محسنی اژهای در حالی در نشست خبری از این احکام سخن گفته که این موضوع پوشش خبری وسیعی در بسیاری از رسانههای مختلف داخلی و خارجی را به همراه داشته و همین موضوع باعث شده که کارشناسان حوزه سیاسی و اقتصادی تحلیلهای مختلفی درباره این برخورد سخت و قاطع دستگاه قضایی ایران با ماجرای اختلاس ارائه بدهند.
در این میان بی بی سی فارسی در حالی به پوشش خبری این موضوع پرداخت که فرناز قاضی زاده مجری این شبکه خبری به عزم جدی ایران در برخورد با فساد ملی اشاره داشت و همزمان با این صحبت او کارشناس برنامه یعنی جمشید برزگر چارهای جز تایید این صحبتهای قاضی زاده نداشت. این شبکه خبری از شروع انتشار این خبر تا به امروز تلاش زیادی برای القای عدم عزم جمهوری اسلامی ایران برای برخورد با موضوع داشته است. موضوعی که دقیقا در مورد شبکه خبری صدای آمریکا هم صدق می کند و این شبکه خبری دیروز با سکوت خبری خاصی، اقدام به انتشار خبر برخورد قاطع دستگاه قضایی ایران با پرونده اختلاس کرد. آن چنان که برخلاف همیشه صدای آمریکا تنها به بیان این خبر و عبور از آن اکتفا کرد و برخلاف گذشته که با کارشناسان همیشگی به گفتوگو میپرداخت این بار از این خبر خیلی سریع عبور کرد.
اما سئوالی که در این جا مطرح میشود این است که چرا این شبکهها و رسانههای خبری به پایان این ماجرا یعنی صدور حکم، از این زاویه پرداختند؟
برای پاسخ به این سئوال باید توجه داشت که رهبر جمهوری اسلامی ایران چندی پیش در جلسهای در این باره با مسئولان نظام، صراحتا براین مسئله تاکید کرده بودند که باید با این پرونده قاطعانه برخورد شود و مجرمان و در دادگاه در چهارچوب قانون مورد محاکمه قرار گیرند. هر چند که دراین باره و در زمان انتشار خبر این جلسه رسانههای فارسی زبان غربی تلاش داشتند تا این مسئله یعنی عزم جدی برای برخورد را چندان جدی نشان ندهند و حتی به مخاطب خود این گونه القا کنند که ماجرای اختلاس 3000میلیارد تومانی رسیدگی نخواهد شد.
اما در این میان دستگاه قضا ایران در این مدت جلسات متعددی را برای رسیدگی به این پرونده که نتیجه آن روشن شدن ابعاد این اختلاس و شفاف برای مردم بود تشکیل داد. در واقع این حرکت جمهوری اسلامی ایران مانند آبی بود که برفضای ملتهبی که رسانههای فارسی زبان غربی سعی در ایجاد آن داشتند ریخته شد.
از طرف دیگر به هر صورت قوه قضاییه ایران با محکوم کردن افرادی همچون مه آفرید خسروی این مسئله را هم نشان داد که برای مختومه کردن عادلانه پرونده اختلاس، تفاوتی میان دانه درشتها و افراد پایینتر ندارد و همه را به چوب محکمه خواهند راند. این اتفاقی در حالی افتاده که برای 4 نفر از محکومین ردیف اول این پرونده حکم اعدام صادر شده و برای برخی از آنها حکم حبس ابد وحبسهای 25 ساله که این احکام نشان از اشد مجازات برای مجرمان دارد.
از طرف دیگر صحبتهای اژهای در نشست خبری بیانگر بررسی دقیق دستگاه قضا دراین موضوع است. چرا که در احکام صادر شده تمام زوایای موضوع در نظرگرفته شده و بر همین اساس هم احکام معین شده است. آن چنان که اژهای در گوشهای از صحبتهای خود به توقیف اموال مجرمان از همان ابتدا و کارشناسی کردن آنها اشاره داشته و از فاصله میان آغاز رسیدگی تا حکم نهایی به عنوان فرصت تحقیق و بررسی خبر داده است.
ماجرای اخیر و حکمهای صادر شده نشان از عزم جدی جمهوری اسلامی دارد. عزمی که رسانههای غربی تلاش در کم رنگ نشان دادن آن داشتند که با توجه به قاطعیت احکام صادر شده به نوعی این رسانهها در یک تضاد اساسی در شرایط کنونی قرار گرفتهاند. چرا که از یک طرف یا باید بر مواضع قبلی خود یعنی همان کم رنگ نشان دادن برخوردها تاکید ورزند که این مسئله با واقعیتهای موجود شدت احکام منتشره سازگار نیست و یا باید به اصل موضوع اذعان کنند که این مسئله هم به هیچ وجه برای آنها مطلوب نیست.
علی فرازمند
دیدگاه شما