اخیراً ریاست محترم جمهوری به تکرار اشاره به اداره کشور با نفن ۳۰ و ۲۵ دلاری داشته و نیز تاکید بر این دارند که در دولت سابق نفت با قیمت ۱۴۷ دلار به فروش رفته است؛لذا دانستن میزان منابع مالی هر دولت حاصل از فروش نفت که بتواند شاخص درستی برای ارزیابی عملکرد آن باشد ضروری است که خدای ناخواسته عدهای با سیاه نمایی باعث پوشش ناکارآمدی خود نشوند. از آن طرف ضمن تنویر افکار عمومی، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی اطلاعات واقعی از این موضوع را داشته باشند تا بتوانند نظارت دقیقتر و ارزیابی منطقیتری از عملکرد دولتها به دور از فضاسازی سیاسی داشته باشند.
به گزارش رجانیوز آنچه مهم است متوسط قیمت نفت در هر دولت به میزان صادرات نفت و میعانات گازی و نیز نرخ تسعیر ارز است؛ لذا اگر اشاره شود نفت ۱۴۷ دلار بوده است ممکن است در مقطع کوتاهی نفت بهبالای ۱۴۰ دلار رسیده باشد درمقابل در همان دولت مقاطعی هم وجود دارد که نفت زیر ۴۰ دلار رسیده است لذا هیچکدام ملاک عمل نمیتواند باشد.با مراجعه به اسناد داخلی کشور از جمله گزارشات وزارت نفت به مجلس، گزارش تفریغ بودجه و نیز اطلاعات موجود در پایگاه های اطلاعاتی بینالمللی از جمله اوپک و ... میتوان تا حدود قابل قبولی به نقطه نظرات در این رابطه رسیدگی کرد. با توجه به مقدمه فوق و به استناد مدارک میتوان در این مورد به شرح زیر اعلام کرد.
میانگین قیمت هر بشکه نفت در دولت نهم و دهم حدود ۸۰ دلار در هر بشکه است و میانگین قیمت هر بشکه نفت در دولت یازدهم تا آخر آذر ماه سال جاری حدود همین ۸۰ دلار است. یعنی در دولت یازدهم کشور با نفت هر بشکه حدود ۸۰ دلار اداره شده است و عملکرد دولت یازدهم بر مبنای نفت ۸۰ دلاری است و نه نفت ۲۵ دلاری. از طرف دیگر نرخ تسعیر ارز حداقل در این دولت دو و نیم برابر دولت سابق بوده و تا حد زیادی کاهش حجم صادرات نیز نسبت به گذشته جبران کرده است.
نکته دیگر که بایستی به آن توجه کرد در سال جاری یعنی سال ۱۳۹۴ متوسط قیمت فروش نفت صادرشده بالغ بر ۵۰ دلار در هر بشکه میباشد که این موضوع به راحتی از گزارشات ماهانه وزارت نفت به مجلس شورای اسلامی قابل استناد است. همچنین بایستی توجه نمائیم که به دلیل فروش مدتدار نفت، همواره کاهش قیمت نفت با تاخیر زمانی در درآمد کشور نمایان میگردد؛ یعنی تاثیر کاهش قیمت نفت زیر ۳۰ دلار را در سال آینده بایستی در درآمد کشور مشاهده کنیم. لذا نباید قیمت پائین فعلی نفت به گونهای مطرح شود که از جمله علل اصلی مشکلات اقتصادی شمرده و بهانهای شود برای سرپوش گذاشتن به روی ضعفهای دولت در حل مشکلات اقتصادی مردم.البته یکی از دلایل کاهش قیمت جهانی نفت عملکرد دیپلماسی انرژی وزارت نفت است که با توجه به سوالی که در نوبت صحن است ان شاء الله در وقت مناسب با ادله به جزئیات آن خواهم پرداخت.
دیدگاه شما