تاریخ : 3. اسفند 1391 - 15:19   |   کد مطلب: 2330
رجانیوز: هاشمی رفسنجانی در آخرین دیدار انتخاباتی خود به یک تناقض "تاریخی" دچار شده است.

به گزارش صبح رزن به نقل از رجاا،رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که این روزها به اتکا رسانه هایی که در اختیار دارد در تلاش است نقش پدری برای احزاب اصلاح طلب ایفا و طرح های انتخاباتی ارئه کند، روز گذشته با اعضای شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه دیدار و گفتگو کرد.

هاشمی که خود زمانی  بالاترین منصب اجرایی را بر عهده داشته است،  در این دیدار گفت: اگر اداره یک کشور متکی به افراد و جریان‌های خاص شود، نتیجه آن وضع کنونی خواهد بود که هیچ کس مسئولیت مشکلات و معضلات را پذیرا نیست. وی البته در اظهاراتی که این روزها زیاد تکرار می کند گفت باید ضمن پذیرش اشتباهات و خطاها و جبران سوءتدبیر و مدیریت‌ها، خواست‌های به حق مردم و شهدا و خانواده‌هایشان را محقق کنیم.

البته هاشمی روز گذشته در دیدار جمعی از مدیران صنایع غذایی کشور درباره اقتصاد و مسائل اقتصادی جاری کشور به تفصیل سخن گفته بود. وی در سخنان خود از بیکاری و تورم موجود در جامعه انتقاد کرد و خواهان آن شد که مسئولین مربوطه از ارائه آمار غیر واقعی خود داری کنند.

هاشمی بدون آنکه به نرخ 50 درصدی تورم در بین سالهای 73 و 74 اشاره ای داشته باشد گفت که مردم با پوست و گوشت خود در حال حاضر تورم را حس می کنند. وی انتقادات خود را متوجه طرح هدفمندی یارانه ها هم کرد و‌ نتیجه هدفمندی یارانه ها را سرازیر کردن مبلغی ناچیز به حساب مردم و در مقابل ایجاد تورم سرسام‌آور و کاهش شدید پول ملی دانست.

البته هاشمی در اظهاراتی دیگری بدون آنکه به منبع آماری خود اشاره کند، مدعی شد که در زمان ریاست جمهوری اش نرخ بیکاری را تک رقمی کرده است و زیر بناهای زیادی را در کشور ساخته و چهار استانی که در جنگ مخروبه شده بودند را او آباد کرد. هاشمی در بخشی از اظهاراتش که در پایگاه اطلاع رسانی او قابل دسترتس است، گفت:

ماهم بازسازی کردیم، هم زیربناها ساخته شد و هم نرخ بیکاری به سرعت پایین آمد.در برنامه‌ها به طرف اشتغال کامل حرکت می‌کردیم. ما ظرف هشت سال تقریباً سالی یک درصد اشتغال را بالا و بیکاری را کم کردیم. وی ادامه داده است: در خطه ای که ما می‌رفتیم، مردم شغل داشتند. آنهایی که اهل کار بودند، کار می‌کردند و ممکن بود از یک خانواده 2-3 نفر شاغل باشند. همه بیمه کامل اجتماعی داشتند. وی دستیابی به این آمارها وموفقیت ها را نتیجه طرح تعدیل اقتصادی دانست: سیاست‌های اعتدالی را که اسمش را «تعدیل» گذاشتیم، اتخاذ کردیم که ریشه خیلی از مشکلات در سیاست‌های قبلی بود. اوضاع کشور به وضع عادی برگشت. البته در آن شرایط می‌دانستم بعضی از نیروهای تند چپ و راست مخالفت می‌کنند و بعضاً درگیر بودند. 

هاشمی رفسنجانی در حالی سیات های اقتصادی خود را منجر به رفع فقر و بیکاری و آباد شدن شهر ها و روستاها و بالارفتن رفاه و ... می داند که در زمان ریاست جمهوری وی با انسداد فضای سیاسی کمتر نقدی به سیاست های اقتصادی دولت با واکنش شدید مواجه می شد.
 
با این حال آنچه که می توان درباره سیاست های تعدیل دولت هاشمی گفت آن است که این سیاست ها تحت تاثیر توصیه های بانک جهانی و صندوق بین المللی پول بوده اند. از اهداف سایت تعدیل اقتصادی می توان  به اصلاح نظام مالیاتی، عقلایی کردن و کاهش سوبسیدها، آزادسازی تجاری، کاهش اندازه بخش دولتی و واگذاری شرکتهای دولتی، خصوصی سازی و ... اشاره کرد.
 
"اگر بخواهیم از منافع ریز و درشت حاصل از اجرای برنامه تعدیل چشم بپوشیم و پاسخ را تنها در یک جمله خلاصه کنیم به این نتیجه می رسیم که برخلاف ادعا، هدف نهائی برنامه تعدیل نه کاهش و محو فقر در سایه بهبود اوضاع اقتصادی و وضع زندگی فقرای جهان سومی، بلکه زمینه سازی برای ادغام این کشورها در نظام سرمایه داری جهانی است.1 
 
از سوی دیگر وقوع پدیده تورم فزاینده (در سال 74 به 5/49 درصد) موجب شد تا برنامه‌های آزاد‌سازی با شکست روبه رو شود. بروز تورم فزاینده، بحران بدهی‏‏های خارجی (34 میلیارد دلار)، بحران ارزی (افزایش نرخ ارز)، رشد واردات (متوسط 5/22 میلیارد دلار در طول برنامه)، زیر سؤال رفتن خصوصی‌سازی به دلیل بروز رانت برای خواص و شبه‌دولتی‌ها و رخداد برخی نارضایتی‌های عمومی در میان حاشیه‌نشین‌ها دولت وقت را ناچار به توقف اجرای این برنامه کرد. سیاستی که هاشمی آن را نجات بخش ایران و مردم ایران می دانست. 
 
هاشمی به دنبال تقلیل جایگاه مردم در جمهوری اسلامی
 
هاشمی همچین در دیدار با اعضای حزب اعتدال و توسعه از ضرورت وجود تحزب برای اداره بهتر کشور سخن گفت. وی در جمع اعضای حزب نزدیک به حسن روحانی تاکید کرد که در صورت بهره‌گیری و میدان‌داری احزاب مسئول، شناسنامه‌دار و قانونمند، آینده کشور تضمین شده خواهد بود. هاشمی در حالی آینده کشور را به وجود احزاب قدرتمند پیوند زده است که همواره امام خمینی و رهبر معظم انقلاب بر نقش بی بدیل مردم در پیشرفت های کشور و حفظ نظام تاکید دارد.
 
البته هاشمی حضور مردم را تنها در صورتی مثمر ثمر میداند که در قالب احزاب قدرتمند تعریف شود: " جمهوریت و آزادی بدون تحزب واقعی و قدرتمند، آسان و موافق نخواهد بود و اگر قرار است به مردم تکیه کنیم و آنها در اداره کشور دخیل باشند، این امر جز در قالب انسجام و هماهنگی حزبی محقق نخواهد شد."
 
تقلیل دادن جایگاه مردم از سوی هاشمی رفسنجانی و نادیده گرفتن خواست و اراده آنها که در انتخابات نمود پیدا می کند، پس از آن صورت می گیرد که این سیاستمدار 78 ساله در سالهای اخیر  پای ثابت شکست های انتخاباتی بوده است. هاشمی که شاهد آن بوده نمی تواند خواست و نظر مردم را نسبت به خود تغییر دهد در تلاش است ساختار مردمی انتخابات را  تغییر دهد.
 
البته وی در این راه تلاش بسیاری کرده است. او در آستانه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم منادی طرحی شده که وحدت ملی نام گرفته است. بر اساس این طرح، هاشمی خواهان آن است که شخصیت ها و گروه های سیاسی پشت درهای بسته کاندیدای خود را معرفی کنند و همین کاندیدا با پشتوانه حزبی و رسانه ای وارد انتخابات شود و بدون هزینه ای رییس جمهور شود. پس از انتخابات نیز این رییس جمهور منتخب احزاب، قدرت را بین گروه های سیاسی تقسیم می کند. 
 
هاشمی در حالی خود را در قد و قواره های لیدری جریان های سیاسی می بیند که هنوز هزینه همراهی با فتنه گران را پرداخت نکرده است. هزینه ای که شاید در انتخابات آتی بپردازد.
 
پی نوشت: 
1- منوچهر مقصودلو، بانک جهانی و سیاستهای تعدیل اقتصادی ایران (78-1368) 
 

دیدگاه شما

کانال خبری تلگرامی صبح رزن