به گزارش صبح رزن مدیر تحقیقات موسسه واشنگتن اعلام کرد: تحریم ها باعث نشده ایران حتی ذره ای در مقابل غرب عقب نشینی کند و این توقع که ایران عقب بنشیند غیرواقعی است.
پاتریک کلاوسون در مقاله ای که با همکاری یکی از عناصر ضدانقلاب فراری (مهدی-خ) در سایت موسسه مطالعات خاور نزدیک واشنگتن نوشته تصریح می کند: هر چه تحریم ها شدیدتر می شود، ایران نیز اعتماد به نفس بیشتری در مواجهه با بن بست هسته ای از خود نشان می دهد. مقامات ایران باور دارند که در ارتباط با غرب در جایگاه مطمئنی قرار دارند. آنها مقاومت در مقابل غرب را مفید می دانند همچنان که رهبر ایران اخیرا گفت «پیروزی بدون پذیرش خطر ممکن نیست. ما ایستاده ایم. دشمنان ما باید بدانند که لجاجت، تکبر و خود بزرگ بینی و توقعات بی جا در مقابل ملت ایران آنها را به هیچ جا نخواهد رساند.» اکنون چالش آمریکا این است که چگونه ضعف را به ایران ثابت کند.
کلاوسون می افزاید: مقامات ایرانی باور دارند که اروپا گرفتار بحران اقتصادی است و این بحران نشان می دهد که الگوی اقتصادی آن شکست خورده است. آنها همچنین آمریکا را درگیر مبارزات انتخاباتی می دانند و معتقدند که این کشور به دلیل دو جنگ طولانی و بی نتیجه در منطقه خاورمیانه خسته است. ایرانی ها، احتمال حمله زودهنگام نظامی را هم نمی دهند، به خصوص پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر، آنها معتقدند که حتی پس از ماه نوامبر، غرب درباره اثرات جنگ بر اقتصاد لرزان خود آن قدر نگرانی دارد که از مقابله با ایران خودداری کند. به این ترتیب، تهران هیچ عجله ای برای پاسخگویی به خواسته های 1+5 ندارد.
وی سپس به موضوع بیداری اسلامی و پیروزی اسلامگرایان در کشورهای منطقه پرداخت و نوشت: این خیزش ها از نگاه ایران مثبت است و اتفاقات سال گذشته نشان می دهد اسلام سیاسی در مصر، لیبی، یمن یا تونس در حال پیشرفت است. رهبران ایران از کنار گذاشته شدن حاکمان سکولار رضایت دارند.
کلاوسون درباره تحریم های نفتی خاطر نشان کرد: در سال های اخیر، قیمت بالای نفت برای ایران درآمد بسیاری به ارمغان آورده است. حتی با وجود بحران های اخیر، درآمد امروز نفت، چهار برابر سال 2002 است. در آگوست 2011، پیش از تصویب آخرین دور تحریم ها، صندوق بین المللی پول پیش بینی کرد که درآمد صدور نفت ایران در سال 2012 بالغ بر 104 میلیارد دلار یا چهار و نیم برابر درآمد 23 میلیارد دلاری ایران در سال 2003-2002 خواهد بود. با این حال حتی اگر حجم صادرات ایران به نصف برسد و این کشور تنها 50 دلار بابت هر بشکه نفت دریافت کند، درآمد آن بیشتر از یک دهه قبل خواهد بود. ایران حتی منابع اقتصادی جایگزین هم دارد؛ چنانچه بعضی پیشنهاد می کنند، حتی اگر 70 درصد این درآمد به دست نیاید، ایران همچنان می تواند از 30 میلیارد دلار ذخیره ارز استفاده کند. مقامات ایرانی موقعیت این کشور به لحاظ اقتصادی و در مقایسه با بحران غرب را خوب می بینند.
مدیر تحقیقات موسسه واشنگتن در تحلیل خود ضمن اذعان به آشفتگی اپوزیسیون تصریح کرد که بدگمانی به غرب در میان ایرانی ها رو به افزایش است. وی می نویسد: مقامات ایرانی در هفته های اخیر گفته اند غرب در مذاکرات هسته ای جدی نیست؛ همان چیزی که غرب سال ها در مورد آنها مطرح می کرد. هفته پیش هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که یک چهره عملگرای شناخته شده است، درباره مذاکرات مسکو، گفت: «این مذاکرات نشان داد که غرب نمی خواهد کاری بکند و در مذاکرات صادق نیست. آنها می خواهند با قلدری به هدف هایشان برسند.» در نظر ایران، غرب سازش در زمینه هسته ای را گام اول می بیند اما حتی حل کامل موضوع هسته ای هم باعث ایجاد مشکلات دیگر میان ایران و غرب خواهد شد. حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات می گوید«آمریکا و غرب با مطرح کردن موضوع حقوق بشر، تحریم و تروریسم، تلاش می کنند به ایران فشار بیاورند اما دلیل واقعی این رویارویی، هیچ کدام از این مسائل نیست. آنها اسلام و گفتمان اسلام را هدف قرار داده اند.»
این تحلیلگر آمریکایی در پایان تصریح می کند: چالش بزرگ پیش روی غرب، عوض کردن برداشت مقامات ایرانی و اعتماد به نفس آنهاست. تحریم های فعلی باعث نشده که ایران حتی ذره ای از موضع خود مقابل غرب عقب نشینی کند و این توقع که تحریم های جدید باعث شود ایران عقب بنشیند، غیرواقعی است.
همزمان با انتشار این تحلیل، وبسایت صدای آمریکا به نقل از فیلیپ مورو دیفراگ از انستیتوی روابط خارجی فرانسه نوشت: تاثیر تحریم ها ناچیز خواهد بود. ایرانی ها عادت کرده اند با تحریم ها زندگی کنند. به همین جهت است که آزارشان نمی دهد. می گویند یک تحریم دیگر، با این هم می سازیم.»
دیدگاه شما