تاریخ : 24. شهريور 1395 - 7:39   |   کد مطلب: 19379

گیلان سرزمینی سرشار از حیات و مملو از نشاط طبیعت سحرانگیز که الهام بخش آرامش و نیروی بخشش و خلاقیت و بزرگی پروردگار است؛ گویا خداوند در خلقت این سرزمین زمان و سلیقه‌ای افزون صرف کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، گیلان سرزمینی بکر از جنگل و دریا، قطعه‌ای از بهشت خدا بر روی زمین، بستر رودهای خروشان و پهنه‌ای زیبا از رویش انواع گل‌ها و درختان زیبای سر به فلک کشیده، سرزمینی که جنگل، کوه و دریا را همزمان در دل خود جای داده است و فردوس را بر روی قسمت کوچکی از زمین برای آدمی ترسیم کرده است.

سرزمینی سرشار از حیات و مملو از نشاط طبیعت سحرانگیز که الهام بخش آرامش و نیروی بخشش خلاقیت و بزرگی پروردگار است؛ گویا خداوند در خلقت این سرزمین، زمان و سلیقه‌ای افزون صرف کرده است.

سرزمینی سرسبز و بکر که به جرأت می‌توان آن را زیباترین استان کشور نام برد، استانی کوچک با جاذبه‌های تاریخی و طبیعی کم نظیر چون جنگل‌های انبوه، شالیزارهای وسیع، باغات چای پهناور و زیستگاه‌های پرندگان و سواحل چشم نواز دریای نیلگون خرز.

بخش وسیعی از استان را جلگه و دشت و سایر بخش‌های آن را کوهستان تشکیل داده است و گیلان به‌وسیله رشته کوه‌های البرز و کوه‌های منطقه تالش مجزا شده و در حاشیه جنوبی دریای زیبا و نیلگون خزر قرار گرفته است.

گیلان با جمعیت بیش از دو و نیم میلیون نفر و مساحت 14 هزار و 711 کیلومتر مربع چشم انداز، جاذبه‌های گردشگری و ابنیه تاریخی سحر انگیزی دارد؛ منطقه گیلان دارای جاذبه‌های بکر و بی‌بدیل طبیعی است که سالانه مسافران و گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند.

نزدیکی بیش از حد کوه و دریا در برخی نواحی گیلان بر جاذبه‌های گردشگری این استان افزوده و وجود تالاب‌ها، مرداب‌های مختلف و زیستگاه‌های فصلی، بستر مناسبی برای زندگی پرندگان مهاجر گوناگونی پدید آورده است.

بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، گیلان به مرکزیت شهر رشت  دارای 16 شهرستان، 49 شهر، 43 بخش، 109 دهستان و 2888 آبادی و جمعیت آن بر اساس سرشماری سال 1395، نزدیک به 3 میلیون نفر است.

آستانه اشرفیه، آستارا، املش، بندر انزلی، تالش، رشت، رودبار، رودسر، رضوانشهر، سیاهکل، شفت، صومعه سرا، فومن، لاهیجان، لنگرود و ماسال شهرستان‌های گیلان هستند که هر کدام به نوبه خود از جاذبه‌های گردشگری، بناها و اماکن تاریخی و مذهبی زیادی برخوردار هستند و تجمع این حجم از فرهنگ تمدن و زیبایی طبیعت موجب متمایز شدن گیلان از  دیگر استان‌های کشور شده است.

فرهنگ، تمدن و صنایع در گیلان از قدمت زیادی برخوردار است و از پرورش کرم ابریشم در عهد باستان آغاز و با کاشت برنج، چای، توتون، زیتون، سبزیجات و صیفی‌جات و نیز صید و پرورش انواع ماهی از جمله سفید، آزاد، قزل‌آلا و تولید و صدور خاویار ادامه دارد.

استان گیلان به دلیل آب و هوایی بکر و معتدل و مرطوب و مناسب، قابلیت پرورش و تولید اکثر محصولات کشاورزی را دارد که خود نشانه‌ای از برکات خدا در این استان است.

هنرهای سنتی و صنایع دستی در گیلان از قدمت و تنوع زیادی برخوردار است. چادرشب بافی، بامبوبافی، نمد مالی، منبت، گره چینی، سفالگری، حصیر بافی، رشتی دوزی، لباس محلی، شال بافی و گلیم بافی، چموش دوزی، معرق، صنایع دستی چوبی و مرواربافی گوشه‌ای از هنر عظیم صنایع دستی مردم گیلان است.

اقتصاد گیلان بر پایه کشاورزی، دامداری، صیدماهی و پرورش زنبور عسل و کرم  ابریشم استوار است و  مهم‌ترین محصولات کشاورزی برنج و چای است که در شهرهای مختلف گیلان از جمله لاهیجان و رودسر کشت می‌شوند و زیتون  نیز از دیگر فرآورده‌های زراعی است که کشت آن در شهرستان رودبار رایج است.

بندر آستارا، بندر کیاشهر و بندرانزلی از مهمترین  مراکز مهم صید ماهی در گیلان است و مهمترین مراکز پرورش زنبور عسل گیلان در اشکور بالا و پایین، عمارلو، دیلمان، آستارا و تالش قرار دارد.

دامداری نیز در این استان همیشه سبز در مناطق کوهپایه‌ای انجام می‌شود و گندم و جو و بادام زمینی، توتون و فندق  نیز از دیگر محصولات زراعی گیلان است که همواره  به‌صورت انبوه در نقاط مختلف گیلان کشت می‌شوند.

مردم این سرزمین به گویش گیلکی تکلم می‌کنند. این زبان در غرب و شرق استان با دو گویش متفاوت به نام‌های" بیه‌پیش و بیه‌پس" رواج دارد.

مردم این سرزمین همواره در پایبندی به سنت‌ها و احیای آداب و رسوم پیشتاز بوده‌اند و گیل مردان و گیل زنان این منطقه همواره به خونگرمی و مهمان‌نوازی در دنیا شهرت دارند.

وجود آرامگاه‌ها و امام زاده‌های فراوان در گوشه گوشه این استان نشان از مذهبی بودن و پایبندی مردم این گیلان به دین مبین اسلام دارد.

گیلان به‌دلیل عنایت امام زادگان به این سرزمین، میزبان آرامگاه‌ها و بقاع متبرکه زیادی است که  بارگاه رفیع حضرت سید جلال‌الدین اشرف، بقاع متبرکه بی‌‌بی‌حوریه شالیور، مقبره خواهرامام رضا(ع)، بقعه امامزاده هاشم بن محمد، مقبره دانای علی، بقعه شاه شهیدان، بقاع سید شرف‌الدین(سید شرفشاه)، بقاع متبرکه امامزاده ابراهیم و امامزاده اسحاق، مزار بی‌بی فاطمه(خیرالنساء)، بقعه سبز قبا از نوادگان امام موسی‌بن‌جعفر(ع)، بقعه چهارپادشاه، بقعه سید محمدتقی(کوشالشاه) و بقاع متبرکه شالماء از شاخص‌ترین آنها است.

آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی، خانه قدیری، خانه ابریشم چی، خانه میرزا خلیل رفیع، بازار سنتی رشت، عمارت کلاه فرنگی، عمارت شهرداری، پیاده راه بزرگ شهرداری رشت، عمارت پست، کتابخانه ملی رشت، کاروانسرای لات، کلیسای ارامنه، مجموعه موزه میراث روستایی، موزه رشت، مسجد صفی یا سفید، مسجد جامع جور، بقعه آکاشا یا عکاشه، بقعه آقا سید دانیال، بقعه دانای علی، بقعه بی بی و زینب، محله چمارسرا تنها قسمتی از جاذبه‌های گردشگری و فرهنگی مرکز گیلان، رشت است.

قلعه عظیم رودخان یکی از باشکوه‌ترین بناهای تاریخی گیلان زمین است. این دژ بر فراز کوهی در 25 کیلومتری جنوب غرب شهر فومن در محدوده دهستان گوراب پس از توابع بخش مرکزی شهرستان فومن قرار دارد.

قلعه رودخان با مساحتی در حدود 2.2 هکتار سراسر کوه را به وسیله 44 برج و بارو و دیواری به طول 155  متر که از پستی و بلندی‌های کوه و عوارض طبیعی تبعیت کرده احاطه می‌کند.

این بنا به‌وسیله سنگ و آجر ساخته شده است و در پی‌سازی و دیواره‌های خارجی و بخشی از ارتفاع برج ها از سنگ لاشه یا تراش خورده و برای ساخت برج‌ها و باروها، پوشش سقف‌ها و کف‌ها عمدتاً از آجر استفاده شده است.

قلعه رودخان آرمیده در دل جنگل، بنایی که در دوره سلجوقی تجدید بنا شده و از پایگاه‌های مبارزاتی اسماعیلیان بوده است.

یکی دیگر از زیباترین و دیدنی‌ترین مناطق گیلان، جایی که هوای لطیف و کوهستانی‌اش دوستدارانِ طبیعت را به سمت خود جذب می‌کند و به‌دلیل معماری منحصر به فردش یکی از از شاهکارهای معروف شهرسازی در جهان محسوب می‌شود شهر تاریخی ماسوله است.

شهر تاریخی ماسوله در جنوب غربی  گیلان در بخش سردار جنگل فومن واقع است. رودخانه قلعه رود از میانِ ماسوله عبور می‌کند و این امر زیبایی ماسوله را صد چندان کرده است؛ شهر تاریخی ماسوله یکی از جاذبه‌های بی‌نظیر گردشگری در استان، کشور و حتی جهان محسوب می‌شود.

یکی دیگر از مناطق  معروف و دیدنی گیلان، لاهیجان  است. این شهر با  محوطه دیدنی و تفریحی شیطان کوه چشم هر بیننده‌ای را می‌نوازد و قدرت و  بزرگی خداوند را برای آدمی نمایان می‌کند.

استخر زیبای لاهیجان که در مرکز شهر واقع است در قدیم به شاه نشین معروف بوده و در واقع محلی برای جمع آوری آب مورد نیاز آبیاری مزارع بوده است.

شهر لاهیجان  به‌دلیل وجود تله کابین، شهربازی، رستوران و امکانات دیگر تفریحی یکی از مهمترین مراکز گردشی گیلان محسوب می‌شود.

آبشار لاتون در شهرستان آستارا در میان جنگل‌های انبوه گیلان و در مجاورت کوه زیبای اسپیناس قرار گرفته است و ارتفاع تقریبی این آبشار 105 متر است و لقب بلندترین آبشار استان گیلان رو به خود اختصاص داده است.

در حاشیه این آبشار، جنگلی از درختان آلو، گلابی، گردو، فندق و سیب وحشی وجود دارد که در 9 ماه اول سال، بسیار سرسبز و پربار و دیدنی است.

ماسال در دل جاذبه‌های سرسبز و بی‌نظیر گیلان، به بهشت گم شده گیلان معروفِ است. شهرستان ماسال  شهری است که تماشای آن حتی برای کسانی که سال‌ها در این منطقه زندگی کرده‌اند هم تازگی دارد.

ماسال به‌دلیل داشتن آب و هوایی معتدل، جنگل‌ها، مراتع و ییلاق‌های با شکوهی دارد و به همین دلیل یکی از اصلی‌ترین مناطق گردشگری گیلان به شمار می‌رود.

قلعه کول، شهرگاه، گورستان دوره اشکانیان در اسبه ریسه، دره خون، منطقه باستانی خندیله پشت، منطقه ییلاقی درآ، النزه و ساختمان قدیمی خاندان رحیمی در بیتم شاندرمن بخشی از جاذبه‌های بی‌نظیر ماسال است. در ماسال حدود 17 غار شناسایی شده است که " غار آویشو" از بزرگترین و مهمترین آنها به شمار می‌آید.

موزه میراث روستایی گیلان اولین اکو موزه‌ای است که در رابطه با معرفی تاریخچه و نوع فرهنگ و زندگی مردم در فضای باز ایجاد شده است؛ این موزه در کشور بی نظیر است.

در این موزه معیشت، کار، مسکن، صنایع دستی و انواع فضاهایی که در حوزه خانوادگی وجود دارد بازسازی و به نمایش درآمده است.

این موزه در زمینی به مساحت حدود 260 هکتار در پارک جنگلی سراوان، واقع در کیلومتر 18جاده رشت - تهران در دست اجرا است و تاکنون 6 مجموعه مسکونی شامل 27 سازه مربوط به حوزه فرهنگی و معماری جلگه شرق سپیدرود و 4 مجموعه مسکونی شامل 14 سازه مربوط به حوزه فرهنگی و معماری جلگه مرکزی گیلان در محل موزه بازسازی شده است.

پل خشتی لنگرود یکی دیگر از جاذبه‌های مهم گردشگری در گیلان است. این پل خشتی روی رودخانه لنگرود و از خشت و آجر ساخته شده است و با نام محلـی «خشته پورد» معروف است.

این پل به‌ خـاطر جنس مواد به‌کار رفته و شکل خاص آن، همیشه مورد توجه و اهمیت بوده است. پل خشتی لنگرود در  زمان سلطنت فتحعلی شاه ساخته است.

بندرانزلی گیلان ناحیه‌ای کاملاً جلگه‌ای به‌صورت طولی در ساحل دریای خزر واقع شده، دارای آب و هوای معتدل و مرطوب است؛ بخشی از محیط زیست طبیعی این شهرستان را دریا(40کیلومتر نوار ساحلی) و بخش مهم دیگر را اکوسیستم ارزشمند تالاب انزلی تشکیل می‌دهد و رودخانه‌های مهم گیلان به  تالاب  انزلی سرازیر می‌شوند.

تالاب انزلی چه از جهت وسعت و چه از نظر پوشش گیاهی، تنوع ژنتیکی و تنوع جانوری از مهمترین تالاب‌های شناخته شده در سطح بین المللی به شمار می‌آید که هر ساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی را به سوی خود جلب می‌کند. 

تالاب انزلی یکی از بکرترین و زیباترین مناطق گردشگری کشور است که سالانه میزبان میلیون‌ها گردشگر داخلی و خارجی است.

زیبایی‌های استان دل انگیز گیلان بسیار فراتر از وصف است و تنها باید زیبایی‌های گیلان، بهشت کوچک خدا بر روی زمین را با دیدگان و چشم ارزیابی کرد.

استان گیلان با مردمانی خونگرم، غیور و ولایت مدار همواره در تمامی فصول سال آمادگی میزبانی از گردشگران و میهمانان را به بهترین نحو ممکن دارند.

همچنین می‌توانید متن عربی این گزارش را در اینجا بخوانید.

گزارش از متین شکری‌مقدم

انتهای پیام/

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن