صبح رزن به نقل از مشرق، در این تردید نیست که ارتش و نیروهای مسلح سوریه از سه ماه گذشته مرحله ای جدید از مبارزه با تروریسم در این کشور را آغاز کرده اند، مرحله ای که مهمترین ویژگی آن متزلزل کردن ارکان «امارت های اسلامی» مورد ادعای گروه های تروریستی تکفیری و فروپاشی آنهاست که در طول بحران سوریه در مناطق مختلف این کشور با حمایت بی دریغ دشمنان محور مقاومت شکل گرفتند.
این مرحله از بحران سوریه با دستاوردهای بسیار و مهمی برای ارتش و مردم و نظام سوریه همراه بوده، به گونه ای که در مواردی موجب تغییر معادلاتی شده که چند سال حاکم بر میدانهای مختلف سوریه بوده است.
آزادسازی شهر راهبردی «سلمی»، در ریف شمالی لاذقیه اگرچه یکی از مهمترین این دستاوردها بوده، اما اولین و آخرین آن نبوده است، آزادسازی منطقه «مرج السلطان» و در ادامه «البلالیه» در غوطه شرقی دمشق، ارتش سوریه را در چند کیلومتری شهر «دوما»، پایگاه «جیش الاسلام» قرار داده است.
در ریف شرقی حلب، ارتش سوریه به دروازه های «دیر حافر» و «الباب»، دو پایگاه اصلی «داعش» در این منطقه رسیده، در حالی که در ریف جنوبی حلب، نیروهای مسلح این کشور با پیشرویهای چشمگیر و گسترده خود با مرزهای استان ادلب، پایگاه «القاعده» یا بنابر ادعای این گروه «امارت اسلامی» جبهه النصره فاصله چندانی ندارند، به همان ترتیب در ریف غربی حلب، عملیات ارتش و کمیته های دفاع مردمی سوریه پیشروی آنها تا مرزهای ترکیه و قطع بسیاری از خطوط امداد و کمک رسانی گروه های تروریستی از ترکیه به داخل سوریه را به دنبال داشته است.
ارتش سوریه در شهر راهبردی سلمی
در این بین کارشناسان متفق القول هستند که آزادسازی سلمی در میان موفقیت های فوق الذکر ارتش سوریه از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه بازتاب های این پیروزی به بُعد میدانی محدود نمی شود، بلکه ابعاد دیگر از جمله بُعد سیاسی را هم شامل خواهد شد.
در این خصوص باید تاکید کرد، انتخاب سلمی از سوی ارتش و نیروهای مسلح سوریه به عنوان عرصه عملیات نظامی این برهه زمانی، انتخابی تصادفی و اتفاقی نبوده، بلکه این انتخاب بار دیگر ذکاوت و دقت نظر نظام در سوریه را ثابت کرد.
آزادسازی سلمی در برههای از زمان صورت گرفت که جامعه بین المللی خود را آماده برگزاری کنفرانس «ژنو 3» جهت دستیابی به راه حل مسالمت آمیز برای بحران سوریه ظرف چند روز آتی می کند و این پیروزی موجب شده تا تیم مذاکره کننده سوری با دستی پر وارد مذاکرات شود.
ارتش سوریه در شهر راهبردی سلمی
در بُعد میدانی شهر سلمی، به عنوان مهمترین نقطه «جبل الاکراد» در ریف شمالی لاذقیه کانون مثلثی است که زوایای آن را ریف های لاذقیه و ادلب و حماه تشکیل می دهند و مهمتر از همه آنکه هر یک از این ریف ها چند کیلومتر بیشتر با یکدیگر فاصله ندارند.
بر این اساس کارشناسان امور نظامی و راهبردی انتظار دارند، اولین بازتاب آزادسازی، آزادسازی منطقه «کوه های ترکمان» باشد و این سرآغاز فروپاشی «انقلاب» مورد ادعای معارضان سوری از «طرحی سیاسی» به «مناطق نافرمان و آشوب طلب» باشد.
سلمی از جمله اولین مناطقی بود که از کنترل ارتش و نظام سوریه خارج شد و گروه های تروریستی تکفیری برای اولین بار تلاش کردند، امارتی برای خود در این منطقه تشکیل دهند و طی اشغال آن توسط این گروه ها، آنان تلاش بسیاری کردند تا این شهر را به کانون و مرکز «جهاد» علیه منطقه «ساحل» سوریه مبدل کنند، منطقه ای که دو عامل دسترسی به آب های آزاد و علوی نشین بودن اغلب مناطق آن، اشتهای سیری ناپذیر قتل و کشتار در این تکفیری ها را به شدت تحریک می کرد. افزون بر اینکه طی این مدت این گروه ها تلاش بسیار کردند تا در کارگاه های سلاح خود به سلاح شیمیایی دست یابند.
نقشه منطقه ساحل در غرب سوریه که بر کرانه دریای مدیترانه واقع شده است
فرار جمعی و گسترده ای که در صفوف گروه های تکفیری حین عملیات ارتش سوریه رخ داد و پناه بردن عناصر مسلح این گروه ها به مناطق غربی ادلب که در مجاورت مرزهای ترکیه است و همچنین خاک ترکیه، نشان می دهد، سرکردگان این گروه ها از این عملیات غافلگیر و شوکه شده اند و این موجب می شود تا شاهد دومینوی فروپاشی گروه های تروریستی در این منطقه باشیم.
از سوی دیگر، فرار عناصر مسلح تکفیری به خاک ترکیه، آنکارا را در برابر چالش بزرگ و خطرناک
انتشار گروه ها و عناصر تکفیری تروریستی داخل این کشور می کند، این چالش زمانی به تهدیدی غیر قابل کنترل تبدیل می شود که توجه داشته باشیم، گروه هایی مانند «السلطان عبد الحميد»، «السلطان مراد»، «المعتصم بالله» و غیره از حمایت و پشتیبانی گسترده و همه جانبه ملی گرایان ترک و حزب حاکم «عدالت و توسعه» برخوردار هستند و هدایت اصلی آنها را رهبران سابق حزب ملی گرای ترکیه برعهده دارند.
در نتیجه برخی صاحبنظران بر این باورند، طی روزهای آتی باید شاهد تدارکات گسترده ترکیه برای باز پس گیری سلمی باشیم، اگرچه این محافل تاکید دارند، همین حد از موفقیت ارتش سوریه، به این نیروها توان و قدرت رقم زدن سرنوشت پرونده مرزهای ترکیه و سوریه در محور ریف لاذقیه را خواهد داد.
نقشه استان لاذقیه
لاذقیه: ورود ارتش سوریه به شهر راهبردی سلمی
در چارچوب عملیات آزادسازی شهر سلمی در 50 کیلومتری شهر لاذقیه مرکز این استان، ارتش و نیروهای مسلح سوریه روستاها و شهرک های «کفردلبه» (الخزان)، «الهرمیه»، «شیش القاضی»، «ترتیاح» و ارتفاعات اطراف آن مانند دين، دره نبع ميرو و منطقه «ضاحیة سلمی» در جنوب شهر سلمی را هم آزاد کردند.
«احرار الشام» و جبهه النصره به عنوان مهمترین گروه های تشکیل دهنده ائتلاف جیش الفتح و دو گروه تکفیری «انصار الشام» و «حزب اسلامي تركستاني» مهمترین گروه هایی بودند که کنترل شهر سلمی را در دست داشتند، شهری که فرودین ماه 1393 به همراه مناطق دیگری در ریف شمالی لاذقیه مانند شهر مرزی «کسب» توسط گروه های تروریستی تکفیری تصرف شد، گروه هایی که اغلب عناصر آنها قفقازی، روسی و چچنی بودند و آموزش های بسیاری در جنگ های پارتیزانی و مناطق صعب العبور دیده بودند و از سوی دستگاه های اطلاعاتی ترکیه مستقیما حمایت می شدند.
درپی از دست دادن شهر سلمی سرکرده چچنی گروه های تکفیری ریف شمالی لاذقیه به نام «مسلم چچنی» در پیامی بسیار مشروح و طولانی ضمن تشریح شکست های متحمل شده و وضعیت اسفباری که در آن به سر می برند، از دیگر گروه های مسلح فعال در شمال سوریه درخواست کمک کرد.
وی دلیل شکست های منطقه سلمی را خیانت گروه های تروریستی فعال در استان ادلب و فرار آنها از میدان عنوان کرد و عاجزانه خواستار کمک دیگر گروه های تروریستی منطقه شد.
با توجه به آنچه گذشت، انتظار می رود، با آزادسازی شهر سلمی و مناطق اطراف آن شهرک «الربیعه» و پس از آن منطقه «سهل الغاب» هدف های آتی ارتش سوریه باشند.
حلب: بزرگراه بین المللی حلب – دمشق زیر آتش ارتش سوریه
در استان حلب، پایتخت اقتصادی سوریه که آنکارا به طمع ملحق کردن آن به ترکیه و مصادره کارخانجات نساجی و بافندگی آن پای به بحران سوریه گذاشت، ارتش سوریه، به پیشروی خود در محور فرودگاه نظامی «کویرس»، در ریف شرقی حلب ادامه داده و موفق شدند، شهرک «عیشه» در شمال شهرک «نجاره» که هفته گذشته آزاد شده بود، را از کنترل «داعش» خارج کنند.
با در دست گرفتن شهرک عیشه، ارتش و نیروهای مسلح سوریه دروازه جنوبی شهر حلب و بزرگراه بین المللی حلب – دمشق از محور جنوب غربی شهر حلب را زیر پوشش آتش خود گرفته و استفاده گروه های تروریستی از این مسیر مواصلاتی را از بین برده اند.
از سوی یگر، چندین یگان ارتش سوریه با همکاری کمیته های دفاع مردمی این شهر حلب عملیات نظامی گسترده ای را از 4 محور برای آزادسازی منطقه «خان العسل»، واقع در ریف غربی حلب آغاز و در همان ساعات اولیه عملیات، ارتفاعات الزیتون و تپه های حزمر را آزاد کردند.
روستای «خان العسل» که زمانی به خاطر عسل های بی همتایش در سوریه شهره خاص و عام بود، از زمان آغاز بحران سوریه روزگار تلخی را سپری می کند. این روستا در منطقه «جبل سمعان» واقع شده و در نزدیکی مرزهای استان ادلب کشور ترکیه قرار دارد و به همین دلیل به دروازه ورود عناصر مسلح برای پیوستن به صفوف گروه های تروریستی در سوریه تبدیل شده است.
خان العسل به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی استان ادلب حلقه ارتباط سه استان حلب، ادلب و لاذقیه نیز شمرده می شود. اما آنچه اهمیت بسیاری به خان العسل داده، آن است که گروه های مسلح از این منطقه برای حملات تروریستی خود در محورهای ادلب و حلب، قطع راههای بین المللی میان استان لاذقیه و استان حلب و همچنین انتقام گرفتن از ساکنان آن استفاده می کنند.
آنچه موجب شده، منطقه خان العسل طی بحران سوریه بر سر زبان ها بیفتد، قتل عامی است که گروه تروریستی تکفیری «جبهه النصره» در جولای 2013 میلادی داخل این روستا دست به آن زد.
درحالی که رسانه ها در آن زمان اعلام کردند، عناصر تکفیری النصره 50 نفر از اهالی این روستا را قتل عام و 51 سرباز سوری را هم با شلیک مستقیم به سر اعدام میدانی کردند، اما شیخ «عبدالرحمن علی ضلع»، رئیس مرکز تحقیقات «وحدت اسلام بلاد شام» با افشای حقایق این جنایت تصریح کرد که تعداد شهدای کشتار خان العسل بیش از 210 غیر نظامی بوده اند که در میان آنها کودکان و زنان بی پناه نیز مشاهده می شدند.
کشتار سربازان سوری توسط جبهه النصره
شیخ ضلع با بیان اینکه 95 درصد اهالی خان العسل شیعی هستند، تاکید کرد که انتقام گیری مذهبی و طایفه ای یکی از دلایل کشتارهای خان العسل بوده است.
اما یگان توپخانه ارتش سوریه با هدف گرفتن دو دستگاه زره پوش جبهه النصره در کوی «بنی زید» و منطقه «اللیرمون» علاوه بر منهدم کردن آنها، تمام عناصر مسلح موجود در آنها را نیز از پای درآوردند.
این درحالی است که از دو کوی باب الحدید و الراشدین و اطراف مرکز تحقیقات علمی و سندیکای روزنامه نگاران و شهرک المنصوره، واقع در غرب شهر حلب درگیری های شدیدی بین ارتش سوریه و کمیته های دفاع مردمی با عناصر مسلح گزارش شده که به کشته و زخمی شدن شماری از تروریست های مسلح منتهی شده است.
به موازات این درگیری ها دیگر یگان های ارتش سوریه عملیاتی نظامی را اطراف منطقه الراشدین آغاز کردند که تا عمق 300 متری داخل این منطقه جریان داشت و طی آن نیروهای ارتش سوریه موفق شدند، منطقه «مناشر الحجر» را در راشدین 5 آزاد کنند.
به اذعان گروه تروریستی موسوم به «کتائب ثوار شام» در جریان این درگیری ها عبد الرحمن درويش، عبدو علاء الدين، محمد حسون الشون، محمد احمد الشون، بكري حاج بكور و حمزة محمد شاكردي از عناصر مسلح بارز این منطقه کشته شدند.
تقسیمات اداری و استانی حماه
حماه: 400 عنصر مسلح در جرجیسه تسلیم ارتش سوریه شدند
در استان حماه، واقع در مرکز سوریه که در گزارش پیشین گفته شد، در آستانه تحولات میدانی مهمی قرار دارد، ارتش سوریه و کمیته های دفاع مردمی این استان موفق شدند، شهرک جرجيسة و شمال دریاچه رستن، در ريف جنوبی حماه را آزاد کنند.
طی عملیات آزادسازی شهرک جرجیسه که در نزدیکی شهر رستن واقع شده، بیش از 400 عنصر مسلح با میانجی گری ریش سفیدان و شیوخ منطقه پس از بر زمین گذاشتن سلاح، خود را تسلیم ارتش و نیروهای مسلح سوریه کردند تا پس از آن ارتش سوریه عملیات آزادسازی شهرک «حربنفسة» را کلید بزند.
به موازات عملیات پیاده نظام ارتش سوریه، نیروی هوایی نیز مواضع گروه های تروریستی و انبارهای تجهیزات نظامی آنها را در شهرک های اللطامنة و لحايا در ريف شمالی حماه بمباران کرد.
نقشه ریف جنوبی حماه و شهرک جریسه
ریف دمشق: شهرک البلالیه در غوطه شرقی آزاد شد
در کوی «جوبر»، منطقه تاریخی و مسیحی نشینی واقع در شرق شهر دمشق و همچنین اطراف منطقه «المرج» در غوطه شرقی دمشق، ده ها تروریست مسلح در جریان درگیری با ارتش و نیروهای مسلح سوریه کشته و زخمی شدند.
ارتش سوریه همچنین پس از یک هفته پیشروی آرام و با طمانینه در منطقه «بلالیه» سرانجام موفق شد، این شهرک واقع در غوطه شرقی دمشق را به طور کامل آزاد کند و به این ترتیب در مسیر «دوما» تنها شهرک «النشابیه» را پیش رو داشته باشد.
از سوی دیگر چند زن سوری که موفق به فرار از زندان های شهر «دوما»، پایگاه اصلی جیش الاسلام در سوریه شده بودند، تصریح کردند که جبهه النصره اقدام به اجاره کردن تونلی از جیش الاسلام کرده که دو منطقه حرستا و القابون را در ریف دمشق به یکدیگر متصل می کند.
این زنان سوری که به دلایل امنیتی خواستار عدم افشای هویت خود شدند، با بیان اینکه النصره در ازای بهره برداری از این تونل هزینه گزافی را به جیش الاسلام پرداخت می کند، تصریح کردند: هدف النصره وارد کردن مواد غذایی و سلاح و ذخایر تسلیحاتی و همچنین خرید زنان دربند به عنوان کنیز برای امرای خود در منطقه «القابون» است.
اما روز گذشته شهرک مضایا شاهد اجرای مرحله سوم توافقنامه مضایا - کفریا و فوعه بود تا در این راستا 44 کامیون حامل مواد غذایی و دارویی وارد دو شهرک شیعه نشین و در محاصره «فوعه و کفریا»، واقع در ریف ادلب شود و به همین ترتیب 44 کامیون حامل مواد غذایی و دارویی به شهرک «مضایا»، در ریف دمشق ارسال شود.
این کمک های غذایی، دارویی و بشر دوستانه درحالی وارد مضایا شد که طی روزهای اخیر شاهد تشدید حملات تبلیغاتی و رسانه ای وابسته به گروه های تروریستی علیه حزب الله و ارتش سوریه بودیم.
آنچه کذب ادعاهای این رسانه ها را ثابت می کند، اظهارات و گواهی دادن های اهالی شهرک مضایا و اعتراضات مستمر آنها به عناصر این گروه هاست که اقدامات آنها از گروگان گیری گرفته تا احتکار مواد غذایی و دارویی و سرقت کمک ها و گران فروشی اهالی مضایا را به ستوه آورده است.
در شهرک «زبدانی» منابع آگاه از عملیات مبادله ای خبر دادند که روز گذشته انجام شد و طی آن ارتش سوریه و مقاومت حزب الله، یک افسر ارتش سوریه و پیکر 7 شهید مقاومت حزب الله و پیکر یک سرباز سوری را با جسد 7 تروریست و یک زخمی از عناصر احرار الشام مبادله کردند.
رقه: هلی بُرد نظامیان آمریکایی در رقه
از شهر رقه، در استان رقه نیز گزارش شده است که دو بالگرد نظامی آمریکایی روز گذشته اطراف روستای «خراب عشق» در استان رقه بر زمین نشسته است.
به گفته منابع محلی این دو بالگرد حامل سلاح و تجهیزات نظامی برای نیروهای کُرد در منطقه بوده اند، اگرچه به گفته این منابع دو روز پیش بالگردهای آمریکایی شماری از نظامیان این کشور را در این منطقه «هلی برد» کرده اند.
دیدگاه شما