، متن بخش هایی از یادداشت دکتر حامد حاجیحیدری استادیاردانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با عنوان «رویارویی گزاره برگها؛ فکتشیتها» به شرح ذیل است:
░▒▓ تز 1.
▬ رویارویی فکتشیتها...
▬ در حالی که رویارویی فکتشیتها جریان دارد، در حالی که اوباما و تیم وی مدام ما را تهدید و تحقیر میکنند، در حالی که در این کار به قدری پیش میروند که صدای اعتراض اروپاییها را هم درآوردهاند، و در حالی که در واکنش به لفاظیهای امریکاییها، وزیر امور خارجه، دکتر محمد جواد ظریف میگوید: «امریکاییها بیجا کردهاند»...
▬ بله، با همه این احوالات، بحثهای جدی میان موافقان و مخالفان بیانیه لوزان جریان دارد، حال آن که به نظر میرسد، موضع هر دو دسته سالبه به انتفاع موضوع است، و تنها برای ثبت در تاریخ مصرف دارد ...
▬ موضع هر دو دسته موافقان و مخالفان بیانیه لوزان، سالبه به انتفاع موضوع است ...
░▒▓ تز 2.
▬ نکته این است که با این همه شواهد، به احتمال منطقی بسیار بالا، قریب به یقین، نهایتاً، توافق هستهای در کار نخواهد بود؛ در حالی که نمایندگان ایران در مقابل شش کشور خودبزرگبین دنیا، 9 روز در یک شهر اروپایی روی یک توافق ناعادلانه مبارزه کردند، خب، این شش قدرت خودبزرگبین، نمیتوانستند بدون چیزی لا اقل در قامت یک بیانیه، آن شهر را ترک گویند. پس، بیانیه لوزان جایگزین مسالمت آمیز اعلام شکست نه روز فشار شش کشور خودبزرگبین بر دیپلماتهای ایرانی بود. با در نظر گرفتن این واقعیت، در کنار مناقشات لفظی کوبنده دو طرف و سایر طرفهای درگیر، پس از مذاکرات، تقریباً واضح است که نهایتاً، توافق هستهای در کار نخواهد بود.
▬ با احتمال منطقی بالا، نهایتاً، توافق هستهای در کار نخواهد بود، و باز مقاومت حرف اول را خواهد زد.
▬ ولی...
▬ ولی...
▬ ولی، دستاورد اصلی پروژه نرمش قهرمانانه این خواهد بود که اولاً، جوانانی که مداخله ایالات متحده در جنگ عراق علیه ایران را ندیدهاند، جوانانی که خصومت وقیح ایالات متحده در اسقاط هواپیمای مسافربری و سپس اعطای مدال افتخار به فرمانده ناو ساقط کننده، و هزار و یک خصومت دیگر را به مرور زمان کمرنگ یافتهاند، و هم اکنون، شاید دلشان برای رابطه با امریکا غنج میرود، ببینند که با این نرمش ...به آنها، عاقبت با بهانه جوییهای آنان منجر به فروپاشی تفاهم شد.
▬ به موازات این، حاصل دیگر ما از این فرآیند مذاکرات، آن است که دولتها و مردم دنیا، میپذیرند که ایران انعطافهای معقولی ورزید، اما زیاده خواهی امریکا و اسرائیل مانع از توافق شد. پس از این مذاکرات، چیزی به نام اجماع جهانی علیه ایران، روی کاغذ هم وجود نخواهد داشت. بویژه در درون کشورهای موسوم به پنج به علاوه یک شکافی افزونتر ایجاد خواهد شد و اتحادیه اروپا چندان همراه امریکا در رویارویی با ایران نخواهد بود.
░▒▓ تز 3.
▬ این روزها، قدری به یاد نقلهای تاریخی سی تیر 1331 و بیست و هشت مرداد 1332 میافتیم. ما در این کش و قوس رسیدن یا نرسیدن به توافق، رویدادهایی را میبینیم که خیلی ما را به یاد اتفاقات سی و یک و سی و دو میاندازد:
▬ اولاً، مناقشه بر سر موضوع محوری انرژی و آینده اقتصاد و موجودیت کشور در این زمینه است؛
▬ ثانیاً، در آن وقت هم تحریمها به دولت و به مردم فشار میآورد، ولی دولت مذهبی و ملی راه مقاومت را برگزیده بود؛
▬ و ثالثاً، اختلاف در نیروهای داخلی، و همچنین، مشتی اوباش داخلی، نهایتاً طومار مقاومت را در هم پیچیدند، بگذریم که مقاومت تأثیر خود را گذاشت و نفت نسبتاً ملی ماند، و نهایتاً با وقوع انقلاب اسلامی، نفت کاملاً مال خودمان شد.
▬ از این مشابهت پند میگیرم که ما باید بیش از آنها، نگران خودمان باشیم؛ {نگران شادی مردم نباشیم} اما نگران تند شدن بیش از حد اختلافات میان خودمان و نگران مشتی اوباش داخلی که از بهانههای جورواجور فرصت را برای فتنهگری در خیابانها مغتنم میشمرند، مبادا این جماعت معدود که ابداً نماینده مردم، جامعه مذهبی و ملی ما نیستند، دستاوردهای تاریخی یک ملت به باد رود و «شعبان بیمخ»ها تاریخ ملت سترگ ما را بنویسند.
░▒▓ تز اصلی؛ برآمدن نسل پخته مقاومت...
▬ و بویژه، از بابت دو دستگیها میان خودمان، لازم میدانم به این نکته نیز اشاره کنم که این اتفاقات و مناقشات نشان دهنده عمق پختگی نسل نوین انقلاب بود.
▬ توضیح این که، شبکه ششم تلویزیون جمهوری اسلامی ایران، این شبها، سرگرم اجرای برنامه تیتر یک، با حضور مدافعان کهن سال بیانیه لوزان و مخالفان جوان و بسیار جوان بیانیه لوزان است، ... جوانان، با پختگی و آرامش، سخن متین خود را پیش میبردند، و ضمن احترام به مساعی تیم مذاکره کننده، انتقادات خود را در قالب گزارههایی مثبت برای لحاظ در قرارداد نهایی بیان میداشتند.
▬ زمانی، عالی مقام، اکبر هاشمی بهرمانی رفسنجانی، در فیلم انتخاباتی «در دل لعل/ انتخابات ریاست جمهوری هشتاد و چهار»، معتقد بود که نمیتواند به جوانان اعتماد کند و انقلاب را به آنها بسپارد.
▬ ولی امروز، ...
▬ این رویدادها نشان داد که یک تمایز مهم امروز ما در سال نود و چهار و دیروز نیروهای مقاوم در سال سی و یک و سی و دو، در این است که امروز، نسلی بسیار برومند از فرزندان آیت الله سید روح الله موسوی خمینی (ره) و آیت الله سید علی حسینی خامنهای برآمدهاند که بیگمان نسبت به بسیار از ابنای نسل پیشین که به آنها ادای احترام میکنم، یک سر و گردن فراز داشتهاند. نسلی از سیاستمداران جوان، پخته و سنجیده «مقاوم» برآمدهاند.
■ هوالعلیم
انتهای پیام/
دیدگاه شما