آخرین اخبار

تاریخ : 2. مهر 1396 - 12:01   |   کد مطلب: 25111
شهرستان رزن رتبه نخست کشور و استان همدان در حفظ منابع آبي را دارد.

به گزارش خبرنگار ما، فرماندار رزن در جلسه شورای حفاظت از منابع آب این شهرستان  با بیان اینکه این  شهرستان نه تنها در سطح استان بلکه در سطح کشور نیز پیشتاز حفظ منابع آب است، گفت: مدیریت صحیح منابع آب است که باعث حفظ منابع آبی خواهد شد.

فتحعلی حسینی  افزود: سیاست دولت تدبیر و امید و مهمترین اولویت مطرح در شهرستان رزن، حفاظت از منابع آب، تلاش برای مصرف بهینه و صرفه‌جویی است و تشکیل جلسات شورای حفاظت از منابع آب نشان از اهتمام دولتمردان به مقوله آب و همچنین بحران آب است.

وی گفت: به منظور جلوگیری از ایجاد بحران آب در شهرستان، چاه‌های کشاورزی به کنتور هوشمند مجهز شدند، 150 دستگاه کنتور نیز از اعتبارات دولتی در سال جاری نصب خواهد شد در این رابطه براساس آمار ارائه شده صرفه‌جویی قابل توجهی در منابع آب شهرستان شده است.

حسینی با بیان اینکه سند حفظ منابع آب در طول سه سال اخیر در شهرستان رزن تدوین شده است افزود: برنامه‌ریزی در راستای افزایش کشت محصولات کم‌آب‌بر از جمله زعفران و کاهش کشت محصولات پرآب‌بر از قبیل سیب زمینی و هندوانه دارای اثرگذاری بالایی بوده است.

وی افزود: از ابتدای سال 93 تاکنون برنامه‌ریزی صورت گرفته در این شهرستان در راستای مبارزه جدی با برداشت بی‌رویه ذخایر آبی بوده که در راستای حراست از منابع آبی طی سه سال اخیر بیش از 370 حلقه از چاه‌های غیر مجاز با اخذ حکم قضایی مسدود شده است.
فرماندار شهرستان رزن اظهار داشت:در سال 93 بیش از 111 حلقه چاه غیر مجاز در سال 94 بیش از  107 چاه غیر مجاز و در سال گذشته نیز بیش از 155 حلقه چاه غیر مجاز با دستور قضایی مسدود شده است.
وی با تاکید بر رعایت اولویت‌بندی در انسداد چاه‌های غیر مجاز یادآور شد: تعداد 95 حلقه چاه دارای حکم انسداد هستند که از این تعداد 33 حلقه تا به امروز مسدود شده است .

وی ادامه داد: دشت رزن ـ قهاوند از سال 67 سالانه افت 90  سانتیمتری سطح ایستایی آب‌های زیرزمینی را به دنبال داشته که با تدابیر اندیشیده شده در دولت در دو روستای فارسجین و امیرآباد افزایش سطح ایستایی آب‌های زیرزمینی را شاهد بودیم.
***93میلیون متر مکعب در مصرف آب رزن صرفه‌جویی شد
وی با بیان اینکه از زمان روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در شهرستان رزن بیش از 93 میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه‌جویی شده است افزود: شهرستان رزن با این میزان صرفه‌جویی رتبه نخست استان را در این امر به خود اختصاص داده است.

فرماندار شهرستان رزن با تأکید بر مدیریت و استفاده صحیح از منابع آب شهرستان گفت: اولویت اصلی شورای حفاظت از منابع آب شهرستان برخورد قانونی با چاه های حفر شده غیر مجاز و چاه‌هایی که اضافه برداشت دارند است و باید توجه داشت که حفاظت از این منابع حیاتی وظیفه همه دستگاه‌های شهرستان است.

وی آب را حساس‌ترین بحث کشور، استان و شهرستان عنوان کرد و گفت: می‌توان با برگزاری همایش‌های حفاظت از منابع آب و همچنین ایجاد و فعال کردن کمپین حفظ منابع آب گام‌های موثری در این راستا برداشت.
حسینی از انسداد تمامی چاه های غیر مجاز دارای حکم انسداد طی مهرماه و آبان ماه سالجاری خبر داد و گفت:کشاورزان از کشت محصولات آبی در زمین های تحت شرب این چاه ها خودداری کنند.

حسینی با بیان اینکه آب یکی از زیرساخت‌های مهم در توسعه اقتصادی و کشاورزی است و مدیریت صحیح آن برای ما بسیار ضروری است گفت: رزن در بحث ایجاد و توسعه گیاهان دارویی دارای پتانسیل‌هایی است که می شود به آن پرداخت.

وی با تأکید بر آگاهی‌بخشی به مردم برای صرفه‌جویی در مصرف آب گفت: باید فرهنگ صحیح مصرف منابع آب به مردم آموزش داده شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رزن نیزدر ادامه با بیان این مطلب که  بخش كشاورزي شهرستان با اين واقعيت روبروست كه درآينده بايستي ضمن مصرف آب كمتر توليد بيشتري را عرضه نمايد گفت:  با مديريت صحيح منابع آب و بااستفاده از دانش و فناوريهاي نوين بايد درجهت ارتقاء بهره وري از منابع آب، افزايش كارايي مصرف آب، افزايش راندمان آبياري و افزايش عملكرد در واحد سطح گامهاي اساسي را برداشت.
وی اصلاح الگوي كشت محصولات زراعي، اصلاح آرايش كاشت گياهان زراعي مختلف، انتخاب ارقام پرمحصول و با كارآيي مصرف آب بالا و ترويج كشت آنها، ترويج و توسعه استفاده از روشهاي آبياري تحت فشار را از جمله راهكارهاي  قابل اجرا در مدیریت آب برشمرد.
محمود فتحی با اشاره به تغییر الگوی کشت محصولات زراعی به عنوان اساسی ترین روش های اصلاح الگوي مصرف در بخش کشاورزي اظهار داشت: کاهش سطح زیر کشت محصولات با نیاز آبی زیاد همچون هندوانه، سیب زمینی، یونجه و..در دستور کار جهاد کشاورزی شهرستان رزن بوده است.  
وی ادامه داد: سعی بر این است تا کشت هندوانه از 600 هکتار در سال 95 به 500 هکتار در سال 96و همچنین کشت سیب زمینی از 5700 هکتار در سال 95  به 5500 هکتار در سال 96 برسد.
فتحی در خصوص کشت محصولات با نیاز آبی کم نیز گفت: کشت 2500 هکتار رازیانه، 14 هکتار زعفران، 600هکتارکلزاو همچنین گیاه دارویی سیاهدانه در حدود15 هکتاردر سال جاری پیش بینی شده است.
 وی توسعه باغات و گلخانه ها را از دیگر اهداف این اداره برشمرد و خاطرنشان کرد: درسال 1395 میزان باغات شهرستان  6077  هکتار بوده است که در سال 1396 این میزان به 6180خواهد رسید.
مدیر جهاد کشاورزی رزن با اشاره به اینکه گلخانه های شهرستان در سال 1395 از 23واحد به 29 واحد افزایش یافته بود یادآور شد : در سالجاری این تعداد  به 36 واحد خواهد رسید
احداث وی در خصوص احداث کانال و لایروبی قنوات در شهرستان نیز گفت: طی سالجاری احداث کانال درحدود3.6 کیلومتردر9 روستاو لایروبی قنوات در حدود  2کیلومتر در5 روستا  انجام شده است.
محمود فتحی برگزاری 15 مورد کلاس  آموزشی، توزیع نشریه آموزشی، تراکت وبروشور500 مورد توزیع سی دی آموزشی  200 حلقه برنامه ریزی و اجرای طرح های مدیریت مصرف آب درکشاورزی ،  پرداخت یارانه های صحیح به طرح های مدرن و جدید آبیاری ،اجرای سیستم های آبیاری های تحت فشار در سطح 500 هکتار ، نصب کنتور هوشمند را از دیگر برنامه ها در راستای مصرف بهینه آب کشاورزی برشمرد.
 سرپرست آب منطقه ای همدان نیز در ادامه ضمن ابراز رضایت از اقدامات صورت گرفته در راستای حفظ منابع آب در شهرستان رزن گفت: شهرستان رزن در بحث انسداد چاه های غیر مجاز و صرفه جویی منابع آب رتبه نخست استان را داراست .
منصور ستوده در خصوص کاهش دبی و ا
صلاح پروانه چاه های آب گفت: با توجه به اینکه دشت رزن -قهاوند به صورت ممنوعه بوده و امکان  افزایش دبی آب وجود ندارد بنابراین با توجه به سند قانونی افراد نمی توان  دبی را کاهش داد و به دیگر بخش ها اختصاص داد ولی در غالب بحث صرفه جویی می توان بحث دبی آب را کاهش داد

وی تصریح کرد ضمن اینکه  مصوبه شورای عالی آب کشور است و حجم آب قابل برداشت به وزارت جهاد ابلاغ شده است لذا برای اینکه بتوانیم افت سطح آب زیرزمینی  دشت رزن قهاوند که سالیانه یک  متر بود و با اقدامات صورت گرفته به 80 سانتی متر رسیده و طی سال گذشته به 60cm نیز رسیده بود ادامه داده شود تا اینکه به سطح ثابتی برسد و کاهشی نداشته باشد تا در نهایت در برنامه ششم توسعه افزایش سطح آب های زیر زمینی را داشته باشیم
در همین راستا 15 پروژه تعریف شده است
و با عنوان اینکه اولویت انسداد چاه های غیر مجاز باید مشخص شود گفت چاه های غیر مجاز اطراف قنات ها، چاه های غیر مجاز اطراف چاه های آب شرب شهری و روستایی در اولویت انسداد قرار دارند .

ستوده افزود استفاده استان های همجوار از منابع زیرزمینی و عدم برخورد با برداشت های بی رویه از مواردی است که  در حال پیگیری است  و مکاتباتی نیز در این خصوص صورت گرفته است
ستوده اظهار داشت: دشت رزن –قهاوندبا توجه به اقدامات مطلوب صورت گرفته به عنوان دشت پایلوت جهت اجرای پروژه پانزده گانه طرح تعالی بخشی آبهای زیرزمینی در سطح استان انتخاب شده است.

دیدگاه شما