به گزارش صبح رزن به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، روز جهانی آب در ایران به دلیل تقارن با تعطیلات عید نوروز چندان رونق پرشکوهی ندارد و با توجه به اهمیت آن برای کشور مغفول میماند. کمبود آب در ایران مسئله جدیدی نیست و بسیاری از نظریهپردازان یکی از علل توسعهنیافتگی ایران نسبت به کشورهای توسعه یافته را قرار گرفتن آن در ناحیه خشک و نیمه خشک قلمداد میکنند.
از آنجا که به دلیل کمبود بارندگی در زمستان گذشته، مشکلات بسیاری در حوزه آب برای سال جاری پیشبینی میشود، مسئولان از مردم میخواهند که صرفهجویی را در پیش گرفته و برای عبور از این بحران مسئولان را همراهی کنند. مقام معظم رهبری نیز که با درایتی مثالزدنی، سال 94 را سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» نامگذاری کردند تمام این مسائل را از نظر گذراندند. بدون تردید بدون همدلی بین دولت و ملت نمیتوان مشکلات پیشروی کشور را حل کرد؛ اغراق نیست اگر بگوییم در سال جدید آب، اهمیت به مراتب بالاتر از مسائل اقتصادی خواهد داشت،
آب، عامل توسعه پایدار
به دلیل اهمیت روزافزون آب در استان همدان، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان با تأکید بر اینکه بدون آب توسعه پایدار رخ نخواهد داد، گفت: اگر خواهان قرار گرفتن در راه توسعه و حرکت منظم در این مسیر هستیم باید به منابع آبی پایدار در همه بخشها دست یابیم.
مرتضی عزالدین با بیان اینکه باید فکر حراست از منابع آبی موجود باشیم، اظهار کرد: اگر برای این مهم اقدامات مهم را تدبیر نکنیم، نمیتوانیم در آینده آب را تأمین کنیم.
کاهش میانگین بارندگی در کشور
وی با اشاره به اینکه ایران یک سوم میانگین بارندگی در جهان و سه برابر میانگین تبخیر آب در جهان را دارد، متذکر شد: در حال حاضر میانگین بارش 250 میلیمتر کشور به 210 میلیمتر کاهش یافته و میزان تبخیر نیز به 70 درصد رسیده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان اضافه کرد: در کنار این شرایط طبیعی مصرفکنندگان در همه بخشها نیز الگوی مصرف را رعایت نمیکنند و به همین دلیل با افزایش تقاضا در بخش آب نیز روبهرو هستیم.
دشت کبودراهنگ، ممنوعه بحرانی
وی با بیان اینکه 50 درصد دشتهای کشور ممنوعه اعلام شده، ادامه داد: در استان همدان نیز همه دشتها ممنوعه بوده و دشت کبودراهنگ نیز ممنوعه بحرانی اعلام شده است.
عزالدین با اشاره به اینکه از میزان بارش صورت گرفته تنها 30 درصد وارد زمین شده و 70 درصد آن تبخیر میشود، بیان کرد: اگر از این میزان تا حدود 40 درصد استفاده شود، وضعیتی عادی محسوب میشود، اما اگر میزان مصرف به 60 درصد افزایش یابد وضعیتی بحرانی برای آن منطقه و کشور اعلام میشود.
وی افزود: در حال حاضر در کشور ما 80 درصد و در استان همدان 100 درصد از منابع آبی استفاده میشود و به همین دلیل سطح آبهای زیرزمینی سالانه یک متر کاهش یافته است.
افزایش میزان مصرف آب توسط هر نفر در روز در استان همدان
این مسئول با تأکید بر اینکه در 10 سال گذشته سرانه مصرف در استان از 170 لیتر نفر به 240 لیتر در نفر رسیده، تشریح کرد: هرچند میزان تولید آب کاهش یافته، اما میزان تقاضا با افزایش مواجه بوده و همین مسئله موجب به وجود آمدن چالشهای بسیاری شده است.
وی با بیان اینکه چالش آب را تنها میتوان با اعمال مدیریت صحیح در بخش مصرف کنترل کرد، ادامه داد: باید از ابزارهایی چون قیمتگذاری برای مدیریت مصرف اندیشه کرد، چراکه آب تنها متعلق به نسل حاضر نیست و آیندگان نیز از این منابع سهم دارند.
آب تنها کالای رایگان
عزالدین با تأکید بر اینکه دشتهای بحرانی را میتوان با قیمتگذاری مدیریت کرد، عنوان داشت: عمده مصرف آب در بخش کشاورزی بود که به صورت رایگان مصرف میشود، در صورتی که هیچ کالایی چنین شرایطی را ندارد.
وی با اشاره به اینکه باید در این حوزه قوانین لازم توسط قانون گذاران به تصویب برسد، عنوان داشت: در حال حاضر قیمتی که برای آب شهری گرفته میشود یک پنجم قیمت تمام شده و برای آب روستایی یک دهم آب تمام شده است.
با افرادی که الگوی مصرف را رعایت نمیکنند باید برخورد قطعی شود
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان با تأکید بر اینکه باید با افرادی که بیش از الگوی مصرف آب مصرف میکنند برخورد قانونی صورت گیرد، تصریح کرد: در بخش کشاورزی قانونی وجود ندارد که چگونه با مصرف مازاد برخورد شود و نرخی برای جریمه کردن متخلفان مشخص نشده است.
وی با اشاره به اینکه بیش از 75 درصد مردم همراه ما هستند، ادامه داد: 25 درصد مردم الگوی مصرف را رعایت نمیکنند و قوانین بازدارندهای نیز در این راه وجود ندارد.
عزالدین با بیان اینکه در سال آبی 94ـ93 بارشها تاکنون 33 درصد نسبت به سال گذشته و 17 درصد نسبت به بلندمدت کاهش داشته، یادآور شد: در تابستان سال 94 وضعیتی آبی خوبی نخواهیم داشت.
کشاورزان 10 درصد، مردم 20 درصد صرفهجویی کنند
وی تأکید کرد: اگر کشاورزان در مصرف آب 10 درصد صرفه جویی کرده و مردم در شهر و روستا 20 درصد صرفه جویی کنند، مشکلی در تأمین آب تابستان نخواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان گفت: از مردم عاجزانه درخواست داریم در تابستان سال جاری، مسئولان را در راه تأمین آب همراهی کنند.
وی با بیان اینکه متوسط دمای هوا 6 درجه گرمتر شده، اظهار کرد: افزایش دمای هوا و کاهش بارندگی نشان میدهد که تابستان سختی در پیش رو داریم و باید با صرفهجویی از این وضعیت خارج شویم.
عزالدین در خصوص انسداد چاههای غیرمجاز نیز گفت: در سال گذشته 649 چاه غیر مجاز با حکم قضایی مسدود شده و 80 میلیون متر مکعب در این حوزه صرفه جویی شده است.
وی با تأکید بر اینکه در بهترین عملکرد در شهرستان رزن در حوزه انسداد چاههای غیر مجاز بوده، تصریح کرد: در شهرستانهای فامنین، تویسرکان، اسدآباد و نهاوند همه چاههایی که حکم قضای داشتند، مسدود شده است.
با توجه به شرایط جوی، باید گفت دیگر در حوزه تأمین آب همه چیز در دستان مردم است و آنان هستند که میتوانند با درک کردن شرایط و در پیش گرفتن صرفه جویی در مصرف آب، تابستان خوبی را رقم بزنند و اگر این اتفاق رخ ندهد، قطع به یقین میتوان گفت از دست هیچ کس کاری برنخواهد آمد.
==============
گزارش از علی پنبهای
دیدگاه شما