به گزارش صبح رزن به نقل از همدان پیام،روند انتخابات مجلس یازدهم امسال گرمتر و پرحاشیهتر از هر دوره دیگری است، آنهم در شرایطی که بهدلایل مختلف از جمله فشارهای اقتصادی ناشی از تحریمهای بینالمللی و برخی انتقادات نسبت به عملکرد عده قلیلی از نمایندگان، انتظارات از مجلس آینده متفاوتتر از دورههای پیش است.
اهمیت مجلس زمانی بیشتر میشود که میبینیم در کلام بنیانگذار انقلاب اسلامی، مجلس در ذیل نظام ولایت فقیه از جایگاهی منحصر بهفرد برخوردار است.
همواره تأکید شده نمایندگانی وارد عرصه انتخابات شوند که شناخت درستی از وظایف خود داشته باشند و به گفته دادستان همدان اشکالات حوزه انتخابیه خود را شناسایی کنند نه اینکه بهدنبال مهرهچینی در دستگاههای اجرایی و اشتغال اقوام خود باشند.
به اعتقاد حسن خانجانی حرکت خاصی ازسوی نمایندگان برای ایجاد شغل و درآمد پایدار صورت نگرفته است و بعضی با شامدادن خود را معرفی میکنند، این یعنی آگاهی مردم ما در حد ناهار و شامدادن خلاصه میشود.
ماحصل گفتگوی صمیمی ما با حسن خانجانی، دادستان همدان پیرامون تخلفات انتخاباتی، ارزیابی از روند انتخابات در استان و نقش احزاب در انتخابات را در ادامه میخوانید.
در ستاد پیشگیری از جرائم و تخلفات انتخاباتی دادگستری همدان تاکنون به چه میزان تخلف رسیدگی شده است؟
در استان تاکنون 34 پرونده تخلف انتخاباتی تشکیل شده که بیشترین تخلف در حوزه تبلیغات زودهنگام صورت گرفته است. در برخی شهرستانها مانند رزن شور و نشاط انتخاباتی بهخوبی رونق دارد، البته در این شهرستان میزان تخلف و اعلام جرم هم بیشتر است یا برخی تخلفها هم بهگونهای است که خود نامزدها در این عرصه علیه یکدیگر اقدام میکنند.
در ستاد پیشگیری از جرائم و تخلفات انتخاباتی به مسائل و موضوعاتی که ازسوی هیأتهای اجرایی و نظارت در بررسی صلاحیتها مدنظر بوده رسیدگی میشود. فرقی هم نمیکند مربوط به کدام گروه یا جریان سیاسی باشد همه گروها بهنوعی درگیر هستند. هیأت اجرایی و نظارت نیز بهوظیفه ذاتی خود عمل میکنند.
تاکنون روند انتخابات را چگونه ارزیابی میکنید؟
در حالحاضر 3 نماینده در استان همدان ردصلاحیت شدند، حداقل من در جریان خیلی از قضایای آنها بودم.
یکی از نمایندگان مفاسد اقتصادی خیلی بدی داشت بقیه آقایان هم در همین حد و حدود بود. از آنجایی که در رابطه با نمایندگان ما حق رسیدگی نداریم، هرگونه اطلاعاتی هم داشتیم به دادسرای تهران فرستادیم نه در رابطه با خودش بلکه عواملش، پرونده به تهران ارسال شد که در حال رسیدگی است.
ممکن است نقدهایی باشد هر کسی که مسئولیتی دارد دیگری او را از زوایه خودش بررسی میکند، کسی هم نمیتواند بگوید کارکرد خودش صددرصد درست است. طبیعتا هیأت نظارت هم که کارکردی داشته، ممکن است نقدهایی وارد باشد اما در مجموع نیت کارشان بهنظرم درست است.
درباره اهمیت این دوره از انتخابات برای استان توضیح بفرمایید؟
در استان به نمایندگانی نیاز داریم که دنبال وظیفه ذاتی خود باشند بیشتر نمایندههای ما بهسمت فعالیتهای اجرایی میروند. در حالیکه کسی پیگیر بررسی زیرساختهای اصلی استان یا قانونگذاری و نظارت بهعنوان وظیفه ذاتی نمایندگی نیست.
بیشتر قصد دارند که در بدنه دستگاههای اجرایی نیرو داشته باشند در همه شهرستان آقایان بهخاطر اینکه دوره بعدی
خود را تضمین کنند متأسفانه از روز نخست رؤسای ادارات را تغییر میدهند، اما اشکالات زیرساختی حوزه انتخابیه خود را پیگیری نمیکنند. برای مثال بتوانند اشتغال را در جامعه رونق ببخشند یا اینکه چه اقداماتی انجام بدهند تا شهرستان حوزه انتخابیهشان بیکار نداشته باشد اگر هم دنبال اشتغال باشند مهرهچینی در دستگاهای اجرایی و اشتغال اقوام خودشان را پیگیری میکنند.
بنابراین حرکت، جنبش یا جوششی که برای مردم شغل و درآمد پایدار بههمراه داشته باشد صورت نگرفته است.
برای مثال میگویند شهر لالجین بهدلیل اینکه زمینه اشتغال پایدار را فراهم کرده بیکار ندارد اما سایر شهرستانهای ما چنین وضیعتی ندارند و نمایندگان بررسی نمیکنند که اشکال کار کجاست.
امیدواریم در این دوره افراد توانمند و باتجربه انتخاب شوند و بدانند وظیفه نمایندگی چیست. بعضی با شامدادن خود را معرفی میکنند این یعنی آگاهی مردم را در حد ناهار و شامدادن میدانند.
در قانون انتخابات که سال 95 اصلاح شد در مورد خریدوفروش رأی مصادیقی اضافه شده که امیدواریم آقایان رعایت کنند.
در اطلاعیهای هم که ازپیش بهرسانهها دادیم تأکید کردیم آقایانی که مدعی قانونگذاری هستند خودشان ابتدا قانونمند باشند.
همچنین هرگونه اقدام بهخریدوفروش مستقیم و غیرمستقیم رأی، توزیع اقلام یا کمکهای نقدی و غیرنقدی به اشخاص و حضور در اماکن عمومی هیأتها و امورخیریه پساز ثبتنام در انتخابات مصادیق جرم است پس امیدواریم رعایت شود.
ارزیابی شما از حوادث آبان و دیماه و همراه نشدن همدانیها با معترضین بهرغم دارا بودن گلایه و اعتراض چگونه است؟
مردم همدان فهیم بودند برای مثال شیراز خسارت زیادی دید در آینده چهکسی میخواهد این خسارتها را جبران کند یا قرار است از جیب مردم جبران هزینه شود.
این راهحل نبود که اگر واقعا مردم باشند، نوکر مردم هستیم اما میدانید که هدایت میشوند؛ مردم قطعا گلایههایی دارند، ابتدا مردم آمدند سپس دیدند حرکات دیگری انجام میشود سریع کنار کشیدند چون برخی متعرضین دنبال اغراض خودشان بودند.
زمانیکه این سطح از گرانی هست مردم حق دارند نگران هم باشند و اعتراض کنند متأسفانه سازوکار اعتراضاتی در جامعه ما نهادینه نشده است بهرغم اینکه اصل ۲۷ قانون اساسی پیشبینی کرده اما در قانون عادی این موضوع را درست تبیین نکرده یا سازوکارهای اجرایی درستی برای این موضوع پیشبینی نشده است درحالیکه در بسیاری از کشورها مانند فرانسه که جنبشهایی در حال انجام است خودشان برای اعتراضات مکان مشخصی را پیشبینی میکنند.
معتقدم نباید این دیدگاه را داشته باشیم که هرگونه اعتراضی بد است، اتفاقا نفس اعتراضات بد نیست.
رئیس قوه قضائیه نیز در جلسات همیشه تأکید میکنند اگر اعتراضاتی مطرح میشود نمایندگان معترضین مربوطه را بخواهید و بپرسید موضوع چیست؟
آقای رئیسی نگاه برخوردی ندارند، در حوادث آبانماه دستگیری داشتیم، با افراد هم صحبت کردیم اما برایشان پرونده تشکیل ندادیم.
مثلا در مورد سانحه هواپیما 752 ما هم معترض هستیم راهحلش به هم ریختن کشور نیست در حالیکه اگر مقصری باشد باید مجازات شود. بنابراین سیاست قوه قضائیه در حالحاضر بررسی و شنیدن صدای معترضان است. بله اعتراضات حق طبیعی مردم است اما نباید مورد استفاده دشمنان قرار بگیرد که متأسفانه قرار میگیرد.
کارشناسان مرتبط معتقد هستند کاندیداهای شاخصی در این دوره از انتخابات مجلس ثبتنام نکردند یا وجود ندارد، دیدگاه شما در این زمینه چیست؟
هنگام ثبتنام بسیاری از نخبگان نیامدند، این اشکال به هیات اجرایی یا نظارت برنمیگردد.
اگر به هر انگیزهای نخبگان در انتخابات شرکت نکردند، نباید به حساب هیأت اجرایی یا نظارت گذاشت؛ ازسوی دیگر یکسری افراد آمده بودند که کلی پرونده مالی و اخلاقی داشتند نمیشد این موارد را ندیده گرفت.
بروید از اعضای هیأت اجرایی سؤال کنید کسانیکه ازسوی هیأت اجرایی رد شدند کدامشان با نگاه سیاسی رد شدند، طبق ماده ۲۸ ۲۹ و ۳۰ کسیکه مشکل افتصادی دارد برای مثال نمایندهای که از سایپا خودروگرفته پروندهاش جای بررسی دارد.
جالب است این نماینده گفته اگر خودرو را بیرون ببرم ممکن است حواشی ایجاد شود، در عوضش پولش را دادند؛ بهنظر شما نباید چنین نمایندهای را رد کرد! اگر این موارد نادیده گرفته شود پس فساد چیست؟
آقای نمایندهای که کارتر نفتی تشکیل میدهد در حالیکه پیشاز نمایندگی دنبال این بود که پسرش بهعنوان نیروی شرکتی جذب شود اما اکنون پسرش کارتر نفتی دارد! واقعا فسادی در این قضیه نبوده همینطوری با جوشش خودش بهاین جایگاه رسیده است.
آیا برای چنین افرادی اعلام جرم نمیشود؟ یا تا پایان نمایندگی مصونیت دارند.
رسیدگی به پرونده نمایندگان با دادسرای تهران است منعی از نظر رسیدگی وجود ندارد.
در همدان منتظر هستند بحث ردصلاحیت برخی نمایندگان قطعی یا تعیین تکلیف شود بعد اعلام جرم خواهد شد.
درمورد نقش احزاب در عرصه انتخابات توضیح بفرمایید؟
احزاب ما متأسفانه فصلی شدهاند، ازپیش گزینههای مدنظر را شناسایی نمیکنند اکنون بهدنبال شناسایی هستند.
حزب اگر واقعا حزب باشد باید ازپیش نفرات مدنظر خود را شناسایی و آموزش بدهد، همه را برای ثبتنام بفرستند سپس ببیند چندنفر تأیید میشوند. اما منتظر میشوند ببیند چه کسی ثبتنام میکند.
معتقدم احزاب ما قوی نیستند اگر خوب کار کنند مشکل خرید رأی را هم نخواهیم داشت، در حالحاضر هرکسی با پشتوانه خودش یا مافیای موادمخدر یا میلیاردرهایی که وجود دارد، کار میکنند همه این مافیاها الان پشتیبانی میکنند در آینده که پرونده دارند میروند لابیگری میکنند تا آقایان مجازات اعدام را از موادمخدر بردارید، درحالیکه چرا باید مجازات اعدام برداشته شود مگر ما در حوزه موادمخدر مشکل نداریم.
احکام صادره برای پرونده شهرداری به کجا رسید؟
احکامی از شعبه صادر شد، اما بخشی از این احکام موردقبول ما نبود اتفاقا اینکه پرونده رفت دادگاه تجدیدنظر با اعتراض ما بود، به این دلیل دادگاه رأیی را که مورد انتظار ما بود، صادر نکرد.
دیدگاه شما