صبح رزن به نقل از گروه بین الملل مشرق- برای مخاطبین مشرق که طی 15 ماه گذشته پیگیر سلسله گزارشهای تحلیلی - میدانی سوریه بوده اند، از تحولات میدانی در جبهه های "القلمون، درعا، حلب، لاذقیه" گزارشهایی تهیه شده است که شما را به مطالعه آن دعوت می کنیم.
تحولات میدانی جبهه القلمون
دور جدید نبردهای داخلی میان القاعده و داعش
از منطقه مرزی دو کشور سوریه و لبنان (القلمون) خبر می رسد که دور جدید درگیریهای شدید میان دو گروه تروریستی تکفیری "جبهه النصره" (شعبه رسمی شبکه تروریستی بین المللی القاعده در سوریه و لبنان) و "داعش" آغاز شده است. کانون نبردها میان دو طرف در مناطق حاشیه (جرود) شهرک لبنانی عرسال قرار دارد که طی آن تلفات و خسارات سنگینی به دو طرف وارد آمده است.
حسب اطلاعات دریافتی از منابع میدانی، این درگیریها در پی تشدید اختلافات میان رهبران این دو گروه طی دو سال اخیر بر سر مسائلی همچون استفاده از خطوط ندارکاتی، میزان بهره مندی از امکانات مالی و تسلیحاتی ارسال شده از سوی کشورهای حامی تروریسم تکفیری، قلمرو و بیعت نکردن یکی از دو گروه با دیگری به وقوع پیوسته است. اما اختلافاتی که منجر به نبردهای چند ساعت اخیر میان دو طرف شده به مساله استقرار نیروهای القاعده در منطقه جرود (حومه) شهر الجراجیر (در بخش سوری القلمون) باز می گردد که در اشغال داعش بوده و این گروه بارها به طرق مختلف از گروه رقیب خواسته بود تا با جمع آوری این پایگاهها از منطقه عقب نشینی کنند.
امری که با پاسخ منفی جبهه النصره مواجه شده است. منطقه مورد اشاره، مابین دو شهر "الجراجیر در بخش سوری القلمون و شهرک لبنانی عرسال" قرار داشته و همواره مورد اختلاف نیروهای دو طرف بوده است. درگیریها با حمله شب گذشته صدها تن از نیروهای جبهه النصره به مواضع گروه داعش در حومه الجراجیر آغاز شده و بلافاصله به مناطق مجاور آن همچون "الزمراني، وادي ميرا، جرود الجراجير ومنطقه وادي الخيل در جرود عرسال کشیده شد که طی آن نیروهای القاعده (النصره) موفق به پیشروی های قابل توجه در عمق مواضع و پایگاههای داعش شدند.
اما این پیشروی ها دیری نپائید، چرا که پس از چند ساعت، صدها تن از تروریستهای داعش طی پاتک سنگینی، بخشهای اعظم مناطق از دست رفته را از القاعده بازپس گرفته و در یکی از این پیشرویها، نیروهای داعش تروریستهای القاعده را از منطقه وادی الخیل بیرون رانده و در نتیجه به خطوط تماس ارتش لبنان نزدیک شدند که بلافاصله نظامیان لبنانی اقدام به گلوله باران سنگین تروریستها (اعم از القاعده و داعش) کردند. در این درگیریها دهها تن از نیروهای دو طرف کشته شده اند و منابع میدانی مستقر در عرسال لبنان از اقدام داعش و النصره در اعدام اسرای دو طرف نیز خبر داده اند.
در این میان، با توجه به نزدیک بودن منطقه درگیری به شهرک لبنانی عرسال که از سال گذشته در اشغال گروههای تروریستی تکفیری داعش و القاعده قرار دارد، نگرانیهایی از کشیده شدن دامنه نبردها به داخل این شهر وجو دارد. بویژه اینکه دو گروه درگیر هر کدام بر بخشهای وسیعی از عرسال سیطره داشته و انبارهای سلاح، مهمات و مراکز استقرار نیرو و فرماندهی آنها نیز در داخل محلات مسکونی عرسال ایجاد شده است. همزمان، منابع نزدیک به حزب الله نیز از تقویت مواضع رزمندگان از طریق استقرار و آماده باش صدها نیرو و تسلیحات سنگین توپخانه و موشکی در دو سوی مرز لبنان با سوریه برای مقابله با کوچکترین تجاوز تروریستها به خاک این کشور خبر داده اند.
همانطور که پیشتر اشاره شد، شهرک عرسال لبنان نیز با توجه به حضور بیش از 40 هزار آواره سوری (اکثرا خانواده های اعضای گروههای تروریستی تکفیری داعش و القاعده و ارتش آزاد) و همچنین بافت تکفیری نشین و نقش پررنگ آن در حمایت از تروریستهای تکفیری، بدور از تنش و نگرانی های امنیتی نبوده است. گفته می وشد دهها فرد مسلح در خیابانها و کوچه های این شهر با ساز و برگ نظامی کامل حضور یافته و احتمال بروز جنگ خیابانی در این شهرک نیز دور از ذهن نخواهد بود.
لازم به ذکر است که منطقه پهناور مرز دو کشور سوریه و لبنان موسوم به القلمون پس از دو مرحله عملیات وسیع رزمندگان دلاور حزب الله و ارتش سوریه در بهار سال 2015، در حد 90 درصد از حضور تروریستهای تکفیری پاکسازی شده و هم اکنون دو گروه داعش و القاعده (جبهه النصره) تنها بر دو منطقه کاملا محاصره شده در جرود شهرک لبنانی عرسال (القاعده) و مناطق بیابانی - کوهستانی حد فاصله دو شهرک "الجراجیر - قاره" سیطره دارند.
بنابر اظهارات فرماندهان میدانی حزب الله در منطقه، تروریستها برای تامین تدارکات نظامی و غیر نظامی خود در این مناطق با مشکلات بسیار زیادی مواجه بوده و کمکهای محدودی به آنها از طریق سرقت یا انتقال محموله های امدادی سازمان ملل و همچنین جناح مزدور عربستان سعودی و قطر در لبنان موسوم به 14 مارس صورت می پذیرد.
تحولات میدانی جبهه لاذقیه
سیطره ارتش بر 5 منطقه جدید/پیش بسوی کنسبا، آخرین مقر تروریستها
در ادامه پیشروی های نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه در جبهه شمال استان لاذقیه، شهر دویرکه و روستاهای "المزيرعة والعوينات ورويسة المعلقة و دو تپه راهبردی الملقى و نقطة 361 شمال غرب شهر تازه آزاد شده سلمى" طی حملات 24 ساعت گذشته بازپس گرفته و پاکسازی شده است. در حال حاضر نیروهای نظامی سوری با پشتیبانی یگانهایی از لشگر سرافراز فاطمیون، مجاهدین عراقی و حزب الله در حال گسترش مناطق تحت سیطره خود در مناطق اشغال شده شمال شرق و شمال غربی استان لاذقیه برای رسیدن به مرز بین المللی سوریه با ترکیه می باشند.
در این میان تنها 10 روستا و منطقه باقیمانده در کنترل گروههای تروریستی تکفیری زیرمجموعه القاعده و ارتش آزاد (شامل: كباني، جبل طوقان، اليونسية، زيتونة، اوبين عالية، سللور، قلز والقارورة) قرار دارد که مهمترین آنها "کنسبا و عین الحور" می باشد که در حاشیه شمالی شهر سلمی قرار داشته و طی روزهای گذشته مواضع تروریسهای مستقر در آن تحت حملات توپخانه ای و هوایی یگانهای ارتش سوریه و هواپیماهای بمب افکن روسی قرار دارند.
بر اساس بررسی های بعمل آمده، کنسبا نقطه وصل مناطق باقیمانده در اشغال تروریستها می باشد. لازم به ذکر است که پس از سیطره نیروهای ارتش سوریه بر سه شهر راهبردی دویرکه، سلمی و ربیعه، کنسبا آخرین مقر استقرار آنها خواهد بود و بدیهی است در صورت بازپس گیری آن، تروریستهای مستقر در لاذقیه آواره کوههای "جبل ترکمان" خواهند شد. در حال حضار فرماندهان اتاق عملیات مشترک محور مقاومت در شمال لاذقیه دو سناریو را دنبال می کنند:
1 - سیطره کامل بر مناطق اشغال شده توسط تروریستها در شمال لاذقیه و رسیدن به خطوط مرز مشترک با ترکیه که در صورت تحقق، این نخستین رویارویی نظامیان سوری با مرزداران ترکیه طی سه سال گذشته خواهد بود.
2 - گسترش همزمان عملیات نظامی از شمال شرق استان لاذقیه به مناطق شمالی استان حماه و غربی استان ادلب با دو هدف قطع دسترسی ائتلاف گروههای تروریستی تکفیری القاعده و ارتش آزاد از استان ادلب به شمال لاذقیه و همچنین بستر سازی برای عملیات پاکسازی منطقه راهبردی سهل الغاب و از همه مهمتر آغاز عملیات نظامی برای بازپس گیری استان ادلب در شمال غرب سوریه
تحولات میدانی جبهه شرق حلب
پیشروی عرضی ارتش به سوی جبهه شیخ نجار/آغاز حملات توپخانه ای و هوایی به "باب"
جبهه های حلب آبستن تغییرات و تحولات میدانی ویژه ای است. بعد از پیشروی های گسترده رزمندگان ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن در محورهای شرقی، غربی و جنوبی، با توجه به تحرکات نظامی اعم از انتقال تسلیحات سنگین و هزاران نفر نیروی نظامی از سوی جبهه خودی تا عبور سه هزار تروریست تکفیری القاعده از مرزهای ترکیه، ورود آنها به خاک سوریه و استقرار در محور شمالی حلب و همچنین ادغام دو گروه تروریستی تکفیری "الجبهة الشامیه و ثوار الشام" (ارتش آزاد) با یکدیگر، همگی خبر از قریب الوقوع بودن آغاز "عملیات بزرگ حلب" می دهد.
spaceplay / pause
qunload | stop
ffullscreen
shift + ←→slower / faster
←→seek
. seek to previous
12… 6 seek to 10%, 20% … 60%
پیشروی های نظامیان سوری با پشتیبانی یگانهای ویژه حزب الله و لشگر خط شکن فاطمیون در محور شرقی شهر حلب نیز با قدرت ادامه دارد که طی آن رزمندگان تحت پوشش بمباران هوایی دقیق و سنگین مواضع داعش موفق به بازپس گیری روستاهای "الودیعه و العیشه" در شمال فرودگاه نظامی کویرس شده اند.
با نگاهی به نقشه جغرافیای مناطق بازپس گرفته شده از سوی نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن بطور همزمان در حال پیشروی طولی (بسمت شهر باب پایتخت داعش در شمال شرق اسان حلب) و عرضی (بسمت مواضع نیروهای نظامی سوریه مستقر در شهرک صنعتی شیخ نجار در شمال حلب) می باشند.
همانطور که در گزارش پیشین اشاره شد، سناریوهای پیش روی فرماندهان "اتاق عملیات مشترک محور مقاومت" در استان حلب شامل موارد زیر می باشد:
1 - پیشروی به سمت شهر باب (پایتخت داعش) در شمال شرق استان حلب و سیطره بر آن
2 - محاصره محلات داخلی شهر حلب از سمت حاشیه شرقی و گسترش عملیات در محلات تحت اشغال تروریستهای القاعده در بخش شرقی این شهر
3 - اتصال مناطق بازپس گرفته شده در شرق به مناطق تحت کنترل نیروهای دولتی سوریه در منطقه "شیخ نجار" و آغاز عملیات در محور باشکوی برای شکستن محاصره دو شهر شیعه نشین و در محاصره (بمدت 5 سال) "نبل و الزهراء"
تحولات میدانی جبهه درعا
پیشروی ارتش در غرب شیخ مسکین
با گذشت 24 ساعت از بازپس گیری شهر شیخ مسکین واقع در شمال استان درعا (جنوب سوریه) توسط نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه با پشتیبانی واحدهای نظامی مدافعان حرم حضرت زینب (س)، پیشروی های رزمندگان محور مقاومت متوقف نشده و همچنان ادامه دارد. در همین راستا، روز گذشته در یک حمله برق آسا، تپه راهبردی "تل حمد" واقع در حاشیه غربی شهر شیخ مسکین به کنترل نیروهای جبهه خودی درآمد. همزمان منابع نظامی نزدیک به ارتش سوریه از تشدید حملات هوایی و توپخانه ای به روستای ابطع در جنوب شهر شیخ مسکین خبر داده اند.
spaceplay / pause
qunload | stop
ffullscreen
shift + ←→slower / faster
←→seek
. seek to previous
12… 6 seek to 10%, 20% … 60%
سیطره بر تل حمد موجب تقویت خطوط دفاعی بخش غربی شهر شیخ مسکین و جلوگیری از اجرای آتش سنگین توپخانه ای و حملات ایذایی تروریستها برای نفوذ به این محور خواهد شد. پس از بازپس گیری شهر شیخ مسکین، شهر نوی و روستاهای ابطع و داعل کاندیداهای بعدی برای اجرای عملیات نظامی نیروهای ارتش سوریه خواهند بود. هم اکنون دو سناریون پیشروی به سمت مناطق شمال غربی و گسترش مناطق تحت سیطره به سمت جنوب استان درعا بر روی میز فرماندهان اتاق عملیات مشترک ارتش سوریه و مدافعان حرم حضرت زینب (س) قرار دارد.
spaceplay / pause
qunload | stop
ffullscreen
shift + ←→slower / faster
←→seek
. seek to previous
12… 6 seek to 10%, 20% … 60%
دیدگاه شما