تاریخ : 21. فروردين 1393 - 17:00   |   کد مطلب: 7202
برای ارتقای تولید کمی و کیفی گندم، مبارزه با سن مادر از جایگاه بی‌بدیلی برخوردار است، به ویژه آنکه در مبارزه با سن مادر بحث محدوده زمانی بر اهمیت موضوع می‌افزاید.

به گزارش صبح رزن به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، بر کسی پوشیده نیست که توجه به روند تولید محصولات زراعی امری شایان توجه در ارتقای کیفی و کمی تولید است که این مهم در مورد برخی محصولات استراتژیکی چون گندم از اهمیت ویژه‌تری برخوردار است.

غلاتی چون گندم از جمله محصولات زراعی هدف در استان‌های مستعدی چون همدان محسوب می‌شوند که توجه به روند تولید سالم آن می‌تواند علاوه بر تأمین غذای سالم مورد نیاز جمعیت استان امر سودآوری نیز در بحث صادرات و تجارت آن داشته باشد.

در این سیر شاهد آن هستیم که همواره آفات در محصولات زراعی همچون مخاطراتی محسوب می‌شوند که کیفیت و کمیت تولید غلات را کاهش می‌دهد که در این زمینه سن غلات از جمله مهمترین آفات گیاهی برای محصول استراتژیکی چون گندم محسوب می‌شود.

در سال‌های اخیر و با پیشرفت علمی در مباحث کشاورزی مبارزه با آفات گیاهی سیری افزایشی و مهم به خود گرفته که سن غلات نیز از این مهم مستثنی نیست که در این زمینه مبارزه با سن مادر از جایگاه بی‌بدیلی در مزارع برخوردار است.

سن در شرایط آب و هوایی خاصی در دمای 12 درجه سانتی‌گراد در شبانه‌روز به مزارع گندم و جو ریزش می‌کند و سن مادر با تغذیه خود در مزارع باعث از بین رفتن جوانه مرکزی ساقه گندم شده و در نتیجه خود محصول کلاً از بین می‌رود و این امر باعث خسارت‌های شدیدی به کشاورزان می‌شود.

ریزش‌های اولیه ابتدا از جمعیت سن نر و سپس سن ماده در مزارعی که سبزینگی خوبی دارند صورت می‌گیرد و با تغذیه اولیه در مزارع پس از مدت کوتاهی شروع به جفت‌گیری می‌کنند.

با این وصف، با مبارزه به موقع با یک سن مادر در مرحله ریزش‌های اولیه قبل از تخم‌ریزی به طور کلی می‌توانیم آستانه خسارت اقتصادی سن گندم را به 80 تا 90 درصد کاهش داد که این امر باعث افزایش محصول کشاورزان خواهد شد چراکه کارشناسان بر این عقیده‌اند که با سن مادر قبل از تخم‌ریزی در شرایط آب و هوایی خاص باید مبارزه کرد.

در این زمینه و در راستای جویا شدن از اقداماتی که در راستای مقابله با سن مادر در استان انجام می‌شود با مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی همدان به گفت‌وگو نشستیم.

شهرام پیشه‌ور در گفت‌وگو با فارس با اشاره به اهمیت مبارزه با سن غلات در مزارع کشاورزی به کشت این محصولات در استان اشاره کرد و گفت: با آغاز فصل بهار برنامه مبارزه با سن مادر در استان آغاز می‌شود که بر این اساس یکی از مراحل مبارزه با سن غلات، مبارزه با سن مادر است.

مبارزه با سن مادر در 2641 هکتار از اراضی همدان

وی با بیان اینکه تا امروز حدود 2 هزار و 641 هکتار مبارزه با سن مادر در استان همدان انجام شده است، اظهار داشت: مبارزه با سن غلات در استان از پنجم فروردین آغاز شد، اما با توجه به بارندگی‌های برف اندکی متوقف شد اما تا پایان اتمام تمام مزارع این مهم دنبال می‌شود.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی همدان یادآور شد: از یازدهم فروردین‌ماه به دلیل بارندگی‌های برف و باران و سرد شدن هوا امکان ورود به اراضی وجود نداشت و تردد به اراضی وجود نداشت که بر این مبنا عملیات سمپاشی متوقف شد، اما دوباره آغاز شده است.

مبارزه با سن غلات در مزارع اسدآباد، تویسرکان، ملایر و نهاوند

وی از آغاز عملیات مبارزه با سن غلات در مزارع کشاورزی شهرستان‌های اسدآباد، تویسرکان، ملایر و نهاوند خبر داد و ابراز داشت: در بحث مبارزه با علف‌های هرز نیز تا امروز 9 هزار و 196 هکتار در اسدآباد، تویسرکان، ملایر و نهاوند مبارزه انجام شده است.

در همین زمینه با مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان همدان نیز گفت‌وگو کردیم.

شهرام پرورش در این زمینه با اشاره به اهمیت مبارزه با سن غلات اظهار داشت: در سال زراعی 92 و 93 حدود 415 هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان همدان زیر کشت گندم آبی و دیم قرار گرفته است.

پیش‌بینی برداشت 700 هزار تن گندم از مزارع همدان طی سال جاری

وی ابراز داشت: پیش‌بینی می‌شود در صورت مناسب بودن وضعیت هوا و با توجه به بارش‌های مناسب امسال 700 هزار تن گندم از مزارع استان همدان برداشت شود.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه در سال زراعی جدید حدود 415 هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان همدان زیر کشت گندم آبی و دیم است، تصریح کرد: 90 هزار هکتار از این میزان، گندم آبی و بقیه گندم دیم است.

وی با بیان اینکه بیش از پنج رقم گندم آبی در استان کشت می‌شود و رقم پیشگام گندم آبی در استان رقم خوبی است، عنوان کرد: رقم پیشگام، رقمی است که در ایستگاه اکباتان به تولید رسیده و در اختیار کشاورزان قرار گرفته و این رقم خصوصیاتی که دارد مقاومت به خشکی بسیاری دارد تولید خوبی داشته و از لحاظ کیفیت نیز کیفیت بالایی دارد.

افزایش چهار درصدی سطح زیر کشت گندم آبی در همدان

پرورش ادامه داد: سطح زیر کشت گندم آبی حدود چهار درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته، اما گندم دیم به همان میزان سال گذشته کاشته شده است.

وی با بیان اینکه بیش از 280 میلیمتر امسال بارندگی داشتیم، تصریح کرد: نزدیک به 700 هزار تن تولید برای سال زراعی امسال خواهیم داشت.

50 درصد گندم تولیدی همدان در اختیار سیلوها قرار می‌گیرد

مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان همدان افزود: بیش از 50 درصد از گندم تولیدی مازاد بر نیاز استان همدان است که در اختیار سیلوها قرار خواهد گرفت.

وی بر لزوم توجه ویژه کشاورزان بر امر مبارزه با سن غلات و سن مادر در راستای ارتقای کمی و کیفی تولید صحه گذاشت.

پرورش گفت: در کشت گندم به عنوان یک محصول استراتژیک 8 هزار تن بذر اصلاح شده از ارقام پرمحصول و با کیفیت استان در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.

با توجه به مباحث عنوان شده نباید از نظر دور داشت که سن در شرایط آب و هوایی خاصی در دمای 12 درجه سانتی‌گراد در شبانه‌روز به مزارع گندم و جو ریزش می‌کند و سن مادر با تغذیه خود در مزارع باعث از بین رفتن جوانه مرکزی ساقه گندم شده و در نتیجه خود محصول کلاً از بین می‌رود و این امر باعث خسارت‌های شدیدی به کشاورزان می‌شود.

ریزش‌های اولیه ابتدا از جمعیت سن نر و سپس سن ماده در مزارعی که سبزینگی خوبی دارند صورت می‌گیرد و با تغذیه اولیه در مزارع پس از مدت کوتاهی شروع به جفت‌گیری می‌کنند.

با مبارزه به موقع با یک سن مادر در مرحله ریزش‌های اولیه قبل از تخم‌ریزی به طور کلی می‌توانیم آستانه خسارت اقتصادی سن گندم را به 80 تا 90 درصد کاهش دهیم که این امر باعث افزایش محصول کشاورزان خواهد شد.

کارشناسان بر این عقیده هستند که با سن مادر قبل از تخم‌ریزی در شرایط آب و هوایی خاص باید مبارزه کرد.

درخواست جهاد کشاورزی استان همدان از کشاورزان این است که به مراکز خدمات کشاورزی مراجعه و با کارشناسان این حوزه همکاری لازم را داشته باشند و با انجام به موقع مبارزه با سن گندم بتوانند محصول خوبی را برداشت کنند.

 

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن