تاریخ : 3. آذر 1393 - 14:50   |   کد مطلب: 10991
اواخر شهریور ماه بود. که تبلیغات تلویزیونی برای دومین بار تبلیغ تماشای معراجی ها رااز شبکه یک سیما پخش کرد . اما این بار بر خلاف رویه ی سابق ،صدا وسیما فیلم سینمایی معراجی ها را خریداری نکرده بود.

تا برای هفته دفاع مقدس از تمامی شبکه های یک،دو  سه،  ای فیلم ،تماشا و...... پخش کندبلکه ده نمکی دست به خلاقیت جدیدی زده و فیلم سینمایی معراجی ها را این بار به صورت سریال از شبکه یک  سیمای جمهوری اسلامی برای خانواده های ایرانی به قاب تصویر بکشد. وتجربه ی ضعیف خود را در فیلم (دارا و ندار)به فراموشی بسپارد .

از کارگردان شروع کنیم:چه بخواهیم و چه نخواهیم مسعود ده نمکی در عرصه ی سینما عنصری موثر ،خلاق ومحبوب (حد اقل در بین مردم )در دهه ی اخیر بوده است . هر چند اکثر منتقدان سینما او را جز کارگردانان  ضعیف می شمارند.ولی نظر مردم  چیز دیگری را عیان می نماید .و حالا این بار مسعود ده نمکی در عرصه ی رسانه ی ملی قدم گذاشته تا تفکرات انقلابی خود را با ابزاری به غیر از سینما به تماشای ایرانیان در بیاورد.

قبل از هر چیز انتقاداتی که به فیلم وارد می باشد :1شخصیت پردازی ها ی فیلم ضعیف است اگر فیلم سینمایی ان را دیده باشید خواهید فهمید که، وقتی در سریال20سال از نظر زمانی، فیلم به اینده آمده است هیچ کدام از بازیگران از نظر چهره حتی 10 سال هم تغییر چهره نداده اند. مثلا بازیگر نقش راضیه عروس بی بی اصلا تغییری در چهره اش ایجاد نشده است . یا نقش روحانی محل،مهران رجبی و..... هم به همین منوال است .

2 بازیگران کلیشه ای، در نقش های کلیشه ای،که  در این چند سال اخیر، درعرصه سینما و تلویزیون کم نبوده اند در این سریال هم به چشم می خورند. مثل مهران رجبی که در اخراجی های 2 و اکثر فیلم هایی که نقش بازی کرده به همین شکل بوده است. ایراد دیگری که می توان گرفت استفاده از بازیگران بسیار بزرگ ومشهور است مثل حمید لولایی در نقش پدر نوید که کمتر از 10 دقیقه هم در فیلم نبوده است . که باعث بالا رفتن هزینه در فیلم می شود

3سریال معراجی ها ،مثل نسخه سینمایی آن ،مخاطب را سر درگم می کند .به سرعت از سکانسی به سکانس دیگر می رود و همین طور از موضوعی به موضوع دیگر که اصلا ربطی به هم ندارد .به گونه ای که بیننده را گیج می کند وحتی بسیاری از مخاطبان عوام خود را به این دلیل همان اوایل از دست داد

4اشکال فنی ومحتوایی هم در فیلم وجود دارد:تصویری که کارگردان از دانشگاه ارایه می دهد دچار ضعف بسیار جدی ای است یعنی در طول فیلم فقط یک کلاس و یک استاد را نمایش می دهد و نکته جالب این که تشکلی ها و تجسمی ها همه از یک کلاس هستند یا تصویری که از دانشجویان به نمایش می کشد یا رومی رومی هستند یا زنگی زنگی در صورتی که در واقعیت دانشجویان نه رومی هستند ونه زنگی آنها به اصطلاح قشر خاکستری هستند که در بسیاری موارد اصلا  نظری ندارند .

اما نکات مثبت فیلم:

1پرداختن به مقوله ی تدفین شهدا در دانشگاه موضوعی جالب و جذاب است که تا به حال اگر نگویم اصلا می گویم کمتر به این مسله پرداخته شده است

2به تصویر کشیدن تشکل ها، که خود ده نمکی می گوید تشکل خاصی مد نظرش نیست ولی شباهت بسیاری به بسیج دانشجویی در دانشگاه ها دارد حتی اگر مقایسه ای بشود بین تشکلی ها و بسیج دانشجویی خودمون (شهید علم الهدی)خودتان متوجه خواهید شد که ده نمکی آشنایی زیادی با بسیج دانشجویی دارد . به طور مثال پیوند فامیلی و نامزدی بین شخصیت عماد به عنوان فرمانده پایگاه با شخصیت آیه (رها)در این فیلم قابل تامل است. و نکته جالب به تصویر کشیدن شخصیت فرید چهار دانگه ماسوله احمد آبادی وزه و به نوعی جدا کردن شخصیت وی از دیگر اعضای تشکل و نقش آفرینی امیر نوری در این نقش بسیار جذاب و از نقاط قوت فیلم می باشد

3از سوی دیگر تصویری که از ریاست دانشگاه ارایه می شود هر چند نمی توان به طور مطلق به همه ی دانشگاه ها تعمیم داد ولی واقعیتی است که در بسیار ی از دانشگاه ها و حتی در بسیاری از محیط های اداری شهرستان هم به چشم می خورد.

4 از دیگر هنر ده نمکی می توان به تصویر کشیدن نقش دکتر گنجی اشاره کرد که در این قسمت ها نقش آفرینی افرادی که برای رسیدن به اهداف و مقاصد خاص خودشان ،دانشجویان ساده و پاک را ابزار قرار می دهند را به زیبایی به تصویر کشیده است .

در مجموع با همه ی کاستی و بلندی ها نسخه سریال معراجی ها مسعود ده نمکی توانسته است مخاطبین زیادیرا جذب کند و ایده ی جالبی است که در هفته دفاع مقدس و آغاز سال تحصیلی فیلمی پخش شود که محوریت آن شهدا ودانشگاه است.    

محمد حقوردی

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن