درآستانه روزجهانی مبارزه با مواد مخدرنظرات و دیدگاه های گوناگونی درسایت ها و رسانه ها منتشر می شود، نظرات و دیدگاه هایی که همگی از آماربالای افراد معتاد درکشور و پایین آمدن سن اعتیاد حکایت دارد. اما دربین تمامی نظراتی که این روزها در رسانه های گوناگون منتشرمی شود، به نظرمی رسد موضوع مهمی مغفول مانده است که باید بیشتر از گذشته مورد توجه مدیران و متولیان امر مبارزه با مواد مخدر درکشور قرار گیرد. این موضوع مهم 3 روش خطرناکی است که در حال حاضر برای ترک اعتیاد معتادان در کمپ های غیرمجاز استفاده می شود.
این روزها در گوشه کنار کشوربه ویژه درحاشیه کلانشهر ها مراکزی به نام«کمپ های ترک اعتیاد و خانه های بهبودی»فعال هستند. هرچند که فعالیت بسیاری ازاین مراکز درظاهر قانونی و درسایه نظارت های ستاد مبارزه با مواد مخدرانجام می شود، اما درپوشش همین فعالیت های قانونی رفتارهای غیرقانونی و در برخی موارد غیراخلاقی هم به بهانه ترک اعتیاد انجام می شود!
3 روش خطرناک برای درمان معتادان
در حال حاضر در مراکز به اصطلاح ترک اعتیاد و کمپ ها از 3 روش خطرناک برای درمان معتادان استفاده می شود« سگ درمان، شلاق زدن و بستن دست و پای معتادان». جالب اینجاست که از این روش ها برای ترک اعتیاد زنان و دختران جوان هم به کارگرفته می شود!
روش هایی که به باوربسیاری از کارشناسان دراثر بی توجهی به وضعیت کمپ های ترک اعتیاد به وجود آمده است و نه تنها ترک اعتیاد را در پی ندارد بلکه باعث ایجاد رفتارهای جنون آمیز و خشن درافراد معتاد می شود.
حال کمپ های ترک اعتیاد مساعد نیست
اما هومان نارنجی ها کارشناس حوزه اعتیاد درباره این موضوع و مشکلات کمپ های اعتیاد برای معتادان و جامعه معتقد است که در شرایط کنونی خطرات خانه های بهبودی بسیار بیشتراز کمپ ها و کلینیک های اعتیاد است و متاسفانه مسئولان در سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت از این موضوع غافل هستند.
نارنجی ها، می گوید: در خانه های بهبودی تعدادی ازمعتادانی که اعتیاد را ترک کرده اند، برای ترک اعتیاد معتادان دیگربه وسیله روش های غیراستانداردی همچون سگ درمانی، شلاق و بستن دست و پای افراد استفاده می کنند که این روش ها در نهایت به جنون رفتاری افراد معتاد منجرمی شود.
این موضوع تا جایی پیش رفته که نه تنها مسؤولان ستاد مبارزه و سازمان بهزیستی دررابطه با وضعیت نابسامان کمپ های ترک اعتیاد در کشور واکنش نشان داده اند، بلکه نمایندگان کمیسیون اجتماعی و بهداشت و درمان مجلس هم نسبت به پیامدهای گسترش این نوع از کمپ ها اعلام هشدار کرده اند.
درحال حاضر بهزیستی، ستادمبارزه با مواد مخدر را مسئول رسیدگی و نظارت بر این کلینیک ها می داند و ستاد مبارزه هم سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت را متولی این امر می داند و در حقیقت مسئول اصلی نظارت و رسیدگی به این کمپ ها بعد از سال ها بحث و جدل همچنان نامشخص باقی مانده است.
اما ازسوی دیگرآذرخش مکری عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کمپ های ترک اعتیاد را یک نیاز ضروری برای درمان و بازپروری معتادان در کشور دانسته و می گوید: بیمارستان ها و مراکز درمانی نمی توانند پاسخگوی تمامی نیازهای اساسی یک فرد معتاد برای درمان باشند.
بایدها و نباید های کمپ های ترک اعتیاد
مکری با اشاره به این مطلب که درحال حاضردرمورد فعالیت کمپ ها یک ابهام جدی در بین مسؤولان وجود دارد، می افزاید: در کمپ های خارج از کشور و کشورهای پیشرفته مداخله پزشک صورت نمی گیرد و کمپ ها به صورت یک مکان اقامت برای درمان و خودباوری معتادان استفاده می شود. از سوی دیگر، هزینه بالای بیمارستان ها و امکانات کم برای تعداد زیادی از معتادان پاسخگوی نیازهای این افراد نیست و برای این افراد باید اقامتگاه های موقتی با نظارت پزشک تاسیس شود.
کدام سازمان مسئول است؟
فراموش نکنیم که برای رسیدن به جامعه ای بدون اعتیاد نیازمند حمایت های جدی و اساسی از افرادی هستیم که در دام این بلای خانمان سوز گرفتار شده اند و در این بین ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان سازمان و نهادی که به صورت مستقیم با این موضوع سروکار دارد،بهزیستی به عنوان یک سازمان حمایتی و وزارت بهداشت به عنوان یک دستگاه ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی نقش بسزایی در مهار و کنترل اعتیاد دارند و هماهنگی این سازمان ها با همکاری نیروی انتظامی و دستگاه قضائی می تواند زمینه ساز اقدامات موثر در این زمینه باشد.
علی تهرانی
دیدگاه شما