به گزارش صبح رزن به نقل از روزنامه جوان این روزها خبرها از ضررهای هنگفت ناشی از تحریمهای ایران در رسانههای خارجی پراست. از یک سو در کنار افزایش قیمت نفت به بالای ۱۰۰ دلار خبر از مذاکرات شرکت پژو برای از سرگیری مراودات به گوش میرسد و از سوی دیگر دبی از اثرات ناشی از تحریمها در صنعت مسکن خود مینالد و در جدیدترین گزارشهایی که در امریکا ارائه شده از ناتوانی ادامه تحریم نفت و شکست پروژه تحریم بیمه نفتکشها اشاره شده است، نکته ای که چند روز پیش در سخنان رهبر معظم انقلاب به آن اشاره و تأکید شد کشورهایی که با رودربایستی و زور امریکا، ایران را تحریم کردهاند نمیتوانند به این روند ادامه دهند.
به گزارش جوان، براساس گزارش یک مؤسسه امریکایی، بیمه ایرانی نفت به همراه نفتکشهای ایرانی و تمهیدات کشورهای آسیایی متقاضی نفت ایران، باعث دور زدن تحریمها شده و در ماههای شهریور و مهرماه فروش نفت روند صعودی به خود خواهد گرفت.
در گزارش مؤسسه فکس گلوبال انرژی آمده است: تحریمهای بیمهای و کشتیرانی اثرات خود را به تدریج از دست داده است میدهد و در ماههای سپتامبر و اکتبر(شهریور و مهر) تحریمهای بیمه از طریق کشورهایی که خریدار نفت هستند، منتفی میشود.
در این گزارش تأکید شده است که کماکان کشورهای آسیا بیشترین مصرف انرژی را دارند و چین نه به دلیل تحریمها که قبل از تحریمها برای معاملهای با ایران خرید خود را در مقطعی کاهش داده بود دوباره با رشد ماهانه به وضعیت خود باز میگردد.
بر اساس گزارش ارائه شده در حال حاضر تدابیر مختلفی در حال انجام شدن است و ایران موفق شده نفتکشهای خود را به شکل قانونی بیمه کند و هند نیز موافقت کرده کشتیهای ایرانی با بیمه ایرانی به هند نفت رسانی کنند. ژاپن نیز با قانونی که گذرانده کشتیهای خود را بیمه کرده است. به علاوه کره جنوبی در حال گذراندن قانونی است که کشتیهای خود را بیمه میکند که به این ترتیب اثرات تحریم را خنثی خواهد کرد. روز گذشته روزنامه «دیلی تایمز» پاکستان نیز با تأیید این موارد از افزایش واردات نفت ژاپن از ایران در ماه ژوئن نسبت به ماه پیش از آن خبر داده بود.
به نوشته این روزنامه، واردات نفت ژاپن از ایران در ماه ژوئن نسبت به ماه مه ۵/۶۰ درصد رشد داشته است. بر این اساس، میزان این واردات از ۱۰۶۱۶۲ بشکه در روز به ۱۷۰۳۸۹ بشکه افزایش پیدا کرده است.
مدیر و رئیس هیئت فکس گلوبال انرژی FGEکه گزارش خود را طی روز گذشته به مسئولان وزارت انرژی امریکا ارائه داده و طی هفت ماه جاری این گزارش را برای وزارت امور خارجه امریکا ارائه خواهد داد با بیان اینکه ایرانیها سابقه زیادی در دور زدن تحریمها دارند، گفته است: معاملات پایاپای نفت با کالا، تغییر ملیت و پرچم نفتکشها، استفاده از ارزهای سایر کشورها و طلا، استفاده از شرکتهای مختلف در کشور ثالث از جمله راههایی است که استفاده شده است.
به گزارش جوان امابه نظر این تنها دلایل شکست تحریمهای غربی علیه نفت ایران نیست. کارشناسان براین باورند که این همزمانی برای پذیرش بیمه ایرانی ناشی از چند عامل توأم است که اقتصاد جهان قادر به کنار زدن کشوری مانند ایران نیست.
بنابر این گزارش، نخستین آن، اشتباه محاسباتی در کنترل قیمتهای نفتی است( پیش از آغاز تحریمها پیش بینی شده بود که نفت زیر ۱۰۰ دلار ثابت بماند اما موفقیتی در این کار حاصل نشده) و کنترل قیمت نفت ناکام مانده است.
نکته بعدی وضعیت وخیم اقتصاد اروپا است. شنیدهها حاکی از تلاش مشتریان سابق نفت ایران در اروپا برای دورزدن تحریمها از روشهای مختلف است که مشاور اقتصادی اروپا به آن اعتراف کرده است. مهرداد عمادی دو روز پیش اذغان داشته که دو کشور در جنوب اروپا سعی در دور زدن تحریمها داشتهاند.
و نکته آخر نیز نگرانی از افزایش قیمت بیشتر نفت است که بر اساس سنت تاریخی هر ساله با آغاز فصل سرد در غرب، تقاضا برای مصرف وذخیرهسازی بیشتر میشود و البته وعدههای عربی تأمین نفت نیز محقق نشده است، به نحوی که هم اکنون بازار انرژی با کمبود شدید عرضه مواجه است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفته است: براساس بررسیهای انجام شده و تازهترین گزارشهایی که اخیراً به دست ما رسیده است، مشکل غرب هم اکنون کسری حدود ۲ میلیون و۳۰۰ هزاربشکهای نفت ایران نیست که بخواهد این میزان نفت را از کشورهای دیگر تأمین و جایگزین نفت ایران کند بلکه آنها درحال حاضر دارای کسری ۱۲ میلیون بشکه نفت هستند!
وی تصریح کرده: براین اساس در آینده نزدیک قیمت نفت دو برابر قیمت فعلی افزایش خواهد یافت، به طوری که قیمت هر بشکه نفت خام به حدود ۲۰۰ دلار خواهد رسید و این مسئله یک تهدید برای غرب به شمار میرود.
بر اساس گزارشی که مؤسسه فکس گلوبال انرژی FGE ارائه کرده با توجه به خرید کشتیهای متعدد نفتکش طی سالهای گذشته که تا پیش از این چارتر و کرایه بوده است و فراخوانده شدهاند، ایران قادر است سهم زیادی از نفتهای خودرا به کشورهای مقصد برساند. فریدون فشارکی طراح این گزارش با تأکید براین که بیمه ایرانی نفتکشها کاملاً قانونی است، به یک رسانه امریکایی گفته است: هم اکنون کشتیرانی ایران قادر است حمل ونقل حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد فروش نفت ایران را تأمین کند.
وی همچنین درباره موضوع تخفیفهای غیر معقول که در هر بشکه پنج تا ۲۰ دلار برای خرید نفت ایران مطرح میشود اضافه کرده است: این اظهارات از طرف کسانی مطرح میشود که از بازار نفت آگاهی ندارند و در بازار نفت اعدادی که با ایران صحبت میشود اعداد خیلی کوچکی است، یعنی حداکثر حدود یک درصد که در کل اعداد خیلی بزرگی نیست.
وی ادامه داده است: بنابراین ما نباید فکر کنیم که ایران در زمان حاضر خود را به آب و آتش میزند تا نفت خود را بفروشد یا نفت خود را خیلی ارزان میفروشد. وی البته ادعا کرده است که هدف غرب و امریکا تاثیر گذاری ۱۵ تا ۲۰ درصدی عدم خرید نفت از ایران بوده اما در ابتدای اجرای تحریم بالاتر رفته اما به تدریج به این اعداد باز خواهد گشت و از ابتدا قصد اروپا وامریکا قطع صادرات نفت ایران نبوده است، زیرا نمیخواهند که در بازار نفت کمبودی به وجود بیاید !
وی همچنین با اذعان به اینکه کنترل فروش نفت خام بسیار سخت است احتمالاً تحریمهای جدید مرتبط با محصولات نفتی از جمله تحریمهای ال – پی - جی (بوتان) فراوردهای نفتی مانند پتروشیمی، کاندنسیدکه چیزی شبیه نفت است و پنج مورد دیگر را به وزارت امور خارجه امریکا پیشنهاد داده و مدعی است که خریداران این محصولات مشخص هستند و کنترل آنها ساده است.
شاید مهمترین پیام این گزارش تهیه شده از سوی مؤسسه امریکایی موید جملهای از رئیسجمهور باشد که روز گذشته گفته است: امروز میبینیم که یک تولیدکننده نفت در جهان را تحریم نفتی میکنند و این خندهدار است و پررویی میخواهد!
دیدگاه شما