاطراتش را با نقل وداع در آخرین اعزام خود با همسر و فرزندش، آغاز می کند و حال و هوای غریبش را در آن وداع بازگو می کند. در ادامه درباره مقدمات عملیات سخن به میان می آورد و پس از آن جریان حضور خود را در عملیات به تصویر می کشد. او بارها در آستانه شهادت قرار می گیرد. او در حال احتضار با حضرت زهرا ملاقات می کند اما به گفته خود تعلق او به فرزندش مانع از توفیقش می شود و در ادامه چگونگی اسارت خود را توضیح می دهد. او که بخشی از کودکی خود را در کشور عراق سپری کرده است با زبان عربی آشنا است و این موضوع باعث می شود که از او به عنوان مترجم برای ارتباط با اسرا استفاده کنند. این مسئله بسیار برایش رنج آور است زیرا بایستی شاهد شکنجه ها و بازجویی های وحشیانه آنها باشد تا سخنان اسرا را برای آنها توضیح دهد و از طرفی بعضی از اسرای ناآشنا او را به عنوان خائن قلمداد می کنند در حالی که با تغییر در متن ترجمه شده به آنها کمک می کند. او که خود از ناحیه صورت و پا مجروح است بیشتر در شکنجه ها زجر می کشد و عفونت زخم هایش برای مدت بسیار طولانی او را آزار می دهد. در این کتاب خاطرات با پیوستگی مناسب در دنبال هم می آیند و در آنها اتفاقات و حالات اسرا و توسل ها و ذکرها به تصویر کشیده می شود که یکایک خاطرات به وضوح بیانگر صبر و استقامت اسرا هستند. در انتهای کتاب چندین عکس و نامه از دوران اسارت محمد جواد سالاریان گنجانده شده است.



* چشم های خردلی: این کتاب زندگینامه داستانی اسماعیل جمالی از سوی انتشارات ملک اعظم منتشر شد. این کتاب که به قلم بابک طیبی نوشته شده به خاطرات جانباز شیمیایی، اسماعیل جمالی، می‌پردازد. بابک جمالی یکی از جانبازانی بود که پس از شیمیایی شدن در سال 1364 برای درمان به اروپا اعزام شد. پس از فرود آمدن هواپیما در آلمان و انگلیس، سرانجام اسماعیل جمالی در اسپانیا برای درمان پذیرفته شد و روانه بیمارستان شد.
کتاب «چشم‌های خردلی» نوشته بابک طیبی در 3000 نسخه و به قیمت 7500 تومان از سوی نشر ملک اعظم منتشر شده است.


* مسیح کردستان: کتاب "مسیح کردستان"، زندگی‌نامه داستانی سردار شهید محمد بروجردی به قلم نصرت‌الله محمودزاده، با طرح جلد و ویرایش جدید توسط انتشارات ملک اعظم بازنشر می‌شود. شهید محمد بروجردی از فرماندهان سپاه پاسداران است. کتاب "مسیح کردستان" زندگی‌نامه داستانی وی را تا تاریخ 24 بهمن سال 1357 شامل می‌شود. شهید بروجردی مسوولیت حفاظت از امام‌خمینی‌(ره) در بهمن سال 1357 و روز بازگشت ایشان را برعهده داشته است. بخش قابل توجه و جذاب زندگی اغلب فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مانند شهید محمد بروجردی به حوادث قبل از پیروزی انقلاب مرتبط است و کمتر در آثار مکتوب انعکاس داده شده‌اند. بر همین اساس کتاب "مسیح کردستان" فقط این بخش از زندگی شهید بروجردی را دربر می‌گیرد. کتاب "مسیح کردستان" برای اولین‌بار در سال 1376 توسط ک‍ن‍گ‍ره‌ ب‍زرگ‍داش‍ت‌ س‍رداران‌ ش‍ه‍ی‍د س‍پ‍اه‌ و س‍ی‌‌وش‍ش‌ ه‍زار ش‍ه‍ی‍د اس‍ت‍ان‌ ت‍ه‍ران‌، منتشر و تاکنون به 3 چاپ رسیده است. انتشارات ملک اعظم این اثر را با ویرایش محمد خسروی‌راد و با طرح جلد نو، بازنشر می‌کند.



* عمرتون چند: نویسنده این اثر سید مصطفی هاشمی محجوب است و توسط انتشارات ملک اعظم به چاپ رسیده است. در پشت جلد این کتاب می‌خوانیم: در این نوشتار در پی آنیم تا همراه با شما در بازار دنیا قدم بزنیم، با مشتری‌های گوناگون سرمایه‌های به مزایده گذاشته خود آشنا شویم و ببینیم کدام یک از قیمت‌های پیشنهادی برای سرمایه عمرمان مناسب‌تر است؛ چه خوب است، به گذشته نیز بنگریم تا دریابیم که سالیان سپری شده از عمر را چگونه معامله کرده‌ایم؟


*مثلث را جدی بگیرید: کتاب‌های مربوط به حوزه‌های تربیتی، همواره با دو نقص اساسی دست به گریبان هستند. نویسندگان این آثار، یا از درک درست و اطلاعات کافی نسبت به معارف دینی برخوردار نیستند، یا قلم آنان از اصول و قواعد درست نوشتن بی‌نصیب یا کم بهره است.

ذهن جست‌وجوگرِ مصطفی هاشمی محجوب، در عین جوانی و شادابی، تجربه‌ای جدید در مبانی تربیت دینی را سراغ گرفته است. «مثلث را جدی بگیرید»، دومین همکاری هاشمی محجوب با تحریریه ملک اعظم است. در این نوشتار، سعی شده است به والدین عزیز، معلمان و مدیران زحمتکش مدارس، مربیان تربیتی و مدیران فرهنگی تشکل‌های دینی، یادآوری شود که چقدر می‌توانند درمسیر یک هدف بزرگ و جهانی، یعنی ساخت جامعه‌ای پاک، گام بردارند و هر کدام در این وادی، چه وظایفی به عهده داشته، چه مهارت‌هایی را باید کسب کنند. این وظیفة هر سه ضلع مثلث است که «مثلث را جدی بگیرند» و علاوه بر بالا بردن آگاهی و مهارت خویش، در افزایش ارتباط با یکدیگر بکوشند تا به این وسیله، جهانی آمادة ظهور و فرزندانی با شخصیت دینی تربیت کنند.


* حماسه تپه برهانی: کتاب «حماسه تپه برهانی» اثر حمید رضا طالقانی از سوی نشر ستارگان درخشان به چاپ جدید رسیده است. این کتاب برگزیده نخستین دوره انتخاب بهترین کتاب سال دفاع‌مقدس است. «حماسه تپه برهانی» خاطرات خود نوشت حمیدرضا طالقانی از مقطعی در عملیات والفجر 2 را دربر دارد. بخش‌های جدیدی به این کتاب اضافه شده است. زیرا در چاپ‌های قبلی، متن، متمایل به بیوگرافی و گزارش روز شماری بود. اما در چاپ جدید به قالب خاطره نزدیک‌تر شده است.

 

* عقیق: کتاب عقیق براساس اظهارات همرزمان و سخنرانی‌های شهید خرازی تدوین و مراحل ورود وی به جنگ و شکل‌گیری لشکر 14 امام حسین (ع) و موفقیت‌هایش بازگو شده اند. این اثر به بررسی ویژگی‌های این فرمانده شهید و اثرگذاری وی در عملیات‌ها اشاره دارد. نقش فرماندهی او در عملیات والفجر 8 و مبارزه با گارد ریاست جمهوری صدام با گفته‌هایی که تاکنون در هیچ کتابی مطرح نشده اند در اختیار مخاطب قرار گرفته اند. این کتاب از سوی نشر ستارگان درخشان وابسته به سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع‌مقدس سپاه و بسیج استان اصفهان منتشر شد.

 

 

* شطرنج با ماشین قیامت: در این رمان سعی بر این شده که به گونه‌ای متفاوت و با نگاهی فلسفی به وقایع و رخدادهای جنگ پرداخته شود. قهرمان کتاب 312 صفحه اییِ حبیب احمد زاده، نوجوان هفده ساله دیده بانی است که علاوه بر وظیفه اصلی خود، مجبور می شود به جای دوست مجروحش پرویز، راننده ماشین حمل غذا نیز بشود و در این بین با افراد غیر نظامی ای آشنا می شود که تا حدودی نقش های پر رنگی را در داستان بازی می کنند. این کتاب توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.



* خرمشهر در جنگ طولانی: این کتاب مقاومتِ خرمشهر را نه در ۳۵ روزِ اول جنگِ تحمیلی بلکه در جنگی طولانی بررسی می‌کند. جنگی که مقاومت‌های آغازین، یکی از ادوارِ آن محسوب می‌شود. این کتاب را انتشاراتِ مرکزِ مطالعات و تحقیقاتِ جنگ منتشر کرده و از دو بخشِ مجزا تشکیل شده است. بخشِ اول با عنوانِ «خرمشهر عرصه مطامعِ عراق» چهار فصل دارد . بخشِ دومِ کتاب نیز با عنوان «خرمشهر در تهاجمِ سراسریِ عراق»، شاملِ ۶ فصل دارد. نگارشِ اولیه کتاب در فاصله سال‌هایِ ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۳ با استفاده از منابع و اسنادِ سپاه پاسداران، ارتش، شهربانی، فرمانداری، استانداری و روایتِ کسانی که در خرمشهر جنگیده‌اند صورت گرفته است. کتاب در انعکاسِ مقاومتِ مردمی و هویت و ارزشِ مقاومتِ مردمِ خرمشهر موفق عمل کرده است و بیانِ واقعیت‌هایی چون فعالیتِ ستون پنجم، خوفِ اسارتِ نیروهای خودی و خویِ ددمنشانه دشمن از نقاط قوتِ آن است.



*گنجشک‌ها بهشت را می‌فهمند: رمان از دو کتاب به نامهای «حریف تشنگی غواص» و «راه رفتن روی آب» تشکیل شده است. هر دو کتاب روایت یک ماجرا هستند از زوایای گوناگون. ارائه‌ی خلاصه داستان با حذف خواننده و قرائت خاص او از اثر، تقریباً امکان ناپذیر است به این دلیل می‌توان ماجرای این رمان را به انحاء گوناگون خلاصه کرد.

 


* پرسه در خاک غریبه: احمد دهقان بعد از «دشت‌بان» به پنجمین رمانش یعنی «پرسه در خاک غریبه» رسید. «پرسه در خاک غریبه» یک رمان جنگ است که ماجرایش در کوهستان‌های برفی غرب کشور می‌گذرد. این رمان به سرنوشت یک دسته‌ی جنگی در یک عملیات بزرگ که برای نجات مردمی که در کردستان عراق هستند می‌روند، می‌پردازد. لشکرهای جنگی مأمور هستند در چنین شرایط سخت جوی راهی باز کنند تا علاوه بر این‌که نیروهای خودی بتوانند از آن معبر گذر کنند، راهی هم برای نجات مردم که درحال قتل عام شدن هستند باز کنند. در این رمان به تقابل اندیشه‌ی آدم‌ها در برابر مرگ نیز پرداخته شده است و دیدگاه آن‌ها را در برابر این موضوع در سه منظر نشان می‌دهد. آدم‌هایی که مرگ را به عنوان مشیت الهی می‌پذیرند، دیگرانی که مرگ برایشان ناشناخته است و کسانی هم که با مرگ به صورت فانتزی و طنز برخورد می‌کنند.



* سفر به گرای 270 درجه: رمان «سفر به گرای 270 درجه» حکایت ناصر است. ناصر رزمنده‌ای جوان است که مشق و درس را رها می‌کند و به همراه دوستش علی روانه منطقه جنگی جنوب می‌شود. در آنجا ضمن دیدار مجدد با دوستان سابقش، برای یک عملیات مهم آماده می‌شود. در حین عملیات بسیاری از دوستانش شهید و مجروح می‌شوند و خود او نیز که جراحتی سطحی برداشته است، به پشت خط می‌آید و بعد از چند روز به شهر خود بازمی‌گردد و زندگی عادی را از سر می‌گیرد و مجدداً با دریافت تلگراف رسول (دوست نوجوان رزمنده‌اش که خبر از عملیات قریب‌الوقوع می‌دهد) خود را آماده بازگشت به منطقه می‌کند. این کتاب توسط احمد دهقان نوشته شده و توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.


* داستان‌های شهرجنگی: کتاب داستانی" داستان های شهرجنگی" به ضمیمه جوابیه افسران نیروی دریایی آمریکایی وبه تدوین "حبیب احمدزاده " توسط سوره مهر به چاپ رسیده است. داستان های این مجموعه واقعیت گرا و از نوع (ژانر) دفاع مقدس هستند، که با دو شیوه زاویه دید روایت شده اند. یکی به طریق واگویه یا به شکل دوم شخص مفرد. و دیگری اول شخص، که گاهی به شکل تک گویی نمایشی بیان شده است. از ویژگی های دیگر بعضی از این داستان ها، روایتی بودن آنها است. و ویژگی دیگربعضی از آنها این است که ساختار خاطره دارند.


* گردان قاطرچی‌ها: رمان «گردان قاطرچی‌ها» نوشته داوود امیریان منتشر شده است. این رمان نوجوان از مجموعه کتاب‌های «رمان نوجوان امروز» است و موضوع آن دفاع مقدس است. این مجموعه زیر نظر حمید رضا شاه‌آبادی و در دوره مدیریت وی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نوشته شده است. در بخشی از این رمان آمده است: چند بار بگم، می‌خواهیم برویم قاطر بخریم، واسه تفریح و خوشگذرونی که نمی‌ریم. انگار حرف به گوش سیاوش و دانیال نمی‌رفت. یوسف کم آورده بود. کلی با آن دو سر و کله زده بود تا در مقر بمانن؛ اما سیاوش و دانیال پایشان را در یک کفش کرده بودند که الا و بلا باید بیاییم. ....



* هستی: کتاب «هستی»، داستان دختر نوجوانی‌ است که نمی‌خواهد مثل دختر‌های هم‌سن و سالش باشد و کارهای دخترانه کند. او دوست دارد کارهای پسرانه بکند. آرزو دارد وقتی بزرگ شد، راننده تریلی، خلبان و یا دروازه‌بان تیم صنعت نفت آبادان شود؛ آرزویی که کم‌تر دختری در سن و سال او دارد. اما با شروع جنگ و اتفاقاتی که سر راه هستی و خانواده‌اش قرار می‌گیرد، نگاه هستی به آدم‌ها و محیط اطرافش عوض می‌شود. او به مدد قرارگیری‌اش در یک موقعیت ناخواسته پوست می‌اندازد و بزرگ می‌شود و می‌فهمد که برای قوی بودن فرقی نمی‌کند که زن باشد یا مرد. رمان نوجوان « هستی» در چهار فصل و 262 صفحه و در قطع وزیری توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسیده است.

 


* نورالدین پسر ایران: این کتاب خاطرات سیدنورالدین عافی نوشته معصومه سپهری و از سوی انتشارات سوره مهر در آستانه هفته دفاع مقدس به چاپ پنجاه و پنجم رسید. «نورالدین پسر ایران» روایت پسر شانزده ساله‌ای از اهالی روستای خنجان در حوالی تبریز در آذربایجان شرقی است که حضور در دفاع مقدس را در گردان‌های خط‌‌شکن لشکر 31 عاشورا به عنوان نیروی آزاد، غواص و فرمانده دسته و در جبهه‌های مختلف تجربه کرده و بارها مجروح شده است. رهبر انقلاب پس از مطالعه این اثر، در دست نوشته‌ای بر این کتاب، نوشتند: « این نیز یکی از زیباترین نقاشی‌های صفحه‌ پُرکار و اعجاز گونه‌ هشت سال دفاع مقدس است. هم راوی و هم نویسنده حقاً در هنرمندی، سنگ تمام گذاشته‌اند. آمیختگی این خاطرات به طنز و شیرین‌زبانی که از قریحه‌ ذاتی راوی برخاسته و با هنرمندی و نازک‌اندیشیِ نویسنده، به خوبی و پختگی در متن جا گرفته است، و نیز صراحت و جرأت راوی در بیان گوشه‌هایی که عادتاً در بیان خاطره‌ها نگفته می‌ماند، از ویژگی‌های برجسته‌ این کتاب است. تنها نقصی که به نظر رسید نپرداختن به نقش فداکارانه‌ همسری است که تلخی‌ها و دشواری‌های زندگی با رزمنده‌‌ای یکدنده و مجروح و شلوغ را به جان خریده و داوطلبانه همراهی دشوار و البته پر اَجر با او را پذیرفته است. ساعات خوش و با صفایی را در مقاطع پیش از خواب با این کتاب گذراندم والحمدلله.»



* اخراجی‌هااخراجی‌ها» خیلی پیش‌تر از آن فیلمِ مشهور متولد شد. سال ۸۳ و عمر کمی هم داشت. بی‌آن‌که این و آن به هم مرتبط باشند. اخراجی‌ها روایت دگرگونه‌ای دارد. روایتی از حقایق ناگفته که به ندرت دیده یا شنیده‌ایم‌شان. برای ما که عادت کرده‌ایم به روایت‌های «حاجی سیدت رو کشتن» یا بی‌تفاوتی‌های ناجوان‌مردانه به حادثه جنگ، اخراجی‌ها غنیمت است. چرا؟ چون روایتی صادقانه است و نویسنده و ناشر و روای تلاش نمی‌کنند حقیقت را فدای ملاحظات کنند. اخراجی‌ها روایت جنگی است که هم‌چون باقی جنگ‌ها، رزمنده داشت، رزمنده‌هایش آدم بودند، آدم‌هایش کشته و زخمی می‌شدند یا می‌کشتند، م&

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن