امسال هم دهه محرم گذشت و مردم با عزاداری های خود در هیات ها و محافل مختلف میزان عشق و علاقه خود را به اباعبدالله الحسین (ع) نشان دادند. واقعیت این است که هیات های عزاداری در شهرستان ما – اعم از شهر و روستا- واقعا زحمات زیادی در جهت تعمیق باورهای دینی و نظم بخشیدن به مراسم های عزاداری های حسینی کشیده اند. اما شاید ذکر چند نکته در باب این هیات ها مناسب باشد:
1- اکثر این هیات های عزاداری مخصوصا در روستاها فقط مخصوص عزاداری دهه اول محرم و نهایتا اربعین و رحلت رسول اکرم (ص) هستند در حالی که این هیات ها طبیعتا باید در بقیه ایام و مناسبت های اسلامی نیز فعال بوده و این ایام را زنده نگهدارند.
2- متاسفانه در بعضی از هیات های عزاداری (تاکید می کنم بعضی از هیات ها) مسئولینی وجود دارند که غیر از دهه محرم، چندان گذرشان به مسجد و نماز جماعت و منبر نمی افتد و آنچنان که باید و شاید اهل مسجد نیستند که این موضوع به هرحال نمی تواند اتفاق خوبی باشد و قطعا روی شکل گیری تفکر اسلامی در شخصیت آنها تاثیر منفی خواهد گذاشت. بارها پیش آمده که مسئولین هیات ها در رفتار اجتماعی خود مرتکب اعمال ناپسندی شده اند که به هیچ وجه در شان یک «رئیس هیات عزاداری» و «دستگاه امام حسین(ع)» نبوده است.
3- بعضی از مسئولین هیات ها به دلیل اینکه از سواد تحصیلی پایینی برخوردارند نمی توانند رونق و عمق بیشتری به عزاداری ها داده و به علت آگاهی تقریبا پایین از بعد معرفتی اهداف قیام امام حسین(ع) نمی توانند در مقابل انحرافات وارد شده در عزاداری ها بایستند. به همین دلیل می بینیم که عمیق ترین بخش عزاداری که همان سخنرانی عالم و روحانی در تبیین قیام امام حسین(ع) و فرهنگ عاشورا است از کم ترین اهمیت برخوردار می شود و در مقابل، تجهیز هیات به انواع طبل و دهل های بزرگ و کوچک مهم تر از بخش های دیگر.
4- با این که مبانی فکری و قوه ی پیش برنده و پیروزی بخش انقلاب اسلامی ایران مکتب امام حسین (ع) و فرهنگ عاشورا بوده است اما متاسفانه الان مشاهده می شود که در بین برخی مسئولین هیات های عزاداری چندان حساسیت به ارزشهای انقلاب وجود ندارد.
اما بخشی از این اشکالات ناشی از کوتاهی جوانان بصیر و انقلابی هر شهر و روستاست که متاسفانه به بهانه های مختلف تاکنون وارد این عرصه حساس نشده اند. بهانه هایی همچون عدم اعتماد به نفس، مشغله کاری، ادامه تحصیل، مشکلات شخصی و ... .به هر حال به دلیل حساسیت موضوع و طراحی های گسترده دشمنان اسلام و انقلاب برای به انحراف کشاندن عزاداری های حسینی در کشور لازم است که از این پس جوانان آگاه بسیجی و انقلابی وارد این عرصه شوند و مسئولین هیات ها را در این زمینه یاری دهند. چرا که با حضور و تاثیرگذاری این جوانان است که فرهنگ عزاداری در شهرها و روستاهای شهرستان عمق بیشتری پیدا خواهد کرد و کم کم به سخنران و واعظ اهمیت بیشتری داده می شود، نقش طبل ها و علامت ها و تمثال های نقاشی شده و وسایل بی ربط در هیات ها کمرنگ تر می شود ، به نظر مراجع عظام تقلید در شیوه برگزاری مراسم های عزاداری توجه بیشتری می شود، مداحی ها از حالت تکراری در آمده و جوانان فعال و خوش صدا جرات پیدا می کنند وارد عرصه مداحی شوند، اشعار آموزنده و با معنی در مداحی ها بیشتر دیده می شود، از متمایل شدن جوانان به سمت عزاداری های و شورهای «جنون زده و خالی از معرفت» جلوگیری می شود و ارزشهای انقلاب اسلامی نیز بیش از پیش در هیات های عزاداری اهل بیت(علیهم السلام) نقش و نمود بیشتری پیدا می کند.
کریم احمدی
دیدگاه شما