به گزارش صبح رزن به نقل از مهر، سیر بهار در بین مصرف کنندگان این محصول شهرت خاصی دارد اما در سال های اخیر با افزایش سطح زیر کشت محصول سیب زمینی به علت صرفه بالای اقتصادی آن برای کشاورزان، این شهرت کم کم رو به فراموشی سپرده شده است.
در این میان استان همدان از عمده تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصول سیر درسراسر کشور است و شهرستان بهار نیز دراین استان یکی از تولیدکنندگان بنام این محصول به شمار می رود.
این شهرستان که به تولید سیب زمینی در سراسر کشور شهرت دارد در چند سال اخیر برعکس سالهای گذشته تولید عمده سیب زمینی را به جای سیر در برنامه کشت سالانه خود جای گذاری کرده است.
سیب زمینی جای سیر را در بهار گرفت
در سالهای اخیر به علت کاهش قیمت سیر و افزایش قیمت سیب زمینی، زارعان بهاری اقدام به توسعه کشت سیب زمینی گرفتند چون هم فروش مناسبی در بازار داشت و هم امکان ذخیره سازی و نگهداری طولانی مدت آن در سردخانه هایی که کشاورزان در زمین های زارعی خود تأسیس کردند، مهیا بود و زارع می توانست محصول خود را در زمان مناسب با قیمت مطلوب به فروش برساند.
اما قیمت سیر طی چند سال اخیر نوسانات بسیاری را به خود دیده بطوری که این محصول در سالهای 89 و 90 کیلویی 4 هزار تومان هم معامله می شد و با شرایط صادراتی مطلوب، سود بسیار خوبی را نصیب زارعان منطقه می کرد.
اما در دو سال اخیر فروش محصول سیر نیز به رکود بازار برخورد تا جائیکه سال گذشته محصول 4 هزار تومانی با کاهشی باورنکردنی با قیمت کیلویی 300 تومان به فروش رسید.
در سال جاری نیز که شرایط اقتصادی در رکود به سر می برد بازار فروش این محصول قابل پیش بینی نخواهد بود.
امسال محصول سیر قیمت مناسبی نخواهد داشت
در این خصوص مهدی طالبی یکی از کشاورزان بهاری در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان داشت: امسال نیز محصول سیر قیمت مناسبی نخواهد داشت و قیمت 300 تومان و یا کمی بیشتر مثل سال گذشته را برای فروش پیش بینی می کنم.
طالبی ادامه داد: من صد هکتار زمین زراعی دارم که هر سال 80 درصد زمین خود را به کشت سیب زمینی و باقی مانده را به کشت سیر اختصاص می دهم، امسال هم طبق روال سالهای قبل مقدار زمین کمتری را به کشت سیر اختصاص داده ام چون در کاشت سیر صرفه اقتصادی وجود ندارد.
این کشاورز عنوان داشت: کشاورزانی که به علت شرایط نابسامان بازار فروش در سال گذشته متضرر شدند تصمیم به کشت محدود در سال جاری گرفتند چرا که با ورشکستگی های اخیر دیگر سرمایه آن چنانی برای کشت محصول با میزان بالا ندارند مگر زارعانی که بابت زمین و آب، اجاره بهائی نمی پردازند.
شرایط نامناسب بازار فروش سیر، کشاورزان بهاری را بی انگیزه کرده است
کشاورزی دیگر به خبرنگار مهر گفت: من که زمین زراعی متعلق به خودم بود در دو سال اخیر با این وضعیت بازار کاملا ورشکسته شده ام وای به حال آن دسته از کشاورزانی که اجاره بهای گزافی هم بابت زمین باید بپردازند.
عبادالله فروغی با اشاره به اینکه بازار نامناسب سیر مرا امسال مجبور به کشت سیب زمین کرد، افزود: زمانی از فروش سیر سود مناسبی را بدست می آوردم تا جائیکه هر ساله بیش از 50 درصد زمین های خود را به کشت این محصول اختصاص می دادم ولی در دو سال اخیر نبود صادرات مناسب، گرانی بذر خوب، افزایش قیمت سوخت، کمبود آب و در نهایت شرایط بسیار نامناسب فروش محصول انگیزه کشت این محصول را از من سلب کرد.
فزونی اظهار داشت: درست است که شرایط اقتصادی کنونی در سراسرجهان حاکم است ولی مسئولان باید به کشاورزان به عنوان تأمین کنندگان نیازهای اولیه و اساسی کشور توجه بیشتری کنند چرا که اگر وضعیت کاشت و فروش محصولات زراعی به این منوال پیش برود در آینده ای نه چندان دور کشاورزان از ترس از دست دادن همین سرمایه اندک نیز باید خانه نشین شوند.
سطح زیر کشت سیر در سالجاری کاهش 10 درصدی داشته است
رئیس جهاد کشاورزی شهرستان بهار نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان این مطلب که سطح زیر کشت سیر در سالجاری کاهش 10 درصدی داشته است، گفت: در سالجاری تنها 700 هکتار از اراضی شهرستان به کشت سیر اختصاص یافته است.
هوشنگ کرمی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه قیمت سیر در سال گذشته تا چه میزان رسید، اظهار داشت: قیمت این محصول سال گذشته تا هزار و 300 تومان نیز رسید که البته در فصل زمستان به علت خراب شدن محصولات ذخیره شده در شهرستان افت قیمت بسیار شدیدی پیدا کرد.
کرمی اظهار داشت: جهاد کشاورزی در راستای کاهش هزینه های تولید، بهبود کمی و کیفی محصول در سالجاری اقدام به توسعه کاشت مکانیزه با دستگاههای مخصوص در سطح شهرستان کرده تا جائیکه 90 درصد کشاورزان امسال به این روش محصول خود را کاشته اند.
به گفته وی این ارگان در سالجاری همچنین به منظور بهبود کیفی محصول سیر شهرستان و افزایش ارزش صادراتی و اصلاح روش خشک کردن سنتی، با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی استان همدان به صورت آزمایشی اقدام به اجرای پروژه تحقیقاتی کیو رینگ یا خشک کردن مصنوعی کرده تا نتایج مطلوبتری در کاشت این محصول نصیب کشاورز شود.
اما آنچه مسلم است اینکه عدم وجود صنایع تبدیلی مناسب در حوزه کشاورزی بخصوص در زمینه محصول سیر، عدم بسته بندی مناسب و فروش فله ای سیر، روند نامطلوب صادرات سیر و کم شدن از میزان صادرات این محصوص بنا به گفته کشاورزان و از هم مهمتر عدم استقبال و حمایت از سرمایه گذاران حوزه صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی بخصوص در زمینه صنایع تبدیلی سیر از مهم ترین دلایلی است که امروز را به انتقاد از وضعیت موجود در زمینه فروش محصول تولیدیشان تحریک کرده است.
رواج پدیده دلالی و وجود واسطههای فراوان در روند تولید و البته در مقیاس بیشتر در زمینه فروش محصولات کشاورزی، مدتهای طولانی است که موجب نابسامانی بازار محصولات کشاورزی و یکه تازی دلالان در جذب سود های کلان در این آشفته بازار شده است.
قیمت یک محصول کشاورزی در زمین کشاورزی با قیمت آن در میادین میوه و تره بار و در نهایت در مغازه ها تفاوت محسوس و زیادی دارد به گونه ای که این تفاوت قیمت با نگاه به پروسه طی شده قابل تحلیل است.
دیدگاه شما